Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

austen3 

všechny recenze uživatele

Jana Eyrová je ož od mých zhruba deseti let moje nejoblíbenější knížka a to už se asi nikdy nezmění. Četla jsem ji x-krát a znám ji téměř zpaměti. V případě posuzování filmového zpracování je to asi spíš kontraindikace. Vždy nedočkavě čekám na každé nové zpracování, protože nikdy nejsem moc spokojená. A musím říct, že tento film byl pro mě velkým zklamáním. Hlavní představitelka byla vybrána úžasně, tak nějak jsem si ji vždycky představovala. Michael Fassbender coby Rochester už mi tak docela nesedl, ale také nebyl vybrán zcela mimo mísu. Výprava super, hudba nádherná, celkově potenciál obrovský. A přesto všechno, jsem při sledování filmu necítila zhola nic. Byla jsem mimo příběh, film mě nevtáhl, necítila jsem morální sílu Jany, tu chemii mezi ním a Rochesterem a celkově mi byl jejich osud téměř lhostejný. Možná pokud bych se k tomuto filmu dostala nezasažená znalostí předlohy, viděla bych to jinak. Pro mě nejlepší (ikdyž ne perfektní) pojetí Jany Eyrové zůstavá TV série z roku 2006 Osudová láska Jany Eyrové. ()

Sanas 

všechny recenze uživatele

Na nové zpracování tohoto námětu jsem se opravdu těšila. Bohužel jsem byla zklamána. Myslím, že vměstnat tento opravdu silný příběh lásky do celovečerního filmu, je velmi nešťastný. V několika málo minutách filmu, nelze vystihnout emocionální, citové a povahové znaky všech osob. Oproti jiným zpracováním zde chybí hloubka prožívání, která je v tomto díle zcela zásadní. Celkové zpracování, výběr postav, exteriérů, interiérů je na jedničku. Ale to je asi tak všechno. ()

collinduff 

všechny recenze uživatele

začiatok - nuda...dobre, počkám, ešte sa to len rozbieha...stále nuda...potom "prekvapivé odhalenie" a zase nuda. Dve * za herecké výkony hlavnej dvojice. ()

Nyanka 

všechny recenze uživatele

Krása. Takhle vypadá romantika, a ne dvě svíčky u jídla. Jak tak koukám, spousta lidí tu má rozporuplný názory. Já říkám, že tenhle film není jen tak pro kdejakýho diváka - naučte se číst mezi řádky i u filmů. Já osobně i v životě mam raději gesta a pohledy, než-li slova. A v tomhle filmu se jim to podařilo zachytit s bravurní noblesou, která mi jednoduše tajila dech. ()

bmolko 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace klasického romantického románu s puncem ženské emancipace. Když jde o klasiku, člověka to svádí ke srovnání s dalšími verzemi. V tomto případě se režisér celkem úspěšně trefil do nálady a vkusu literární předlohy. Navíc zabodoval i výběrem představitelů ústřední dvojice. Subtilní Mia Wasikowská a charizmatický Michael Fassbender se skvěle doplňují a tvoří komplementární dvojicí, která je nosným prvkem celého filmu. Ostatní postavy jsou víceméně utlumeny, není jim dán téměř žádný prostor (v případě Rochesterovy šílené manželky je to možná škoda). Kdyby byly takové všechny adaptace klasických románů, mohly by i přitáhnout masy...možná... ()

wirtuaruska 

všechny recenze uživatele

Skvělá slovní výměna, mezi Janou Eyrovou a Edwardem Rochesterem, vynikající dialogy, které brali dech. Právě, že jako člen mužského pokolení (myslím sebe) nefičí na romantických filmech, ale tento mě opravdu dostal a taky jsem si tento film dal do Top 11. M Wasikowská je skvělá mladá herečka o které ještě uslyšíme. Zjišťuji, že můj malý pupuš dal tomuto filmu čtyři hvězdy a dokonce napsal krásný komentář. Mám se snad obávat o svůj zadek? ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Temná, ale chladná, romaňtárna s vtahující atmosférou ponurého viktoriánského venkova. Ústřední duo je skvělé. Wasikowska vypadá na další vycházející hvězdičku .. [90%] ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Věřím tomu, že to lépe natočit možná nešlo, ale to nic nemění na tom, že jsem byl z nové adaptace Jany Eyrové zklamaný. Ale to je dost možná můj problém, protože já tyhle chladné, anglické, rádoby strašně osudové lovestory nemusím. Lásku až za hrob, která vyplyne z pár pohledů či setkání, totiž úplně tak nepobírám. A bohužel ani herci mě moc za srdce nevzali, což asi bylo potřeba. Třeba taková Mia mě už poněkolikaté zklamala. Nuda. Šeď. Chlad. Ale to nadšení vám neberu. ()

