Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

socket7 

všechny recenze uživatele

Za 2 hodiny se v tomto filmu vůbec nic nestalo. Přehlídka hezkých exteriérů, toporných herců, směšného křesťanství a směšného žvatlání o ničem, příšerných účesů a ještě horší módy. Na druhou stranu hvězda za to, jak jsem se té stupiditě zasmál. Neznám, a ani nechci znát knižní předlohu - asi by to bylo stejné jako koukat na prázdný papír. ()

TerezkaV 

všechny recenze uživatele

Tento film mě naprosto dostal. Před jeho zhlédnutím jsem knihu nečetla, ale jakmile jsem se na film dokoukala, sáhla jsem po knize. Ten příběh je naprosto úžasný, a když se na to po přečtení knihy dívám tak trochu zpětně, musím říct, že film je na to, jak je kniha obsáhlá, zpracován velmi dobře. Miu mám ráda a moc se mi v roli Jany líbila. Skvěle se na to hodila. To stejné Michael Fassbender. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v televizi, na ČT 2, ve středu 29.6.2016. Dávám 5 * a 80 % , výstižné komentáře napsali - VIZ : KevSpa a Tosim . ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Přestože výběr lokality i kulisy příběhu jsou téměř dokonalé, místy hororově ponuré, mezi hlavními protagonisty mi scházel sebemenší náznak skutečné chemie. Neuvěřila jsem jim ani slovo. Z toho důvodu film vnímám jako nejslabší adaptaci, tragické herecké obsazení nezachrání nic. ()

kestrel 

všechny recenze uživatele

Čo sa adaptácií týka, táto je veľmi verná. Krásne zachycuje melodramatickú atmoféru s prvkami gotického hororu literárnej predlohy, natočený je krásne a herci vybraní celkom dobre. Michael Fassbender je, ako vždy, charizmatický, teda, pokiať za "ako vždy" je možné rátať to, že toto je druhý film, ktorý som s ním videla a aj v tom prvom bol na plátne rozhodne tým najzaujímavejším. Ale vedúca dáma mi na to, aká má byť fascinujúca, trošičku nevýrazná. Neviem. Je to len môj názor a ja som, súdiac podľa knihy, čakala trošičku dominantnejší prejav. V tvorivom prejave je určité pravidlo, ktoré diktuje, "ukáž, nepovedz", a mala som pocit, e bez ohľadu na to, koľko krát Jane zopakovala, že chce byť nezávislá ako muž, starať sa sama o seba, postaviť sa na vlastné nohy a tak ďalej, z nejakého dôvodu som jej to nemohla uveriť. Bola skôr ako kuriatko, vyhlasujúce, že je orol. Hudba bola fajn, aj keď znela ako niečo, čo by ste dostali, keby ste vzali soundtracky z "Pýchy a Predsusku" a "V ako Vendeta", zmiešali ich odhromady a transplantovali do filmu. Zdá sa, že Dario Marianelli je ako poník, ktorý ovláda len jeden trik, ale to ešte neznamená, že ten trik je zlý. Od kedy som došla z kina, nemôžem počúvať nič iné než tento dychberúci soundtrack. Nie je to zlý film, pokiaľ máte chuť na trošku romantiky, vždy je to neporovnateľne lepší nápad než akákoľvek romantick komédia. Síce trošičku melodramatické, ale keď človek vezme do úvahy dobu, v ktorej knižná príloha vznikla, nie je sa ani čomu čudovať. Keď mám však hovoriť za seba, ak chcete vyslovene dobovú romantiku, ktorákoľvek z adaptácií diel Jane Austenovej predčí Janu Eyrovú s prehľadom a nechá ju ďaleko za sebou. Nie je to zlý film, ale nie je ani ničím svetoborným. ()

hanazu 

všechny recenze uživatele

Scénáristka z románu hodně vynechala a dobře udělala. Ušetřila tak široké publikum romantického balastu, kterým je chudák Jana dost obalená. ()

Retimo 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za pěknou krajinu.Šel jsem na to kvůli přítelkyni.......olmouvám se,ale tento typ filmů opravdu nikdy nepochopím. ()

efialtes 

všechny recenze uživatele

Tolik provařená látka a přitom tolik filmové něhy! Top režie,kamera i hudba.A z Wasikowské se nadaly odtrhnout oči.Dokonce víc,než z Fassyho(a to je co říct.:) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočený film, hra světla a stínů. Z temnoty vystupuje udušená, vězněná duše Jany Eyrové, se zábleskem prvního světla ožívá, aby pak opět upadla do tmy. Filmu se podařilo vtisknout výbornou atmosféru staré Anglie. S hlavní hrdinkou sdílíme všechny její bolesti i radosti, a ani je nemusí vyjadřovat slovy. ()

Reloadet 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který odpovídá svému žánru a na nic si nehraje. Jana je složitá osobnost, kterou ale přitahuje pan Rochester a naopak, jen jsem doufal, že konec se nepokazí a nepokazil! Všemu dodává kouzlo příroda a prostředí, ve kterém byl film natočen. Perfektní podívaná! ()

ferrca 

všechny recenze uživatele

Upřímně na romanťáky nejsem a přiznám se - ani jsem tento pozoruhodný příběh nečetla, ale všem co se jej pokusí shlédnout doporučuji dostatek kapesníčků! Naprosto mě to dostalo, jsem z toho odvařená a naměkko a vůbec, podívejte se na to! Příběh lásky, utrpení, morálních zásad a tvrdého života....Úžasný herecký výkon Mii Wasikowské a Michaela Fassbendera. Pro mě nejlepší záběr: Jana budící Edwarda při požáru. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

Pochmurná atmosféra anglických krajin na mě tentokrát zapůsobila silnějsi než u "příbuzných" Bouřlivých výšin. Rochester je mužný bídák, který dává Janě pěkně zabrat, ale za lásku se holt musí bojovat. A tahle klasika pořád funguje. Budu se těšit na další filmovou laskominu s Fukunagou. ()

Paranoir 

všechny recenze uživatele

Ako knizna predloha fajn, ale ked to porovnam s ostatnymi anglickymi adaptaciami ako napr. Pycha a predsudok alebo Rozum a cit ma Jana Eyr este co dohanat. Prva polovicka filmu bola slaba, dej sa vliekol obcas ma to nudilo. Druha polovica filmu bola naopak velmi dobre spracovana, napinava a koniec krasny az slzicka vysla :) Mia Wasikowska podala slusny vykon ale u mna to jednoznacne vyhral Michael F. ktoremu rola nielen fyzicky perfektne sadla ale aj po psychologickej stranke to zahral na vysokej urovni. Tlieskam tlieskam :) ()

sew810 

všechny recenze uživatele

Pánové vemte svou paní/slečnu za ruku a podívejte se na film, který představuje dobu kdy muži byli gentlemany a ženy byly pevné a hrdé. Sedněte si a podívejte na film s velkým F. Nebojte se nechat strhnout a užijte si to. ()

metztlimoon 

všechny recenze uživatele

Plusy: skvelé herecké obsadenie, vizuálne veľmi príťažlivé-páčilo sa mi, ako sa vyhrali so svetlom a farbami, exteriéry a kostýmy úplne super (účesy už nie, ale za to skôr viním dobovú módu;)). Mínusy: ich životy museli byť také tiché, dlhé a nudné v tej dobe... a rovnako na mňa pôsobil aj film (hlavne na začiatku). Nebyť Mie a Michaela, tak ma ten film ani nebaví (a asi by ma rovnako nebavila ani knižná predloha). Dilema medzi 3 a 4 hviezdami.... ()

confuoco 

všechny recenze uživatele

Nové spracovanie známeho románu - formálne súčasné a dynamické, ale obsahovo navýsosť klasické. Priaznivci literálnej predlohy nemôžu byť sklamaní, lebo film verne zachytáva ducha romantizmu - od vzletného literárneho jazyka, cez romantizujúce a čisto platonické nazeranie na milostný vzťah, až po prvky mystérie a tajomna. Veľkým plusom snímku je konštantne bezútešná a pochmúrna atmosféra, navodená okrem iného farebnými filtrami, zábermi na "mesačnú" vidiecku krajinu a melancholicky ladenou hudbou. Keď to zhrniem, popri snímkoch ako Pride and Prejudice a Sense and Sensibility ďalšia vydarená adaptácia anglickej románovej klasiky. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Anglie... ach! Nálada podzimních mlh, netečných lordů a trápených sirot. Rozpor mezi touhou a povinností, který vyhrává vůle, byť cit bolí až k zbláznění. A herectvo, kterému věříte každou slzu. Jsem unešen. ()

mandella 

všechny recenze uživatele

Nevěřila jsem, že z tohohle může být adaptace lepší, než je samotná kniha. Hlavní představitelé jsou dokonalí, i když Fassbender je na Rochestera až příliš hezký. Jen mě mrzí pár vystřižených scén, jedna byla docela podstatná pro děj a nečíst knihu, tak moc nepochopím, kde se potom v závěru jedna osoba jen tak zjeví. Jinak ale výtečné i na několikeré zhlédnutí. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama