Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

raud 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2011] Předlohu jsem nečetl, scénář mi ale nepřijde nijak zvlášť impozantní. To co dělá tenhle film dobrým je skvělá režie a naprosto úchvatný herecký výkony obou hlavních představitelů. ()

Bansheee 

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu nemusím samotný příběh Jany Eyrové, ale musím říci, že tato adaptace je jedna z nejlepších. Velmi dobře vybraní herci - Michael Fassbender v roli pana Rochestera je vážně výborný. Díky svému charisma a dle mě i hereckému umu opravdu exceluje a Mia Wasikowska mu statečně sekunduje. Ze začátku mě film zas tolik nebavil, pak valná část byla opravdu skvělá a ke konci už zase horší, ale za to spíš může Bronteová a její happy end. Celkově film výborně obsazen, dobře natočen. Myslím, že z předlohy bylo opravdu vytřískáno maximum. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Perfektní atmosféra, vynikající kamera. Přesně taková je Anglie 19. století. Michael Fassbender jako Rochester exceluje. Malá a velká Jana k sobě úplně neladí, malá je rázná až dost, velká se trochu ztrácí. Mia Wasikowska se snaží, ale je lehce sterilní, hluboké emoce ji tolik nejdou. Ellen Page by pravděpodobně mohla vtisknout Jane přesvědčivější podobu. Napětí v jednání postav skvěle koresponduje s použitými obrazovými prvky. Závěr je slabším místem v příběhu, který jinak vůbec nenudí. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Přesní hlavní herečtí představitelé, nádherná kamera a pevně vedená režie. Mám jen jeden problém. Emocionálně mě to minulo. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Vynikající ukázka toho, jak se dají natočit romantické příběhy spisovatelek 19. století. Kamera, hlavní představitelé a hlavně hudba ve mně vzbudily zážitek, který ještě dlouho bude přetrvávat. ()

studo 

všechny recenze uživatele

Anglické drámy sa väčšinou vyznačujú brilantnými dialógmi, skvele napísanými postavami a často sú to adaptácie kníh, ktoré boli napísané v anglicku a je ich hŕba. Staršiu verziu som nevidel ale toto klasické prerozprávanie príbehu slečny Eyryovej bol neskutočne silný. Takýchto filmov by malo byť viac. Škoda, že takto koncipované filmy sa postupne stávajú už iba čisto festivalovou záležitosťou, a my sme masírovaní len tými splaškami mainstreamovými z ktorých musíte riadne riediť aby ste vybrali niečo dobré. ()

vickeyek 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Film se mi líbil, ale něco mi tam chybělo. Snad to bylo trochu napětí, které jsem necítil, anebo ten zvláštní konec, který mohl být podle mě trošku lépe režijně zpracovaný. Hlavní představitelé se mi každopádně líbili oba a taky ta krajina - ta neměla chybu. Ale vážně si myslím, že by se to dalo vystihnout i o hvězdičku lépe. ()

spriteboy 

všechny recenze uživatele

Walk the Line - Jas (Pardubice) Blade II - něco v Brně Králoství nebeské - Sirius (Pardubice) Billy Elliot - KD Dukla (Pardubice) Policajt ze školky - tuším, že Rosice (Pardubice) atd........... Jana Eyryová - Velký sál Městské knihovny v Praze. U hodně filmů si z různých důvodů pamatuju, v jakém kině jsem je viděl. Ani si to pamatovat úmyslně nechci, ale z nějakých důvodů, mi ty filmy uvízly v hlavě v šuplíčku i s místem, kde jsem je viděl. A tuším, že si budu pamatovat i místo, kde jsem viděl Janu Eyryovou. Vyhíbám se premiéram v multikině, abych si nemusel rezervovat vstupenky, takže jsem naplněný velký sál už dlouho nezažil. Ani jsem dlouho nezažil, aby lidi byli v kině už půlhodiny předem a oblečeni spíše jak do divadla (já šel z práce a oblečení moc neodhadl). Jedna upoutávka na film, který bude knihovna brzy také promítat a jde se na to. Žádné hlučné reklamy na Coca-Colu, které Vám trhají ušní bubínky. Zvuk výborný a o atmosféře v sále ani nemluvě. A to hlavní - film vybrán dobře. Pěkná anglická krajina, pěkná panství, výkony herců velmi dobré a příběh - ten je počítám dílem autora literární předlohy - ale také velmi dobrý. Ale - jak i několikrát v minulosti, něco chybí k tomu, abych mohl dát 5 hvězdiček a nepochybovat o svém hodnocení. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Majstrovsky zvládnutá réžia + dokonalé herecké predstavenie zasadené do prostredia, z ktorého filmy moc nevyhľadávam. Ale Jane Eyre ma presvedčila, že netreba všetko hádzať do jedného vreca. Vykreslenie postáv, ich pocitov a útrap, prostredia a historického obdobia, to všetko sú aspekty, na základe ktorých sa budem tešiť na Oscarové nominácie. Vedel by som hneď o dvoch... Herec + herečka. O réžií ani nevravím. Neznalosť predlohy mi dovolila prejsť týmto filmom so zatajeným dychom a stopáž dvoch hodín mi na konci prišla príliš krátka. Nádherná dráma. 87,888 % ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Housličky pěkně fidlaly, herci brečeli jako o závod, hysterie gradovala, ale ne a ne to na mne nějak zapůsobit. Celé je to přehnané, neustále někdo propadá záchvatům zoufalství, ale zas tak moc se tam toho neděje. Když si to porovnám třeba s Větrnou Hůrkou, má Jana Eyerová opravdu málo dramatických spádů, a vůbec málo děje. Příběh mne celkově vůbec nezajímal, a slečna Wašíkowská mi to na 100% kazila. Vůbec se na tu roli nehodí, a je nekoukatelně škaredá. Ani pan Fassbender nedal filmu nic zajímavého, a Rochester byl v jeho podání slizký a nesympatický. Jedinou světlou výjimkou filmu je Jamie Bell, který měl sice jen malou roli, ale zato jí hrál opravdu výrazně. Jinak to stojí za houby. ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Milostná romantická dráma! Dokonalosť 19. storočia vytvára priam úchvatná scenéria panstva Thornfield Hall ach po celučičký film mi toto čarovné miesto vyrážalo dych! fantasticky výber sympatickej dvojice hercov. M. Wasikowska sa na túto rolu priam narodila a M. Fassbender mi znova potvrdil že je to vynikajúci herec do svojej role Edwarda Rochestera dal celé svoje srdce.Táto nesmrteľná klasika je balzam pre romantické duše! Excelentné! ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje presne to, čo by mal obsahovať. Nič viac, nič menej. Prostredie, hudba, kamera, predcízna réžia a dokonalé herecké výkony. Subjektívne 4* za to, že ma emocionálne natoľko nevtiahol a objektívnych 5* za všetko ostatné. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica ma očarila a to nie som fanúšik tohto žánru. Nádherná pochmúrnosť anglického vidieka 19.st.,. dokonalé kulisy i dobové kostýmy. No potom mi to začalo pripomínať Pretty Woman. Mia svoj part zahrala perfektne. Vidno, že má za sebou tvrdý baletný výcvik.. ()

robo7773 

všechny recenze uživatele

Tak takto som sa v kine dlho nenudil, skoro som zaspal. Išiel som tam ozaj len kvôli mojej polovičke a hneď ako skončil film som mal neskutočnú chuť si zapnúť futbal a otvoriť si pivo. Síce ona hovoril, že to bola neskutočná romantika, budiš, ale celý film sa dokopy nič nedialo. Nemôžem dať lepšie hodnotenie aj keď spracované to bolo do detialov. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nie je to prvá a pravdepodobne ani posledná filmová adaptácia slávneho románu od spisovateľky Charlotte Brontë. Ja som Bohužiaľ nevidel predchádzajúce filmy resp. seriál, takže nemám k čomu porovnávať toto ďalšie dielo. Napriek tomu si dovolím povedať, že môjho názoru sa jedná o veľmi korektne natočený film. V takýchto filmoch je vždy ťažisko na samotných hercov resp. herečiek. Práca režiséra, kameramana a hudobníka je viac menej na druhom mieste. Osobne si myslím, že M. Wasikowska (Jane Eyre) a M. Fassbender (E.F. Rochester) boli správnou voľbou. Bolo vidieť na nich, že dali do toho všetko, aby sa stotožnili s „fiktívnymi osobami“. Čo mi trošinku vadí, je samotný záver, ktorý cítim tak trošinku nevypracovaným. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Velmi nepovedený pokus o klasiku. Zmatečné a nechávající diváka chladným. Naprosto nevhodná herečka v hlavní roli, která namísto bystře a rozmyslně působí jako ztracené telátko a její chytré řeči jsem jí nevěřila. Zeffirelliho verze z roku 1996 zůstává nadále nedotčena. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Nemám, co bych tomu vytkla, možná jen to, že mohli vynechat z knihy vzhledovou charakteristiku postav, když zvolili krásné herce. Je úsměvné, když se navzájem považují za ošklivé a mají obličeje bez chybičky. Takhle si představuji adaptaci knihy: je přesná, ale nenudí. Zachovává dobového ducha a nesnaží se o artové experimenty. Herci hrají obstojně, akorát obsazení Judi Dench do role hospodyně je zbytečné plýtvání prostředků, protože její role není důležitá. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama