Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V adaptaci Royal Shakespeare Company se dánský princ Hamlet (David Tennant) po letech studií v Německu vrací do rodinného zámku Elsinore, kde zjišťuje, že je jeho otec mrtev a jeho strýc Claudius (Patric Stewart) se stal králem. Co hůř, královnou a manželkou Claudia je nyní Hamletova matka Gertrude (Penny Downie). Později je Hamlet navštíven duchem svého mrtvého otce, který mu prozradí okolnosti své smrti a na svém synovi se tak dožaduje pomsty za spáchanou bratrovraždu. (Beatle)

(více)

Recenze (29)

novoten 

všechny recenze uživatele

Shakespeare nebo ne, tříhodinová várka pár století starého anglického jazyka je pro mě, jako pro diváka, který nic od klasika nejklasičtějšího v divadle neviděl, tuze náročná podívaná. Patrick Stewart hraje s noblesou sobě vlastní, Mariah Gale je jako něžná Ophelia také trefou do černého, ale při dialozích vedlejších postav jsem se rychle začínal opatrně nudit a vždy hledal, kdy se na scéně objeví sám kralevic. Mistr Tennant totiž Hamleta prožívá do posledního gesta. Od první vášnivé repliky, přes melodramatické slzy, při nichž je nejsilnější, až po rozlítané šílenství, kdy využije i svůj dokonalý komediální talent. Jeho princ dánský do dějin možná nevejde, ale je to právě Davidův otevřený výraz, který u mě povýšil profláklý staroanglický evergreen na rezonující zážitek. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Proč ta přehnaná divadelnost v první půli? Proč ty nevyužité moderní prvky v podobě kamer? Proč zas a znovu Hamlet, který vypadá více stár, než-li by bylo záhodno? Nu, většina mých výtek je naštěstí v postupujícím ději smetena výrazným zlepšením, tak třebas se naštěstí už neobjeví scéna, kdy Hamlet působí díky přehnanému divadelnímu herectví, pro obrazovku se nehodícímu, nechtěně směšně tam, kde má být vážný a po scéně, kdy kralevic kráčí zasněženou krajinou kdy krajina je jen interiérem pod umělým popraškem přijde hrob pod opravdovým nebem, ach díky za to, říkám já. Doktor Who hraje dobře, však ten kdo vládne hereckému ansáblu není nikdo jiný, než-li Jean-Luc Xavier-Picard. Sama předloha se v závěru dožaduje velebení, naštěstí se k ní připojilo i dobré zpracování. Škoda, že nepřišlo už dříve v počátku děje, však i tak to stačí na hvězd pět, dokonce i když nějaká ta vedlejší osencrantz-Guildensterniáda nepatří mezi dobře zvládnuté. Pro mne osobně skoro stejně dobrý zážitek jako Hamlet Branaghův, jen s větší porcí šílenství. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Monstrózní kus, který Tennant táhne mezi ty nezapomenutelné zážitky a zároveň bojuje s ostatním obsazením, které ho v pár případech bohužel vráci o krůček zpět. Patrick Stewart mne přesvědčil pouze v roli starého Hamleta, Leartes nijaký a Rosencrantz s Guildenstern nepotřební a taktéž nijací. ALE tohle zpracování Hamleta má obrovské množství scén, kde mražení v zádech přestává byti pouze nadužívaným slovním spojením. A tím vážně nemyslím pět nebo šest scén. Tím myslím cca 157 minut ze 180ti minutové stopáže. Opravdu to se mnou hýbalo. Při tom i po tom. Půjčím si slovo - rezonující. Kralevic je sice srandovní slovo, ale Tennant je kralevic. Nedovedu si představit, co by to se mnou dělalo živě. Prasknul bych, jen bych ho viděl. Jdu se podívat do slovníku, jestli jsem groupie. A mimochodem - zapomněli natřít záclony. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem si Hamleta dávkovala, nemohu se ztotožnit s názory ostatních, že ty tři hodinky utečou jako voda. Ale to nevadí, každá scéna, kde slyšíte známé i méně známé věty (a říkáte si- jo tak to je z Hamleta!) zahřejí na duši, obzvláště když tomu všemu vévodí neskutečný dánský princ David Tennant. Jsem moc ráda, že jsem díky momentální tennantománii toto zpracování viděla, člověk si aspoň připomene, jaký machr Shakespeare byl, a že neuměl jen pobavit v komediích, ale že uměl vyjádřit obyčejné lidské pohnutky a emoce tak, že se na něj nedá zapomenout.. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dojímavý, skoro klukovský Hamlet, který se děsí činů, jež musí vykonat z příkazu otce - přízraku, který mu zastíní celý krátký zbytek života. Nechce zabíjet, snaží se tomu vyhnout, šaškuje, váhá a kličkuje, ale záhrobní hlas mu přikazuje: musíš, není vyhnutí. A on nedokáže vystoupit ze stínu svého otce, stejně jako nedokáže pochopit své city k matce nebo k Ofélii - u obou se zmítá mezi láskou a nenávistí. ____ Moderní pojetí klasické hry, ať už kostýmy nebo soudobými motivacemi postav, nijak nezlehčuje velkou tragickou předlohu. Režie se spíš snaží napodobit divadelní provedení, takže filmové prostředky příliš nevyužívá. Řekla bych, že je to záměrně, aby nenarušila soustředění na hru. I když, filmaři si dovolili malý vtípek zněkolikanásobující Shakespearův nápad. Zatímco u něj se v jednu chvíli hraje divadlo na divadle, které sledují diváci, v tomto filmu je divadlo na divadle, které snímají bezpečnostní kamery natáčené televizními kamerami - na což se opět dívají diváci. Několikanásobný zcizující efekt přesto nijak neoslabí divácký zážitek. ____ Musím říct, že druhá polovina se mi líbila víc. Hamlet zoufalý a nakonec jednající mne naprosto uchvátil. Ustrašený Hamlet D. Tennanta z první části mi připadal poněkud přehrávající, a spolu s ním i někteří další. Ale za ten konec: vše odpuštěno a opět mi pro dánského prince puklo srdce! /30. 8. 12./ ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích. Gregory Doran stejně jako dost jiných tvůrců, kteří se dnes pouští do Shakespeara, předpokládá, že postavy a děj budou dnešním divákům bližší snad jen proto, že je obleče do moderních šatů a vrazí jim do ruky moderní rekvizity, aniž by (taky typicky) nějaký z těch moderních prvků využil jinak než jako povrchní kulisy. Postavy nejspíš nebudou divákům o nic bližší než v Zeffirelliho verzi, kterou jsem kdysi viděla. U téhle verze bych navíc dala přednost záznamu divadelního představení, protože plnohodnotný film tohle rozhodně není. Na co si ale stežovat nejde, to jsou samozřejmě herci. Tennantova maniakální energie se na Hamleta docela hodí, občas dokáže naplno prodat, jak sarkasticky zábavná postava to je, občas bych si přála, aby odolal nutkání diváky rozesmát. Jako Hamlet je zatrpklý i vtipkující, ale opravdu skvělý je při dvou příležitostech - monolog Být či nebýt si vychutnal s takovou životní únavou (a vlastně překvapivou civilností), že skutečně chytí za srdce, a jeho konfrontace s matkou je dechberoucí. Představitelé vedlejších rolí (Claudius, Gertruda, Ofélie, Leartes a Polonius) možná nejsou tak expresivní, ale víc než důstojní spoluhráči. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

