Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Talentovaný film talentované režisérky, právem oceněný :-) Krásně zasmušilý film o skrytých záměrně zakrývaných emocích v nás. Krobot a Judit Bárdos se k sobě celý film přibližují, jsou si podobni ve své tvrdohlavosti a individualismu, zádumčivosti a zamlklosti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Úvodem bych se chtěl vyjádřit k otázce Malarkeye, který se v komentáři kousek pode mnou ptá, proč musí být Dům předabovaný. Nepřidám si negramotně, když zvládám hravě češtinu a umím psát i číst. Nicméně nepřipadá mi na tom nic negramotného, když nerozumím celé řadě slovenských slov a tedy s předabováním naprosto souhlasím. A teď k samotnému filmu. Co mi nejde do hlavy je to, proč má snímek tak nízké hodnocení. Film byl oceněn na celé řadě festivalů a podle mě právem. Jedná se o skvělý film. Já osobně jej již viděl dvakrát a nenechám si ho ujít ani příště. Moc se mi líbil výkon pana Krobota, který je ale skvělý herec, škoda jen, že ho česká filmografie neobjevila dřív. I ostatní herci nezklamali. Zaujala mě mj. Judit Bárdos. Nicméně díky zajímavému scénáři je film...no zajímavý. Děj plyne pomalým tempem jako lesní potůček, ale taky to není snímek o 007, ale o mezilidských vztazích. Myslím, že každý, kdo má problémy v rodině, by měl film vidět, třeba mu to pomůže. Rodinné vztahy jsou zkrátka věc složitá. A někdy se rozlouskne i ten nejtvrdší ořech, i o tom je film. Dostal jsem pořádnou porci kvalitního umění, ani jsem ji nedokázal spořádat celou. Nevadí, nechám si zase na příště. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Slovensko (český) film o domě, domovu a hlavně vztazích mezi despotickým otcem a dcerami, otcem a jeho ženou. To vše v sympatickém hereckém obsazení (Krobot, Medvecká, Bárdos, Geislerová), film, kde hraje větší roli cit a pocit, než samotné dialogy. Atmosféru venkova Liová vytváří dobře, ale tak nějak to jen klouže po povrchu a je to škoda, protože po shlédnutí zůstává pocit, že film mohl jít více do hloubky. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem neměl deset let ani ponětí. Slušnej scénář ze života, vynikající despota Krobot a Bardós, panečku, to je ženská! Jen to předabování ze slovenštiny je naprosto zbytečný . 72%. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí některých filmů se cítím utahaná, jako bych složila vagon uhlí. Tohle byl jeden z nich. Ta bezútěšnost a žádné východisko... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

On to není nějak moc neobvyklý příběh. Spíše běžný. Zde je však podán velmi dobře a navíc je tu pan Krobot excelentní. Se slečnou Juditou Bárdos to je už ovšem velmi slabší. Možná to tak špatně hrát měla, nevím. V každém případě je to film, na který se dívat dá. I když už asi druhý den nebude nikdo vědět, o čem byl. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Všichni máme své sny, ale ne vždy jdou ruku v ruce se sny našich rodičů. Mám rád komorní psychologická dramata jako je právě Dům. Filmům tohoto druhu sluší výrazový minimalismus, který vyjádří mnohdy více než okázalá gesta. Velké plus za vynikajícího Miroslava Krobota a Judit Bárdos. Syrové, citlivé, nevtíravé, sympatické. ()

kiararaftl 

všechny recenze uživatele

co nepochopim je nizke hodnotenie tohto skvostu. proste film akoby vytrhnuty z kazdodenneho zivota. akoby som pocula svoju mamu nesvietit lebo setri alebo svojho otca posielat ma prezliect aby som mu pomohla na zahrade. perfektne aj ten koniec. lebo zivot ide dalej, nema zmysel tvarit sa ze pride okamih kedy vsetko vyriesime ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se těšil, ale přišlo velké zklamání. Nudný a zdlouhavý film, z mého pohledu úplně zbytečný. Film má zaujmout a bavit. Tenhle mě však šíleně nudil! Bohužel... ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý slovensko - český počin, najmä jeho realičnosť a civilnosť je výborná a čitateľná. Herci hrajú presne to, čo majú, najmä Krobot ako milujúci otec, ktorý dáva lásku najavo inak, ako v amerických filmoch, je dokonalý. Takisto Bárdos, tú chcem vidieť vo viacerých filmoch! Len celý film mi neišlo do hlavy, prečo hovoria po česky, keď majú svk ešpézetky a v kostole sa spievalo po slovensky...Už viem, dabing, treba ale dabovať slovenské filmy? ()

