Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Barabáš je zločinec. Místo něj lidé ukřižovali Krista. Jeho vnitřní utrpení ho vede až do gladiátorské arény, kde se snaží vybojovat si zpátky svobodu a ztracený klid. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výprava, hudba, herecké výkony, kamera, historická věrohodnost. To všecko jsou věci kterých jsem si na tomto filmu cenil asi nejvíce. V hlavní roli propuštěnec Barabáš, Kristus naopak neviditelný v pozadí celého příběhu. Snad jediný film, který se dozajista zabývá osobou Barabáše, všude jinde v podobně laděných filmech je vidět spíše v pozadí jako ten, který dostal podle tradice milost, a místo něj zabili toho druhého, pro naše dějiny a pomalu rozrůstající se křesťanství tak důležitou osobu. Film v sobě nese několik pamětihodných scén jako např. tu v sírových dolech před výbuchem i po něm (neskutečné životní podmínky) nebo později v gladiátorské aréně. Zrovna tak je nezapomenutelný souboj Barabáše a Torvalda, poté si vydobude svobodu, ale vzápětí je obviněn ze žhářství. Tady je historie a vina křesťanů na velkém požáru Říma v roce 64 n.l. tak trochu zkreslená..Ale v té panice tenkrát ty tzv. protipožáry mohl zakládat kde kdo, nejen pretoriáni, nicméně obvinili je, ale následné masivní pronásledování a druh smrti jsou v podobných filmech tak trochu přitažené za vlasy..Většinou byli ukřižováni nebo upáleni. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre vypracovaný scenár. Fiktívny, dobrodružný príbeh Barabáša a jeho vnútorný zápas pri hľadaní Boha má naozaj čo ponúknuť. Síce by sa tu našlo pár nereálnych historických nelogizmov, ako napr. 20 rokov práce v bani - to je samozrejme nereálne, rekordmani sa dožívali max. 2-3 roky - ale v kontexte celého príbehu sa takýto odklon od reality dá prepáčiť. Vzhľadom na dobu, v ktorej bol tento historický veľkofilm natočený, ani technická úroveň nebola najhoršia, aj keď niektoré súboje skôr pobavili ako ohromili. Kostýmy a výprava však boli veľmi slušné. Na druhú stranu je ale pravdou, že príbeh Bena Hura ma bavil viac, celkový dojem preto vyznieva do mierneho nadpriemeru. Odporúčam všetkým sandálovým nadšencom. 75/100 ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Fiktívny príbeh Barabáša natočený v zlatej ére historických veľkofilmov ( trochu posmešne nazvaných aj "sandálové filmy"). Kvalitou celkom nedosahuje úspešné hollywoodske veľdiela tej doby napr. Ben Hur a Destoro, ale výrazne za nimi ani nezaostáva. Za zmienku stojí najmä zaujímavý scenár s hlbokou pointou a herecký výkon Anthonyho Quinna. Veľmi silné **** ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Recidivista Barabáš, postava z Evangelia, a jeho fiktivní příběh podle Lagerkvistova románu. Muž, který byl propuštěn na svobodu místo Krista, ale nemohl věřit. Na svou dobu velkolepě natočený film, jenž je žánrovou směsicí historického a náboženského dramatu s dobrodružnými prvky. V roli Barabáše exceluje Anthony Quinn. Celým příběhem se vine myšlenka, otázka víry a skepse, což film jednoznačně řadí ke kvalitní klasice. Fleischer se zde však dle mého názoru (je to ale názor s odstupem 50 let) nechal zbytečně svést k ukazování antické "reality", což je místy na úkor spirituálního náboje příběhu. Ale ve své době to musela být pro diváky bomba dokázat něco takového natočit (jako např. scény v aréně gladiátorů) . S možnostmi, které skýtal filmový průmysl USA v té době, by bylo vlastně chybou je nevyužít. Takže toto úplně chápu a dávám plný počet, tedy přesněji vyjádřeno 4,5, a zcela souhlasím např. s komentářem Hedky. Režisér Richard Fleischer, původem Žid, byl nejspíše konvertita ke křesťanství, ale nikde jsem o tom zmínky nenašel. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Velmi temný velkofilm o trestanci jenž žil místo Krista. O svátcích vždy jeden odsouzenec dostane milost, chátra která nejvíce křičela zvolila Barabáše. Ten se svého řemesla (zloděj a vrah) nevzdá, bohužel pro něj byl chycen římskou hlídkou a poslán do syrných dolů na Sicílii. Zde živoří několik let, během nich vystřídá mnoho druhů (jsou přikováni po dvou), až ten poslední křesťan jménem Sahak (Vittorio Gassman) s nímž přežije výbuch dolů v něm probudí svědomí. Jejich pán je pak použije jako tažná zvířata a když se dozví, že byl přeložen do Říma, oba jej následují, kde jsou dáni do gladiátorské školy. Sahak je zabit ďábelským velitelem školy (Jack Palance), poté co vyjde najevo, že je křesťan (Barabáš popře křesťanskou víru). Barabáš jej nakonec zabije a získá svobodu, které si moc neužije neboť akorát propukne požár Říma a je přistižen jak pomáhá podpalovat (domnívá se, že tak vznikne nový svět). Nakonec zemře přibit na kříži. Anthony Quinn podává (jako všichni ostatní) skvělý herecký výkon, gladiátorské bitvy jsou náležitě opulentní a výprava je na opravdu vysoké úrovni. Scénář napsal Angličan Christopher Fry, který v podstatě napsal (ještě s jedním) scénář k filmu Ben Hur. Některé věci např. gladiátorské hry v knize nenajdete (velmi tenké). Hudební doprovod je velmi dobrý, byť obsahuje pouze tři hlavní témata (motiv utrpení, Říma a Římanů), což je opravdu škoda, protože např. všechny fanfáry (na kterých se dalo vyřádit) jsou stejné (motiv Římanů), ale motiv utrpení je tak nádherný, že to ani nevadí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý i když zbytečně utahaný historický snímek o legendárním Barabášovi, který dostal milost místo Krista. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První třetina je typická biblická sandálovka s důrazem na Barabáše. Je tu Pilát, apoštolové, farizejové, samozřejmě Ježíš a další. Nic, co by zaujmulo, ale ani nic, co by uráželo. Přesun do sirných dolů prospěl a ukázka tamních podmínek měla něco do sebe, ale pořád to nebylo ono. Ovšem jakmile se Barabáš ocitl v Římě, tak dostal film koule a úvodní sekvence v aréně mě vyloženě uchvátila. A pokračování v gladiátorské škole či souboj s nejlepším z gladiátorů, to v mých očí defenitivně převážilo misky vah do pozitivnějších čísel. Závěr s požárem Říma a konečné křesťanské vyústění pak bylo zcela v intencích tehdejších trendů, ale i tak si ho mohli filmaři odpustit. Nicméně celkově příjemná podívaná a Anthony Quinn opět nezklamal. 65% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Obsahuje SPOILERy: Snímek Barabáš nám ukazuje kariéru jeruzalémského recidivisty Barabáše, který je propuštěn a místo něj zemře Ježíš Kristus, poté co mu ukamenujou jeho milou, která je křesťanka se z něj opět stává kriminálník a za to si vyslouží doživotní trest v sírovém dole. Zázrakem přežije výbuch a dostává se do římské arény, kde porazí nejobávanějšího gladiátora. Císař Nero ho propustní na svobodu. No a milý Barabáš pár dní na to při velkém požáru Říma v domnění, že koná boží dílo vezme hořící klacek a začne ještě rozdmýchávat oheň, aby nakonec skončil na kříži. ___ Hodně se mi líbila ponurá atmosféra některých scén (hlavně na začátku bičování Ježíše, jeho cesta na Golgotu a ukřižování. Geniální scény na nás čekají v aréně, kde si Barabášova největšího protivníka, psychopatického gladiátora bravurním způsobem střihnul Jack Palance. Celým filmem se jako nit táhne Barabášovo hledání pravdy o Kristovi a boj s přijetím víry. Trošku jsem doufal, že to nedopadne jako v jiných podobných filmech a Barabáš na to křesťanství nepřistoupí, ale bohužel se tak nestalo. Musím říct, že film přestože má silná místa, tak je trochu zdlouhavý, i když ne úplně nudný. Dávám slabší 4, ale podruhé už bych na to asi nekoukal. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZDALO SA MI BARABÁŠ, ŽE KEĎ SME TI PREDTÝM DALI SLOBODU, NEBOLA TO ŠŤASTNÁ VÝMENA." __ Pred mnohými rokmi nám náš pán farár požičal kazetu s týmto filmom a už vtedy mi Barabáš prišiel ,,iný" než ostatok tématicky podobných historických filmov, ktoré boli vtedy veľmi vychytené. Iný ako vo formálnej stránke, tak aj obsahovej. Kamera ponúka na svoju dobu niekoľko veľmi dynamických záberov a výprava síce určite nákladná, sa snaží pôsobiť viac realisticky než opulentne. Naopak predovšetkým kostýmy Rimanov sú poznačené neoklasicistickým štýlom. Rovnako tak hudba Maria Nascimbeneho vôbec nekráča v šľapajách zaužívaných postupov ako to býva u skladateľov typu Alfreda Newmana či Miklósa Rózsu, je veľmi striedma, miestami disharmonická, pracujúca so zvukovými efektami a vytvára tak veľmi temnú, no pre film práve tak žiadanú atmosféru. No a obsah? Fiktívny príbeh Pära Lagerkvista môže v istých smeroch pripomenúť Kazantsakisovo Posledné pokušenie, u mňa však jednoznačne víťazí fikcia zločinca než alternatívny pohľad na Spasiteľa. Anthony Quinn na vrchole kariéry tu vytvoril jednu so svojich najlepších a najosobitejších úloh a Barabáša si zrejme do konca života budem prestavovať ako jeho. Ak by všetky hollywoodske ,,sandálové" produkcie mali takúto hlbokú myšlienku a filozofický rozmer tak by som dal zrejme 4*, no tu však hrá Barabášovi do kariet aj celkové spracovanie, výborné po všetkých stránkach. Možno najlepší film, kde bol ako producent podpísaný Dino De Laurentiis. (145. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Podáno dobově velkolepém, leč též trochu šablonovitém stylu, takže nebyl-li by jeden pozorný, mohl by se domnívat, že hledí na Spartaka či Ben Hura. Kdoví, zda ta jednotná starořímská výprava nepřecházela z filmu do filmu. Působivost však tomuto stylu nelze upřít, i když dobový herecký styl působí již kapánek akademicky . Jinak je to vlastně moderní příběh o kolísání hrdinově mezi vírou a skepsí v hávu apokryfu o Barabášovi. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historické příběhy mě začínají zajímat méně a méně a tahle variace na "Ben Hura" mě opravdu moc nedostala, a to ani v tom, jak se na začátku a v závěru snaží být symbolická a ukázat, že stejně ničemu neutečeme. Herecké výkony jsou dobré, ale od herců jako Anthony Quinn bych ani nic jiného nečekal. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zločinec, vrah, Barabáš, stane před soudem v Jeruzalémě. Ale není tam sám, ten vedle předvedený je Ježíš z Nazaretu. Barabáš je hlasem lidu omilostněn, Ježíš jako buřič raději ukřižován. Začínají změny v životě Barabáše, dvacet let v sirných dolech, kde měl spoluvězně, se kterým skončil jako gladiator v Kolosseu. A další pochyby....kde skončí? Výpravný velkofilm s Anthony Quinem v hlavní roli za zasloužené čtyři hvězdy. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

65 % - Nedostalo mě to zdaleka tolik jako Ben Hur, Desatero a další špičky sandálového žánru ze 60. let. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Fleischerova adaptace novely P.Lagerquista (Nobelova cena) vychází z úvahy, jakým směrem se mohl ubírat život Barabáše poté, co byl omilostněn, zatímco Ježíš skončil na kříži. Na „sandálový“ film nečekaně hluboké myšlenkové zázemí, výborní herci (A.Quinn) a jistá režie dělají z tohoto (trochu opomíjeného) snímku ozdobu filmografie všech zúčastněných. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Barabáš je prepustený z väzenie,lebo tak chcel židovský národ.Mohli si vybrať,buď Ježiš alebo nejaký zločinec.Vybrali si Barabáša.Takže kým Ježiša mučia a idú ho popraviť ukrižovaním,Barabáš sa opíja a váľa sa so šlapkami.Ale znova sa dá na staré chodníčky,znova sa z neho stáva zločinec.Dostane sa do otroctvá ,drie v bani na síru,potom je z neho gladiátor,dostane slobodu a nakoniec skončí na kríži za podpaľačstvo.Takže krížu sa aj tak nevyhol.Film je ojedinelý s touto postavou,okrem biblie sa nespomína takmer vôbec a vo filmoch tiež.Táto postava je do značnej miery zabudnutá.Ako skončil naozaj Barabáš,nikto nevie.Film je len prepis románu Pära Lagerkvista.Aj keď hlavnou postavou v tomto filme je Barabáš,tak Ježiš je v pozadí len zdaním,pretože prízrak Ježiša sa tiahne celým filmom Barabášovou hlavou a svedomím.Je to vlastne film o mužovi čo hľadá sám seba.Na začiatku a na konci filmu poriadne depresívna hudba.Gladiátorské scény sú poriadne vzrušujúce,sírové bane desivé,ukameňovanie Barabášovej priateľky veľmi smutné.Veľmi dobrý film,bez rozdielu,čí je divák veriaci alebo nie,nezáleží na tom. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Rychard Fleischer /The Compulsion 1959, Arena 1953/ natocil sympaticky historicky velkofilm o zlocincovi menom Barabas. Je to znama postava, ktoru dal Pontius Pylatus oslobodit namiesto zakladatela nasej civilizacie Jezisa Krista /jo, furt to tvrdim a furt tvrdim, ze religia ma vyssi princip v sebe/. Najprv sa odohraju vseobecne zname udalosti s Barabasom, a potom Barabas, ktoreho hra Anthony Quinn /Felliniho La Strada, Salamandr s Frankom Nerom/ nastupi na vykon trestu do bani. Takze ako hovorim, nabozenstvo ma vyssi princip, preto je dobre si zo zaciatku pripomenut tie vseobecne zname udalosti s Barabasom, a potom nasleduju uz len 2 dobre sceny /vybuch v baniach a gladiatorske zapasy/. Kulisy najma pri tych zapasoch su fakt na urovni, dialogy tiez. Silvana Mangano /Pasoliniho Teorema a Dekameron/ bola vyborna a vsimol som si aj Salvatore Borgese-ho /Anulu z filmu Kdo najde pritele, najde poklad/. 60 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHAT'S BECOME OF ALL THE FINE HOPES, THE TRUMPETS, THE ANGELS, ALL THE PROMISES? EVERY TIME I'VE SEEN IT END UP THE SAME WAY, WITH TORMENTS AND DEAD BODIES, WITH NO GOOD COME OF IT. HUH? ALL FOR NOTHING! Epický dobrodružný snímek v čele s opičákem Barabášem v podání skvělého Anthonyho Quinna. Už začátek filmu je pecka. Představte si scénu, kde Barabáš chlastá se svejma kumpánama a kurvama v knajpě, zatím co mesiáš, Ježíš Nazaretský, náš spasitel, syn boží, král židovský, táhne za okny svůj kříž na vrcholek Golgoty. To je něco. Pak je chvilku nuda a pak se děj přesouvá na galeje do dolů, kde se těží síra. Barabáš tady potká Sahaka, kterej se zdál dobrej, teda až do chvíle, kdy začal ostatním gladiátorům pomlouvat jejich bohy. That son of a ... To od něj nebylo hezký. Pak se konečně dočkáme Barabáše s kopím v aréně, ale bohužel to je jeho jediný souboj. Čekal jsem jich víc. Proto trošku zklamání, ale i tak pecka. DARKNESS I GIVE MYSELF UP INTO YOUR KEEPING! IT IS BARABBAS!!! ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí určitě tenhle neocení už jenom kvůli jeho stáří ovšem já takovej nejsem.. kdybych se nad tim zamyslel, tak dlouho jsem neviděl lepší historickej/životopisnej film.. ta výprava, hudba, kostýmy, herecký výkony a všechno.. slabších 5 si Barabáš určitě zaslouží.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Pusťte Barabáše, pusťte Barabáše!" Tento apokryfní příběh o muži, který o velikonocích dostal svobodu místo Ježíše, mi přišel až moc zdlouhavý. Všechny ty peripetie, kterými zde musel Barabáš projít (pobyt v syrných dolech, gladiátorský výcvik a zápasy v aréně) se podle mě daly natočit trošku záživněji. Připomínku mám hlavně k vyústění filmu, které mi přišlo poněkud nelogické. Barabáš se tu po celou dobu tvrdošíjně vzpírá víře v toho, kvůli němuž sám dostal druhou šanci k životu, a zápasí zde dlouhý boj se svým skepticismem, aby se nakonec ve jménu své konečně nalezené víry podílel na požáru Říma. Že by ani v okamžik svého myšlenkového přerodu v sobě nedokázal zapřít svoji zločinnou přirozenost? Možná, přesto jsem očekával jiný konec. Jinak jde o vcelku pěkně výpravný historický film, který minimálně v jistých pasážích v sobě nezapře styl vyprávění, jaké nabízí filmy o Spartakovi či Ben Hurovi. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slabý rozvleklý film, který nezachrání ani Quinn. Scénář zřejmě tvůrci moc práce nedal. Nemělo to žádný spád, to i Roucho, které se mi přišlo průměrné, je o proti tomu výborný film. ()

Reklama

Reklama