Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (744)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nejsem úplně cílovka viktoriánských romantických konverzaček, ale když už se pro nějakou rozhodnu, většinou mají svoje kouzlo. Jane Eyre není výjimka a v klidu si jí můžu zařadit hned vedle Pýchy a předsudku. Jane má navíc tu výhodu, že je to sice v jádru romantické drama ve kterém se vzletně toká, ale na rozdíl od jiných tolik "nesmrdí" červenou knihovnou. Tahle adaptace navíc hezky vypadá a je s přehledem zahraná. Zpětně celkem škoda, že se Mia Wasikowska nedokázala víc prosadit...70% ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Označil bych to za velice zdařilou adaptaci, až bych zážitek ze sledování přirovnal k zážitku ze samotné četby románu Charlotty Brontë, přestože se pokouší o odlišnou strukturu vyprávění, která zeštíhluje zážitky z raného dětství. Jenom se ten snímek míjí s dobou. Nepřináší o nic víc nového než jiné adaptace románu, snad s tou výjimkou, že Jana je ve Fukunagově podání pěkná holka. Pak aby se do ní až příliš nekonfliktní Rochester nezamiloval. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jaký je váš smutný příběh, Jano Eyrová? Vášeň ve studeném anglickém sídle, která přesto nepřekročí meze dvou polibků. A ono to stačí. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracování a pro mě asi o kus lepší než to poslední z roku 2006 pro své obsazení, jelikož Fassbendera nekriticky zbožňuju a Wasikowska byla TA nejpravější Jane, prostě dle mých představ. Je opravdu uměním natočit film dle adaptace tolikrát zpracovávané a přitom dosáhnou toho, že se divákovi tají dech při každé scéně, a to i v takových deviantních případech, že všechna předchozí zpracování viděl několikrát. Nutno dodat, že obrovský podíl na správné náladě filmu nese hudba z mistrných rukou Marianelliových, které nikdy nezklamou. Paráda, jdu koukat znovu.......a znovu....a znovu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2011] Nemyslím si že předělat již stokrát omletou knihu do novějšího hávu je vyloženě špatný nápad zvlášť když vidíte to herecké obsazení jako se sešlo u letošního remaku Jany Eyerové. Ale mě ani to nijak nepřesvědčilo a já nepoznal nějaký větší rozdíl mezi předešlými zpracováními. Herecky slibné, ale vcelku zklamání. Mia Wasikowska se mi tam prostě nehodila a za zmínku tedy stál opět dobrý Michael ,,jsem teď všude'' Fassbender. Takže zahajovací film Karlovarského festivalu a potenciální největší hit a nijak z něj unesen opravdu nejsem. Ač je to velmi pěkně natočeno a je vidět, že Fukunaga umí. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

46. MFFKV V Karlových Varech opravili letní kino a pustili tam tento vynikající film podle tradiční předlohy. Opět skvělá Mia Wasikowska. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo něco. Ze začátku jsem se na tenhle film nechtěla těšit, protože oba herce v hlavních rolích jsem nijak nemusela. Nicméně z kina jsem odcházela nadšená. Sice pro mě navždy bude perfektní adaptací BBC seriál několik let starý, ale tahle adaptace mě taky úplně dostala. Už začátek byl netradiční, bylo to vlastně vyprávěno částečnou retrospektivou. Celkově měl ten film takový tajemný, místy až pochmurný nádech, působilo to étericky. Takováhle citlivá romantika, to je ta správná. Herecké výkony všech herců byly úžasné, Michaela Fassbendera jsem si nemohla jinak než zamilovat. Ač jedna nebo dvě scény mohly být trochu jiné, s drtivou většinou jsem byla naprosto spokojená a kolikrát jsem ani nedýchala. Podbarveno dokonalou hudbou Daria Marianelliho. Každopádně několik scén mě odrovnalo a konec mě emocionálně zabil. Myšleno jako kompliment filmu. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Jane Eyre, což je pro režiséra nepopiratelná výhoda, neboť teď chápu, proč je to tolik adaptovaná klasika a jemu bude u mě už vždycky patřit prvenství. Takhle samostatně hodnoceno ovšem především téměř perfektní filmové řemeslo s neskutečným napětím, provazujícím scény od začátku do konce, což korunuje výkon hlavní dvojice, především pak dechberoucí herecký koncert Mii Wasikowske. Pochmurné deštivé prostředí pak celkovou atmosféru dovádí téměř k dokonalosti. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy z téhle doby, sice je pro mě Jana Eyre o něco slabší kousek, ale líbilo se mi.. Výběr hlavních herců se mi taky líbil, ale přesto byl film chvílemi až nekóóóónečně dlouhý.. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Jsem absolutně nedotčen knihou a proto mi tenhle anglický historický velkofilm zůstane asi navždy záhadou. Pro mě je totiž až přiliš chaotický. Nevim co se kdy děje, jaká uplynula doba nebo proč se postavy chovaj tak jak se chovaj. Nejvíc mě vadí ty časový skoky. Po takové té technické stránce, kterou všichni vychvalujou, nemám co vytknout. Problém mám s příběhem a pravděpodobně to bude hlavně tím, že v předloze je všechno dobře vysvětlené a tady na to jdeme tak trochu hrr. Co si týče postav, tak ani tam nemam problém s obsazení. Všichni hrajou dobře, spíš jen vůbec nedokážu těm postavám odhadnout věk. Byl starší Rochester nebo Rivers? Třeba to někdy (po přečtení knihy - což v dohledné době neplánuju) docením ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Ladovo chladna a pri tom hrejivo romanticka, taka je novo zadaptovana Jane Eyerova. Mia Wasikowska a Michael Fassbender su vynikajuci. Kamera a kostimy by nejaku tu "nominaciu" rovnako zniesli. Nova Jana Eyerova je vizualne modernym snimkom, ktoremu sa vsak perfektne dari zachytit ducha doby. Velmi dobre. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh spletený z neprostupných mlh, ve kterých zabloudíte ... ze zádumčivých větrů, které nespoutáte ... z něžných kvítků, které vám darují nevtíravou vůni ... a ze spadaného listí, které vám připomene neúprosný běh času. A když se budete dobře dívat, možná zahlédnete i zlatavý odlesk slunečných paprsků. Nezáleží na tom, jestli znáte příběh Jany Eyrové - dívky, která nebyla urozená, krásná ani bohatá a jejímž jediným majetkem byly vlastní zásady. Jímavé vyprávění vás dostane na svou stranu tak jako tak. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Slavný příběh velmi krásně zpracovaný a hlavně kvalitně zahraný. Asi bych se k tomu sám nedostal, kdyby mi to nepustili v SA a to moc nedoporučuji:)... před plným autobusem se za ranního svítání blbě schovávají slzy:). ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dôstojná nová verzia „Jana Eyrová“ s nádherným vizuálnym riešením a vynikajúcimi výkonmi. Cary Joji Fukunaga vytvoril z obyčajného príbehu niečo úplne úžasné, a je vidno že ma veľký talent. 8/10 ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Oproti předloze pouze hrubý nástin toho, jak by mohla Jane Eyre opravdu fungovat. Tento příběh je totiž tak obsáhlý a detailní se spoustou symbolů a motivů, které ta plátnová verze prostě postrádala. Atmosféra je ale vychytaná výborně a Mia Wasikovska se do této postavy prvotřídně zžila, přestože jsem z ní měla někdy odlišné pocity než v knize. Styl, kostýmy i kamera neměly chybu, ale já dávám průměr čistě z důvodu, že ta kniha na mě dýchla překvapivě víc a film mi přišel dost ochuzen. ()

Ice123 odpad!

všechny recenze uživatele

Začít Karlovarský festival tímto filmem, bylo pro mě docela zklamáním (ale ostatní filmy to dostatečně napravily). Toto zpracování Jany Eyrové je totiž děsně nudný. V podstatě 100min. se odehrává pořád na zámku u Rochestera a jde jen o to že on jí chce a ona chce jeho, ale vzhledem ke svému postavení ho odmítá, pak je zde 15min. občasných záběrů mimo zámek, či menší odběhnutí od ústřední dvojice a 5min. titulky.... Nevím proč 80%, jelikož půlka letního kina si musela domýšlet alespoň vtipné hlášky, či situace aby tam vydrželi sedět až do konce.... Prostě naprostá ztráta času 5%. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Jana Eyrová je jedno z klasických děl romantismu 19. století, patrně neexistuje nikdo, kdo by jej nečetl nebo o něm alespoň někdy neslyšel na hodinách českého jazyka. S adaptací knižní předlohy jsme měli možnost setkat již v několika provedeních a ani tento snímek není pravděpodobně poslední. Režisér Cary Fukunaga se rozhodl nabídnout film divákovi retrospektivně, což mu dle mého názoru jedině prospělo. Skvěle se mu podařilo vykreslit tamní prostředí, dobu, zvyky a atmosféru, skutečně jsme se ocitli na anglickém venkově o dvě století zpátky. Film není jen sladkobolná romance, která by diváky mohla předem odradit, máme možnost se zde setkat i s několika temnými okamžiky, které u snímku z doby romantismu jistě neočekáváme. Co se týče herců - výběr M. Fassbendera do role Edwarda Rochestera byl velmi dobrý tah, svým charismatem dokázal skvěle utáhnout film. Mia Wasikowska je pro mě velké překvapení, za poslední rok jsem ji měla možnost vidět již ve třetím filmu a dle mého názoru z ní roste paní herečka. Svými rolemi mě jen překvapuje. Jako filmová adaptace je Jana Eyrová opravdu povedená, komu se nechce číst knižní předloha, tento film může být výbornou náhradou. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha adaptací nestravitelného světového díla a povinné četby. Tentokrát s perfektním scénářem, skvělými herci a uhrančivou přírodní a architektonickou kulisou. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama