Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak od začátku se film vůbec netvářil špatně,Míra Krobot snad ani nemusel hrát,přesně role pro něho,dost se mi od začátku hnusil,jak chováním ke svejm nejbližším,tak svejma názorama.Když ale pak poznáte toho blba,co si vzal jeho starší dceru,tak se přestanete divit tomu,jak se k němu chová,protože to individuum je naprostej trotl..Postupně ale film trochu ztrácí dech,pomalu se blíží konec,a pořád žádný rozřešení.A když už to vypadá,že to má snad ještě druhej díl,tak plesk,plesk ,a je konec.Dost odbytá druhá část ten film sráží někam na průměr.50%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné dojmy. Všechny postavy do jedné jsem nenáviděl. Jsou to pasivní ignoranti (obzvlášť hlavní hrdinka a její matka), kteří si happy end vyloženě nezaslouží. Pokud to byl záměr a film má zobrazovat neschopnost dnešního člověka jít štěstí naproti, patří mu hodnocení, které mu dávám. Pokud to záměr nebyl a měl jsem s někým soucítit a mít ho rád, je to velký neúspěch. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Slovenský film sa priblížil európskemu štandardu. Liová o tri triedy preskočila svojich rovesníkov aj starších etablovaných umelcov. Najlepší slovenský hraný film od čias Šulíkovej Záhrady. Prvý úspešný pokus o adaptáciu uzavretej trojaktovkovej dramaturgie v našich končinách. Poznáme základnú dramatickú premisu, vieme, čo hlavná hrdinka chce. Postavy majú dramatický oblúk, poznáme ich motivácie a dá sa s nimi stotožniť. Chlpík dokazuje, že je najtalentovanejší kameraman vo svojej generácii. Film hovorí obrazom a konaním postáv, preto tu konečne absentujú trápne dialógy. Slovo je tu len nevyhnutnosť. Možno vytknúť len jemne zostarnutý námet dievčat túžiacich cestovať za prácou do Anglicka, napriek tomu je to film, ktorý výstižne glosuje slovenskú mentalitu. Niektorí herci sa nedokázali dostať na civilnú úroveň Krobota, Bárdos a Medveckej. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Realistické drama o nepochopení mezi rodiči a jejich dospělými (nebo alespoň skoro dospělými) potomky. Dobře vykreslené postavy, věrohodné konflikty a na závěr smířlivé finále. Možná je to škoda, já bych si to uměl představit i s kousavějším závěrem, takhle jsou zbytečně otupena jeho ostří. V každém případě je tu narozdíl od drtivé většiny českých filmů solidním základem scénář, a až od něj se odvíjí všechno ostatní. Herecky je zde dominantní Miroslav Krobot, ale to asi v případě takhle zarputilé postavy ani jinak být nemůže. Čekal jsem slovenštinu, ale přišel dabing, také škoda. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na symbolu domu či přístřeší originálně postavené komorní drama, jemuž zvláštní a "absurdně nadčasový prostor" zapadlé slovenské vísky s vnitřním prostorem čtyř obydlí dodává velmi zajímavou sevřenost i hlubší přesahy. Ovšem neorganická, zcela konvenční a debutanstvím zavánějící milostná linie, nakonec bohužel tuto sevřenost rozmělňuje. Krobot si zachovává svůj pověstný kamenný pohled (a jeho postava kamenný postoj k vlastním dcerám a jejich budoucnosti), ale právě proto u něj nenápadné okamžiky pochybností a vnitřních hnutí působí vícenásobnou intenzitou. Judita Bardos je spíše odkázána na otrockou aplikaci "Kulešovova efektu" a spíše zaujme rovněž debutující Lucia Jašková v roli vyhoštěné dcery, jíž scénář nabídl velmi vděčné a jímavě ztvárněné momenty. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Pro českou distribuci byli všichni slovenští herci nadabováni česky. Pro slovenskou zase čeští slovensky. (funhouse)
  • Slovenská herečka Judit Bárdos získala za stvárnenie 18-ročnej Evy ocenenie Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)
  • Film získal na 25. plzeňském festivalu českých filmů Finále Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní film. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama