Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

nessbeal odpad!

všechny recenze uživatele

Sorry ale nemozem inak hodnotit tuto zlataninu, v ktorej ma neskutocne iritovalo to ze vsetko je situovane na Slovensku a vo filme sa hovori cesky... ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Vierohodne pojatý film o Slovenskej duši a zdanlivej tvrdosti ktorá len proste potrebuje " vyšumieť " do života....film poriadne skurvil český dabing ()

TheTrox 

všechny recenze uživatele

Film, který dosahuje režií a scénářem na 40%, díky ale skvělému hereckému výkonu - Miroslav Krobot se dostává o dost výše. Celkové hodnocení: 70% ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Ač se film ubírá velmi pozvolným tempem a dohání diváka takřka k nudě, výsledný pocit je vlastně celkem pozitivní. Není to ani tak drásající jak bych čekal a ani M. Krobot není takové zlé hovado. Poselství jasné, Jidutu bych rád viděl ještě někde, víte jak to myslim. Škoda jen, že musel být ten dabing, ale naštěstí to šlo přežít celkem bez újmy. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli by mě bavilo tolik sledování hlavní linky -otce polykajícího svou pýchu- bez ztvárnění této postavy právě pane Krobotem. I další aktéři se sympaticky sledovali a vybaveni realistickým scénářem mi laťku hravě udrželi na čtyřech hvězdách. Nechápu předabovávání slovenštiny- toť má jediná výtka. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Totalita ve jménu štěstí. Zkrátka (dokonce i násilně) vnucovat někomu svoji představu štěstí prostě nelze, lze se snadno zabít a ostatním z/ničit život z těch ustavičných hádek, stresu, námahy, stereotypu a oboustranného nevděku. Ve dvaceti nechcete to, co ve třiceti. S dětmi nechcete to, co bez nich. Ve střední Evropě chcete něco jiného, než zase jinde. Jedna generace chce to a druhá zas toto. Jedna rodina to a druhá zas to. Matérie strůjcem štěstí být pro nepatologické uvažování být nemůže, ale bez ní to nelze, je však nutnou kulisou již spokojené psychické stránky - lásky, atp. - implikace je jasná. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

Film presne vystihol povahu generacie,ktoru otec predstavuje.lasku vyjadri tym,ze chce dievcatam postavit domy..nerozprava o laske ,neprejavuje ju..stavia dom..a jeho laska je obrovska..a dievcata to pochopia az neskor...skvely film.. ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Dom mi je sympatický skromnosťou a úprimnosťou, ktorá z neho srší. Zobrazuje smutné veci, zobrazuje aj veselé veci, ale nezobrazuje ich čiernobielo. Sú to skrátka problémy, ktoré sú pre mnohých ľudí súčasťou ich života. Nie sú to problémy úzkej skupiny ľudí, s ktorými sa divák nemá šancu stotožniť; sú to problémy bežných ľudí, s ktorými sa niekto stotožní, niekto nie, no predovšetkým nepredstavujú žiadne ideály, žiadnych hrdinov bez chýb! Áno, aj o každodenných problémoch bežných ľudí je hromada filmov, no Dom ich podáva s – pre mňa – príjemnou skromnosťou, úprimnosťou a čestnosťou, čím sa podľa mňa zaraďuje k nadpriemeru. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled na osobní dramata členů jedné rodiny žijící v malé slovenské vesničce. Všechno se tak nějak točí kolem stavby dvou domů, které jsou určeny pro dcery od starostlivého Imricha (Miroslav Krobot a opět jeho bezkonkurenční minimalistické herectví). Mladší dcera Eva sní o práci v Londýně jako au-pair a nakonec také i přes románek se svým učitelem angličtiny svému snu dodává reálnou podobu. Jana, která je provdána za místního burana, má jiné životní vyhlídky a se svými dvěma syny využívá postavený dům. Na česko-slovenské poměry velmi zručně natočené drama s notnou dávkou sebeironie a pravdy ohledně života na vsi. Tak nějak to na vesnici chodí a Dům nijak zvlášť nevybočuje z nereálnosti. Nevtíravý scénář a hlavně hudba jsou hlavní plusy. ()

Rado-KE 

všechny recenze uživatele

Perfektný film, veľmi ľahko a rýchlo sa divák vžije do deja, perfektné herecké výkony, najlepší výkon samozrejme Miroslav Krobot. Jedna hviezda dolu ako trest pre filmárov že film nadabovali, pretože to mohlo byť dokonalé, dabingom to pokazili. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Komorně dramatický „Dům“, postavený z touhy, intimity, vztahů, symboliky, odcizení, lásky a snů. Sociální náhled do reality životů usedlých vesničanů a jejich jinak svět vnímajících dětí, korunovaný úspornou exhibicí pana Miroslava Krobota. Možná zbytečně dabovaný, možná ne úplně kvalitně nasnímaný, možná nevěrohodný, ale určitě hodný zaznamenání. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Takový trochu S(a)lámovský příběh, se vší přirozeností a upřímností...Teda...Můj názor je, že bez Krobota a paní Medvecké by byl mnohem zbytečnější, a ještě víc nedokonalej (aby mi rozuměli i východní - "nedokonalý")... Problém tohohle filmu je, že v mnoha chvílích jako by si hrál na víc než je, ale jindy zase překvapivě na diváka funguje. O dabingu se moc zmiňovat nebudu, protože ten byl v tomhle případě naprosto zbytečnej a dost možná by původní znění dodalo filmu víc autentičnosti. Škoda... ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Tých 5 hviezdičiek je viac menej z trucu, pretože je to už tu zvykom, že nielen naše kvalitné filmy nemajú šancu osloviť bežných užívateľov ČSFD. No silné štyri frčky by odo mňa tak či tak mal. Dom rozpráva bežné osudy rodiny akých sú snáď tisícky, aj vďaka skvelému výberu hercov je to však príbeh pôsobivý a aj hlavná hrdinka presne vystihuje nevýraznosť a citové tápanie dnešných dievčat. Otec v podaní pana Krobota je tiež figúra pozorne odsledovaná zo života. Nuž ak máte radi filmy o hľadaní ciest k sebe, ktoré kľukatia ako náš bežný život, tak nebudete sklamaní. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Ako novodobý Slovensko - Český film sa mi páčil. Príbeh bol zaujímavý, charaktery postáv dosť dobre prepracované, herecky veľmi dobre zvládnuté. Chcel by som vyzdvihnúť príklad rodinných vzťahov. Sú dosť verné skutočným prípadom z môjho okolia. Páčil sa mi aj pomerne optimistický koniec. Ale potom sa mi nepáčilo, ospravedlňovanie si nevery a zbytočná posteľová scéna. Ale som rád, že aj naša tvorba je stále činná a plodná. Už by to chcelo iba nejaký veselý optimistický film a nie stále, naše bližšie, depkárske témy a situácie. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Realistické nadstavenie zrkadla dnešnej doby. Na ČS produkciu veľmi dobrý film. Hutná, depresívna atmosféra, nemožnosť uniknúť z reality, pohľad do domácnosti, kde okolo mladej a krásnej Judit Bárdos a Miroslava Krobota všetci hrali na moje počudovanie skvele. Prostredie 3 rodinných domov (z toho 2 nedostavané) a jednej bytovky pôsobilo komorne, až stiesnene, a aféry spolu s rodinnými problémami na mňa pôsobili depresívne. To všetko je ale veľké pozitívum, a ja som ostal len milo prekvapený. Prosím, viacej podobných filmov, a menej debilných seriálov. 4****, 68,734% (s tým zbytočným predabovaním to tvorcovia trochu prehnali, a mám pocit, že si sami zo seba robíme bláznov, veď kto už nerozumie češtine, a naopak slovenčine ??!!) ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Pravdivá smutná hra na pravdu o slovenské a myslím, že i o české rodině na malé vesničce. Malý filmeček, který má punc opravdovosti a syrovosti. Mrazilo mne v zádech z postavy Miroslava Krobota, který mne zaujal jak hereckým výkonem, tak osobností, kterou ztvárnil. Otec jako největší autorita, jež chce pro své dcery "jen to nejlepší" - nejlepší pro něj. Otec je to konzervativní, rigidní ve svých názorech, neuznávající jiný názor než svůj, neschopen vyjádřit své city. Kolem sebe šíří atmosféru strachu a napětí, nepohody a připravuje půdu pro sabotování své vůle, neboť obě jeho dcery touží po svobodě a touží svůj život řídit samy a požadovaným směrem. Příběh se odehrává v překrásné krajině, okolí je tak obyčejné jako život této rodiny. Vidíme tady příběh, který se už tolikrát zopakoval a jistě ještě mockrát zopakuje. Konec je moc krásný, to by si každý přál, ale myslím, že v životě to tak nechodí, protože řada lidí pro třísky nevidí les. Otce stavícího další dům mi bylo po celou dobu bylo spíše líto, protože nešlo nevnímat tu jeho velkou lásku k dětem uzavřenou v obrovské tlusté skořápce všech těch ošklivých projevů. Navíc na pozadí se odehrál ještě příběh jiné rodiny, nevěrného muže. Asi to bylo spíše zobrazení zřejmého zoufalství mladší dcery, která z nedostatku lásky a porozumění doma, hledala lásku v náručí ženatého muže. Je smutné, když se děti cítí nešťastné právě tam, kde by měly být nejšťastnější. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Rodiče a jejich děti si častokrát nerozumí. V tomto případě chce otec za každou cenu pro svou dceru to nejlepší, nehledě na to co chce ona. Všichni hrají bezvadně, má to reálný obraz, ale působilo to na mě....jak to napsat...příliš televizně. 70% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po delší době povedený snímek vyprávějící rodinný příběh ze života. Rodiče mají své představy o dalším životě svých dospívajících dětí, kteří naopak jejich nápady nesdílí, čímž vzniká řada konfliktů a nedorozumění. Hlavním tahounem děje je přísný otec, což není nic nového pod sluncem. Všichni vzpomínáme na hvězdného Vladimíra Menšíka stavějícího vilu pro své dcery ve snímku 'Půl domu bez ženicha' (1980). Miroslav Krobot se stejně dobře zhostil stejné role a vůbec si celkově všichni výborně sekundují. Jemné vyprávění vytváří zajímavou životní etudu vedoucí až k zamyšlení, jestli je skutečně nutné mladým dospívajícím lidem stále něco diktovat, a nebo je daleko lepší je ponechat samostatnosti. ()

Reklama

Reklama