Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

zsn 

všechny recenze uživatele

Sin nombre II. :-) Nejdokonalejší možné podání Jane Eyre, jaké mohlo kdy být natočeno. Vše je dáno moderní technologií, neskutečnými možnostmi, kostýmy, rekvizitami. Synchronizací toho a špičkových, nejobsazovanějších herců poslední doby, vzniká historická dokonalost. Od "The Dutchess" jsem závislá na každém zfilmování ženských románů této doby, z prostředí na venkově či na zámku. Mia je sice ošklivá jak noc, ale kariérně svými nezáviděníhodnými ale hlavními rolemi, vzkvétá, "Albert Nobbs" byl pozvednut také díky její zásluze, jeden by ji zaškatulkoval mezi pravé Irky. Michael je dokonalý, flexibilní herec, je hoden řádu. Láska zde nebyla extra patrná, ale o to byla mocnější, že nejedno srdce divačky zaplesalo. S prvky duchařiny či strašení, ponura lesa a komnat, nebyl film dokonale růžový a volánkovitý. A to se mi líbí. ()

Furciferka 

všechny recenze uživatele

Skoro si troufám tvrdit, že tahle filmová adaptace má navrch nad svou literární předlohou. A děkuji Fukunagovi, že nás ušetřil patetického konce v té podobě, jak byl napsán Charlottou Brontë. ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Pocit během sledování tohoto filmu v kině bych připodobnila k dávnému zážitku z Piana. Už jsem nedoufala, že to ještě jednou prožiji - naprosto fantastické obsazení, reálie, zpracování, hudba, emoce!! Skvělý film. Pikantnost hned na začátku - trápitel malé Jane nebyl nikdo jiný, nežli hlavní hrdina filmu Submarine (kterýžto film jsem viděla pouhý den předtím) a jeho matka hrála v tomto filmu.. opět - jeho matku :-) ()

Katy86 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se neuvěřitelně těšila. Naprosto mě vtáhl do děje a jsem z něj unesená. Ještě že jsem na něj do toho kina šla :) . Kniha se mi líbí stejně tak a byla jsem u její atmosféry naprosto na trní. Byla jsem k tomu filmu jako spoutaná srdcem a co mě naprosto nejvíce překvapilo bylo, že u každého filmu, na kterém jsem kdy byla se lidi hned u prvního z titulků zvedali a odcházeli, ale tady? Skoro všichni seděli až do posledního zaznění tónu. Asi je to uneslo stejně tak, jako mě. A ta doba!! Miluju filmy tohoto gusta. Jsou mi ze všech nejmilejší a chtělo by jich více. Byla bych pak jako v peřince a šťastná a blažená jako u tohoto. Michael Fassebender mě prvně oslovil ve filmu pianista a nikdy mě nepřestal udivovat. Ten dokáže tak úžasně zahrát svoji roli, že jsem do něj vždy s odpuštěním zažraná, jak nejvíce to jde. Naprosto brilantní! *****!!! ()

Chater 

všechny recenze uživatele

(+) Děj. Charakter a oduševnělost hlavní hrdinky. Bude se líbit emočně laděným osobám. (-) Moc záběrů na čumící vážný obličej hlavní hrdinky. Jediná její emoce je pláč. Vzhledem k tomu, že na romantiku jsem naladěn pouze průměrně, nezbývá než průměrné hodnocení. ()