Šošia 

všechny recenze uživatele

No, kdybych si pana Rochestra ve svých 13. letech představovala jako Fassbendera, mohlo mé dospívání nabýt docela jiných obrátek! Nicméně úžasné zpracování! ()

kuře.gril 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla menší, byla Jana Eyrová jednou z mých oblíbených knížek, ale filmové adaptace se mi nikdy až tak moc nelíbily. Tahle je sice hodně zdařilá, ale nijak mě neoslovila. Přišlo mi to nějaké strašně mdlé... ()

Rejčka 

všechny recenze uživatele

Tak jako pan Darcy bude mít vždy tvář Colina Firtha, ujasnila jsem si konečně Edwarda Rochestera. V případě obou je dabing na škodu. A oba krom charismatu mají kolena podlamující pohled. Jana v podání Mii je také přesná. Šedivá a přesto výrazná. Nejvíce jsem se bála Rochesterova tajemství, ale nic přehnaně hororového se naštěstí nekonalo. Fassbender je naprosto okouzlující. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Bravo! Příběh notoricky známý. Už několikráte převeden na filmová plátna. Tentokrát bravurně. Zachycení života a momentů z T.Hall v měnlivém ročním období mi přijde unikátní. Zcela oddané herecké výkony všech postav. Aplaus! Skoro jsem nedutal a nechal se unášet...cože, já nedutal u romantického filmu? Je to tak. Vřele doporučuji. ()

cirkulace 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který bych si asi sám asi nikdy nepustil, ale šli jsme na to se školou, takže jsem už z tohoto důvodu nic moc nečekal. A proto jsem byl spíše překvapený než zklamaný. Po prvních minutách přišlo velké překvapení. Na plátně se objevila známá paní "M" z Bonda v podání Judi Dench. Tento žánr mi jakožto klukovi není moc blízký, ale nakonec se mi to možná i líbilo. Asi jsem ale ještě pořád nepochopil podobné romantické filmy. To se potvrdilo, když několik mých spolužaček začalo na konci ronit slzy a já je jen pozoroval a v duchu jsem se ptal "proč brečí?" Možná kvality tohoto filmu ocením s přibývajícím věkem. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele

Vskutku zaujímavá a príjemná adaptácia známeho románu. Krásne vyfarbené pocity, i cez dosť značnú minutáž ma film ani chvíľu nenudil. Skvelá prezentácia Mie Wasikowskej a samozrejme Michaela Fassbendera, ktorého stvárnenie Rochestera je umelecké dielo. Naozaj príjmená podívaná. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Staromilské, pro mě až moc. Abych totiž doloval emoce herců z takových hlubin, četl mezi řádky a pořád uvažoval, jak to kdo myslel, to mě vážně nebaví. Asi i díky tomu jsem v půlce usnul. Ale na druhou stranu film působí dojmem, jako by byl opravdu natočen v 19.století a to se cení. ()

jessic 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace notoricky známého románu. Dokonale vybraní herci, hlavně Fassbender v roli Rochestera. Přestože jako fanynka sester Brontëových příběh znám skoro nazpaměť, nenudila jsem se ani chviličku. Filmová stopáž mi k příběhu sedí víc než seriál. Emotivní, pěkně ponurá atmosféra anglického venkova a zajímavé retrospektivní pojetí příběhu ve vzpomínkách Jany. Takže přestože jde o x-tou adaptaci, tato své právo na existenci u mě obhájila. ()

prezyvka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný príbeh lásky známeho románu, síce som knižku ešte nečítal, ale dovolím si tvrdiť, že to musí byť oveľa krajší zážitok, ako toto filmové spracovanie, páčili sa mi tu tie rozhovory a zmysluplné vety, ale autorka ich v knihe určite krajšie vyjadrila, určite si ju raz prečítam a môj celý dojem to len umocní :) ()

rhiannon 

všechny recenze uživatele

Původně jsem neměla v úmyslu tento film zhlédnout, ale pohled na herecké obsazení (Fassbender, Bell, Dench) mě silně zaujal. Jedná se o povedené dílo, zvláště oceňuju skutečnost, že nám nejsou předkládány oslnivě krásné hollywoodské tváře, ale Jana Eyrová zůstává stejně "obyčejná", jak bylo popsáno v literární předloze. Osobně jen trochu nechápu, proč se dělala další adaptace tohoto díla, připadá mi, že jsem jich už viděla až moc. ()

mima33 

všechny recenze uživatele

Čarovne spracovaná filmová verzia známej knihy. Mia Wasikowska ako Jana bola dokonalá a dokázala, že je úžasnou herečkou s obrovským talentom. Samozrejme mi nedá nespomenúť aj ostatných hercov a nevzdať im hold za úžasne zahrané role. Nemôžem inak, než vrelo odporučiť. ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama