Reklama

Reklama

Xue hua mi shan

  • Čína 雪花秘扇 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dva příběhy dvou generací propojené univerzální láskou, nadějí a přátelstvím. První dějová linie pojednává o dvou sedmiletých dívkách v 19. století v Číně. Snow Flower a Lily jsou odsouzeny žít v izolaci od rodin, bez vlastních citů a myšlenek, mrzačeny podvazováním chodidel. Díky společnému osudu a touze po spříznění duší přesahujícím samu věčnost tzv. laotong, si vymyslí tajné písmo, skrz které se mohou dorozumívat, malováním na vějíře a vyšíváním do hedvábí. V pozdějším věku tyto křehké ženy následují své muže a snaží se vypořádat s prvními milostnými zkušenostmi, tragickými událostmi v rodině, s novým postavením v domácnosti, hladomorem i selskou vzpourou.
Druhá dějová linka ze současnosti se točí kolem Niny a Sophie, jež žijí v Šanghaji. Tyto dvě ženy, pohlcené kariérou a dnešním uspěchaným životem, se snaží zachovat intimitu svého přátelství, které sdílejí od dětství. Obě ženy jsou nuceny čerpat z minulosti, musí pochopit příběh svých předků a poučit se z něj, nebo riskují, že ztratí jedna druhou.
Film je nadčasovým portrétem ženského přátelství inspirován bestsellerem čínsko-americké spisovatelky Lisy See. (Darneth)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Redi 

všechny recenze uživatele

,,Je škoda, že takový casting s tak (pro mě debutující) líbivou režií a celkovým vizuálem nemá ten příběh zrovna asi nejzáživnější..." jsem si říkal během první poloviny filmu... ,,přesto se na to dívá tak krásně, nejen díky tomu jak je to uvěřitelné(chodidla bolela)"... ovšem během druhé poloviny, a po celkovém zkouknutí a vstřebání jsem procitnul, že tohle není jen průměrná nezáživná romantika (což je samozřejmě patrné hned na první pohled), ale nádherný příběh o (nevšedním) přátelství, kterému může v dnešní době 'každý' závidět. Absence 'výraznějšího' zobrazení lesbické lásky zamrzela. Fanoušci 'jen Wolverina' neocení, už jen ta myšlenka je zvrácená. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrá dráma z čínskej produkcie. Má výborný príbeh o dvoch mladých ženách, už od detstva skvelých priateľkách, pre ktoré život pripravil mnoho nástrah, ale priateľstvo je aj tak najsilnejšie. So spracovaním som nadmieru spokojný, príbeh je rozdelený na tri dejové línie, súčasnosť, v ktorej vzťah žien narušila kóma jednej z nich, nedávna minulosť a dej odohrávajúci sa v devätnástom storočí, v ktorom boli obe priateľky rozdelené kvôli sobášom, ale ich priateľstvo to aj tak nepokazilo. A sadli mi aj strihy medzi nimi. Celý čas si film plynie pomaly, tempo sa ani na okamih nezvýši, ale filmu to vôbec neuškodilo, skôr naopak, na takýto, prakticky až poetický štýl sa veľmi príjemne pozerá. Jedine mi tu chýbajú emócie, nie, že by nefungovali, ale ani tu necítim o ne výraznejšiu snahu a to ani v závere. Herecké obsadenie je perfektné, výraznejší priestor tu majú práve len dve priateľky, hviezdy Jeon Ji-hyeon a Bingbing Li, prekvapilo ma, ale nie negatívne, že Bingbing Li, ktorá mi doteraz neprišla až tak moc výrazná herečka si film ukradla prakticky pre seba a Jeon Ji-hyeon, hviezda kórejských klasík, ktorá je ich hlavným kladom tu zostala zatienená, čo som pôvodne nečakal, ale aspoň viem, že aj Bingbing Li si už mám viac všímať. A obsadenie Hugha Jackmana síce nesklame, na to tu nemá moc priestoru, objaví sa tu iba na pár minút v asi troch scénach, ale ani v tom nevidím žiadny význam. Réžia a technická stránka sú výborné. Plné hodnotenie dať nemôžem, k tomu by som potreboval výraznejšie emócie alebo nejaké nezabudnuteľné momenty, na rozdiel od väčšiny filmov si tento drží prakticky rovnakú úroveň celý čas, ani raz sa výraznejšie nezníži, ale ani nezvýši. Ale aj tak som nadmieru spokojný, jednoducho ďalší pekný čínsky film. 80% ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Komorní, skromné, dramatické, čínské, sesterské, milé, poutavé. Opravdu milý příběh o sestrách nesestrách. Do toho prolínající se linie historického románu, krásně znějící šišlavá čínština a máme film jako fík. I když jednu z hlavních hrdinek hrála Korejka. Film ideální na páteční večer. I když se v něm hodně povídá a místy trochu (asijsky) filozofuje, konec je krásný. "..až teď jsem poznala, co znamená láska.. " ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazila náhodou, nikde jsem o něm před tím neslyšela, asi je to tím, že je to čínská produkce. Když jsem si přečetla obsah, zaujal mě a rozhodla jsem si ho pustit. Nijak zvlášť mě snímek nepřekvapil, ale zajímavý je. Klidný, pomalý film, zachycující různé časové úseky, téma i čínská kultura se mi líbila, ale podruhé už bych si to nepustila. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vcelku dosti poetický příběh o přátelství žen, děj který jen zlehka reflektuje velké historické události 19 a 20. století na pozadí osobních příběhů hrdinek, jejich rodin. Přišlo mi to řemeslně dobře zvládnuté, nevtíravé, velmi lehké, uvolněné, žádné křečovité emoční projevy, přehrávání atd. Wayne Wang je profík, velmi mě mrzí, že jeho filmy jsou tak špatně k sehnání (a ne každý se může urvat na seminář taiwanských filmů do Veselí nad Moravou). Film to vyhrál hlavně obsazením, Bingbing Li i Jeon Ji-hyeon prokazují, že patří do první ligy a mohou se podle mě uplatnit i mimo svět asijského filmu. Menší roli si tu vystřihnul pan Charismastický, Hugh Jackman. Navzdory dvěma časovým liniím, které se často prolínají, nemyslím, že by mohl někomu vyvstat problém při sledování. Spíše může někoho odradit volnější tempo. Pro mě letos jeden z mála filmů od kterého jsem očekával hodně a nezklamal mě, ačkoliv jsem si nebyl jistý, jak si režisér s takovým námětem poradí. Potěší odkazy na kulturní reálie jako moje milovaná Faye Wong, nebo nesmrtelná klasika Teresa Teng. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (1)

  • Filmové natáčení snímku, čerpajícím z úspěšné knižní novely "Snow Flower And The Secret Fan" knižním nakladatelstvím Random House, Inc. vydané v roce 2005, odstartovalo zkraje roku 2010 v čínských historických filmových studiích Hengdian World Studios a v Šanghaji. Její autorkou je francouzská novelistka s čínskými kořeny, Lisa See. Ta má do této doby na svém kontě takřka jednu celou desítku knižních titulů, kdy tím posledním je 354 stránková novela nesoucí název "Dreams Of Joy" a pod křídly knižního nakladatelství Random House, Inc. světlo světa spatřila v roce 2011. (Conspi)

Reklama

Reklama