Gadamf 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda. Tu už sa črtalo niečo veľmi kvalitné, aj témou aj hereckými výkonmi. Škoda len, že to trpelo nedostatkom, ktorý sa často objavuje v našich filmoch - a to je slabé tempo. Viacej dynamiky a pútavejších obrazov a bolo by to. Inak chválim. ()

blanic 

všechny recenze uživatele

Tak tady máme učebnicový příklad, jak se ve filmu s otřesným scénářem dá sehrát excelentní herecký koncert (Krobot - Medvecká). Příběh přitom není vymyšlený špatně, ale ty dialogy, především u vedlejších rolí, jsou ubohé a některé scény až trapné (manžel ukradne prachy, přijde díky vlastní blbosti o střechu nad hlavou a se svou rodinou je nucen spát v obchodě mezi regály. A manželka si s ním za odměnu první noc ještě zasouloží :DD ). Takže ve finále tu nade všemi stojí pan Miroslav Krobot, jehož pohled je opravdu zničující. Všechny tři hvězdy pro tohoto nedoceněného Pana herce. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

(Česko) Slovenský film postavený na hereckých výkonoch? Dá sa to. Fantastický pán Krobot, Taťjana Medvecká a neznáma, ale talentovaná Judit Bárdos povyšujú tento snímok herecky do maximálnych výšok. Páčil sa mi aj mladý Geišberg a ďalšie postavy. Komorná dráma, v ktorej pohľady hovoria viac ako slová, výrazy tváre viac ako gestá, v ktorej otec chce pre svoje dcéry to najlepšie, ale to je pre ne to najhoršie. Škoda, že som ho videl predabovaný. V slovenčine by sa mi páčil ešte viac...75% ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Nudnější film jsem dlouho neviděl, možná je to zajímavé téma, ale ztvárnění je mi naprosto cizí, Liové pojetí nechápu, ani jak někdo na to vydržel koukat bez usnutí až do konce. Hodnocení: 30 % ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Dům jako místo, kde má být člověk šťastný a spokojený. Nejde jen o vlastní iniciativu, o přiloženou ruku k dílu, ale taky o schopnost druhé poslouchat a chápat je. To je v podstatě jediný problém, který celý život řešíme. Skutečně těm kolem rozumíme? A co oni nám? Skutečně jsme s nimi doma, ať je to kdekoliv? Nejde o jazyk, nejde o dabing. Spíš o atmosféru, která umí povzbuzovat i dusit, dokonce křivit charaktery. Myslím, že to se filmu v jeho nevtíravosti povedlo. Důstojné, komorní drama, spíše modelové. Skvěle zahrané. Nejen Krobotem, který v podstatě hraje stále stejně, podobné typy. Podezřívám ho, že při úpravě dialogů jich spoustu vyškrtal. A nejspíš vhodně. ()

teacher 

všechny recenze uživatele

Avizuji předem, že jsem velkým fanouškem Miroslava Krobota-od dob Účastníků zájezdu jsem nezmeškal jediný jeho film. Dům je pro mě psychologickým dramatem, jemuž vévodí konflikt otec-dcera na straně jedné a také konflikt otce se sebou samým. M.Krobotovi skvěle sekunduje Táňa Medvecká i obě "děti". Více filmů s podobnou kvalitou, méně hloupých napadů (producentů?) s předabováním... ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Ve Fair Play mě Judit Bárdos moc nezaujala, ale po shlédnutí filmu Dům musím uznat, že je opravdu krásná, netuctová. Líbilo se mi typové obsazení (respektive namaskování) učitele angličtiny, žádný prvoplánový krasavec, ale zcela normální, obyčejný chlap od rodiny s brýlema. Povedené herecké výkony Taťjany Medvecké a Miroslava Krobota. Tempo tohoto filmu je pomalé, objevuje se zde mnoho chvil, kdy nikdo nic nemluví, ale přesto mě Dům zaujal, působil na mě výrazně evropsky, dost se odlišoval od ostatních tuzemských filmů. Mimochodem, když jsem viděl jak Krobot patlá pomalu ten dům, měl jsem chuť začít taky stavět. (Dabing mi v tomto filmu vůbec nevadil.) 75% ()

Baporovana 

všechny recenze uživatele

Filmový domček z karát sa rozsypal pod náložou vlastnej prvoplánovej "rádoby" surovej tematiky a otrepanej milostnej aféry. ()

vancho 

všechny recenze uživatele

Vydarený film s vynikajúcimi hereckými výkonmi. Citlivá ruka režisérky, decentne natočené erotické scény, neromantické zábery prírody a drsný realizmus ranného kapitalizmu na slovenskej dedine. Upachtený otec sa zodiera pre materiálne blaho zabúdajúc na cit. Ten občas prebleskne v scénach, keď je sám. Napríklad, keď objaví medzi architektonickými nákresmi domu detskú kresbu svojej dcéry. Miroslav Krobot a Taťjana Medvecká excelujú, čo je obzvlášť videteľné, keď hrajú iba mimikou tváre. Judit Bárdos už teraz možno nazvať veľkým talentom. Film akoby začínal pomaly, ale stále si udržiava vnútorné napätie a momenty prekvapenia. Režisérka nepodáva myšlienky po lopate, ale necháva na divákovi, aby si veci domyslel a docítil. Ak to nenominuje Česko na Oskara za cudzojazyčný film, potom je to rozhodne môj favorit spomedzi slovenských filmov. Navyše to bude aj dobový dokument. ()

Reklama

Reklama