skinny 

všechny recenze uživatele

Janu Eyrovou jsem nejen četla ale viděla i více jejich filmových zpracování, ale tento film mi přišel nejlepší. Mia Wasikowska se skvěle hodí na nevinnou a čistou Janu a Michael Fassbender má neuvěřitelné charisma. Úžasný film. Jediné co bych vytkla je, že neukázali scénu s požárem Thornfieldu. To mě trochu mrzí. ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Ach, romantická Jane Eyre v lehce hororovém podání. Asi nejponurejší verze co jsem viděla. Ale dobře se na to koukalo. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Když pročítám některé kometáře, připadám si jako malý človíček, který neví jak se přesně vyjádřit. Ale pokusím se. Rozhodně na mě dýchlo kouzlo 19.století. Baví mě postupně objevovat pravidla určité doby. Hercům nelze nic vytknout a i když je Judi Dench v roli vedlejší, tak mě nejem svým hraním, ale i barevným hlasovým projevem naprosto okouzlila. Je to romantika, spletitá, ale i čistě krásná a to nejen v dialozích, které jsou někdy vedeny jakoby v hádankách. Přesto mám pocit, že ta pomyslná třešnička na dortu tady chybí. I když ty dvě lekačky nebyly zrovna marné. ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Tento rok opravdu anglické kinematografii přeje a tento snímek je důkazem. Velmi kvalitní dílo, se zajímavým a poutavým příběhem dívky s velkým srdcem s ne moc dobrou minulostí. Film okouzluje nádhernou krajinnou a dobově vyšperkovanými sídly. Nad hereckými výkony jsem žasl od začátku až do konce, lépe to snad zahrát nešlo. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více. Čeho, těžko říci. Příběh, kamera, herci,KONVERZACE, vše je fajn. Ale něco mi scházelo. Nějak ne a ne vklouznout do děje. A to jsou historické snímky mou libůstkou. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Jana Eyrová z rychlíku...bych to tak viděla. Za oba hlavní představitele to ale stálo, hlavně za Fassbendera...hmm... ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Wasikovská, Fassbender a Fukunaga fungují na 120% procent, bohužel předloha už v roce 2011 takové žrádlo a děj je občas až příliš schematický, občas prázdný a zbytečný. Herci dřou, Fukunaga pracuje s obrazem, zvukem i vypráví, ale tahle předloha ho víš než na 80% nepustí...80% ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Marná sláva, Britové jsou jednička v žánru. Tento film má však více rovin. V prvním plánu sledujeme klasický romantický příběh, který popisuje obsah filmu. Do druhé roviny se však tvůrcům podařilo ukrýt zcela jiný žánr: rozbor vztahu mága a jeho oběti a věrné filmové zpracování všech fíglů, které tito pánové s oblibou užívají. Toto schéma je však diametrálně odlišné od lovestory probíhající na povrchu, a tento kontradikt poněkud ruší - člověk neví, co si o tom má myslet, nebo jestli je to celé sranda. Nebýt závěru, kdy tvůrci zcela rezignovali na propojení obou rovin (nebo si jej - v tom horším případě - vůbec nebyli vědomi), film by byl na pět hvězd. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživná, tuctově a hloupě natočená červená knihovna, kterou nemohu fakt hodnotit pozitivně. Tvůrcům se zde tedy sice určitě podařilo působivě navodit atmosféru dané doby, syrově, nekompromisně a efektně, tedy že v dnešní době je jen těžko pochopitelné, co se to všechno dělo a jak lidé přemýšleli. Prostě zkurvená doba :-). Ale kdyby selhal film i v tomto ohledu, tak by šlo už vážně o čistý odpad. Takhle ho to před tou ostudou alespoň zachránilo. Zbytek ale fakt nestojí za nic. Již několikátá filmovaná verze trýznivého osudu Jany Eyerové nepřinesla absolutně nic nápaditého, zajímavého, poutavého. Zápletka nemá spád, životní pouť hlavní hrdinky není ani na okamžik jakkoliv poutavá, emočně naprosto nefunkční, o nějakou výraznější scénu tu divák nemá šanci zavadit, postavy jsou zobrazeny chladně a prázdně, a navíc jejich představitelé, přestože věhlasných jmen, vesměs nepředvedli prakticky nic, o Mie Wasikowsky pak ani nemluvě, její hereckou kariéru absolutně nechápu a jako v každém komentáři k filmu s její účastí i zde napíšu, že jde o naprosto nesympatické, až odpudivé stvoření, které každý film svou přítomností jen degraduje! Jana Eyrová je zkrátka velká nuda, která krom vizuálu nenabízí vážně nic jiného. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu za 5* (scéna s poraněným panem Masonem a dechem za dveřmi je fantasticky hororová), druhá za 3*, takže v průměru za 4*. Právě od scény s panem Masonem má film sestupnou tendenci, protože i tam chyběla scéna s p. Masonem mezi Rochesterovými hosty, pobyt u p. Riverse byl značně sestříhaný... vytratila se tam poetika první části filmu. Jinak byli herci skvěle vybráni. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Parafrází jiného anglického klasika - "Mnoho povyku pro nic"... Herci jsou sice do jednoho bezchybní, stíny mají tu patřičnou hloubku i temnotu, mlha hustá, že by se dala krájet, a stromy doslova natahují své smutné zimní paže, ale jinak je to klasika zpracována zcela klasicky :)...Ano, na závěr jsme brečeli všichni... ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s Pýchou a předsudkem, protože právě díky učitým paralelám mi tuto neméně slavnou klasiku Jana Eyrová nejvíce připomínala. Jsou to především po emancipaci a svobodě toužící hrdinka, osudová láska v podobě tajemného a navenek chladného muže a typické společenské prostředí Velké Briánie. Příběh Jany Eyrové je však o poznání dramatičtější než červenoknihovní historka Lízy Bennetové. Tomu odpovídá také zpracování, které je v případě osiřelé Jany daleko temnější a pošmournější než u rozjařenými klevetami naplněného vykreslení světa Jane Austenové. Herecké obsazení mi přišlo skvělé, a to od ústřední dvojice, až po hospodyni s tváří Judi Dench, hudební doprovod Daria Marianelliho navíc výtečně dotvářel celkovou atmosféru. Ne, že by mě Fukunaga přinutil přečíst si román (to není zrovna šálek mého čaje), ovšem jsem toho názoru, že z diváckého hlediska je tohle zpracování Jany Eyrové velmi přitažlivé. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Škoda, že už jsem jedno zpracování Jany Eyrové kdysi viděla (F. Zeffirelli, 1996). Naštěstí vzpomínky nebyly příliš čerstvé, takže jsem nemohla oba filmy bezprostředně srovnávat, pouze jsem dopředu znala základní děj. To zážitek jistě neumocnilo, ale jsem velmi ráda, že i na takové diváky bylo pamatováno (a že jich nemohlo být málo), a tahle Jana Eyrová "nanovo" byla natočena dostatečně zajímavě na to, abyste nedej bože z toho kina snad neutekli. No, nedalo mi to a nakonec jsem si tu starší verzi z roku 1996 pro porovnání zopákla, ale o tom později. Nejdříve pár slov k té "nové" z roku 2011. Jeden zdejší komentář praví "kdybych neznal herce, měl bych problém film datovat". Můj dojem ale nemůže být více opačný. Na tom filmu je poznat až moc dobře, kdy byl natočen, stejně tak jako na spoustě jiných dnešních filmů. Ať mám na mysli nelineárně postavený děj (to je dneska nějak hodně in, co?:), nápadně propracovanou kameru, „hezké“ herce… a hlavně nekonečné zdůrazňování a protahování „ústředních scén milostného charakteru“ (někdy opravdu až příliš - ten pocit, kdy tušíte, že to přijde, ale do poslední chvíle jste doufali, že ne, pak se buď musíte útrpně zasmát, nebo rovnou zavřít oči a představovat si, že jste nic neviděli). Toto konstatuji. Protože právě díky těmto prvkům byl film zajímavý. Oproti tomu Zeffirelliho filmová verze Jany Eyrové je po všech stránkách mnohem obyčejnější (dalo by se říct i skromnější). Některé věci jsou lépe vysvětleny, ale celkově chybí nějaké napětí, když už jsme u toho, tak i to milostné. Janiny vlastnosti nejsou vynášeny do nebe, což beru jako plus, zato Rochester tu má podle mě málo rozervanou duši. A konec je uspěchaný. Zajímavé je, že některé scény jsou v obou filmech hodně podobné a některé repliky jsou dokonce úplně stejné (sem tam v průběhu celého filmu). I přes určité výhrady je ale nová adaptace daleko zajímavější a podle mého povedenější (ač relativně mainstreamová). ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Jane Eyre je strhujúci príbeh s výbornými hercami a hudbou. Z Mii Wasikowskej nám rastie jedna parádna herečka a toto dievča sa týmto výkonom posunulo do mojej Top 20 medzi herečkami. Ďalej by som spomenul hudbu Daria Marianelliho, ktorý si za ňu zaslúži minimálne nomináciu na Oscara a nečudoval by som sa keby ho aj získal, lebo z filmov natočených tento rok som lepšiu ešte nepočul. Myslím, že táto vynikajúco natočená a zahraná romantická dráma ich bude na budúcoročnom odovzdávaní brať viac. 80% ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama