Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (744)

Nethar 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné záběry, tedy asi zásluha kamery. Brontëovské dialogy, tak se nemohlo nikdy mluvit, ale berme to třeba jako báseň. Nepochybně zdařilé zpracování klasické předlohy. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl,což se ukázalo jako dobře, rptože jsem netušil do čeho "jdu"....Chtěl jsem dát tři , možná i dvě hvězdy za tuctovou neromantickou romantiku s dobrým koncem-ale ono je všechno úplně jinak-nečekané odhalení "skutečné" ženy mění celou sitaci a z tuctovky je rázem velmi zajímavá nenaplněná láska...ani toho dobrého konce se tak úplně nedočkáme...80% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Takto to hovorila moja mamička." "Presne tak. A takto vymámila moje anglické zlato z mojich anglických vreciek."   Mám rád príbehy z 19. storočia o silných ženách, ktoré to v tej dobe nemali vôbec jednoduché a toto je naozaj zručná adaptácia takého príbehu z klasického románu. Nemá to však ani zďaleka tú silu ako iné podobné adaptácie, napríklad románov od Jane Austen (Rozum a cit (1995), Pýcha a předsudek (2005)). Za hlavný problém filmu považujem to, že je málo emotívny, takmer po celý čas z neho sála akýsi chlad. Chybou zrejme bolo to, že obdobie detstva bolo zobrazené ako z rýchlika, tak nejak nezúčastnene, takže divák si nedokáže vybudovať k hlavnej hrdinke nejaký citový vzťah. Celkovo to prelínanie časových rovín je spravené dosť nezáživne, pútavé to začne byť až vtedy, keď sa Jane dostane na panstvo Thornfield Hall. Nezaujal ma ani ten nevábny, hmlistý obraz, s vyblednutými, šedivými farbami (ešte v interiéroch to malo nejaké opodstatnenie) a ani hudba Daria Marianelliho, ktorá nie je ani zďaleka tak dobrá ako v Pokání (2007). Čo treba iba vyzdvihnúť, sú výborné herecké výkony mnohých zńámych hercov (najviac vyniká Michael Fassbender). Škoda len, že výborná Sally Hawkins nedostala trochu viac priestoru (aj vďaka preleteniu obdobia detstva). ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

První a možná poslední políbení dobovým románem od slavné Charlotte B. Slušné dvě hodiny v atmosféře poloviny 19.stolení viktoriánské Anglie. Herecké výkony hlavní dvojice, prožívané city v dobových možnostech. Osobně bych příběh více rozvedl o tajemnou bytost potulující se kolem hrabství, to mě zajímalo a vzrušovalo možná víc než nepolíbené rty samotné Jany. 70% ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Tleskám, smekám a jsem nadšená. Nejlepší zpracování Jany Eyrové, které doposud bylo natočeno (ale jen tak nějaká další adaptace Jany to nepřebije dlouhá léta, jestli kdy vůbec - i čtyřdílná minisérie Osudová láska Jany Eyrové se navzdory svým nesporným kvalitám tomuto zpracování rovnat nemůže). Nejlepší atmosféra, prostředí a troufám si tvrdit i nejlepší herečtí představitelé. Režisér Cary Fukunaga se nebojí jít až na dřeň, rozebrat a proniknout do samého jádra knihy, a právě to činí tuto adaptaci společně s herci tím čím je, nabízí hloubku, nesvázané emoce, živou atmosféru, přesně ten faktor, který ve filmu hledá snad každý divák - ten pocit, kdy nejen, že koukáte na plátno, ale cítíte s postavami a víte, že ten film má v sobě něco navíc. Přesně to se mi stalo u tohodle snímku. 100% ()

Vitaminy 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu, tak nemohu porovnávat, ale předpokládám, že sto padesát let stará románová předloha od Charlotte Brontëové je minimálně stejně kvalitní jako román Na Větrné Hůrce od její sestry Emily, kterou jsem měl tu radost číst. Ale toto filmové zpracování mně ani trochu nenadchlo. Na chvíli, když po půl hodině filmu se konečně objevil Fassbender alias Mr. Rochester příběh konečně ožil a dostal trochu spád. Doufal jsem, že moje nadšení vydrží až do konce, ale chyba lávky. Jana Eyrová a její naivní pohled na svět, lásku, boha a kdoví na koho mně pomalu začínal štvát. Přišel jsem si, jako když sleduji několik dílů argentiské telenovely za sebou, bohužel bez sexy jihoameričanek a modlil se aspoň za pořádnej konec. Ani ten nepřišel a tak jsem tupě koukal na titulky a nechápal jsem, jak jsem se nechal od přítelky přemluvit, abych šel na toto dílo a ne na Cpt. Americu. Jana Eyre má několik desítek filmových zpracování. Každý, kdo se ujme tohoto tématu doufá, že to bude právě konečně on, kdo dokáže tento román kvalitně zpracovat do filmové podoby. Ale nikomu se to zatím moc nepovedlo.Tyto předlohy z dob romantismu by měli zůstat jen na papíře a ne je kazit na stříbrném plátně. Ale, abych nebyl jen kritický, tak film má pár výborných momentů - zejména lekací scény s ptákem, koněm a něčím za zdí.... 60% ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Na mém hodnocení se odráží fakt, že nemám rád viktoriánské období a už vůbec ne tyhle Dickensovky (v tomto případě Bronteovky) nebo-li celkově angličtí romanopisce. Pro mě to je doba strašný pokory a moje rebelská povaha to prostě nedokáže pochopit a vstřebat. Ale k filmu - Fassbender mi celkově sedl, Wasikowská mi strašně připadala mladou Gwyneth Paltrow, což v tomto případě nevím jestli je na škodu nebo k užitku, to až ukáže čas této herečky, i když zde byla správně viktoriánsky "ošklivá". Kamera pěkná, ale má nevole k této době a látce mi prostě nedovolí dát lepší hodnocení. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

patetická literárnost ruku v ruce s nejmodernější filmovou řečí; dokonce ani scény ve kterých hraje hudba a hrdinové mlčky trpí nepůsobí nenarýsovaným dojmem. skvělé od začátku do konce. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel nečetl, čehož po shlédnutí filmu lituji. Výborné, strhující, krásné, dojemné, dobře vybraní herci, skvělá kamera. Konec možná malilinko slabší, ale jinak plné emocí. Takto má romantický - historický film vypadat. Ačkoliv bez literárního základu, tak myslím, že jde o velice zdařilé filmové zpracování. 9/10 ()

Bivoy 

všechny recenze uživatele

Já jsem Janu Eyrovou nečetla, a proto jsem se těšila, že mi film ten příběh zprostředkuje. Nevěřím ale, že by tak populární kniha mohla být tak bez vášně a bez opravdovosti. Nevím, čím to bylo - možná zčásti českým dabingem, ale nedokázala jsem tomu filmu porozumět. Hlavní postavy mě nedokázali přesvědčit, že cítí to, o čem mluví... Nechápu, jak se jakákoliv - byť nezkušená - dívka může zamilovat do tak zlého, odporného a bezohledného chlapa a nechápu, proč pokaždé, když se stane něco záhadného, ta holka jen stojí a mlčí? Proč se neptá, nesnaží zjsitit, co se děje? Jediné vysvětlení, které mě napadá, je, že je hlavní hrdinka silně psychicky narušená, což by vysvětlovalo i to její neustálé hroucení se... Teď mě tu nejspíš budou pravověrní milovníci této knihy a filmu pranýřovat, ale nemohla jsem si pomoct! Film je rozvleklý, nesoudržný a studený. Jediné, co ho zachraňuje je krásná výprava (Thornfield je kouzelný) a jako vždy výborná Judi Dench. ()

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

Jane byla naivka a tuším, že i samotná Brontëová, ale v téhle adaptaci (narozdíl od té předešlé) se to dá celkem unést. Hezká kamera, hudba, pěkně se na to kouká. A Lord Rochester je docela fešák. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

To se to Fukunagovi točí, když si vezme nejklasičtější z klasických předloh, hudbu svěří Marianellimu a hlavní role dá zcela bezchybným hercům... Vše je tak, jak má být - nic nechybí, nic není navíc. Přiznávám se, na závěr jsem si zaslzel... ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Fantastický zážitek. Alespoň pro mě. Říkám si, že často je hranice mezi nadšením a zklamáním z filmu velmi propustná. V tomto případě se mnoho faktorů zasadilo o nadšení, ale více než jindy si uvědomuji, že to mohlo být jinak. Charisma hlavních postav, hudba a několik romantických kompozic obrazu, na mě totiž zapůsobilo silněji, než bych byl schopen rozumem vysvětlit. Není to rozhodně film dokonalý - slušelo by mu klidně 15 minut navíc, aby dostaly zlomové scény více důrazu. Taky chronologie vyprávění není úplně přirozená - vrstvy se v určitém momentě úplně přestanou střídat. No ale co je to platné, zážitek jsem z toho měl i tak zcela výtečný! ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Když se půvabná ženština navlékne do upnutých šatů, kopírujících její křivky co nejtěsněji, vyniknou její proporce. A tak to je i s emocemi. Když sešněrujeme emoce úzkostlivou etiketou zdrženlivosti, projeví se o to silněji právě vehemencí jejich samozřejmě zjevného a prozrazujícího se krocení a upozaďování. Naivní viktoriánská morálka, naivně pokrytecká, kontraproduktivní. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Strašnáááááááá nuda. Obzvlášť v porovnání s BBC minisérií z roku 2006, kterou bezmezně miluji. Nechápu, jak z tak kvalitní a poutavé předlohy dokázali vytvořit tak nezáživný film. Z kina jsem odcházela opravdu zklamaná. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl pocit, že základem filmu je sice Brontëové předloha, ale že tam jsou vsuvky, které v románu nejsou. Nakonec jsem musel sáhnout do Wikipedie, abych si děj oživil, když jsem knihu četl před čtvrt stoletím. Příchod dávného přítele z Jamajky jako by měl připomenout předchozí televizní film Širé Sargasové moře, který přes všechnu snahu musím pojímat jako spekulativní slátaninu. Jak ale nemám paměť na tváře, zjistil jsem nakonec, že v něm hrál pana Rochestera úplně jiný herec. Nevím, že by se o Jamajce nějak blíže v knize psalo. Film je ale jinak velmi dobře sledovatelný, děj má poměrný spád, jen závěr je moc uspěchaný, dobré jsou také výkony obou hlavních představitelů M. Wasikowské a M. Fassbendera. ()

embecka 

všechny recenze uživatele

Mojej literárnej srdcovke neodopriem 5 hviezdičiek. Jedna ohromná adaptácia jedného ohromného diela. Niet čo viac, Jana je moja knižná hrdinka forever and ever. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Kompoziční ohňostroj se zcela odbytým "praeacox" koncem, ale také solidní výpravná stránka a samozřejmě krásná a podmanivá Mia Wasikowska.. Je to škoda, Cary Fukunaga patrně v kategorii filmové adaptace teprve sbírá zkušenosti. Když si ale uvědomím, že patří ke klíčovým tvůrcům první série True Detective, jsem do budoucna optimista:) Jinak Fassbender OK, Judi Dench bezva. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama