Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Armádní důstojník zjistí, že jeho žena má poměr, a s jejím milencem se párat nehodlá. Čeká ho ale taky cesta do Finska a boje v zimní válce. (Netflix)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Žádná jiná cesta nevede. Jsem šťastný, že umírám... a že jsi přišla.“ Zatímco ve většině krajin světa vrcholila v roce 1944 druhá světová válka a filmoví tvůrci (pokud vůbec měli prostor k hrané tvorbě) točili většinou filmy ryze zábavného charakteru s cílem odreagovat diváka v těžké době, neutrální Švédové přišli se silným protiválečným dramatem. Dokonce překvapivě Až se rozední není ani prvoplánovou protiválečnou agitkou, ale dokáže se v průběhu osudu armádního důstojníka Rutgera podívat na válku (konkrétně zimní válku ve Finsku) ze dvou protichodných úhlů pohledu: nejdřív jako jedinečnou možnost pro chladnokrevného vraha zachránit si život před dlouholetým kriminálem a to hrdinským vstupem do války v sousední krajině; později pak jako velkou tragickou zkázu plnou zbytečných lidských obětí. Na svou dobu mě film překvapil i otevřenou kontroverzní otázkou, zda může mít vrah právo na nový život a nový láskyplný vztah, čímž mi připomněl o dva roky mladší československou Lavinu. Celkové zpracování mi vyloženě strhující nepřišlo, lehce to dle mého názoru již zestárlo, ale kvalitně zpracovaný příběh zde je a na oplátku se v několika scénách (haluciogénní pasáž) dočkáme i filmařsky zajímavých nápadů. Edvin Adolphson a Elsie Albiinová vytvářejí ve společných scénách sympatickou dvojici. 75% ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Remeselne dobre spracovaná vojnová melodráma s až remarquovským nádychom. Prítomný je anti-vojnový postoj a osudovosť. Hlavnou postavou je zblúdilec, zatratený človek, ktorý v návale zlosti usmrtí milenca svojej ženy. Útek pred civilným životom hľadá na vojnovom poli, keďže cíti, že život, aký žil doposiaľ, pre neho skončil. Jeho pocity sú priam existenciálne, no potom príde láska. Láska, vojna, smrť a schopnosť niesť zodpovednosť za svoje činy - to sú hlavné témy tohto vkusne sentimentálneho filmu z vojnového konfliktu v atmosfére chladnej fínskej krajiny niekde na druhom konci sveta. ()

Reklama

Reklama