Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

mchnk 

všechny recenze uživatele

U mě nakonec vyhrála shovívavost a určitý respekt k začínající režisérce. Film si mě získal svou nenuceností a přirozeností. Zuzana Liová prostě nepřecenila své možnosti a zbytečně nenasazovala do filmu víc, než bylo třeba. Někomu to může připadat až příliš opatrné a v podstatě nezáživné, ovšem první krok k tomu, aby mohla režisérka v budoucnu mile překvapit, určitě udělala. Byl jeden kopeček, na který se bez auta či busu jen tak nedostanete, a na tom kopečku stál domeček, co domeček, stály tam hned tři. Taková připomínka toho, že ať se v rodině děje, co se děje, ten dům tu stále je, pro každou jeden. Dcerušky ovšem tatínka nezapřou, a proto souboj několika pravd je každodenní záležitostí. Zuzana Liová připomíná Bohdana Slámu. Je tu jeho klasická zoufalost, rychle získané i ztracené naděje, ale také ona přirozená lidskost, která se dnes v soukromých televizích a jejich počinech schovaná za všemožné obaly a je servírována s největší noblesou. Tento snímek vybočuje z řady obalených. Je jednoduše otevřený. Více dialogů by rozhodně neškodilo, předabování je skutečně zvláštní a hudba mohla být určitě odvážnější. Snad příště. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě jednoduchý film o problémech jedné rodiny s despotickým otcem, ušlápnutou matkou, která je navíc ještě svíčkovou bábou, a dvěma nepříliš zdařile zamilovanými dcerami. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Snímek vznikal ve spolupráci Česka a Slovenska. A oproti všemožným domácím filmům, které se snaží diváka přesvědčit, že nevěra je správná nebo že smyslem života šedesátníka je sex s dvacítkou, je Dům více než ucházející. Při srovnání herecký výkon – scénář ale působí natolik nesourodě asi jako všudypřítomné slovenské nápisy ve filmu a český dabing. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Miroslav Krobot sa už musel narodiť nasratý! Ten to má v tom ksichte už vyrezané. Stavím sa, že mu za chvíľu odíde pečeň z tej nasratosti. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

herecké výkony (Judit Bárdos a Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká), scenár (cena K. Kieslovskeho, magisterský scenár Z. Liovej, ktorá vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu) a mimo-filmu žijúce a trvajúce nadšenie zo vzniku dobrého, festivalového slovenského filmu = to sú moje (silné) tri hviezdičky pre Dom; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Evin otec je vôl, pretože prestal komunikovať so svojou prvou dcérou a prestáva si rozumieť aj s tou druhou. Manžel dcéry je vôl, pretože sa nedokáže poriadne postarať o rodinu a rád si vypije. Učiteľ angličtiny je vôl, pretože je ženatý, má deti a začne spávať s 18kou. Mama tej 18ky je krava, pretože je celý čas drží v pozadí. Eva, tá 18ka, je krava, pretože si začne so ženatým chlapom. Je dcérou prvého vola. Prvá dcéra je krava, pretože si ako mladá nerozvážne zobrala nezodpovedného chlapa. Takže výborne pripravené postavy pre dramatické strety. Dom je dobrý psychologický film, s prepracovanými charaktermi postáv. Je to taký slovenský minimalizmus, príliš sa nerozpráva, postavy majú väčšinou nasadený poker face (výraz Krobota sa ani raz za celý čas nezmení) a emócie na plátne príliš nevrú. Lenže neviem, či je to ten správny prístup, Liová by občas kľudne mohla pritlačiť a svoje postavy sa nechať vyválať v tom, čo si nadrobili s patričnou emocionálnou odozvou. Dialógy nemohli byť jednoduchšie, stále počúvame otázky typu: "Si doma?, Ideš večerať? Miluješ ma? Kde toľko si?" a odpovede: "Áno, som", Nemám chuť, Neviem, Nestihla som autobus". Žiaden dialóg ma nezachytil za srdce, nepamätám si žiaden, hodný vďaka myšlienke na zamyslenie. Ale uvidíme v budúcnosti, ako sa Liovej tvorba vyvinie a určite sa pri tomto filme mnohému naučila. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná krajina, kde se nám odehrává už né tak úžasný příběh. Příběh je ve své podstatě hrozně jednoduchý. Stejně se mi ale na Miroslava Krobota velmi dobře koukalo. Z toho člověka vyzařuje jakási zvláštní aura. Bohužel to byl světlý moment pouze ojedinělý. Většinu stopáže se omílá pořád to stejné dokolečka kolem. A věřte mi, že v tak krátké stopáži se to prostě okouká. Dům není film vyloženě špatný, ale odnesl jsem si z něj holé nic. 2* ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Ani múdre, ani pozitívne, ani krásne, či povzbudzjúce, ale aspoň trochu poučné. Možno aj reálne, našťastie mimo mojej reality. Herecké výkony veľmi dobré, ale to je asi všetko. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a hodně dramatický příběh ze života v čele s mým zřejmě nejoblíbenějším, českým hercem Miroslavem Krobotem. Ovšem nechápu proč se tento film musel ze slovenského jazyka nadabovat na ten český, to mi připadalo trochu přes čáru. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Proč se to musí dabovat?! A proč se takových filmů netočí v československé krajině více?! Zuzaně Liové se podařilo skvěle vyobrazit vztah dcery s otcem, ve kterém oba mají své motivace, nikdo to nemyslí špatně, ale přesto si navzájem ubližují. Depka až na půdu - tedy zatím rozestavěnou. :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Realistické drama o nepochopení mezi rodiči a jejich dospělými (nebo alespoň skoro dospělými) potomky. Dobře vykreslené postavy, věrohodné konflikty a na závěr smířlivé finále. Možná je to škoda, já bych si to uměl představit i s kousavějším závěrem, takhle jsou zbytečně otupena jeho ostří. V každém případě je tu narozdíl od drtivé většiny českých filmů solidním základem scénář, a až od něj se odvíjí všechno ostatní. Herecky je zde dominantní Miroslav Krobot, ale to asi v případě takhle zarputilé postavy ani jinak být nemůže. Čekal jsem slovenštinu, ale přišel dabing, také škoda. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Nevtíravost, slušný scénář, výborný Krobot, skvělá Medvecká, krásná hlavní hrdinka, občasný jemný humor, přesvědčivá romantická linka: to jsou všechno cihly, ze kterých byl postaven tento dům a to na pevných základech. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na pozadí nekonečnej stavby nového domu pre dcéru sa odohráva komorná dráma zo súčasnosti, o pomerne konfliktných vzťahoch v rámci rodiny. Sám príbeh sa vlečie asi v takom tempe, ako keď jeden človek sám ukladá pri stavaní domu spolu s vápnom jednu tehlu vedľa seba... Stíha popri tom ale čosi veľa vypovedať o charakteroch postáv, naladiť psychologicky pohnutú atmosféru umeleckými zábermi kamerou či mlčaním. Ide o kvalitnú filmovú drámu, ktorá si žiada od diváka pozornosť a správne rozpoloženie. Druhýkrát by som si už Dom asi nepustil, napriek tomu oceňujem všetky vyššie zmienené klady i herecké výkony, z ktorých vyčnieva hlavne Miroslav Krobot v úlohe večne zachmúreného otca. (70%) (Filmová výzva 2018 - troufalka) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých/slovenských filmů jaký byl letos uvedený v distribuci. Dům je skvělé a nenapadná rodinné drama ve kterém exceluje Miroslav Krobot s Taťjanou Medveckou. Ostatní herci taky parádní výkon, ale tihle dva jmenovaní válcovali všechny herecké kolegy. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Skoro dokonalé. Přirozené. Uvěřitelné. Jsem rád, že se u nás točí i takovéto věci. ■ Ve filmu o filmu říká Miroslav Krobot, že se jeho postava o něco snaží a nejde jí to. Já bych řekl, že se úplně všechny postavy v tomto filmu o něco snaží a nejde jim to. ■ Máme DVD, takže jsme se dívali ve slovenštině. ■ https://www.youtube.com/watch?v=COMsxhJOt4M ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Líbilo. Nenápadné grády, výborná Judit a parádní Krobot. Všichni nesympatičtí, jediná má drobná výtka je ke konci. Ten mi tam nějak zaskřípal. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zcela nevšední česko-slovenský film. Zážitek mi nepokazilo ani trochu zbytečné nadabování slovenských herců do češtiny. Na snímku oceňuji především scénář s jednoduchým rodinným příběhem, bez zbytečných dialogů a se skvěle napsanou a ještě lépe zahranou postavou "zlého dědy" Imricha (Miroslav Krobot). Nadšení. ()

Reklama

Reklama