Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

prskvik 

všechny recenze uživatele

Film mi udělal velikou radost ač je v zásadě depresivní. Má asi nějaký hlubší lidský přesah a vím že ho musím vidět nejméně ještě jednou, abych mohl napsat trochu poctivější hodnocení. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Film ze života, pěkně natočený, v dospělých rolích přesvědčivý M.Krobot s T. Medveckou. Přitažlivá mladá slovenská herečka coby jejich dcera. Film, který stejně jako ještě mnohem silnější Poupata, nebo Vendeta, nepřitáhnou davy diváků a řadu repríz, ačkoliv je to škoda. Nadprůměrný česko-slovenský film. A že to bylo nadabováno do češtiny? Nemám s tím problém, ačkoliv mi slovenština nevadí a vzhledem k nápisům a citované měně Euro by to možná bylo v původním znění přirozenější. Takhle to ale mohly vidět i děti, které, přiznejme si to, slovenštině nerozumí, tak jako my. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

Film je výborně zpracovanej, herci hrajou skvěle (hraje to ten Krobot vůbec, nebo je takovej doopravdy? :-) ), ale bohužel celkově je to takový všední a s prominutím nudný. Film je opravdu o životě jako takovém, bez přikrášlování a snahy, být něčím víc. Přesto, když člověk podobné vztahy a situace prožívá, nemá náladu se ještě na ně koukat. ()

Montmorency 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, skvělé herecké výkony, které i přes minimum dialogů vytváří dokonale stísněnou atmosféru filmu....Byla jsem opravdu překvapená, jak moc se mi film líbil ()

vixina 

všechny recenze uživatele

Neviem, ale mám silný pocit, že tento príbeh nemal mať takú dlhú minutáž. Rovnako by stačilo odobrať z prvej polovice a aspoň by to bolo koncentrovanejšie (alebo začať niekde pri konci a rozvinúť to, pomáhajúc si krátkymi retrospektívami), pretože takto to plynie neraz mimo diváka. Alebo aspoň upraviť - miesto lineárneho, pozvoľného vývoja zaplniť hluché miesta. Takto ma to ani nezdeptalo, nerozplakalo, ani nič podobné, keďže podľa všetkého bola dokola opakovaná stále jedna idea a tá mi na tých 100 minút vážne nestačila. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Despotický otec ve sporu s dospívající dcerou.Dokonalý Krobotův výkon krásně vystihuje všechny problémy které vznikají z jeho paličatosti. ()

Jousis 

všechny recenze uživatele

Velice realistické, každý může najít postavu do které se promítne a následně si vytáhne svou třísku z oka. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tenhle příběh se již musel, v různých drobných obměnách, odehrát už nejmíň milionkrát a určitě se ještě milionkrát odehraje. Otec v dobré, ale nepochopené (otázka je zda-li vůbec pochopitelné) víře staví dům pro dceru, která jej nechce. A i když rodina Eviny sestry Jany je jako vystřižená z filmu Bohdana Slámy, je to suprové osobité dílo, na které se vždycky rád podívám. Už proto že pan Krobot tu, podle mého, podal nejlepší výkon ze všech filmů, kde se objevil ()

Pecaldo 

všechny recenze uživatele

Přiznám se , že od filmu jsem moc nečekal, ale syrovost filmu podtrhnutá vynikajícím Krobotem se mi velmi líbila. Takový klasický, místy velmi smutný pohled na život jedné prosté české rodiny. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Zbytečný film. Stačí si přečíst "oficiální text distributora" a nemusíte to vidět. Veškeré pokusy dát tomu filmu něco, co by ospravedlnilo délku přesahující bakalářskou povídku, tj. nějaký náboj, drama, spád, zápletku, hudbu, zamyšlení, buď vyšly naprázdno nebo nějak podivně. Zaseknuté myšlení otce (Krobot hraje dobře) nudí už po 10 minutách, na konci přijde obrat tak náhlý, že je obtížně uvěřitelný. Přitom některé postřehy nebo střety byly slibné, ale vůbec nebyly rozvinuty (otec normálně sebere plnoleté dceři peníze, které si našetřila, nebo zjištění, že za socialismu chodili kamárádi po práci pomáhat na stavbu domu, a po sametové revoluci už ne, jedině za peníze. ()

Generi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem ináč, ako dať tomuto nenápadnému komornému snímku plných 5 hviezdičiek. Práve za jeho minimalizmus, za atmosféru, ktorá tak dokonale vystihuje vzťahy v rodine aj bez slov. To sa dnes v dobe utáraných a uškriekaných filmov nenosí a práve preto je to tak unikátne. Zuzana Liová je bezosporu veľmi talentovaná režisérka, ale základom je jej skvelý scénar, ktorým dokázala svoj veľmi citlivý prístup a schopnosť empatie. Držím palce ďalej!!!! ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Filmařsky to zase tak silné nebylo, ale emočně to trefuje docela na střed. Dcery prostě nemají odcházet z domu. Přesto, že vím, že musí... :-( A ty hunské oči, ty jsou za pět! ;-) ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Dům připomíná spíše televizní film. Nejvíce dílu pomáhají herci. Scénář nabízí jiskru i napětí (na druhou stranu je však předvídatelný). Herectví je skvělé. Především Taťjana Medvecká je solidní. Filmařsky je snímek poctivý, ovšem chce to být více interesantní. :) (viděno s dabingem) ()

Tronda10 

všechny recenze uživatele

Byl jsem velmi mile překvapen. Herci podali dobrý výkon a musím konstatovat, že jsem se opravdu po dlouhé době bavil. Super zvuk a byť mám radši statickou kameru tak mě v tomto filmu občas roztřepaná kamera nevadila. Nádherný česko-slovenský projekt. Kéž by jich bylo více. ()

Reklama

Reklama