Reklama

Reklama

Kandahár

Trailer

Posádka uneseného ruského letounu v zajetí Tálibánu marně čeká na vysvobození. Drama natočené na základě skutečných událostí nese jméno afghánského města Kandahár, kterého se v roce 1995 zmocnilo hnutí Tálibán. V létě stejného roku odlétá ruské letadlo Iljušin 76 s pětičlennou posádkou na palubě do Afghánistánu a veze munici vládním silám. Kapitán Karpatov je však Tálibánci donucen přistát na letišti v Kandaháru a pro posádku letounu tím začíná drama na dobu neurčitou. Jak dlouho potrvá jejich pobyt ve vězení Tálibánu? Čeká je mučení? Zasadí se ruská strana za jejich propuštění, nebo je rovnou odepíše? Co dělají rodiny doma, mají nějaké zprávy? Všechny tyto otázky muže trápí, zatímco měsíce plynou a plynou a beznaděj, nuda a ponorková nemoc se šíří mezi posádkou jako nákaza. Kapitán a jeho muži postupně pochopí, že si z vězení musí pomoci sami... Snímek režiséra Andreje Kavuna zdařile osciluje mezi polodokumentární rekonstrukcí, napínavým akčním filmem a psychologickým dramatem. 
(Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jasný, je to vlastně film o ruské posádce letadla, kterou Afghánci unesou, oni s nimi nějaký čas žijí a pak si štípnou svoje letadlo a zase se vrátí domů. Jenže natočeno je to fakt dobře. Prostředí je naprosto úžasné, kamera se snaží vytěžit z prostředí maximum a tak je radost koukat na každou scénu. Akční scéna náletů na město někdy v půlce filmu je třeba ta nejlepší akční scéna, co jsem v Ruských filmech zatím viděl. Podle mě si tenhle film určitě nezaslouží takové hodnocení, jaké tady aktuálně má. Ony i ty názory Talibánců na okolní svět a islám stojí za to a jakmile se objeví nějaká emotivně náročnější scéna, Rusové se s ní naprosto perfektně poperou. Za mě tedy maximální spokojenost. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Gradace závěrečné scény útěku podpořená výtečnou atmosférickou sugestivní hudbou je dokonalá. Několik dalších scén se této úrovni blíží (nálet vládních letadel na Kandahár, scéna s granátem, poprava ženy uprostřed fotbalového zápasu). Jen škoda, že občas se dusné napětí z filmu vytrácí a chybí a film má v těch chvílích atmosféru spíš melancholickou než jak píše Nikitorius zemitě naturalistickou. Možná za to opravdu může ta až moc líbivá vizuální stránka, kde i pot a krev se občas lesknou takřka umělecky. Každopádně velmi dobrá práce, která zaslouží ocenění shlédnutím na velkém plátně. Čímž si neodpustím rýpnutí - proč jsou filmy z evropských zemí u nás až na čestné výjimky a pár artových věcí v kinodistribuci naprosto přehlíženy. P. S. Spíš než Putinova propaganda je Pignonova blbost, která mu zřejmě dovoluje si z napůl přeslechnutých informací vyvozovat závěry zapadající do jeho vidění světa - ten náklad byl určen pro opozici Talibánu, tedy pro ty, kteří si pak říkali "severní aliance" a které se nyní pokouší v Kábulu udržet "mezinárodní koalice". ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nejvíc fascinující věcí na Kandagaru je prostá skutečnost, že se tohle všechno doopravdy stalo. Paradoxně ale tento film není až tak zemitý, tvrdý a naturalistický, jak ruské snímky být dovedou - a to i ty zcela smyšlené. Na tom část viny nese i nablýskaný (ale ano - oku lahodicí) vizuál a příliš dobře vypadající herci. Kandagar mohl být polodokumentární rekonstukcí, psychologickým dramatem nebo akčňákem - nakonec si bere od každého něco, ale ty hlavní atrakce každého z žánrů mu chybí - není dokumentárně autentický, není psychologický a není akční. Přesto jde o vcelku příjemný zážitek s několika skvěle inscenovanými scénami. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé ruské drama, které je situované v divácky atraktivním prostředí Afgánistánu zmítaného občanskou válkou, faktickým zhroucením státních struktur a propadem společnosti do bezmála středověké minulosti. Do tohoto vroucího kotle je zavlečena osádka dopravního letadla, která ke své smůle jako část nákladu veze do Kábulu i munici pro vládní vojáky. Ve chvíli, kdy je povstaleckou stíhačkou přinucena k nouzovému přistání, se rázem změní v rukojmí, kteří sice mají potenciální cenu v propagandistické válce a jako instruktoři povstaleckých vojáků, nicméně jejich osud je stále na vážkách. Před jejich očima se odehrávají neuvěřitelná dramata a jak jdou týdny a měsíce, jejich psychika dostává víc a víc zabrat. Stres, ponorková nemoc, nejistota a střet kulturních a náboženských hodnot se na nich čím dál víc podepisuje. Narozdíl od americké produkce je tenhle film zřetelně autentičtější, a to nejen proto, že se odehrává podle skutečné události, ale i z toho důvodu, že Rusové se dlouhodobě angažovali ve střední Asii a podstatnou část moderních dějin velký kus střední Asie i kolonizovali, takže dobře ví, o čem mluví a co mají zachytit. Navíc to má překvapivě slušný rozpočet, takže divák není ošizený o (na evropské poměry) velkorysou výpravu a je to kvalitní i po technické stránce. Výborná kamera a velmi slušná režie dává vychutnat filmovému fanouškovi pár skutečně špičkových scén, jako je např. bombardování Kandaháru vládními jednotkami. Minusem je naopak tradiční ruská nemoc - silná tendence k melancholické lyričnosti, což vede ke ztrátě tempa a film se zdá delší než ve skutečnosti je. Přesto se 4* nemám nejmenší problém, a to i přesto, že si film několikrát zřetelně zabrnká na tradiční silnou ruskou nacionalistickou notečku (prohlášení velitele letadla "My jsme Rusko") nebo malou úlitbu Američanům - zkuste hádat, kdo byl ten maskovaný záhadný "největší" muslim na světě. Celkový dojem: 75 %. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Osobně "útěkové" filmy moc nemusím, ale tento se mi velmi líbil, především díky krásné kameře i hudbě, výborným hercům a chytlavému ději - posledních pár minut jsem napětím ani nedýchal! Místy se tam sice vkrade trochu nuda, ale jako celek je to myslím výborný film, kterému jen přidává na zajímavosti, že se to celé skutečně stalo (samozřejmě asi ne přesně tak jako ve filmu, ale co na tom). Některé scény jsou skutečně skvělé a hodně emotivní, například bombardování města, vzlétnutí nad mraky, odjištěný granát pod břichem, první přerušený pokus o útěk, náhodná konfrontace s popravou nevěrné ženy, a hromada dalších. Coby velký fanda ruských filmů jsem si tuto filmovou poctu mužské statečnosti a přátelství užil téměř beze zbytku - všichni ti sympatičtí chlapíci si zcela získali můj obdiv. "Pilot v Rusku je víc než jen pilot." ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Lokácie v Afganistane sa v skutočnosti natáčali v Maroku. (MikaelSVK)
  • Film je založený na skutočnej udalosti z 3.augusta 1995, kedy bolo lietadlo ruskej leteckej spoločnosti (dodávajúce muníciu silám tzv. Severnej aliancie na leteckú základňu Bagram pri Kábule) vo výške 8 km prinútené stíhacím lietadlom Mig-21 (riadeným Talibanským pilotom) pristáť na letisku v Kandaháre. Všetkých 7 členov posádky bolo zajatých a obvinených zo zasahovania do vnútornej politiky Afganistanu. (andykovac)
  • Unesený letoun Iljušin Il-76TD nese registraci RA-76842 a v době incidentu létal u společnosti Aerostan. Letoun od roku 2006 aktivně létal u společnosti Aviacon Zitotrans. Několikrát ho bylo možné spatřit i na letištích v České republice, naposledy pak v květnu 2012 v Pardubicích. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama