Reklama

Reklama

Xue hua mi shan

  • Čína 雪花秘扇 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dva příběhy dvou generací propojené univerzální láskou, nadějí a přátelstvím. První dějová linie pojednává o dvou sedmiletých dívkách v 19. století v Číně. Snow Flower a Lily jsou odsouzeny žít v izolaci od rodin, bez vlastních citů a myšlenek, mrzačeny podvazováním chodidel. Díky společnému osudu a touze po spříznění duší přesahujícím samu věčnost tzv. laotong, si vymyslí tajné písmo, skrz které se mohou dorozumívat, malováním na vějíře a vyšíváním do hedvábí. V pozdějším věku tyto křehké ženy následují své muže a snaží se vypořádat s prvními milostnými zkušenostmi, tragickými událostmi v rodině, s novým postavením v domácnosti, hladomorem i selskou vzpourou.
Druhá dějová linka ze současnosti se točí kolem Niny a Sophie, jež žijí v Šanghaji. Tyto dvě ženy, pohlcené kariérou a dnešním uspěchaným životem, se snaží zachovat intimitu svého přátelství, které sdílejí od dětství. Obě ženy jsou nuceny čerpat z minulosti, musí pochopit příběh svých předků a poučit se z něj, nebo riskují, že ztratí jedna druhou.
Film je nadčasovým portrétem ženského přátelství inspirován bestsellerem čínsko-americké spisovatelky Lisy See. (Darneth)

(více)

Recenze (17)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ano, záležitosti našich srdcí byly, jsou a budou stále stejné. Na tyto dva dojemné příběhy skutečného přátelství žen, Sněžného kvítku a Lilie v té historické podobě a Niny se Sophií v současnosti, které se tady vzájemně prolínají, musí být asi i to správné rozpoložení mysli, aby mohly prostoupit až k nám do komůrek našich srdcí. Je to silně pocitová záležitost, kde se Lao tchung - přísaha věčné věrnosti, pro mě něco zcela neobvyklého a neznámého, projeví v mnoha podobách a já jsem byla citlivostí, s kterou to bylo předložené, vtažena do zvláštní, melancholické až smutné nálady. Vše je završeno nádhernou a podmanivou hudbou a já mám chuť jít si sednout někam do křesla při světle zapálených svíček a alespoň ještě chvíli přemýšlet o hloubce a síle takového přátelství. "Celý život jsem toužila po lásce. Myslela jsem si, že jí rozumím......ale teď s hanbou a smutkem vidím, že jsem vůbec nechápala, co je to milovat celým srdcem. Co je to láska mezi sestrami." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrá dráma z čínskej produkcie. Má výborný príbeh o dvoch mladých ženách, už od detstva skvelých priateľkách, pre ktoré život pripravil mnoho nástrah, ale priateľstvo je aj tak najsilnejšie. So spracovaním som nadmieru spokojný, príbeh je rozdelený na tri dejové línie, súčasnosť, v ktorej vzťah žien narušila kóma jednej z nich, nedávna minulosť a dej odohrávajúci sa v devätnástom storočí, v ktorom boli obe priateľky rozdelené kvôli sobášom, ale ich priateľstvo to aj tak nepokazilo. A sadli mi aj strihy medzi nimi. Celý čas si film plynie pomaly, tempo sa ani na okamih nezvýši, ale filmu to vôbec neuškodilo, skôr naopak, na takýto, prakticky až poetický štýl sa veľmi príjemne pozerá. Jedine mi tu chýbajú emócie, nie, že by nefungovali, ale ani tu necítim o ne výraznejšiu snahu a to ani v závere. Herecké obsadenie je perfektné, výraznejší priestor tu majú práve len dve priateľky, hviezdy Jeon Ji-hyeon a Bingbing Li, prekvapilo ma, ale nie negatívne, že Bingbing Li, ktorá mi doteraz neprišla až tak moc výrazná herečka si film ukradla prakticky pre seba a Jeon Ji-hyeon, hviezda kórejských klasík, ktorá je ich hlavným kladom tu zostala zatienená, čo som pôvodne nečakal, ale aspoň viem, že aj Bingbing Li si už mám viac všímať. A obsadenie Hugha Jackmana síce nesklame, na to tu nemá moc priestoru, objaví sa tu iba na pár minút v asi troch scénach, ale ani v tom nevidím žiadny význam. Réžia a technická stránka sú výborné. Plné hodnotenie dať nemôžem, k tomu by som potreboval výraznejšie emócie alebo nejaké nezabudnuteľné momenty, na rozdiel od väčšiny filmov si tento drží prakticky rovnakú úroveň celý čas, ani raz sa výraznejšie nezníži, ale ani nezvýši. Ale aj tak som nadmieru spokojný, jednoducho ďalší pekný čínsky film. 80% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vcelku dosti poetický příběh o přátelství žen, děj který jen zlehka reflektuje velké historické události 19 a 20. století na pozadí osobních příběhů hrdinek, jejich rodin. Přišlo mi to řemeslně dobře zvládnuté, nevtíravé, velmi lehké, uvolněné, žádné křečovité emoční projevy, přehrávání atd. Wayne Wang je profík, velmi mě mrzí, že jeho filmy jsou tak špatně k sehnání (a ne každý se může urvat na seminář taiwanských filmů do Veselí nad Moravou). Film to vyhrál hlavně obsazením, Bingbing Li i Jeon Ji-hyeon prokazují, že patří do první ligy a mohou se podle mě uplatnit i mimo svět asijského filmu. Menší roli si tu vystřihnul pan Charismastický, Hugh Jackman. Navzdory dvěma časovým liniím, které se často prolínají, nemyslím, že by mohl někomu vyvstat problém při sledování. Spíše může někoho odradit volnější tempo. Pro mě letos jeden z mála filmů od kterého jsem očekával hodně a nezklamal mě, ačkoliv jsem si nebyl jistý, jak si režisér s takovým námětem poradí. Potěší odkazy na kulturní reálie jako moje milovaná Faye Wong, nebo nesmrtelná klasika Teresa Teng. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

V podstate súhlasím s prvým komentárom, ktorý sa tu vyskytol od užívateľa Vavča. Príbeh o „laotong“ – celoživotného priateľstva dvoch žien (perverzáci nech si to nepletú s lesbizmom) plynie pomaly, jemne, bez zbytočného nátlaku na divákove emócie. V pozadí pár historických udalostí Číny, pre Európa možno trocha nepochopiteľná mentalita (napr. zviazanie nôh malému dievčatku kvôli dobrému sobášu) - osobne mi táto „rozdielnosť“ ale imponuje, takže ju určite nepovažuje za negatívum skôr naopak. Prelínanie troch časových rovín mi však príde značne nezvládnuté. Ako nadšenec do ázijskej kinematografie nemám problém s rozlíšením hercov, ani s občas komplikovanejšom uchopením deja. Tu sa to však režisérovi mierne rozpadlo pod rukami a ako celok nedrží až tak pokope, ako bolo zamýšľané. Pritom samotný príbeh nie je nijako zvlášť komplikovaný, režisér ale zbytočne skáče od udalosti k udalosti – raz sledujeme príbeh zo súčasnosti, o chvíľu z 90. rokov 20. storočia, potom až z 19. storočia, neskôr opäť 20. storočie, 19. storočie, súčasnosť, zase súčasnosť, 19. storočie ...atď. Jednotlivé udalosti mi tak prišli pomiešané a tým pádom postupne upadol záujem o to, čo bude nasledovať. Kým sa mi podarilo vcítiť s hrdinkami v jednom období, tak príbeh zbytočne (niekedy len na niekoľko minút) skočil do iného obdobia. Škoda, kiež by režisér ustriehol celkové podanie príbehu vyznel by film inak, v závere možno emocionálne údernejšie, pretože predloha mu to priam ponúkala. Po technickej stránke však na výbornú, herci vynikajúci – očarila ma vynikajúca Li Bingbing, ale ani Jeon Ji-hyeon nesklamala (napriek jej „kórejským koreňom“ som jej veril každé stvárnenie typickej čínskej ženy), prekvapila účasť Hugh Jackmana, o ktorom som vopred nemal informáciu, že bude vo filme účinkovať. Za vrcholnú scénu považuje nenápadné intímne priblíženie hlavami oboch hrdiniek. Námet zaujímavý, ale ponúkal určite aj viac. Nebyť „nekompaktnosti“ snímku, ktorá ho zráža o niečo nižšie a nedovolí dostatočne vniknúť do deja, išiel by som s hviezdičkami aj vyššie. CELKOVO: 3* (PS: taktiež ma potešili popkultúrne odkazy na spevácku hviezdu Faye Wong – dokonca s piesňou „Impatience (anglický preklad)“, a na legendu Teresu Teng) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Příběh o stvrzeném vztahu dvou dívek mě zaujal, režie je ovšem mizerná. Wang jakoby se to teprve učil-v 62 letech. Podvazování chodidel mě znechutilo, protože sám si je podvazovat musím. Film, který jsem odsledoval do konce, nemající cenu archivace. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Komorní, skromné, dramatické, čínské, sesterské, milé, poutavé. Opravdu milý příběh o sestrách nesestrách. Do toho prolínající se linie historického románu, krásně znějící šišlavá čínština a máme film jako fík. I když jednu z hlavních hrdinek hrála Korejka. Film ideální na páteční večer. I když se v něm hodně povídá a místy trochu (asijsky) filozofuje, konec je krásný. "..až teď jsem poznala, co znamená láska.. " ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

V jakémkoliv čase, na jakémkoliv místě existovaly a stále existují spřizněné duše na celý život. Krásné, poutavé vyprávění protkané nádhernou hudbou. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

,,Je škoda, že takový casting s tak (pro mě debutující) líbivou režií a celkovým vizuálem nemá ten příběh zrovna asi nejzáživnější..." jsem si říkal během první poloviny filmu... ,,přesto se na to dívá tak krásně, nejen díky tomu jak je to uvěřitelné(chodidla bolela)"... ovšem během druhé poloviny, a po celkovém zkouknutí a vstřebání jsem procitnul, že tohle není jen průměrná nezáživná romantika (což je samozřejmě patrné hned na první pohled), ale nádherný příběh o (nevšedním) přátelství, kterému může v dnešní době 'každý' závidět. Absence 'výraznějšího' zobrazení lesbické lásky zamrzela. Fanoušci 'jen Wolverina' neocení, už jen ta myšlenka je zvrácená. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Příběh o "laotong" zasazený do dvou dějových linií - minulosti a součastnosti šanghaje. více se mi líbila minulost, kde bylo vysvětleno co to laotong vůbec znamená. Jak v 19.století mrzačily dívkám nožky, aby je nakonec výhodně provdaly. Soundtrack je mým oblíbeným. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Nádherný komorní, poetický a silně melancholický příběh o síle a hloubce ženského přátelství, potažmo přátelství jako takového. Krásné prolínání dvou dějových linií, z nichž ta historická také odkrývá jedné z hrdinek té současné linie pocity a důvody jednání její přítelkyně. Všechno to plyne krásně pomalu a nenuceně a je podkresleno opravdu nadpozemsky uhrančivou hudbou. Dosti překvapen musím přiznat, že tento film se dotkl mého srdce někde velmi velmi hluboko a já jeho konec sledoval dojat a naplněn krásnými pocity!..........."SVĚT SE NEUSTÁLE MĚNÍ. KAŽDÝ DEN SE MĚNÍ. ŽIVOT SE NEUSTÁLE MĚNÍ. MUSÍME HLEDAT UVNITŘ SEBE A NAJÍT CO SE NEMĚNÍ.....JAKO TŘEBA ODDANOST.....SPOLEČNÉ VZPOMÍNKY.....A VZÁJEMNOU LÁSKU..... V NICH PRAVDA MINULOSTI ŽIJE DÁL" ()

WathanajX 

všechny recenze uživatele

„Celý život jsem toužila po lásce. Myslela jsem si, že jí rozumím, ale teď s hanbou a smutkem vidím, že jsem vůbec nechápala, co je to milovat celým srdcem. Co je to láska mezi sestrami.“ Historický čínský film. Čekala jsem asi přehnanou slaďárnu se špatným koncem… Klady: Film mě vlastně jako celek naprosto překvapil hlavně tím, že byl o něčem úplně jiném, než jsem čekala. Moc se mi líbilo propojení těch dvou různých časových linií a příběhů v nich. Odehrávat se děj pouze v jedné, film by nejspíš o mnoho přišel. Také Hugh Jackman byl milým i když krátkým překvapením. Myslím si, že se jedná o velmi příjemné a zajímavé vyprávění o lásce mezi sestrami v příběhu dvou generací s nádechem šílené čínské tradice. Zápory: Film měl místy drobné mezery ve scénáři ale nic katastrofálního. Možná mi přišlo trochu hloupé, na základě se hlavní hrdinky Nina a Sophie rozhádaly ale jinak nic víc. Hodnocení: 80 % / 8 z 10 – Odpočinkový film, ke kterému se hodlám někdy v budoucnu vrátit. (11.) ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazila náhodou, nikde jsem o něm před tím neslyšela, asi je to tím, že je to čínská produkce. Když jsem si přečetla obsah, zaujal mě a rozhodla jsem si ho pustit. Nijak zvlášť mě snímek nepřekvapil, ale zajímavý je. Klidný, pomalý film, zachycující různé časové úseky, téma i čínská kultura se mi líbila, ale podruhé už bych si to nepustila. ()

Nerdvana 

všechny recenze uživatele

V čínské filmy jsem nikdy nevkládala mnoho důvěry. Po tomhle úžasně lidském příběhu podtrženém krásnou hudbou jim možná začnu důvěřovat. Celý film je lehký jako vánek, avšak dotýká se srdce někde velmi hluboko. ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, moc příjemný. Jen nevím co o něm napsat víc, než co už tu padlo. Dějové linky jsou působivé, střihy mezi nimi dobře načasované, kamera fantastická, hudba též a herecké výkony (nejen) obou hlavních protagonistek překvapivě hodně "vnitřní" (tím myšleno bravurní, ale jedinečné v tom smyslu, že jsou z většiny zakonzervované v postavách) a co mému oku vysloveně lahodilo, to byly kostými. Prostě příjemná uklidňující poetika, která je dnes čím dál vzácnější. ()

Reklama

Reklama