Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Poctivé drama (nejen) otce a dcery (konflikt rozdílných povah, rozdílných názorů na svět a budoucnost, konflikt dvou generací…) odehrávající se v šedi tuzemské reality, bez zbytečných příkras či stylizace. Výtečně odvedená práce režisérky (a zároveň autorky scénáře), která příběh bez zaváhání ukočírovala. Výtečná psychologie postav. ~ Jeden z nejlepších česko-slovenských (či slovensko-českých?) filmů posledních let! Jen ten naprosto absurdní český dabing mě – a použiji tentokrát expresivní výrazivo – s prominutím sral… ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý slovenský film, v ktorom dialógy nehrajú až takú veľkú úlohu. Je to v prvom rade o pocitoch a ťažkom živote na vidieku. M.Krobot stvárnil prísneho otca dokonale a urval si prakticky celý film pre seba. V úlohe otca dvoch dcér, pre ktoré stavia domy, divák cíti pod prísnou maskou, dobrého otca. Otca, ktorý dopraje, pomôže, ale je príliš hrdý na to, aby sa zmieril so staršou dcérou, zaťom a vnúčatami a príliš hrdý na to, aby sa mladšej spýtal, čo od života chce. On je hlava rodiny, on velí... Jemný klavír dobre dopĺňa smutné a dojímavé momenty, ale inak je hudby vo filme prekvapivo málo, no v konečnom dôsledku, práve to vytvára pocit reálnosti. Priznávam, že po záverečných titulkoch som ľutoval, že Krobot nedostal ešte viac priestoru. Filmu k dokonalosti niečo chýba, ale úloha, akú Krobot dostal, sa hercovi naskytne párkrát za život. 70%. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na pozadí nekonečnej stavby nového domu pre dcéru sa odohráva komorná dráma zo súčasnosti, o pomerne konfliktných vzťahoch v rámci rodiny. Sám príbeh sa vlečie asi v takom tempe, ako keď jeden človek sám ukladá pri stavaní domu spolu s vápnom jednu tehlu vedľa seba... Stíha popri tom ale čosi veľa vypovedať o charakteroch postáv, naladiť psychologicky pohnutú atmosféru umeleckými zábermi kamerou či mlčaním. Ide o kvalitnú filmovú drámu, ktorá si žiada od diváka pozornosť a správne rozpoloženie. Druhýkrát by som si už Dom asi nepustil, napriek tomu oceňujem všetky vyššie zmienené klady i herecké výkony, z ktorých vyčnieva hlavne Miroslav Krobot v úlohe večne zachmúreného otca. (70%) (Filmová výzva 2018 - troufalka) ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v českém znění, což mě vůbec nevadilo. Role "zlého" tatínka, který to však myslel dobře, sedla Miroslavu Krobotovi naprosto dokonale. Ono celkově není tomuto filmu moc co vytknout, bohužel však ani ničím zásadním neoslnil. Každopádně se jedná o jeden z těch lepších filmů co u nás v poslední době vznikají. Čekal jsem sice nějaký větší zvrat, ale i tak mě Dům celkem příjemně překvapil. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Stáří je smutné, ne proto, že přestávají všechny radosti, ale proto, že přestává naděje.“ (Jean Paul) Velmi komorní příběh o snech mladých i starých a o ztrátách iluzí. A o nalezení sebe sama, o nalezení pravých hodnot a nového smyslu života. Většinou máme dojem, že jen mladí mají sny a falešné iluze o životě. Ale sny a iluze, i ty falešné, nás provází v každém věku a jejich ztráta není ve stáří o nic méně bolestná, než když o ně přijdeme v mládí. Jen, když dospějeme do určitého věku, uvědomujeme si, že deziluze je jaksi konečnější. A že jen těžko hledáme nové sny a nové touhy. A dokázat je znovu nalézt, to je velké umění. Vynikající výkon Miroslava Krobota, který se ve zralém věku přetransformoval z renomovaného divadelního režiséra ve výborného charakterního herce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • V roku 2007 získala Zuzana Liová v Cannes Cenu Krzyzstofa Kieslowského TVP AWARD 2007 za najlepší stredoeurópsky scenár. (Flego)
  • Domy dvoch dcér boli postavené len pre účely natáčania. Po skončení boli rozobraté a dnes už na danom mieste nestojí nič. Rodičovský dom samozrejme stojí stále. (mikinko51)
  • Miesto, kam sa vybrali milenci na výlet, je Krakow, (mikinko51)

Reklama

Reklama