Reklama

Reklama

Chuligáni

  • Česko Neds (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Neds britského režiséra, scenáristy a herce Petera Mullana se odehrává na počátku sedmdesátých let ve skotském Glasgow. Katolický chlapec John McGill je nadaný žák, který sní o studiu na univerzitě, ale pod vlivem společenských předsudků souvisejících s nízkým sociálním postavením jeho rodiny se přidá ke špatné partě a jeho nadějná budoucnost se začne ubírat úplně jiným směrem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Povedený příspěvek k problematice mladistvých, ale k trvalejšímu usazení v paměti by neškodilo zkrátit stopáž a věnovat se více pohnutkám a nitru hlavního grázlíka (mimochodem skvěle vybraného). Rozhodně stojí za vidění. 7/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHTĚLI JSTE CHULIGÁNA? TAK HO KURVA MÁTE!“..... /// Svět, kterýmu asi nebudu nikdy úplně rozumět (ale snažím se ho vzít na vědomí). Dobře natočený, super zahraný. NEDS se nesnaží ohromit životem v partě, násilím a bitkami, ale jde spíš o soukromý příběh Johna McGilla o jeho cestě mezi školou, rodinou a ulicí, až k Bohu. (Bohu? Budiž, zní to dobře...) Škoda, že to není zasazený do současnosti, ale od toho tady zase jsou všichni ti Hooligans...atd. Něco tomu chybí.... to třeba takovej KID, ten ždímá emoce.... . Jo, emoce! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Proč nemám chodit ven s chlapci, kteří mají K SOBĚ provazem svázaný dvě lahve. 2.) Fotřík furt votravuje, ať ho dorazím. 3.) Jsem šprt a chtěl bych se stát členem nějaký drsný party. 4.) Zajímá mě, oč se (ve svém volném čase) zajímají děti ve Skotsku. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je tenhle snímek dost opominutý. Já vím, ono na tohle téma jsou jich mraky, ale jak jsem od něj celkem nic neočekávala, tak jsem byla nakonec mile překvapená. Conor byl výborná volba na roli  rozpolceného kluka, který neví ke komu by se vlastně měl přiřadit, jestli k chuligánům a nebo mezi šprty. A i když se mi to zdálo trochu víc přihrocené, tak ve výsledku to není až tak neuvěřitelné. A ten konec se Peterovi povedl. 80% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Glasgow sedmdesátých let, přesně tak jak jsem si jej představoval. Nicméně nemá smysl řešit na kolik je tento snímek věrný realitě. Peter Mullan se opět, tak jak má ve zvyku, věnuje silnému tématu a irské problematice bez zbytečného patosu a přikrášlování. Stopáž okolo dvou hodin je opodstatněná, nicméně ne zcela využitá. Uvozovací třetina trochu vázne, a v ní načrtnutý přerod ze šprta v grázlíka nepůsobí věrohodně. Je příliš prudký a vnější motivace není dostatečně silná a pochopitelná. Následné vyobrazení propadání se do bratrových stop již však funguje dobře, zejména díky přirozenému výkonu hlavního představitele. V poslední čtvrtině ale jakoby tvůrci trochu tápali nad tím správným zakončením. Pokud chtěli poukázat na bezradnost postavy dostat se zpět do správných kolejí, měli tomu trochu podřídit i předchozí děj. Nemusela to pak být jen jedna z drsnějších báchorek, ale syrové a nepříjemné drama. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Glasgow, jak ho naštěstí neznám. (A to i přesto, že už tu pěkných pár měsíců žiju.) Pěkně syrový a realistický příběh o klukovi, který na střední sice patří mezi nejchytřejší v ročníku, ale ve stínu staršího bratra Bennyho a nakonec i kvůli sociálnímu postavení rodiny nemůže dosáhnout toho, co by pro něj s jiným zázemím bylo samozřejmostí. Jeho vizi studia na univerzitě totiž neberou vážně ani zaměstanci školy, ani rodiče přátel. A tak když John jednoho dne zjistí, že být autoritou jako Benny je pro život mnohem lepší než patřit mezi oblíbence třídního profesora, přeskočí na cestu, ze které už není návratu; na cestu, kde za sebou zanechává pobodané, okradené i mentálně zaostalé. Neds nad většinou teenagerských a nakonec i zločineckých filmů vyhrává svou špinavostí, nepředvídatelností a autentičností. (Sama žiju v nejbezpečnější čtvrti, a přesto v okolí každou chvíli někdo někoho pobodá. A to se situace od sedmdesátých let prý nesmírně zlepšila.) Pro většinu herců jsou Neds jejich první filmovou rolí, všichni však pocházejí z Glasgow nebo okolí, takže přesnější ukázku toho, jak vypadá a mluví průměrný obyvatel Glasgow, asi neseženete. Nebýt lehce surrealisticky metaforických částí v druhé polovině (Ježíš, lvi) možná bych šla s hodnocením i výše. I tak ve mně ale Neds zanechali poznatek, že skončit ve vězení může být, jak ostatně poznamenala jedna z postav ve filmu, někdy mnohem lepší než neustále utíkat. Poznámka 31. ledna 2012 / O skutečné realitě v Glasgow: Všimla jsem si, že se se některým zdají Neds přehnaní. Jakožto člověk, který posledních 18 měsíců v Glasgow žije, nicméně musím tvrdit, že je to film více než realistický. V East Endu skutečně není výjimkou, že jedenáctiletí nosí nože a čtrnáctiletí stojí před soudem kvůli tomu, že někoho pobodali. Ostatně průměrná délka života mužů v jednom "okrsku" této čtvrti je (podle statistik z roku 2008) 54 let. A to prý byla situace před 30 lety ještě mnohem horší. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sociálne vylúčenie plodí hľadanie si náhrady. Ak škola pozerá krivým okom, krivdy spoľahlivo vylieči partia. Riadne drsniacka. Príhody s partiami zažil počas strednej asi každý z nás. Osobné skúsenosti však pôsobia v porovnaní s filmom tak nejako miernejšie. Predovšetkým gangy a partie boli doménou základnej školy, teda o štyri až päť rokov mladších ročníkov. Zmysel bánd (tak sme to volávali: banda) bol najmä v zgrupovaní sa, násilie v drvivej väčšine prípadov ostávalo v rovine individuálnych súbojov, banda proti bande výnimočne. Cielene násilné útoky sa síce vyskytli, ale tie sa odohrávali skôr na zábavách a diskotékach. A tam išlo o predovšetkým o uchovanie si teritória a samičiek na vlastnom území, niečo ako ochrana pred cudzími návštevníkmi. Hlavnou činnosťou boli skôr drobné krádeže, preliezanie opustených domov, hľadanie cenností uložených v starých hroboch a tak. Na strednej sa tieto partie presunuli do krčiem, niektorí sa dali na vykrádačky vagónov, či krádeže bicyklov. Celkovo mi ventilovaná agresia škótskych junákov prišla oveľa viac prudkejšia ako sofistikovanejšie delikventné zábavky mladých Slovákov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti podľa tvorcov môžu za násilie u mladistvých povrchné vzťahy, násilné počítačové hry a nedostatok času zaneprázdnených rodičov. Kedysi to bol alkohol v rodine, alebo zlý školský systém, ktorý sa taktiež nevyhýbal násiliu. Je to trochu už klišé, ale keď to funguje a je to aj pravda, prečo nie. Ja si myslím, že aj keby John bol z usporiadanej rodiny a učitelia by mali iba také práva, ako dnes, jeho prerodu by to nemuselo nutne zabrániť. Násilní sme totiž od prírody a viac niektorých vychová ulica, ako inštitúcie typu rodina a škola. Neds by mal byť podľa témy emocionálna bomba, ale niečo mu k dokonalosti chýba. Určite to ale nie je výkon hlavného predstaviteľa. Mne sa páčili niektoré symbolické scény, ako mamča s kočíkom na moste a záverečný prechod popri kľudných levoch. Ich zmysel je jasný ba dal by sa považovať za pointu filmu. Navyše je ale snová scéna s Ježišom, ktorá dusivú atmosféru trochu rozbíja. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasika o tom, jak mladý, nadaný, ale tradičně uťáplý kluk propadne špatným vlivům a stává se z něj obávaný násilník. Na mě to bylo příliš studené. Rozumím tomu, že spousta outsiderů sní o tom, jak někomu rozbijou držku a stanou se v partě uznávanou osobností, ale tady mi ty pohnutky nepřišly dostatečné a ten přechod na mě příliš nezapůsobil. Naopak mi sedla syrovost a brutalita, která sice nebyla tak explicitní, ale o to víc působila důvěryhodněji. Sedli mi oba představitelé Johna a i celkově se casting docela povedl. To závěrečné hledání správné cesty bych oželel, ale dalo se přežít. Škoda, že to Mullan trošku nezkrátil, ale i tak se jedná o celkem zajímavou záležitost. 60% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Je očividné, od koho sa autor a režisér v jednej osobe učí. Na rozdiel od maestra Loacha, ktorý využíva podobné prostredie na vykreslenie silných individuálnych osudov, abstinuje u Mullana príbeh, ktorý by kompaktne 124 minút nihilizmu držal pohromade. Škoda nevyužitého potenciálu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

To měla být projekce nějakého studentského filmu? ~~~ Na špatném místě houfy bezprizorních fakanů a přidal se k nim další. Škola aka pasťák na vystřílení (vzhledem k filmu bych se tomu ani nedivil). Jediné plus je výběr herce hlavní postavy, zbytek za moc nestojí - takový typický festivalák. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nie celkom prijemna podivana na zivot bandy stredoskolakov a o tom, aky spatny vplyv mala partia na jednu mladu dusu. Film je plny nihilizmu, ale za poeticky koniec to neskonci v ciernom stvorceku. 30 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Neboli Non Educated Deliquents, aha, ono je to přimo na plakátu. Peter Mullan je takovej muj trochu oblibenec, ale v téhle roli byl fakt uplně skvělej čurák. Hlavní postava byl takovej utlačovanej hajzlík, kterej v pubertě přijde na to, že taky někoho muže šikanovat, dostane se do gangu, pak se na něho gang vysere, co chvila se tam někdo na někoho vysere (jako né fyzicky) a pak má ten chuj skoro sebevražedný sklony, do všeho se vrhá po tlamě nebo po ní dostane. Moc mě to neoslovilo, protože nejsu brit, kde to lidem přijde asi bližší. Děj zasazenej do 70. let se povedl, teda spíš se povedlo to zasazení, než ten děj, kterej - jak už sem řek - mě moc nezaujal. A tím tady končim... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu som tu mal problém s prerodom šprta na zmrda. Keď John robí testy na sto percent, tak nie je celkom možné, aby z neho bol nakoniec ned, teda nevzdelaný delikvent. Za všetko môže rodina alebo škola, kde každý niekoho bije? A radšej ako sa nechať zbiť bude niekoho z(a)biť a tak sa stať rešpektovanou súčasťou džungle. Scéna s Ježišom je príjemným osviežením filmu. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Tady je na těch mladejch proletářích vidět,proč je Anglie great.Šestnáctiletý smradi se honí po sídlišti s nožema šéfkuchaře a nejen honí.Francouzský puberťácí si tak maximálně řezali knoflíky a už se mi vůbec nechce hovořit o vostrejch typech ze stínadel,kerý si to rozdávali v ježcích v kleci.Dr.Martens rulezzz ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Dějem ani postavami nijak zvlášť pro mě poutavé ... prostě nafilmovaný lidský odpad ... těžko uvěřit, že takoví degeni jsou mezi námi ... P.S. asi nejvíc sprostý film, co jsem kdy viděl - South Park je proti tomu školka ... musel jsem se někdy až smát ... byl to fakt nášup ... za to dvě * ... ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Z Neds mám teda dost rozporuplný pocity. Nějaké scény byly opravdu povedené, jenomže když to vemu jako celek, tak mi to přišlo neskutečně přehnaný. Odehrává se to sice před pár desítkami let, ale že by byly takovýhle vyhrocený bitky mezi "gangy" v ulicích a do škol se nosily nože, aby si tam mohli gangy vyřizovat účty, to se mi vážně nezdá. Drzí spratci se najdou všude a v každé době, ale v žádný civilizovaný zemi to snad takhle daleko nedojde, ale možná jsem naivní, co já vím. K dobru snímku musím však připočíst depresivní atmosféru, kterou ponuré skotské počasí a uličky ještě umocňovaly. Čekal jsem o trochu více, takhle mi zbyl jen takový lehce lepší průměr za tři hvězdy, škoda. Každopádně do Skotska asi pojedu s tlumočníkem, protože jsem tomu jejich akcentu vůbec nerozuměl :) ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu mi bylo líto jen tý malý holky, že musí žít v rodině asociálních idiotů.Kdyby se zbytek pozabíjel, bylo by to dobré pro celý film, protože tolik nesympatických lidí pohromadě se jen tak nevidí. StarsFans, v jednom odstavci píšeš, že žiješ ve Skotsku, které takto neznáš a v dalším nás tu utvrzuješ, že film není přehnaný, že v některých čtvrtích chodí s noži jedenáctileté děti.Tak jak to tedy je? ()

Reklama

Reklama