Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

ttchor 

všechny recenze uživatele

Liovej scenár s postupným navrstvovaním príbehu, bez absencie výrazne rušivých momentov sa podarilo skoro dokonale premietnuť do filmovej podoby. Výborný cit pre minimalistické chápanie situácii s pohľadu všetkých zúčastnených hlavných postáv, ktoré si veľakrát vystačia len so strohými dialógmi, alebo bez nich za doprovodu vkusnej hudby a statickej kamery. Tempo filmu ide ruku v ruke so samotným príbehom. Jeho komorná atmosféra, ktorá je prerušovaná hlavnými dejovými zvratmi je dokonale v symbióze s celkom. Veľkú zásluhu na tom majú zúčastnený herci, hlavne Judit Bárdos. Jej Eva obyčajná maturantka kdesi zo zapadákova s túžbou a snami, ktoré neprežíva, ale zatiaľ iba sníva a s nikým konkrétnym ich nezdieľa. Jej civilný prejav reálne dokresľuje jej zúfalstvo, kde snaha o revoltu nad despotickým otcom je dopredu prehraná. Je si istá aj v scénach krátkeho ale intenzívneho vzťahu so spriaznenou dušou. Natočenie posteľovej scény bolo pre mňa veľkým prekvapením. Poeticky nasnímaná scéna, kde biele telá s ešte belším dňom ktorý práve prúdil do izby dali nachvíľu zabudnúť Evinmu trápeniu. ()

TAtyaNAh 

všechny recenze uživatele

„Príbeh nedokonalého muža snívajúceho o dokonalej rodine." Príbeh o nedokonalej dcére snívajúcej o dokonalom živote. Príbeh o nedokonalej rodine snívajúcej... Komorný príbeh zobrazuje dramatické udalosti členov rodiny na pozadí ich charakterov a vnútorného prežívania. Dej plynie pomaly, pozvoľne, no o to sugestívnejšie korešponduje s každodennou realitou. Film je špecifický minimom dialógov, mimoriadnym výkonom hercov sa najdôležitejšie udalosti odohrávajú gestami a očným kontaktom. Režisérke sa na ploche 97-minút dokonale podarilo vykresliť napätie, hnev, vzburu, nešťastie, ale aj pokoru a odpustenie. Určite odporúčam, jeden z mála súčasných filmov, ktorý stojí za to :) ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Smutné a docela důvěryhodné drama. Krobot jraje velmi dobře, mladé dcery také spolu s Medřickou. Problém je s ostatními herci, tam to kulhá. Druhý problém je zábava, která jaksi chybí. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě mile překvapil, i když to nebylo nic moc veselého, takové komorní rodinné, pomalu plynoucí drama, s tak trochu nevýrazným koncem, bych řek. Po Fair Play jsem tušil, že s Judit Bárdos asi nešlápnu vedle a potvrdilo se to. Musím uznat, že ve FP mě vzhledově zaujala až tak nějak na druhý pohled, ale tady se mi jevila jako opravdu hezká holka s nádhernýma očima. Mimojiné:). Myslím si, že o ní ještě asi uslyšíme. Dějová linka je už popsána vícekrát, tak tu si odpustím. Výkon Judit Bárdos je vynikající, mě osobně přijde naprosto přirozený a víc než zdatně sekunduje duu T. Medvecká a M. Krobot, jehož otec byl na jednu stranu dokonalý, on je asi na tyhle vážné role předurčený, na druhou stranu na zabití. Evy mi bylo většinu filmu docela líto, mít takového otce asi musí být dost šílené, nedokážu si představit, že by v tom baráku měla pak bydlet. Co mě štve, a asi nejsem sám, je dabing. Na jednu stranu chápu, že kombinace českých a slovenských herců přináší trochu problém v tom, že každý mluví jinak a je tam snaha to v distribuci jednotlivých států nějak srovnat, na druhou stranu si myslím, že si vzájemně rozumíme a docela rád bych slyšel mluvit Judit jejím vlastním hlasem. Jen tak mimochodem: ani nevím proč, ale při sledování mi vytanul na mysli film http://www.csfd.cz/film/818-pul-domu-bez-zenicha/, podobný horlivý tatínek-stavitel/hlava rodiny, tam to ale bylo postaveno na komediálním umění Vl. Menšíka, tady pro změnu na jisté tragičnosti M. Krobota. EDIT 13.9.2015 Viděno podruhé na DVD ve slovenštině a nevím, co je pro mě horší. Na jednu stranu potěšilo slyšet vlastní hlas Judit, na druhou stranu bylo docela nepřirozené poslouchat nadabované Krobota a Medveckou a také to, že tam bylo pár slov, které jsem si musel dešifrovat přepnutím na českou verzi, protože bych řekl, že slovenská verze je ještě nesrozumitelnější než česká. Ještě štěstí, že vlastně všechny postavy toho zase tolik nenamluví, což ten film ale dělá svým způsobem jedinečným. Je zajímavé pozorovat tu pantomimu mezi Judit a Krobotem, stejně tak jako mezi ní a M. Mitašem, a že Judit umí udělat krásný pohledy...:) Zatím setrvávám u 4*, ale pokud si víc zvyknu na tu slovenskou verzi, tak časem možná i přitlačím na plný počet. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Bezskurpulózní naturalismus, který trochu nabourává jen ten konec. Takovýhle utažených týpků jsou spousty a pár jich také znám. Vždycky mě svým způsobem fascinovali, i když si o nich nemyslím nic moc dobrého. Podle mě skvěle zachycené rodiné dusno. A že se tam moc nemluví je spíš ku prospěchu, než aby to měla být slabina. Role Immricha je doslova psaná na tělo Miroslavu Krobotovi, nějak si nedokáži představit, že by toho fotra hrál někdo jiný. Atmosféra podobná Slámovým filmům, pravdivé až to mrazí... Viděno podruhé a zvyšuji na pět hvězd. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Tradičně parádní Miroslav "Clint Easwood" Krobot. Toho borca žeru! Ale s tim dabováním slováků (nebo naopak našich ve slovenské TV) ať jsou všichni do prdele! ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Keď chýba silný scenár o Slovensku, tak aspoň o slovenskej duši. Svojráz slovenskej duše je možno až príliš svojrázny, tak ako svojráz slovenskej produkcie je možno až príliš slovenský. Pocit z filmu? Možno až príliš spokojný, ale v porovnaní s ostatnou slovenskou produkciou od roku 1990 patrí bezpochyby k tomu najlepšiemu. ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Jestli nemáte rádi depresivní české (slovenské) filmy, na Dům nechoďte. Lepší náladu po něm mít nebudete, a zas takový skvost, aby ho musel zhlédnout každý, to taky není. Přesto nelituji, že jsem ho viděla. Film vypráví o lidském odcizení, o nemožnosti projevovat city, o přežívání místo života. O přežívání o to horším, že se z něj nedá dostat. Uvidíte slovenskou vesnici i maloměsto v celé své ošklivosti. V protikladu k nim stojí mladičká hlavní hrdinka, která mi subjektivně přišla nádherná. S hraním je to trochu horší, ale přebít duo Krobot- Medvecká není nic snadného. Scénář dobrý, režie ucházející, střih děs. Nápad dobrý, ale navrstvená klišé ho zabila. Poznámka k dabingu: jsem sice polistopadové dítě, ale jsem si jistá, že slovenštinu bych zvládla.. ()

BUBO26 

všechny recenze uživatele

Pre mňa rozhodne veľmi príjemné prekvapenie. Vedel som síce, že sa tomuto filmu darí, no napriek tomu som očakával klasický slovenský pateticko uslzený doják. No dostalo sa mi mimoriadne uveriteľného filmu, s kvalitným scenárom a úžasnými hercami. Miroslav Krobot excelujúci v roli otca, ktorý chce pre svoje dcéry to najlepšie, no bohužiaľ, tento jeho cieľ je v rozpore s cieľmi ich samotných. Skvelá Judit Bárdos v roli "dcéry na reťazi" si vskutku zaslúžila ceny, ktoré za tento film dostala. 4* ()

sigi2 

všechny recenze uživatele

Jeden aby pri slovenských filmoch stále dookola opakoval, že na tie "naše pomery" to nebolo až také zlé, a že vlastne mohlo byť oveľa horšie. O to radšej som, že po rokoch (ROKOCH) môžem bez akýchkoľvek kompromisov povedať, že to je jeden dobrý, poctivý film. Krásne a pravdivo zobrazuje slovenskú realitu, s minimom zbytočných slov a maximálnym nasadením všetkých hercov. Tlieskam, nie úplne v stoji, ale dlho. EDIT 2017: Po druhom zhliadnutí zvyšujem na plný počet. Asi som nevidel film, ktorý by realitu slovenskej dediny (a rodinné vzťahy jej obyvateľov) vystihol presnejšie. A ešte k tomu s minimom slov. Prepracovaný skvost. ()

VvV14 

všechny recenze uživatele

Dabingem ani moc pohoršen nejsem. Ale není to dobrá vizitka filmu slovenské režie. Jako divák jsem naprosto spokojen a dokonce se těším, až se na to podívám znovu. Krom toho, musím pochválit skvělé herecké výkony. Protože herci své role vystihli perfektně. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

A tohle mělo být jako co? Mám rád Krobota i Medveckou, ale teda upřímně nechápu, za co tady byly ty nominace a Lev pro ni. Děj se vyřeší - nevyřeší tak nějak sám, bez větší zápletky. Nebo si snad mám myslet, že zásadním obratem byl jeden týpek po infarktu? I kdyby, dost slabé. Pro mě velké zklamání. ()

Viko 

všechny recenze uživatele

Kysucké beskydy, ranné předjaří, malá vesnice, domy a životy ve výstavbě. To jsou kulisy pro klasické rodinné drama ze současného Slovenska. Příběh o dospívání, první lásce, prvním velkém zklamání a názorových i generačních střetech je celovečerním filmovým debutem slovenské scénáristky a režisérky Zuzany Liové. Hlavní hrdinka, dospívající dívka Eva, touží po maturitě opustit rodnou ves a vyrazit na zkušenou do Londýna. Je však vázána k rodině otcem, který naplňuje svůj život stavbou domu právě pro svoji mladší dceru. A stejně jako neustále zasahuje do plánů a stavby domu, zasahuje a mění i plány Evina formujícího se dospělého života. Jejím tajným vzdorem se tak stane vztah se starším mužem, s nímž zažívá milostné opojení, ale také první životní vystřízlivění. Otec mezitím svádí vnitřní boj s vlastní představou života svých dcer a snahou pochopit a tolerovat jejich individualitu, což mu značně komplikuje neschopnost vyjadřovat emoce. Film Dům získal v roce 2007 na festivalu v Cannes cenu Krzysztofa Kieslowského za nejlepší středoevropský scénář a není pochyb o tom, že tento je i největší devízou snímku. Uvěřitelné postavy i jejich vzájemné konflikty působí civilně, skutečně, pravděpodobně. Přes místy prvoplánovou dojímavost film nijak diváka citově nevydírá. Vynikající výkon podává Miroslav Krobot v roli hlavy rodiny, který je díky svým hereckým schopnostem obsazován stále častěji. Zdatně mu sekundují Taťjana Medvecká v roli matky i debutující Judith Bárdos jako Eva. Nedostatkem, který snižuje autenticitu snímku, je distribuce v českém znění a tedy předabování slovensky hovořících herců. Přesto se jedná o kvalitní snímek, jenž je schopen oslovit víc věkových vrstev diváků a nabídnout jim komplexní pohled na generační rozpory v rodině, s nimiž se mohou běžně setkávat. Film Dům je o stavbě vlastního života na rodinných základech, ať už jsou jakékoliv. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý film, ktorý bohužiaľ kazil český preklad vo verzii, ktorú som videl. Presne takto sa žije na priemernej slovenskej dedine. Veľmi ma svojim výkonom potešilo duo Krobot, Bárdos. Títo dvaja podali fakt excelentné výkony. Trochu nemastný neslaný bol učiteľ v podaní Mariána Mitaša. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Kdo objevil mladou a půvabnou Slovenku Judit Bárdos pro český film? Aha on je česko-slovenský. Na maloměstě či spíš vesnici (osobně bych tipoval, že se to točilo někde v okolí Tanvaldu, Železného Brodu nebo tam někde) stavět 2 dcerám 2 domy, to už samo o sobě není jen tak. A jak se s tím popasuje Miroslav Krobot jako otec? Jeho herectví mě baví čím dál víc, protože ať už jako řidič Karel či Pepík Hnátek nebo kdokoliv jiný, tak je vždy na 99,9% uvěřitelný. ()

Reklama

Reklama