Reklama

Reklama

Kandahár

Trailer

Posádka uneseného ruského letounu v zajetí Tálibánu marně čeká na vysvobození. Drama natočené na základě skutečných událostí nese jméno afghánského města Kandahár, kterého se v roce 1995 zmocnilo hnutí Tálibán. V létě stejného roku odlétá ruské letadlo Iljušin 76 s pětičlennou posádkou na palubě do Afghánistánu a veze munici vládním silám. Kapitán Karpatov je však Tálibánci donucen přistát na letišti v Kandaháru a pro posádku letounu tím začíná drama na dobu neurčitou. Jak dlouho potrvá jejich pobyt ve vězení Tálibánu? Čeká je mučení? Zasadí se ruská strana za jejich propuštění, nebo je rovnou odepíše? Co dělají rodiny doma, mají nějaké zprávy? Všechny tyto otázky muže trápí, zatímco měsíce plynou a plynou a beznaděj, nuda a ponorková nemoc se šíří mezi posádkou jako nákaza. Kapitán a jeho muži postupně pochopí, že si z vězení musí pomoci sami... Snímek režiséra Andreje Kavuna zdařile osciluje mezi polodokumentární rekonstrukcí, napínavým akčním filmem a psychologickým dramatem. 
(Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ne, ne výraznej nesouhlas se zdejším průměrem. Rusové se fantasticky vypořádali se silnejma scénama, tam kde by američani spustili monstr hudbu a udělal x minut záběrů kamerou a spustili tunu patosvých řečí, stačí rusům 30 sekund, pár poheldů do očí a jede se dál, nicméně na síle dané scény to neubírá naopak. Možná závěrečná scéna nebyla tak vygradovaná jako třeba v nedávno viděném Argu ale i tak zaskočilo na finálovou párty slušně upravený napětí. Poměrně civilní pojetí filmu přidává na reálnosti a to je u každýho podobnýho filmu jen dobře. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hm. Film podle skutečné události! Letadlo s partičkou rusáků unesl Taliban, ubytoval je v docela obstojném, dvouhvězdičkovém Taliban Inn, kde rok chlastali, kouřili, sem tam dali fotbálek a litovali, že si v letadle zapomněli gorodki. Po roce je to přestalo bavit, tak se vrátili do letadla a uletěli.... No jeden z toho napětí má co dělat, aby neusnul. Už se těším, až další hrdina Sovětského svazu pojede na dovolenou třeba do Turecka, nepodaří se mu na bazaru usmlouvat bongo a nějaký Zimir ho nejprve slovně napadne a pak ho praští turbanem!!! Po hlavě!!!!! To pak teprve bude autentický megablockbuster. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jasný, je to vlastně film o ruské posádce letadla, kterou Afghánci unesou, oni s nimi nějaký čas žijí a pak si štípnou svoje letadlo a zase se vrátí domů. Jenže natočeno je to fakt dobře. Prostředí je naprosto úžasné, kamera se snaží vytěžit z prostředí maximum a tak je radost koukat na každou scénu. Akční scéna náletů na město někdy v půlce filmu je třeba ta nejlepší akční scéna, co jsem v Ruských filmech zatím viděl. Podle mě si tenhle film určitě nezaslouží takové hodnocení, jaké tady aktuálně má. Ony i ty názory Talibánců na okolní svět a islám stojí za to a jakmile se objeví nějaká emotivně náročnější scéna, Rusové se s ní naprosto perfektně poperou. Za mě tedy maximální spokojenost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby Celosvetovo $15,274,292║ film podľa skutočných udalostí, ktorý v danom podaní hneď od úvodu strhne a po celý čas si drží pozornosť diváka, režisérsky veľmi zručne natočené, akcia na jednotku, dobrý vizuál, osobne som prekvapení ako šikovne si v niektorých sekvencia tvorcovia poradili /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nejen Američané mají svůj národní posttraumatický syndrom, o tom netřeba dlouze spekulovat, v Rusku je cítit jakbysmet, a i když si za něj mohou obě velmoci tak trochu samy (Taliban si přece jen svorně vypěstovaly letitou podivnou politikou v Afganistanu, stejně jako nástupnickou Al-Káidu), je pochopitelná reflexe třeba prostřednictvím celovečerního filmu (třeba strhující Kavkazský zajatec). Co je překvapivé, Kandahár se technicky zcela vyrovná americkým (akčním) snímkům a je více než důstojným zástupcem této specifické odnože ruské kinematografie. Skutečně strhující jsou scény při bombardování v Kandaháru a následné výbuchy uvnitř města, silným dojmem působí veřejná poprava ženy na fotbalovém stadionu (téměř totožné scény jsou k vidění v řadě amerických filmech, jen tam se obvykle kamenovalo), odkládaný výbuch granátu, stejně jako dobře gradované finále. Tvůrci si vyhráli také s mizanscénou, působí hodně autenticky. Celkem dost mi ovšem vadila patetická hudba v emocionálně vypjatých scénách, ale to je vlastně jediná výtka, nechám-li tedy stranou ideologickou rovinu díla, ale jelikož je zhruba stejně vyhraněná jako ve filmech amerických, nebylo by fér Rusům nenadržovat. Osobně si myslím, že tenhle ruský film má s realitou zajatců muslimských guerill mnohem více společného, než většina podobných snímků zaoceánské produkce, i když umělecká licence je v daném filmu nezpochybnitelná a nepřehlédnutelná... Ruský Kandahár je skutečně překvapivě dobrý a působivý film, má atmosféru a skutečně silný příběh vyvěrající z neoddiskutovatelného civilizační konfliktu...nechtěl bych něco podobného prožít... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Gradace závěrečné scény útěku podpořená výtečnou atmosférickou sugestivní hudbou je dokonalá. Několik dalších scén se této úrovni blíží (nálet vládních letadel na Kandahár, scéna s granátem, poprava ženy uprostřed fotbalového zápasu). Jen škoda, že občas se dusné napětí z filmu vytrácí a chybí a film má v těch chvílích atmosféru spíš melancholickou než jak píše Nikitorius zemitě naturalistickou. Možná za to opravdu může ta až moc líbivá vizuální stránka, kde i pot a krev se občas lesknou takřka umělecky. Každopádně velmi dobrá práce, která zaslouží ocenění shlédnutím na velkém plátně. Čímž si neodpustím rýpnutí - proč jsou filmy z evropských zemí u nás až na čestné výjimky a pár artových věcí v kinodistribuci naprosto přehlíženy. P. S. Spíš než Putinova propaganda je Pignonova blbost, která mu zřejmě dovoluje si z napůl přeslechnutých informací vyvozovat závěry zapadající do jeho vidění světa - ten náklad byl určen pro opozici Talibánu, tedy pro ty, kteří si pak říkali "severní aliance" a které se nyní pokouší v Kábulu udržet "mezinárodní koalice". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé ruské drama, které je situované v divácky atraktivním prostředí Afgánistánu zmítaného občanskou válkou, faktickým zhroucením státních struktur a propadem společnosti do bezmála středověké minulosti. Do tohoto vroucího kotle je zavlečena osádka dopravního letadla, která ke své smůle jako část nákladu veze do Kábulu i munici pro vládní vojáky. Ve chvíli, kdy je povstaleckou stíhačkou přinucena k nouzovému přistání, se rázem změní v rukojmí, kteří sice mají potenciální cenu v propagandistické válce a jako instruktoři povstaleckých vojáků, nicméně jejich osud je stále na vážkách. Před jejich očima se odehrávají neuvěřitelná dramata a jak jdou týdny a měsíce, jejich psychika dostává víc a víc zabrat. Stres, ponorková nemoc, nejistota a střet kulturních a náboženských hodnot se na nich čím dál víc podepisuje. Narozdíl od americké produkce je tenhle film zřetelně autentičtější, a to nejen proto, že se odehrává podle skutečné události, ale i z toho důvodu, že Rusové se dlouhodobě angažovali ve střední Asii a podstatnou část moderních dějin velký kus střední Asie i kolonizovali, takže dobře ví, o čem mluví a co mají zachytit. Navíc to má překvapivě slušný rozpočet, takže divák není ošizený o (na evropské poměry) velkorysou výpravu a je to kvalitní i po technické stránce. Výborná kamera a velmi slušná režie dává vychutnat filmovému fanouškovi pár skutečně špičkových scén, jako je např. bombardování Kandaháru vládními jednotkami. Minusem je naopak tradiční ruská nemoc - silná tendence k melancholické lyričnosti, což vede ke ztrátě tempa a film se zdá delší než ve skutečnosti je. Přesto se 4* nemám nejmenší problém, a to i přesto, že si film několikrát zřetelně zabrnká na tradiční silnou ruskou nacionalistickou notečku (prohlášení velitele letadla "My jsme Rusko") nebo malou úlitbu Američanům - zkuste hádat, kdo byl ten maskovaný záhadný "největší" muslim na světě. Celkový dojem: 75 %. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nejvíc fascinující věcí na Kandagaru je prostá skutečnost, že se tohle všechno doopravdy stalo. Paradoxně ale tento film není až tak zemitý, tvrdý a naturalistický, jak ruské snímky být dovedou - a to i ty zcela smyšlené. Na tom část viny nese i nablýskaný (ale ano - oku lahodicí) vizuál a příliš dobře vypadající herci. Kandagar mohl být polodokumentární rekonstukcí, psychologickým dramatem nebo akčňákem - nakonec si bere od každého něco, ale ty hlavní atrakce každého z žánrů mu chybí - není dokumentárně autentický, není psychologický a není akční. Přesto jde o vcelku příjemný zážitek s několika skvěle inscenovanými scénami. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi oprášili zaujímavý námet na film, podľa príbehu, ktorý sa skutočne stal. Atraktívny príbeh o zajatí päťčlennej posádky lietadla a do toho ešte zaujímavejšie prostredie Afganistanu a hnutia Taliban. Film je natočený veľmi zručne, nudiť by ste sa nemali. Bombardovanie nízko letiacimi stíhačkami je natočené fantasticky a adrenalínovo, horšie sú na tom pokojnejšie scény, ktoré by si pýtali trochu oživiť. Najviac zamrzí čiastočne zbabraný záver úniku s lietadlom, kde je stúpajúca rýchlosť a napätie správne vygradované, ale prestrihy na súboje v ktorých sa časť posádky masakruje holými rukami s talibancami mi pripadali dosť odfláknuté. Porovnaj napríklad s likvidáciou teroristov v Lete 93, tam sa dal adrenalín krájať. Škoda, film nie je sklamaním ako celok, ale v detailoch rezerva určite bola. Videl so dabovanú verziu, dosť možné , že v ruštine by mi to pripadalo zaujímavejšie a dal by som štyri. Nakoniec tri, ale silné ako úder Ivana Draga...60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne jak to bylo s tou skutečnou událostí. Ruský nákladní Antonov vezoucí mimo jiné i zbraně při přeletu Kandaháru je zajat talibanským Migem 21 a donucen přistát. Zde je zabaven (náklad byl nelegální a letoun vletěl do hraničního prostoru Talibanu) a osádka zajata. Proti prvotnímu očekávání uřezávání hlav jak jsme zvyklí z videí na netu z Iráku, Taliban osádku umístí do jedné z chatrčí a ač jim hrozí smrtí nic hrozného jim bubáci nedělají. Osádka je donucena učit se korán, přestoupit na islám a kromě svobody a nedostatkových baterií do rádia jim až tak moc nechybí. Nejeden přeživší Ruský voják vězněný na Kavkaze či Yankee v Iráku by jistě rád měnil za těchto 378 dní ,,v pekle". I když nechci nic zlehčovat. Na mne zapůsobila scéna kdy talibanský pilot dělá vrypy do omítky ukazujíc kolik dní budou piloti ,,hosty" Talibanu. Závěr byl napínavý a osádce jsem držel pěsti. Natočeno je to celkem západně a kromě typických obličejů Ruských herců, je technické zpracování na velmi slušné úrovni. Přesto je to mnou bráno spíše jako dobrodružný snímek za 3 ***. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Osobně "útěkové" filmy moc nemusím, ale tento se mi velmi líbil, především díky krásné kameře i hudbě, výborným hercům a chytlavému ději - posledních pár minut jsem napětím ani nedýchal! Místy se tam sice vkrade trochu nuda, ale jako celek je to myslím výborný film, kterému jen přidává na zajímavosti, že se to celé skutečně stalo (samozřejmě asi ne přesně tak jako ve filmu, ale co na tom). Některé scény jsou skutečně skvělé a hodně emotivní, například bombardování města, vzlétnutí nad mraky, odjištěný granát pod břichem, první přerušený pokus o útěk, náhodná konfrontace s popravou nevěrné ženy, a hromada dalších. Coby velký fanda ruských filmů jsem si tuto filmovou poctu mužské statečnosti a přátelství užil téměř beze zbytku - všichni ti sympatičtí chlapíci si zcela získali můj obdiv. "Pilot v Rusku je víc než jen pilot." ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stroze dokumentaristickým stylem natočené drama, které se vyhýbá nepříjemným scénám a líčí zajetí posádky ruského letounu jako selanku. I když jsou pánové sympaťáci, nudila jsem se, napínavý je snad pouze závěr filmu, což je trochu málo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi autentické a k tomu ešte je to natočené vynikajúcou kamerou s podmanivou muzikou a perfektnými výkonmi! Fakt nekecám, pozrite si to! Pri akcii s granátom som ani nedýchal! Riť som mal tak stiahnutú úzkosťou, že papier zastrčený medzi oboma polovičkami by ste vytiahli len s ťažkosťami. Ak vôbec ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, či je horšie byť zajatcom Talibanu a brať ako hrôzu, že som zajatec Talibanu, alebo že musím tráviť toľko času na obmedzenom priestore s niekoľkými druhmi, s ktorými nemám poriadne čo robiť ( aj ten futbal bol hneď zatrhnutý) a tak nevyhnutne vzniká ťažká ponorka. Tá tu rozoberaná príliš nie je, čo je možno trochu škoda. Zato sa ruskí filmári pohrali so skvostnou náletovou scénou, pri ktorej musel uznanlivo pokyvovať hlavou aj Ridley Scott a pri ktorej ste si určite hovorili, aké je to NATO bezcharakterné, lenže vzápätí sme konfrontovaní s každodennými "rituálmi" talibancov voči vlastným spoluobčanom a tak nám znova z vojnového filmu nevyplynie nič iné, len že najviac trpia nevinní civilisti. Nebyť toho, že sa jedná o príbeh natočený podľa skutočných udalostí, asi by som hodnotil nižšie, ale vzhľadom na edukatívny charakter tohoto filmu budem veľkorysejší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou som si pozrel Kandahár a vôbec som nebol sklamaný. Nielen fakt, že bol nakrútený podľa skutočných udalostí, ale vydarila sa aj snaha, aby dej i prostredie pôsobili autenticky. U takýchto filmov vždy hrozí trápny pátos, politicky korektné prejavy bežných ľudí a samozrejme vypätý patriotizmus. Myslím si, že práve v Kandaháre sa podarilo obdobné prejavy udržať na uzde. Z času na čas film strácal tempo, ale tomu pri zobrazovaní 378 dní zajatia dá asi ťažko zabrániť. Mierne nadpriemerný film s niekoľkými silnými scénami. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Úvod je úžasne veľkolepý, ale inak je to komorný príbeh o pár chlapíkoch v zajatí. "Ruské" charaktery sú ako takmer vždy zaujímavé, finále je silné a napínavé. Slovenský dabing bol miestami divný, ale celkom dobre korešpondoval zo stoickým herectvom niektorých hrdinov... Film ako celok nie je až taký vínimočný, ale jednotlivé scény majú svoje čaro... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočného príbehu, čo treba viac dodať? Tu sa ťažko niečo mení, niečo vymýšľa, kedže sa to musí držať skutočných udalostí. Rusi tak isto ako Američania a jednotky NATO tu bojovali a miestne obyvateľstvo ich nemá veľmi v láske. Miestne obyvateľstvo je radikálne moslimské a v danej dobe vlády Talibanu to nebolo o nič ľahšie pre cudzincov, navyše neveriacich alebo kresťanov v tejto krajine. Navyše slová, ktoré sú v tomto filme by sme nemali ľudia brať na ľahkú váhu, napríklad: "Už dávno ste upustili od toho, čo vás naučil Ježiš. Dovoľujete svojím ženám predávať svoje telá. Povoľujete svadby homosexuálom a vo vašich kostoloch uskutočňujete koncerty. Preto vás pokoríme, tak ako ste kedysi vy pokorili Rím. Chudí a hladní, vždy zvíťazia nad bohatými a sýtymi. Pretože hladní majú v sebe vieru, ktorú sýti stratili. My vedieme vojnu v mene našej viery, vy vediete vojnu pre benzín vo vašich nádržiach. Spoločne s Američanmi ste nám rozdávali zbrane, učili ste nás viesť vojnu a mysleli ste si, že nás budete mať za psov na reťaziach. Ale my nie sme psy, máme teraz vaše zbrane a sme pripravení umrieť za Aláha. Porazíme vás." Ja nie som všetkým súhlasím, lepšie povedané nie úplne presne, ale ukazuje to myslenie a nálady moslimov. Možno to chcelo viac akcie, ale ak ste zadržaní a nikam vás nepúšťajú, sem tam vám niekto prepašuje zakázaný alkohol a cigarety alebo vás niekto navštívi raz za čas, sem tam vám dovolia si zahrať futbal alebo iné hry, ale prevažne od vás chcú, aby ste ich niečo naučili a nudou v teple bez prítomnosti kontaktu s vašou rodinou vám ničia psychiku, tak tu asi veľa nenavymýšľate, možno to chcelo detailnejší pohľad do islamu a toho, čo robili miestni, ale záver to celé vynahradil a je to pre mňa určitý nadpriemer. Navyše dĺžkou trvania to nie je otravné a zdĺhavé, takže chválim. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle filmek mě vůbec nechytnul. Docela jsem se u toho nudil, k postavám jsem nepřilnul a ani jsem jim na konci nefandil. Jako, že je to podle skutečnosti, tak to neni špatný, ale celkově mi to nic neřeklo Za mě 30% :) ()

Reklama

Reklama