Reklama

Reklama

Mladá dívka Jane Eyrová utíká přes vřesoviště a na kost promoklá končí u dveří domu Riversových. Duchovní John Rivers se jí ujímá a spolu se sestrami Dianou a Mary jí poskytnou útočiště. Jane si chce najít práci. Neustále vzpomíná na to, co jí až dosud život přinesl... Po smrti rodičů si ji vzala k sobě sestra jejího otce, matka rozmazleného Johna, který jí ubližoval. Na radu pana Brocklenhursta pak byla poslána do školy pro sirotky, kde se jí dostalo rovněž hrubého zacházení. Nakonec jí pan Rivers nabídl skromné učitelské místo ve venkovské dívčí škole, kterou právě založil ... Po odchodu ze sirotčince nachází Jane práci jako guvernantka francouzské schovanky pana Edwarda Rochestera na jeho panství Thornfield Hall. Chovají se k ní pěkně a Jane si vybuduje vřelý vztah s malou Adele Varensovou. Pan Rochester přijíždí na odlehlé panství jen zřídka a první setkání s Jane nedopadne dobře: kůň se před Jane splaší, shodí jezdce a ten si poraní kotník. K Jane a služebnictvu se chová odtažitě, až nepřátelsky, oceňuje ale Janinu přímou a čistou povahu. Jednou v noci vzbudí Jane podivné zvuky a vzápětí objeví v Rochesterově pokoji požár, který pak společně uhasí. Rochester jí děkuje. Brzy ráno pak nečekaně odjíždí. Začíná se šuškat o jeho svatbě se slečnou Blanche Ingramovou, která brzy nato přijede na Thornfield. K Jane se společnost chová přezíravě, Rochester jí ale začne dávat najevo, že mu na ní záleží. Jane mu pomůže ošetřit tajemně zraněného přítele z Jamajky, který přijel na návštěvu, Rochester ale odmítá sdělit, kdo ho zranil. Jane krátce navštěvuje svou tetu. Ta je po mrtvici, která ji sklátila poté, co její marnotratný syn John utratil celé jmění  a spáchal sebevraždu. Ukáže se, že před třemi lety dostala dopis od příbuzného z Madeiry, který žádal o adresu Jane, protože ji chtěl adoptovat. Ona ale odepsala, že Jane zemřela ... Po návratu do Rochesterova domu Jane nabízí, že si najde nové místo, až se pán ožení. Ten ji ale místo toho požádá o ruku. Paní Fairfaxová ji před ním varuje, Jane je ale šťastná. Když se snoubenci ocitnou před knězem, vstoupí náhle muž, pan Mason z Jamajky, a oznámí, že Rochester je už 15 let ženatý s jeho dcerou. Jane je zdrcená, o to víc, že Rochester jí pak ukáže svou šílenou ženu, nebezpečnou pro své okolí, která žije zavřená s ošetřovatelkou nahoře v domě. Rochesterovi ji vnutil otec a on ji přese všechno nedokázal umístit do blázince. Přísahá Jane lásku a chce s ní žít, ta ale odmítá a z Thornfieldu odchází ... (TV Prima)

(více)

Recenze (745)

Jannine 

všechny recenze uživatele

Snímek Caryho Fukunagy se krásně strefil do mých představ, které jsem si vysnila, když jsem Janu Eyrovou četla. Rochestrův dům, příroda kolem, nekonečná vřesoviště, kterými Jana putuje, když utíká z Thornfieldu.. Dokonce i postavy příběhu se moc neliší od mých představ. Snad jedině Mia Wasikowska mi do postavy Jany Eyrové moc nesedla, ale to bylo jen zezačátku, než jsem si na ní zvykla. Herečka je to výborná, takže jsem jí její postavu snadno uvěřila. Byla to moje první filmová adaptace Jany Eyrové, kterou jsem shlédla, a musím říct, že mi moc potěšila. Možná se časem dostanu i k starším snímkům s touhle tématikou. Už teď se každopádně těším na další filmy Caryho Fukunagy, protože i Sin Nombre se mu hodně povedl. ()

Brunetgirl 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem dočetla knihu, která mě uchvátila, proto mě zajímalo i filmové zpracování, nemůžu říci, že by bylo špatné, ale čekala jsem víc, asi by ani nebylo možné natočit špatný film podle tak skvělého námětu, ale osekané tajemství sídla v podobě šílené manželky pana Rochestera způsobilo ztrátu napětí, které bylo v knize mnohem více propracované a vygradované, konec v knize mě taktéž více uspokojil, než ten ve filmu. Skvělé herecké výkony, dokonalá pochmurná krajina, kouzelné interiéry a kostýmy. ()

Tess17 

všechny recenze uživatele

Pěkné a věrohodné. Mám ale stále takový problém s celou Janou Eyrovou. Ještě jsem neviděla adaptaci, kde by mi vše zapadalo do sebe. Tady mi naprosto učaroval pan Rochester, ale tvář Wasikowske se mi na typickou, obyčejnou anglickou dívku moc nehodila. Na to je Mia až moc krásná. Nicméně kostýmy a lokace byly na jedničku. Zatím nejlepší verzí pro mě ale zůstává ta z roku 2006. ()

K8MK 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film,skvělý výběr herců hlavně těch ,kteří hrají Eyrovou a Rochestera. Jen je slabý začátek filmu, kdy má člověk dojem,že neví o čem tento film je. ()

matryagy 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování,skvělé obsazení a úžasná atmosféra.Tohle mě dostalo.Propracováno do detailu přesně jak to má být. ()

Mendiiik 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem hodně filmových a seriálových zpracování Jany Eyrové, ale tohle je podle mého názoru rozhodně nejlepší. Knihu jsem četla několikrát a naprosto si jí zamilovala. Janu Eyrovou jsem si vždycky představovala přesně tak, jak ji ztvárnila Mia Wasikowska, a to i vizuálně. Skvělý Michael Fassbender jako Edward Rochester je taková třešnička na dortu :-) ()

mark.benford 

všechny recenze uživatele

toto citlivé spracovanie bronteovej románu je možno účelne miestami pozmenené k potrebám dnešného diváka, za to však nestráca nič zo svojho viktoriánskejho pôvabu a po všetkých stránkach sa zhosťuje úlohy adaptácie románu veľmi dobre. Mia Wasikowska je prekvapivo ako stvorená na úlohu Jany, a hoci Michael Fassbender je omnoho väčší fešák, než románový pán Rochester, vôbec to neprekáža. Potešila ma však aj Sally Hawkins, ktorú mám veľmi rada, a ktorej tieto kostýmové filmy jednoducho sedia. Veľmi sa mi páčili exteriéry aj interiéry zvolené pre účely filmu, rovnako ako krásne kostýmy. Film napriek ponurej atmosfére ponúka krásne zlatisté pohľady na malebnú anglickú kraijnu, čo moje anglofilné srdce vždy poteší. ()

CZmaggieCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně mi na tomto filmu přidalo to, že jsem četla knihu, podle které byl natočen. Nádherný příběh, ještě úžasnější závěr, kdy se Jana vrací ke své životní lásce.. ()

Fathyma 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování Jane Eyre má naprosto všechno. Ponurou atmosféru, vynikající herce, mezi kterými je cítit to správné napětí, brilantně zpracovaný a gradující děj, úchvatnou hudbu... Timothy Dalton nasadil svým Rochesterem ve verzi 1983 laťku vysoko, Michael Fassbender ji ovšem přeskočil s nesmírnou lehkostí. Mia Wasikovska je nejlepší Jane, jakou lze vidět. Ano, v knižní předloze není pan Rochester nijak zvláště přitažlivý muž, ale já už bych si filmové zpracovaní bez charizmatického a svůdného pana Rochestera ani nedokázala představit. Oceňuji, že film skončil v momentě, kdy se Jane vrátí k panu Rochesterovi a nepokračoval dále dle knihy, kde konec lehce zavání patosem. Tenhle film mi sedí jak "prdel na hrnec". ()

napomelon 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový rozvleklý rádoby romantický cajdáček plný patosu. Krásné prostředí, výstižné ztvárnění doby a vcelku pevné dodržení knižní předlohy. Ale na předchozí verzi od Zeffirelliho to nemá ani náhodou. Bez emocí, stejně nevýrazné jako šedavé mlhy anglického venkova. ()

Lenakf 

všechny recenze uživatele

Bez chybičky, hlavní herečka zvládla svou ne zrovna lehkou roli naprosto bravurně a film si drží tempo po celých 120 minut, paráda, určitě kouknu ještě jednou ()

Pallushi 

všechny recenze uživatele

Je opravdu obtížné objektivně zhodnotit adaptaci knihy, pokud tu jistou kniho znáte. I přesto to zkusím. Velice mě na filmu zaujalo retrospektivní vyprávění příběhu, bylo to příjemné překvapení. Podobným milým překvapením byl představitel pana Rochestara Michaelem Fassvenderem. Ačkoliv fyzickou podobou se mu příliš nepodobá, jeho duševní rozkol dokázal tento herec vyjádřit dokonale. O něco méně jsem byla nadšená z představitelkou hlavní role. Na Janu Eyrovou mi přišla příliš mdlá a unylá. Celou atmosféru filmu podtrhovalo, prostředí, kde se příběh odehrává. Chvíli Thornfield působil depresivně a děsivě a v dalším momentu to bylo to nejkrásnější a nejšťastnější místo na světě. I přesto, že film působí trochu zkráceně a zredukovaně, musím tvůrce pochválit za zdařilou adaptaci románu. ()

NeedfulThing 

všechny recenze uživatele

Já se pořád nemůžu rozhodnout, jestli Wasikowska umí hrát. Pořád ji vidím jako nemastnou neslanou Alenku, která každému inteligentnímu dítěti způsobí alergii na cokoliv, co smrdí Disney company. V tomto filmu jsem byla o to nadšenější, když se v učitých momentech probudila ze své herecké letargie a scénu, kdy se "loučí" s Rochestrem jsem obrečela jak malá holka. Tady ta chemie funguje, Fassbender je bravurní, Rivers mě sere stejně, jako v knížce. Našlo by se pár věcí, které mi jako fandovi knižní verze vadí, ale rozhodně je to jedna z nejpovedenějších adaptací. Vždycky si musím klepat na čelo, když chce někdo zfilmovat knihu, která je obsáhlá, jako je například Jana Eyrová, a je nucen příběh, kde každý kus informace vede k pochopení duševního stavu postav, nacpat do dvou hodin. Tady to funguje dost dobře. ()

Krapet1 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace a skvělá Mia. Film je na jednu stranu děsně syrový a studený a na druhou hřejivý a plný citu. ()

arsko 

všechny recenze uživatele

Nevím..film mi moc nesedl, zřejmě proto, že jsem četla knihu a díky tomu se na film dívám z toho "špatného" úhlu. Kdybych, ale nečetla knihu a podívala se na film, tak by mě i přesto moc nenadchl. ()

Czech_cz 

všechny recenze uživatele

celou dobu neskutecne nudne a otravne. hlavni protagoniste mi k srdci absolutne neprirostli a cely dej je uplne o nicem. kdyz jsem zjistil ze film mel mit v puvodni stopazi misto 120 minut 150, polilo me horko kdyz sem si uvedomil jak blizko k smrti nudou jsem byl .... ()

mariannda 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba a kamera. Co dodat. Má kouzlo. Ústřední dvojice mě nepřeválcovala tolik jako u minisérie z dílny BBC (2006). Mia mi přišla tady zas až moc nehezká, upjatá a zdrženlivá,ale byla velmi přesvědčivá, ty pejzy Michaelovi tedy vůbec neseděly, jinak tedy jeho kukadla mě do kolen dostala. Závěr mě trochu zklamal, nečekala jsem, že ho utnou v této chvíli, ale budiž odpuštěno, jinak povedené a 4* si určitě zaslouží. Jednu ubírám kvůli pro mě lepší verzi z roku 2006 a také černobílé z r.1943. Ale ani to mi nezabránilo vidět film za posledních 14 dnů asi třikrát, haha. ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Zpracování klasiky v dnešní době, kdy jsou filmaři v zájmu zvýšení atraktivity nacpat do filmů kdeco, bez ohledu na to, zda to tam zapadá či ne a kdy jsou schopni "upravit" konec oproti psané předloze, je ošemetnou záležitostí. Trochu jsem se proto obávala, jak bude zvládnut tento klasický román. Zklamaná jsem opravdu nebyla, ba naopak. Výtečně hrající herci, Thornfield jako vystřižený z listů románu, ponurá atmosféra, co víc si člověk může přát... ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama