Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale takové chladné mi to přišlo. A teď tím vůbec nemyslím převládající sychravé počasí na britských ostrovech. ()

Kaffewelwet 

všechny recenze uživatele

Zase jinak zpracované, a zase jinak dobré, pro ty kdo četl knížku to není až takový zážitek...Ale pro neznalce knížky to musí být super. Ta herečka je jinak naprosto skvělá, líbila se mi jak to dokázala všecko zahrát! Paráda ! ()

lastshadowv 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, na můj vkus všechno proběhlo tak nějak rychle. Jedna scéna, nečekáme, jedeme dál, další scéna, jejda, hoří, nečekáme, hasíme... Škoda, že to tak rychle uteklo; dechberoucích záběrů romanticky divoké přírody mísící se s úžasnými barvami (hlavně ty před bouřkou!) a světlem bych vydržela i víc. Musím ovšem podotknout, že i při té troše mi běhal mráz po zádech... Nádhera! Místy možná až moc houslového doprovodu, ale to k takovému druhu filmu nejpíš patří. Nu což, nakonec všechno dopadlo velice slušně, i na to rychlé tempo se dalo vcelku zvyknout. Co se týče hereckých typů, jsem nadšená! Démonický Rochester, jak má být! (Musím uznat, že si zadělávám na menší závislosti na Fassbenderovi, ale čemu se taky divit). ()

Miueczka 

všechny recenze uživatele

Nádhera, ten pocit který tento film ve mě vyvolal je naprosto úžasný. Celkové zpracování hudba i herecké výkony mě naprosto dostaly. Ač jsem byla z počátku k Mii skeptická, ted jsem až zaskočena svým předčasným soudem. A Michael? Klobou dolů, věřila jsem mu naprosto všechno a i když se stalo to co se stalo byla mi jeho postava o to milejší. Tento film se pohybuje mezi 5tkou mých favoritů a myslím že tam dlouho zůstane. ()

natalie15 

všechny recenze uživatele

Prekrásne prevedenie nadčasovej klasiky. Atmosféra bola mrazivá, miestami až dychberúca, takisto výkony hercov, práca s kamerou a aj nápaditý scenár. Mia Wasikowska bola stvorená na to, aby zahrala túto rolu, sadla jej ako uliata. Michael Fassbender bol šarmantný a predsa aj akýsi démonický. Úžasný film, ktorý si nezaslúži iné hodnotenie ako 90%. ()

ArNEtis 

všechny recenze uživatele

Knížku mám moc ráda, film mě potěšil, konečně věrohodné "ošklivé obsazení" n nějací hezounci a přesně jak to bylo v knížce, dobre herecké výkony, nemužu si stěžovat. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Kam se vytratila ta magie mezi Rochesterem a Eyrovou? Rozum mi nebre, že přijede z cest a najednou se blaznivě zamiluje do škaredky???? Vždyť je to holý nesmysl. Kde je vyjádřeno, proč ho uhranula? Kde je vysvětleno, že ho zklamaly bohatky a krásky? Nechápu to vysoké hodnocení! Tohle nemá s předlohou skoro nic, nic společného. Film mi přišel scénaristicky totálně povrchní. Ano, kostýmy a scény byly hezké. Ale film zklamal nejen mne, ale i mé dcery. Všechny jsme knihu četly a tohle nás nadzvedlo :-(. Asi ve třičtvrtině jsme promluvily snad všechny tři najednou. To JANO,JANO na vřsovišti nám přišlo, že ji pinklo v hlavě a holka se zbláznila. Jéééjej... prostě jsem zklamaná. Hodně zklamaná...:-( Souhlasím s Meďo, Merkin, Lenka H. ()

Sakyvanity 

všechny recenze uživatele

Miu moc nemusím, ale herecký výkon, který zde předvedla, je úžasný! Samozřejmě, že nesmím zapomínat na Michaela Fassbendera, který byl taktéž skvělý. Ani minutu jsem se nenudila.. úžasný film. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Nenachádzam chýb, nenachádzam kritiky. Ja vlastne ani nenachádzam slov. Scenár, réžia, vizuál, herci - všetko funguje na 100%. Napätie medzi hlavnými protagonistami by sa dalo krájať a tá atmosféra! Mia Wasikowska je v dobovkách ako doma a Michael Fassbender? Rola pre jeho charizma ako stvorená. Že si pre seba ukradne každý film, sa stáva rutinou, a mňa to vždy dokonale omámi. Dialógový i obrazový skvost. ()

Moni33 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem chtěla dát této verzi Jany Eyrové pouze tři hvězdičky, pak jsem si ale pročítala zdejší komentáře a zeptala se sama sebe, co mi vlastně na tom filmu nelíbilo? Jestli spíš ten můj názor nebyl ovlivněn tím, že jsem zrovna na tento film neměla náladu a proto mi přišel tak zdlouhavý. Teď když se nad tím tak zamyslím, vůbec film nebyl tak špatný, jak se mi prvně zdálo. Sice jsem si nemohla zvyknout, že film vlastně začíná tím, co už je spíš na konci knížky a spíš to Jana vypráví, ale to přece neznamená, že dám filmu o dvě hvězdy méně. Určitě tohle nebude moje nejoblíbenější verze Jany Eyrové a to i tím, že mi párkrát přišlo, že jsem si něco musela domyslet z knížky a kdybych jí nečetla něco bych možná nepochopila, ale tohle mi vůbec nevadí, když celý děj znám z paměti. Ze tří hvězdiček na čtyři jsem zvýšila i kvůli hlavním postavám, i když pan Rochester mi přišel milý už od začátku a přitom podle knihy to má být protivný starší chlap. A Jana mi přišla stejná jak v knize, prostě nevýrazná, tichá a ne moc pěkná. Někdy se na to budu muset kouknout znovu a pak se definitivně rozhodnu, jak ohodnotit celý film... ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia klasického diela so skvelými hereckými výkonmi ústredného dua Wasikowska - Fassbender. Klobúk dolu, pred režisérom, ktorý dokázal vyrozprávať dej veľmi dynamicky, ale pritom nestratil pozornosť divákov a vyvolal úprimné emócie. Takisto by som chcel vyzdvihnúť skvelú prácu kamerou, niektoré zábery brali dych. Ale na jeden celovečerný film je príbeh Jany Eyrovej dosť náročný, preto by sa mi viac páčil dvojdielny film... 75% ()

ikilledjenny 

všechny recenze uživatele

A zrovna tohle jsem nečetla, sakra. Musím to hned napravit. Miluju 19. století, ty kostýmy byly naprosto boží, to prostředí, atmosféra, Mia Wasikowska, všechno tak skvěle ladilo a zapadalo do sebe. Nemám co vytknout. ()

DePompon 

všechny recenze uživatele

Táto adaptácia má viacero mínusov. Napríklad predstaviteľka hlavnej hrdinky, ktorá pôsobí nedôveryhodne a fádne, rovnako, ako pôsobila v Burtonovej Alici v krajine zázrakov. Už druhý raz mi pokazila dojem z novej adaptácie starej dobrej klasiky. Nuž, slečna Wasikowska, nie je to nič osobné... Nejde však len o casting. Tento film nadobro pohltil temnú a záhadnú atmosféru, ktorá robí z diela to, čím je. Kto videl staršie spracovanie, isto bude súhlasiť. Rochesterova žena bola skrátka hrozná, ale nie v tom zmysle, v akom mala byť. Bola obyčajná. Tri hviezdičky - za peknú prírodu. ()

PanChodny 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace klasického románu z viktoriánské doby. Film se mi vcelku líbil. Hlavní příběh není nijak složitý a děj ubíhá svižně. Akorát jsem si tak říkal, kolik z tohodle románu vykradl Jiří Pomeje do své andělské tváře? ()

Mart2n 

všechny recenze uživatele

Trochu mi uniká smysl, proč se musí některé klasické romány natáčet pořád znovu a znovu. Přesto jsem byl velice spokojen, hlavně díky velmi dobře budované atmosféře, která jako by na mě dýchla z 50 let starého filmu. Jenomže míra filmařské dokonalosti, šedi a strnulosti v kombinaci s klasickou naivitou romantiky 19. století přesáhla v závěru snesitelnou mez. Chyběla větší gradace a divadelně otravný projev Jamieho Bella mě začal rušit. Ten "vynikl" hlavně díky předchozímu hereckému koncertu bezchybného tria Wasikowska, Fassbender, Dench. {7/10} ()

Cyberboy 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, Michael i Mia vynikající herecké výkony. Něketeré části by se daly zkrátit, aby to mělo větší spád. Jinak citlivě podané a dostatečně napínavé, aby to udrželo pozornost až do konce. Určitě stojí za zhlédnutí, zvláště pro romanticky laděné duše. (7/10) ()

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Na mně už moc drsný ,ale popravdě musím dodat,že jasně technicky a herecky nejzdařilejší verze.Tady bych to viděl na nějakýho oscárka!Britové tenhle styl zvládají bravůrně.70%. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Ten film je neuveritelne silny svym pribehem ale take veskeryma tvurcema vc. hercu. Ti jsou naprosto vyborni a tezko by se hledal nektery, co tam nehral dobre. Rekl bych, ze je to temer bezchybne romanticke drama se slusnym koncem. ()

irri 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle by si mohl vzít rádoby vtipný a přitom romantický tvajlajt příklad. Tohle je prostě romantický film bez chybičky. ()

Bau.Baushka 

všechny recenze uživatele

Vynikající milostné drama z 19. století. Člověk naprosto uvěří vzplanutí mezi Janou a sirem. Prostředí je lehce pochmurné, ale dodává filmu na vážnosti a ctihodnosti. Místy je film až lehce hororový. Moc se mi líbila chronologie filmu a hudba byla na jedničku. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama