Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 5 (2010) (série)


Modrá pelargonie (S05E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slečna Marplová jede navštívit svého přítele, reverenda Dermota Milewatera, který žije v malebné vesničce Little Ambrose. V autobuse se seznámí s panem Sewardem, jenž je později nalezen mrtev na břehu řeky. A zanedlouho dojde k dalšímu podezřelému úmrtí. Ukazuje se, že pod zdánlivě klidným povrchem se v Little Ambrose skrývají různé vášně a vzájemné nevraživosti. A když je detektivem Somersetem, který v celé kauze vidí především možnost vlastního zviditelnění, zatčen nepravý muž, je na slečně Marplové, aby odhalila pravdu. Tentokrát však stojí před případem tak zamotaným, jako bývají bavlnky v košíku na pletení. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem ucházející díl (pokud jde o příběh, strukturu pátrání apod.), ovšem tradiční nešvary ACh - zbytečné výstřelky pachatele (proč si tak komplikuje úlohu snahou o vyděšení oběti, když stačilo zabít?) a zmatečné soudní přelíčení (neslyšel jsem jediný důkaz, jenom Marpleová řekla, že to tak prostě je). ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím suverénně nejslabší díl. Zápletka sice má své nesporné klady a obyvatelé Little Ambrose mi tak trochu připomínali některou vesničku z Midsomeru, ale všechno bylo tak nějak rozmělněno v nepřehlednosti zpracování. Já chápu, že se zpětné vyprávění k tomuto případu hodí a i já mám tento styl v oblibě, ale tady mi nějak nesedl. Občas jsem se jakoby ztrácel, kdo, co, jak, proč. Navíc mi vadil místní inspektor, jednal až příliš na vlastní pěst a že by neznal Marplovou? COŽE? ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný díl. Posloupností vyprávění, zatajením některých informací a hudbou mi Modrá pelargonie velmi připomněla Vraždy v Midsomeru. Asi tomu pomohla i mladší stylizace do konce 40. či počátku 50. let 20. st. Vyprávění bylo netradičně retrospektivní s prostřihy do "současnosti". To bylo osvěžující, byť místy krkolomné až úsměvné - např. konec v soudní síni, kde Marplová zcela protiprávně bere spravedlnost do svých rukou a zastane místo jak žalobce, tak soudce :-D Komické prvky jsou v tomto díle docela časté. Úsměvné zneužívání známosti Marplové s bývalým šéfem Scotland Yardu, až komicky hypochondrická pověrčivá fúrie Mary... Oproti tomu stojí pachatel, který je odpudivý svou chladnou sobeckotí a úvahy nad životem a včetně bilancování toho vlastního v podání faráře a jedné vedlejší postavy. Retrospektivní vyprávění celý případ projasnilo a zesrozumitelnilo, dokonce i já jsem rozluštil, kdo je vrah. Hudba, atmosféra, výprava a herci jako vždy bez chyb. Takhle vypadá špičková televizní zábava. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bol som si taký istý, kto je páchateľ, mal som skrytý motív a indície, aj pohyb a správanie tomu naznačovalo... a predsa to bolo všetko inak. Tento diel dokáže zmiasť dokonale ani nie použitým prelínaním rôznych období, ale postavami, ktoré prichádzajú a miznú a často sa na seba navzájom podobajú. –––– Vy máte dobrý zrak, že? – Člověk se hodně naučí, když vidí pár mrtvých. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš uspěchaná koncovka, kdy sice víte, k čemu se schyluje, ale není tam ten správný psychologický dopad. K odhalení travičství mohlo dojít mnohem dříve, aby to trochu zamotalo hlavu divákovi, místo toho dostaneme přehršel odhalení v posledních pěti minutách. Možná je to tím, že Julia McKenzie nemá na to, aby uhrála stejně dlouhé proslovy, kterými cupuje osazenstvo na kousky David Suchet. Buď jak buď, nepříliš zajímavá a veskrze průměrná Marplová. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama