Reklama

Reklama

Ostuda

  • Česko Stud (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Každé rozhodnutí s sebou nese následky a kdo na ně není připraven měl by se, pokud může, raději velkým a důležitým rozhodnutím vyhnout. Mnohdy totiž přinášejí ještě více bolesti, než původní problém. Brzy to pochopí i pár sebejistých španělských manželů kolem třicítky. Pepe a Lucía si mysleli, že všechno zvládnou sami a že svět se bude otáčet podle jejich přání. Jenže to je samozřejmě omyl. Vyvede je z něj osmiletý Manu, peruánský chlapec, kterého manželé před nedávnem adoptovali. Lucía a Pepe si představovali idylický harmonický život plný klidu a úsměvů, jenže Manu, který v minulosti zjevně prožil cosi strašlivého, je pravým opakem jejich představ. Jeho citová pochroumanost se projevuje střídavě apatií a hyperaktivitou. Přestože se pár snažil šest měsíců dělat vše, co bylo v jejich silách, jednoho rána dochází ke společnému závěru, že život s Manem je až příliš tvrdý a nesnesitelný. Tak se Pepe, navzdory Lucíinu názoru, rozhodne kontaktovat sociální pracovnici, jenž je má na starosti, s přáním, že chtějí chlapce vrátit zpět do domova. Na cenu, kterou za toto rozhodnutí budou muset zaplatit, ale nejsou ani jeden připraveni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné a svým zaměřením velmi zajímavé, místy přitažené za vlasy. Nepřineslo mi to ani nic převratného ani se mi nepodařilo s filmem sžít. Co ale film naopak ukazuje, jak je těžké vychovávat "cizí" dítě, které už dostalo bůhví co naloženo a taky přináší recept, jak nejlépe to uchopit, to v závěrečných asi 20 minutách. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Možno je to "Ostuda", ale viac ako dve hviezdičky nie som ochotný dať. Film ma vyložene rozčuľoval. Herci mi pripadali nevierohodní a strojení, v dialógoch ako keby niekto porobil náhodné škrty a celkovo som mal problém uveriť, že sa dvaja dospelí a pomerne úspešní ľudia správajú v jednoduchých situáciách ako dementi. Pritom téma adopcie, ktorá sa nezaoberá iba pohľadom objektu adopcie, ale aj spôsobilosťou náhradných rodičov je zaujímavá a ponúkala atraktívne možnosti. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Má to dve roviny 1. objektívne uznávam, že to je kvalitný psychologický film, dobre prepracovaný. 2. Subjektívne ma nekonečné manželské konverzačky fakt nudili, ale posledných asi 15 minút ma dostalo. Takže objektívne 4 a subjektívne 3 hviezdy. Vzťah Rosa - Manu ťahal ten film nahor určite dejovo a podľa mňa aj emocionálne ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení, kdy mi v určitých pasážích film utíkal tak rychle, že když jsem se koukl na hodiny, tak půlhodina už byla pryč, aniž bych si to během sledování filmu stihl uvědomit. Celý příběh je hodně dobře promyšlený a především dokázal udržet mou pozornost, což je obzvláště u komorního dramatu, které se odehrává po většinu času jen v jednom bytu a s několika málo herci, nesmírně důležité. Takže během dvou dnů druhé překvapivě kvalitní komorní drama ze Španělska, tato země si po filmařské stránce může gratulovat ke schopným scénáristům, hercům, režisérům a dalším zástupcům filmařských profesí. Zkrátka Španělsko točí dobré filmy a seriály a tenhle film je toho nesporným důkazem, protože tady snad není co vytknout. Perfektní herecké výkony, reálné reakce jednotlivých postav i pečlivě budovaná zápletka a atmosféra, to všechno z tohoto filmu činí velice kvalitní dílo, které rozhodně stálo za to vidět. A přitom mi přijde, že téma adopce ve filmech příliš často nevídám, takže jako další plusový bod musím přiznat tomuto filmu i zajímavý nápad, protože jak se dva manželé sžívají s adoptovaným osmiletým chlapcem, to považuji za originální a zajímavý nápad. Největší síla tohoto filmu je bezesporu v dialozích, což občas bývá kámen úrazu, ale tady je to ten pověstný hnací motor, který děj neustále posouvá do zajímavějších a především osobnějších rovin. Když to tak shrnu, tak by se dalo uvažovat i o pěti hvězdách, ale k tomu mi zde něco těžce specifikovatelného chybělo, v tomto případě to prostě vnímám tak, že čtyři hvězdy jsou tím správným hodnocením pro toto komorní drama ze Španělska. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Extrémne dospelo a tým výnimočne zobrazený život. Zhrnutý v reálnych 107minútach, detaily z každodennosti, /ne/správne rozhodnutia, tajomstvá a k tomu jedna až horrorovo rozpadnutá stolička. O rybičkách radšej nepíšuc. Nebyť "asi" potrebnej línie Rosa-Manu, šlo by o absolútny zážitok. Každopádne, videné 3X v priebehu mesiaca, text je ideálny pre divadelné dosky. P.S. Milujem ten pocit, keď sa mi zovrie hrdlo (ďakujem i pm). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama