Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá dělnice Helena Pokorná i její ovdovělý otec jsou zaměstnáni ve stejné továrně. Otec tráví dovolenou doma v Praze a už se těší do práce. Helena má jet za odměnu na rekreaci k moři. V rozpáleném červencovém dni jede dívka v přeplněné tramvaji do práce. Na nábřeží ji dav vytlačí ven a Heleně se nepodaří nastoupit ani do několika dalších vozů. Dívku zláká řeka, zavolá proto do práce, že je nemocná. Parníkem se dostane do Modřan. Tam se setká s mladým mužem, který se po noční směně chce u řeky vyspat. Helenu vtáhne do podivných zábav parta notorických povalečů a slečen od vody. Jeden z chuligánů jí schová šaty. Heleně pomůže mladík, jenž ji po probuzení neustále sleduje. Otec, který vezl Heleně do práce svačinu, zjistí, že je dcera považována za nemocnou. Zaskočí za ni u stroje a těší se, jak si to s nezdárnou dcerou vyřídí. Dívka se mezitím prochází se svým novým známým po Praze a bojí se vrátit domů. Mladíkovi uteče, ale ten přijde do jejich bytu dříve než ona. Má radost, když se od otce Pokorného dozví, že je Helena řádná dívka. Helena se za svůj čin stydí a sama roztrhá poukaz na rekreaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Slečna od vody mi navodila krásnou atmosféru doby, kdy jsem jezdila k babičce. Líbila se mi proto, že se sice tvářila jako moralita (a určitě i byla) ale vyklubala se z ní docela milá komedie. A já dostal chuť vytlačit se z přeplněné tramvaje a nechat se balit od prudkého sympaťáka někde u vody a večer se dát vyhubovat přísným tatíkem. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jó to měli tenkrát v >padesátejch< starosti... :-) Kolektivistické ídeje spěly k bídnému vrcholu, ale zase se ještě dalo koupat v řekách. Z dnešního pohledu je tahle >orwocolorová< lidová komedie už poněkud vyčpělá, srovnatelná asi tak s >andělskými< (kolh)umornými agitkami... Ale co naplat, nebýt toho bolševického ráje, byla to vlastně taková milá doba... A taková milá komedie. Za víc jak za dvě hvězdičky (bez ohledu na některé herecké výkony) však nestojí. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bořivoj Zeman natočil takovou pohodovou letní romanci, v níž převládají lehce socialistické sklony u otce Heleny, který i přes dovolenou jde do práce a sám vlastně ani neví, co by na dovolené dělal. Trochu mi jeho role připomínala revizora ze dvou filmů o Andělovi. I zde hrál trochu nerudného, ale v jádru dobrosrdečného člověka. Jeho postavou ale propaganda končí, nic dalšího komunistického bychom najít nemohli. Snad jen, že uvězněná dcera, vědoma si svého prohřešku, poukaz na rekreaci roztrhala. Nicméně samotný ministr film odsoudil. Helena si užívá u vody, tam pozná chlapa a je jasné, že to mezi nimi bude jiskřit. Další zajímavá věc mi přijdou ve filmu přeplněné tramvaje. Je to trochu jako dobový dokument o tom, kterak Praha opravdu potřebuje metro. O něm se totiž mluvilo již od 30. let a koncem 50. už to byla poměrně hlasitá diskuze. Od snímku nelze čekat nic závratného. A to jak dějově, tak nějakým závažným tématem. Na druhé straně jako by šlo o takovou provzdušněnou oslavu volnějších časů, jelikož s koncem 50. let se upouštělo od politických procesů a počínalo se volněji dýchat. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Agitka , která ani moc agitovaná vlastně není. Jedné slečně se jednoho krásného dne nechce do práce a tak jde k vodě a tak se seznámí s mužem a zažije zajímavý den. Její otec , když zjistí, že není v práci tak řekne že je nemocná a jde makat za ní. Jenže uvědomělý soudruzi nechtějí nechat kolegyni stonat a chtějí jí k ní poslat doktora, což samozřejmě tatík nemůže připustit nebot, by se přišlo na to, že není doma. Stejně se to provalí, ale všichni jsou uvědomělí a je jim jasný, že když nešla do práce tak si nezaslouží zájezd k moři. Poněkud škoda, že jsme se vlastně nedozvěděli kde dělal ten chlápek co měl noční. Poměrně příjemný film, který vypovídá o době a ukazuje nám jak se taky tenkrát žilo u vody. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Víte co se mi na tom líbilo? No ten pohled do historie dětství mých rodičů, bez moderních technologií, množství aut a spěchu. Nezaznamenat ani jednu vulgaritu (ženský pohl. orgán např.), byl pro mě balzám. A že to byla agitace? Agitace na slušné chování a dobrý charakter mi fakt nevadí. Komunista jsem nebyl a nejsem. Hezký den. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Herec Milan Jablonský (Čéča) počas krátkej prestávky v priebehu natáčania v skutočnosti zachránil od určitej smrti utopením matku dvoch deti. (Raccoon.city)
  • Film je zajímavý tím, že ho tehdejší ministr školství a kultury Kahuda označil jako "urážku dělnické třídy" jenom proto, že hlavní hrdinka se jde v pracovní době koupat k řece. (raininface)
  • Filmovalo se v Praze Hodkovičkách, Vršovicích,Braníku, Novém městě a na Malé straně. (M.B)

Reklama

Reklama