Reklama

Reklama

Jak vzbudit Šípkovou Růženku

  • USA Waking Sleeping Beauty
Trailer

Studio Walta Disneyho nemělo vždy na růžích ustláno. Po prvních úspěších přišly potíže, které přerušila až devadesátá léta s několika vynikajícími tituly. Projděte se historií jednoho z nejznámějších výrobců animovaných filmů... Dokument ukazuje, jak velkou cestu urazil americký animovaný film jmenovitě v období deseti let 1984–1994.
Na jaře 1994 měl slavnou premiéru neméně slavný film z produkce studia Walta Disneye Lví král. Jím se otevřelo období nového rozmachu amerického animovaného filmu... V té době už stál v čele společnosti CEO Walt Disney Company Michael Eisner.
Po fenomenálním úspěchu prvního barevného animovaného filmu Sněhurka a sedm trpaslíků následovalo v období zvaném „zlatá léta animace" ještě několik velice úspěšných filmů, jako například Pinocchio nebo Bambi. V padesátých letech ale začal animovaný film poněkud upadat. Filmaři se soustředili spíš na hrané filmy, Disney se věnoval budování zábavních parků a položil i základy ekoturistiky. Bylo třeba získat nové mladé animátorské talenty, producenty a hudebníky. Když v roce 1966 Walt Disney zemřel, stanul v čele společnosti jeho zeť Ron Miller. Dalším z rodiny, kdo se o film výrazně zajímal, byl Roy Disney, syn Waltova bratra, spoluzakladatele studia. Nebylo ale snadné zajistit animovanému filmu stejnou popularitu a zejména úroveň, jaké dosahovaly v době zakladatele podniku... (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám s Disneyho studiem ten problém, že mě opravdu zaujala jen Sněhurka, vše ostatní není vůbec špatné a stojí za tím tuny a tuny skvělé práce, ale... nikdy jsem z toho nebyl nadšený. Všechny ty muzikály, tanečky apod. šly mimo mě. A tenhle dokument je o tom, jak těžké bylo udělat z Waltovy značky něco, co neupadlo záhy po jeho smrti do naprostého zapomnění, a jak byly všechny ty Krásky a zvíře a Lví králové úžasní a dokonalí. OK, podle výdělků a cen zřejmě ano, ale zase ty filmy šly mimo mě. Jak píše "Splasher", jde o dokument o vzestupu, pádu, vzestupu... ale že bych si z toho odnesl něco víc, než zajímavou sinusoidu, to ne. Navíc na to, že je film z roku 2009, vyprávění končí někde u Lvího krále z poloviny devadesátých let. A co zbytek? O těch patnácti letech mezi Lion Kingem a rokem 2009 se už moc mluvit nechtělo, že?! ~~~ 2,5* ~~~ PS: Na tenhle dokument svým způsobem navazuje mnohem lepší Pixar Story. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od podobně laděného "Příběhu Pixaru" jsem se docela nudila, ztrácela se v množství jmen, chybělo mi období po "Lvím králi"... hvězdičku přidávám za ukázky příprav "Malé mořské víly" a "Krásky a zvířete", mých velmi oblíbených pohádek. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Vzestup, pád, následný vzestup a opět pád animační sekce Disneyovského impéria. Je to tak trochu pohled do jiného světa. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument zobrazující těžkosti spojené s navázáním na odkaz Walta Disneyho a jak egoistické vedení společnosti Disney téměř pohřbilo oddělení animované tvorby, které následně přineslo studiu zpět jeho slávu. Mnoho vzestupu a pádů v nepohádkové továrně na pohádky se událo v průběhu deseti let a já se nyní nebudu na animáky od Disneyho koukat stejným pohledem. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem se v té záplavě jmen ztrácel, a navíc ani tenhle dokument ve mně nevyvolal chuť na zhlédnutí těch několika animáků, o kterých tady byla řeč. 4.5/10 ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Narazila jsem na to v televizi nemohla se odtrhnout. To myslím mluví za vše. Přiznávám, že za mé zaujetí určitě může z velké části to, že prostě miluju klasické animované pohádky od Disneyho. ()

Reklama

Reklama