Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Poctivé drama (nejen) otce a dcery (konflikt rozdílných povah, rozdílných názorů na svět a budoucnost, konflikt dvou generací…) odehrávající se v šedi tuzemské reality, bez zbytečných příkras či stylizace. Výtečně odvedená práce režisérky (a zároveň autorky scénáře), která příběh bez zaváhání ukočírovala. Výtečná psychologie postav. ~ Jeden z nejlepších česko-slovenských (či slovensko-českých?) filmů posledních let! Jen ten naprosto absurdní český dabing mě – a použiji tentokrát expresivní výrazivo – s prominutím sral… ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak od začátku se film vůbec netvářil špatně,Míra Krobot snad ani nemusel hrát,přesně role pro něho,dost se mi od začátku hnusil,jak chováním ke svejm nejbližším,tak svejma názorama.Když ale pak poznáte toho blba,co si vzal jeho starší dceru,tak se přestanete divit tomu,jak se k němu chová,protože to individuum je naprostej trotl..Postupně ale film trochu ztrácí dech,pomalu se blíží konec,a pořád žádný rozřešení.A když už to vypadá,že to má snad ještě druhej díl,tak plesk,plesk ,a je konec.Dost odbytá druhá část ten film sráží někam na průměr.50%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten film funguje a zajímá zhruba prvních a posledních 20 minut (tudíž 40 minut), ten zbytek je dlouhá nuda, kde se rozvíjí vztah, co prostě fungovat nebude.Do toho spousta záběrů krajiny a jízd autobusem, jenže roztřesenou kamerou (chvílemi jsem měl pocit, že se dívám na found footage). Musí se ale uznat, že to má pár dobrých scén a dobrou hudbu. Ale jako celek to spíš nudí, než aby to nějak zaujalo. 2* EDIT: Tu hvězdičku navíc teďka po letech přidám, na dvě to fakt není. 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ackoliv ve filmu neni zadna sympaticka postava a strasne mi vadilo predabovani hercu, tak ma film co nabidnout. Slusne socialni drama ze slovenskeho venkova a osud jedne, neprilis stastne rodiny. Dej filmu nikde netlaci a nechava usudek na divakovi. Slabsi ctyri hvezdicky a jedna z dalsich vlastovek, ktere by mohly predpovidat lepsi filmovou budoucnost v nasich koncinach. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Minimalistický film s úspornými dialogy, které posouvají věci dopředu. Jenže na takovém místě a s takovými lidmi se věci mění v horizontu měsíců až let a lidi se nemění někdy vůbec. Pro nás z měst zblblých v kinech Transformery je Dům v podstatě sci-fi. Jenže, je život skutečnější pod Tatrami nebo v Cybertronu? ()

Hans. 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama o obyčejných a uvěřitelných osudech lidí. Se skvělým Krobotem v hlavní roli, jehož postavu a chování můžete nenávidět, ale zárověň i chápat. Z toho vychází nadprůměr československé tvorby posledních let. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o obyčajných ludoch; o ludoch, ktorí majú problémy, ako ktokoľvek z nás. Teda až na ten milostný vzťah medzi žiačkou strednej školy a učiteľa; to patrí do americkej kinematografie, nie do tunajšej. Príbeh v tomto filme určite zaujme. Herecké výkony sú štandart na tunajšie podmienky. Vykreslenie postáv a vybudovanie deja na veľmi dobrej úrovni. No a na krásnu Judit Bárdos sa nevie človek vynadívať. Na druhej strane kyvkajúca kamera, strih a postsynchrónny dabing nie sú práve pozitívom filmu. Na to, že to režírovala žena, dokonca Slovenka, klobúk dolu. Hodnotenie: 85% ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Typická slovenská drámička po česku. Máme toho doma kopec, ale toto je jedna z tých kvalitnejších. Hlavne vďaka hercom, dej je slabý, takže slabé 4 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Krobotovo herectví mě začíná bavit. Obyčejný příběh tatíka-tvrďáka svou neústupností terorizujícího celou rodinu, jeho zarputilá stavba domů pro dcery, které o jeho domov nestojí, anebo možná kdysi stály, ale už je otrávil natolik, že ho nechtějí ani vidět. Souboj představ dětí o rodičích a rodičů o dětech. Moc se nemluví, mnoho vlídných slov divák taky neužije. Film se mi trefil do nálady a Judit Bárdos do vkusu...75% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Když pominu herecky výkony, ktery byly až na Medveckou (kterou nesnášim), fakt dobry, tak je to film fakt docela o ničom. Teda hlavně je o jednom hroznym šulinovi, kterej je náhodou tata dvou dcer, kterejm staví baráky na zahradě. No potěš kule, takovyho fotra mit, tak se asi poseru. Dál tady máme milostnej vztah s učitelskym, kterej je ženatej, pak vztah prvorozené dcery, která se odstěhovala na nedalekou bytovku a vztah se zeťákem, kterej je docela tragéd, ale je s nim aspoň sranda. No a že to bylo předabovany do češtiny, to bylo docela divny... No, prostě klasicky filmovy drama, ktery jede a jede a pak skonči a je klid. A já se fakt moc nebavil... Ještě že Judit Bárdos je docela kočka... ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity... Do chvíle, než je včleněna linie Eva X učitel angličtiny, mi snímek kvalitativně připomínal východoevropskou kinematografii. Na jednu stranu chápu, jak byla ta linie zamýšlena, a že měla postavy přivést k vyústění, k jakému je přivedla, nicméně samotná postava otce je natolik silná a skličující, že by celý příběh dovedla do správného vyznění bez tohoto, pro mě rušícího, prvku. V kontextu soudobé ČS kinematografie přidávám hvězdičku navrch, rozhodně se jedná o jasný záblesk. [Metropol Olomouc, 1.12.2011] ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Imrich (Miroslav Krobot) netouží po ničem jiném, než dopřát svým dcerám důstojné bydlení. Jde na to ale trochu jiným způsobem - rozhodne se pro každou z nich postavit dům. Starší Jana se ale otcovu způsobu vzepřela a utekla z domu - a její dům zůstává rozestavěný. Ale ještě je zde dospívající Eva, kdy je Imrich pevně rozhodnut dům dostavět - i když ví, že už mu nezbývá moc času. Eva ale nemá zájem strávit mládí na stavbě... Nevím jestli to bylo tím, že mi film padnul do nálady (podzimní deprese), ale zaujal mne od prvních minut, a nepustil až do závěrečných titulků (mimochodem, poctivě zmiňující všechny herce, kteří se podíleli na česko-slovenském dabingu). Samozřejmě ve filmu exceluje Miroslav Krobot (ačkoliv začínám mít pocit, že on už ty staré mrzouty ani snad nehraje, on už takový musí být), ale i jeden vedle druhého z ostatních herců mi do svých rolí skvěla zapadli. Jedinou připomínku bych snad měl k mladá Judit Bárdos - nicméně, kde jí chybí herecké umění, tam to nahrazuje přirozenou krásou... ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

Slovenský film Dům režisérky Zuzany Liové patří k tomu nejlepšímu co bylo loni v českých kinech k vidění.Velice syrový, chvílemi až bez- útešný příběh mladé dívky Evy sevřené v soukolí přísné výchovy autorativního otce a mezi svojí touhou po odjezdu do Londýma, něžně tápající a hledající se ve svém prvním milostném vzplanutí. To co činí film filmem hodným shlednutí je pevně uchopený příběh, dobře vykreslené postavy u kterých cítíte i to nevyřčené, výborné herecké výkony a nám velice blízké prostředí současné postkomunistické země zmítající se v ekonomické krizi a zmaru všedních dnů bez nějaké smysluplné vyhlídky do budoucna. Poteší a hlavně překvapí svěží a autentický výkon mladé slovenské herečky Judity Bárdos, jejíž civilní a bezprostřední výkon patří vedle standartně profesionálních partů paní Medvecké a pana Krobota k tomu nejlepšímu. Sporné tak zůstává pouze rozhodnutí tvůrců a producentů nadabovat slovenské herce do češtiny a naopak české herce do slovenštiny. Přijde mi hloupé nedůvěřovat divákovým schopnostem porozumět "českoslovenštině". Styčné paralely s obdobnými a také velice silnými Poupaty jsou více než zřejmné a je to dobře, protože potřebujeme více takových filmů. Filmů, které nás postaví tváří v tvář našemu tápání a hledání své cesty v životě. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ve slovenském znění a jsem za to rád. Dlouho se mi nestalo, že by tíživě pomalý film utekl tak rychle. Ty jemné náznaky optimismu byly opravdu úžasné a Krobot s Medveckou jsou neoddiskutovatelnými středobody tohoto nenápadného díla. Očekával jsem ledasco, ale závěr mě překvapil... zaskočil... dostal. K úplné dokonalosti zbývá jediné - příběh jímavý, ale obyčejný, vždyť toto se děje (možná ne tak křečovitě a doslovně) v téměř každé rodině, kde figuruje otec a dcera. ()

Reklama

Reklama