David Tennant, ten hlavní důvod, proč jsem si Hamleta vůbec pustil, tu nakrásně předvádí, že je pro něj divadlo vším, jeho princ dánský, to je radost pohledět (vždycky jsem měl slabost pro psychopaty :-), ovšem samotná látka je na mě natolik silné kafe, že jsem si jí musel dát na pokračování s odstupem... jednoho roku :-) Zbytek hereckého ansáblu za Tennantem nikterak nezaostává, naopak, zkrátka klasická shakespearovská látka v přednesu takovém, aby ho mohl překousat i současný konzumní divák. A pokud jste to z mého komentu nepochopili, tak ano, Tennant je jako Hamlet skvostný. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Dokonalé dílo originálně ztvárněné. Hlavně David Tennant zahrál úžasně přesvědčivě. Vždycky jsem měla Hamleta jako zkostnatělou hru od Shakesepeara, ale v tomto podání to byl napínavý thriller obsahující i humor a akci. Až teď mi došlo, že byl Hamlet docela depresivní puberťák. Vždycky jsem viděla adaptaci s nějakým páprdou. Moderní styl kulis a zasazení do temného současného prostředí filmu vůbec neuškodilo a zároveň tvůrci zachovali divadelní nádech. Palec nahoru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jestli si myslíte, že shakespearovské hry modernizované do současného prostředí nemohou fungovat, tak vás "Hamlet" z roku 2009 přesvědčí o tom, že to fungovat může. Patrick Stewart je vyloženě pro roli Claudia narozený, David Tennat zase přesvědčil, že Hamleta zvládne. Trochu moc dlouhé, ale dá se to snést. ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní. Absence hudby podle mě filmu prospěla. David i ostatní skvělí. Celý film jsem měla pocit, jako bych starého krále zabila sama - taková vina a těžkost. Pozorovala jsem s očima dokořán a s otevřenými ústy, ale bez jakéhokoliv náznaku emocí. Až při poslední větě se mi náhle do očí vylily slzy. Výjimečný snímek. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Četl jsem verze Sládka a Lukeše. Takže jsem vlastně ještě Hamleta nečetl, ale pouhé variace na něj. Přijde mi, že Tennant zbytečně strhává pozornost na sebe a upozaďuje tím samotný text. Vyznění ironických poznámek Hamleta tím značně trpí. "It is most sweet, when in 1 line 2 crafts directly meet." ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší zpracování Hamleta. I když dle ohlasů filmová verze se nemůže rovnat živému vystoupení, i tak jsem měla celou dobu husí kůži. Ideální prostředek seznámení s klasikou prostřednictvím modernějšího pojetí, které může vyhovovat především těm, co se štítí velkých knížek a skončili někde u slabikáře:) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další Shakespeare, další David Tennant, další ukázka perfektního, strhujícího, bezchybného herectví. Tennantův Hamlet je skutečně perfektně šílený i zábavný, prostě strhující herectví, ta postava je neskutečně prožitá a procítěná, luxus. Je sice pravda, že je to trochu náročnější podívaná, občas i trochu dlouhá a asi málokdo to sjede bez pauzy, ale menší hodnocení tomu ani dát nemůžu, protože tenhle Hamlet má všechno, co mít má. Nejen Tennanta, ale i Patricka Stewarta jako Claudia, další perfektní výkon, ten chlap je prostě ďábel. A když jsou na scéně on a Tennant, je to zážitek za všechny prachy. Má to původní jazyk, je to věrné předloze a našroubování do současnosti je nenásilné a vkusné. Tady si prostě vychutnáte každé slovo, každou scénu a těch tří hodin určitě nebudete litovat, protože tohle se vyplatí vidět a zažít, je to totiž nejen tragické, jak to má být, ale i vtipné a kdybych sem teď stokrát za sebou napsal jméno Davida Tennanta, nevyjádřím dostatečně velikost toho herce. Veliký zážitek a Hamlet, který nemá konkurenci s herci, kteří konkurenci rozdrtí, jako nic. 999%. Hu. ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

No...co na to říct, je to Shakespeare. Ale skvěle zahrané...co skvěle...dokonale? Ne...obavám se, že ani to není to slovo, které dostatečně vyjadřuje vizuální herecký zážitek. Patrick Stewart božský jako vždy a ve všem (jen mě občas cukly koutky, když řekl slovo "enterprise" :P ), moc se mě líbil Peter De Jersey a při sledování zběsilé a šílené Mariah Gale jsem si taky říkala, že ta ženská je šílená tak reálně, že snad musí být doopravdy šílená :) A samozřejmě nemohu vynechat Davida Tennanta. Já toho chlapa nemůžu vidět umírat nebo trpět v jakékoli roli. Vždycky mě to hrozně dojme. David má naprosto výmluvné gesta a dle mého se na postavu pološíleného HAMLETA velice dobře hodil. Tak nějak jsem si ho vždycky představovala (Hamleta), takže jsem naprosto spokojená. Takže 90%, bohužel musím dát 10% dolů za praktickou absenci hudby, která i když předpokládám, má snímek působit jako divadelní představení, by se tam určitě hodila, za mizerný zvuk a mizernou kameru. Konec konců - je to označováno jako TV film, tak si tu kameru můžu dovolit hodnotit :) ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Má shakespearovská láska na první přečtení oživena vskutku excelentně. Úchvatný Hamlet, postavy malé i velké v podání odpovídajícím mé zatvrzele neměnné představě, výborná královna, jež se díky tomuto ztvárnění zbavila nálepky nepříliš podstatné, dvourozměrné a nudné osoby a výsledný dojem stejný jako u psaných veršů- totiž nebýt všech těch mrtvých, je tato hra spíš komedie než tragédie. Jen Ofélie mi ani zde příliš nesedla. ()

TeraBum 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší verze Hamleta. Všechno je perfektní, od herců (David Tennant je víc než perfektní, myslím že bych musela vymyslet nové slovo, abych přesně popsala jeho výkon) přes prostředí v kterém se děj odehrává. Nutno poznamenat, že jsem Hamleta četla, viděla v divadle a viděla film z roku 1990, ale až v tomto provedení jsem dokázala plně pochopit postavu Polonia. Perfektní. Prostě perfektní. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Určitě ne ta nejlepší, ale jedna z nich ano. Výstup bláznivého Hamleta ve mně ještě chvíli zůstane a Tennantovi patří můj obdiv. Musela to být výzva. Nejprve jsem nedokázala přijít na chuť zmodernizovanému zpracování, ale svou nenuceností u mě převládl pocit z dobře odvedené práce. Vše bylo na svém místě, každý pohled mnou projel a já nebyla jen obyčejný pozorovatel. ()

Noomi 

všechny recenze uživatele

Skutočne luxusné, nevšedné a mimoriadne zaujímavé, moderné, novodobé spracovanie Hamleta. David Tennant je tu absolútne dokonalý, skutočne sa stal Hamletom a je vidno, ako si to užíva. Videla som tri spracovania tejto hry a až v tejto štvrtej variácii som našla perfektného Hamleta. Je to znepokojivé, dramatické a pritom aj komické a v určitom zmysle bizarné. Dokonalé... pre moju obľúbenú Shakespearovku len 5*!! ()

Reklama

Reklama