Reklama

Reklama

Spojenectví rysů

(TV film)
Trailer

Obsahy(1)

Díky velkým uším se střapci, krátkému ocasu a důvěřivému pohledu bychom skoro věřili, že rysi jsou jen přerostlé kočky, přestože ve skutečnosti se jedná o divoká a nezkrocená zvířata. Sledujte příběh o tvrdě vybudovaném přátelství mezi strážcem slovenského národního parku Malá Fatra Milošem Majdou a dvěma malými rysy narozenými v zoo. Existuje naděje, že rysi se vrátí do přírody. Miloš a režisér Tomáš Hulík sledují dvouleté putování rysích mláďat z jejich teplého útočiště v zoo zpátky do divočiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (26)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi trochu připomínal takové ty večerníčky typu Vydrýsek. Jenže tohle je mnohem více seriózní. Musím vyzdvihnout nádhernou slovenskou přírodu a pěknou kvalitu obrazu, která potrvrdila, že sluneční světlo je to nejlepší nasvícení co může být. Příběh rysích sourozenců pobaví, poučí a slabší povahy jako jsem já i dojme. Po tomto snímku se ještě více těším na to, až budu mít možnost zhlédnout Strážca divočiny. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nevybavuji si, že bych v poslední době viděl zajímavější a lépe vytvořený dokument o přírodě. Informační hodnota značná (neznám jiný film o rysech, materiál, který tvůrci projektu v průběhu odchovu této krásné šelmy získali, je jedinečný). Obdiv! Poděkování SVT za zařazení do vysílání. Budu shánět DVD :). ()

Reklama

Scar 

všechny recenze uživatele

Slabšia zvuková stopa a občas veľmi divný strih trochu zahmlievajú kvalitnú prácu za kamerou. Zábery rysov sú unikátne, ako aj celý projekt, preto hodnotenie nechcem znižovať, hoci by to bolo adekvátne. Trochu éterickej hudby, ako to robia ostatní slovenskí dokumentaristi, by vôbec nezaškodilo. Výpovede Miloša tak pôsobia bez emócií, hoci nepochybujem o tom, že prežíval smútok. Som si však istý aj tým, že sa manželom veľmi uľavilo, keď sa rysíčatá konečne osamostatnili. Asi by som sa ako autor vyhol otvoreným otázkam v závere typu zloženia stravy týchto dravcov. Dokument tieto informácie už mal obsahovať a ak ich nemám, neupozorňujem na to, že som ako strážca divočiny nedal na rozbor trus po troch dňoch Lízinho výletu do prírody. Každopádne oceňujem prínos kvalitnými zábermi, nie informáciami. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný účel a jeho citlivé zobrazenie Žiaľ, v krajine kde sú každoročne podmienky pre voľný život lesných šeliem obmedzované a zhoršované. Pretože - existuje okrem tej našej v Európe niekde krajina, kde sa v národných parkoch realizujú každoročne rozsiahle ťažby dreva, neobmedzené poľovačky a pololegálne pytliacke lovy? Lovecká a drevárska loby hrá totiž na Slovensku prvé husle. Žiaľ aj to iba na úrovni zlatokopov - rýchlo speňažiť stromovú guľatinu a zorganizovať poľovačky na medvede a vlky pre sviatočných prachatých ostreľovačov. Komentár k filmu tieto skutočnosti naznačuje, čo je popri hlavnému obsahu - výchove v zajatí a následnom vypustení dvoch rysích súrodencov do divočiny - tiež chvályhodné. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5   Výborný dokument o návrate dvoch rysích mláďat do divočiny, ktorý chytí za srdce a aj poteší oči úchvatnými zábermi nádhernej prírody Národného parku Veľká Fatra. Príbeh sa odohráva na osamelej chate (terénna stanica NP) v Ľubochnianskej dolinej, najdlhšej na Slovensku, na priam idylickom mieste, vzdialenom 12 km od civilizácie. Počas celých dvoch rokov sledujeme, ako Líza a Muro, dvaja rysí súrodenci rastú od malých roztomilých mačiatok až po veľké divoké šelmy. Rys ostrovid je nádherné zviera, je to taký malý slovenský leopard. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Z malého výběhu byl vypouštěn vždy jen jeden z rysů, druhý zůstal zavřený, a to z toho důvodu, že společně by oba utekli. Měli k sobě natolik silné pouto, že se vždy za tím druhým vrátili. Přesto v dospělosti žijí samotářský život. (Inferion7)
  • Dokument dokazuje svojimi zábermi, že rys vôbec nemá strach z vody a dokonca počas horúcich dní ju vyhľadáva. (vander19)

Reklama

Reklama