Reklama

Reklama

Vyhnaný římský hrdina se spojí se zapřisáhlým nepřítelem, aby se pomstil městu... Moderní filmová adaptace tragédie Williama Shakespearea.. Na začátku děje je Coriolanus nejlepší bojovník, který vybojuje vlastnoručně a sám vítězství Říma nad městem Corioli, patřící  Volskům. Je to velice schopný chlapík, v rozhodujících momentech však vždy z úst vypustí něco, co by si mohl odpustit anebo neudělá to, co se udělat patří. Římané jeho upřímnost nesnesou a vyženou ho. Coriolanus odchází k nepříteli a v čele jeho vojska táhne na Řím. Dá však přednost mírové smlouvě, kterou s Ŕímem nakonec uzavřou. Jeho noví přátelé však nejsou s takovým řešením spokojeni a nazvou ho zrádcem. Najednou si vzpomenou, kolik jejich lidí zemřelo kdysi jeho rukou. Vrhnou se na něho a zabijí ho. (TV JOJ)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (121)

berusche 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke skutečnosti, že sám Fiennes je režisérem, producentem a zároveň hercem, je jasné, že po tomhle skutku pachtil, leč nelze v tomto případě hovořit o tom, že by také sklidil ovace. Snaha o rádoby intelektuální a vážné drama se vytrácí ve chvíli, kdy první salva samopalu za zvuku veršů dopadne na kapoty moderních obrněných transportérů. Nemluvě o tom, že celý scénář je obrovitánsky nudný, stejně tak divák marně přemýšlí, kdo že tu vlastně měl být jako herec vidět víc. Já nejsem vyznavačem toho, aby se tvorba určená čistě na prkna divadel převáděla na filmové plátno v blockbusterech, které mají zprostředkovávat alespoň částečně klasiku (či klasiky). Budí to ve mně dojem, že nemáme na to, abychom strávili počin tam, kde mělo být jeho působiště. A už vůbec nefandím tomu, že se tomu tak děje v případě historických kousků od Shakespeara. Bohužel, pro mě osobně to nemohla vytrhnout ani Redgrave, i když ta jedna nuzná hvězda je právě za ni. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

A pak mají děti brát toho Shakespeara vážně, když Fiennes udělá z Coriolana nasíracího parchanta! Smyslem předlohy rozhodně není donutit diváka nenávidět toho uřvanýho nácka, aby v závěru jeho srdce zaplesalo, že konečně zavřel hubu. O bezduchém přehození původní látky do moderního světa ani nemluvě. Samozřejmě, že bez úprav bude řada pasáží znít směšně a bohužel se vytratila i spousta závažnějších myšlenek nebo úplně ztratila význam. Občas mívám pocit, že přesun divadla na plátno způsobuje, že film působí malinko hystericky a velkoryse to toleruji, ale co je moc, to je příliš. P.S. Ale Butler a záškodní politici jsou celkem fajn. ()

Reklama

3n3my 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase som mal problém dopozerať film. A to mám vojnové rád, aj keď sa niekedy nedržia historických udalostí. No ale čoho sa držal Coriolanus, netuším. Ralph Fiennes sa asi snažil o niečo priekopnícke, netradičné, no pre väčšinu divákov je jeho pokus zmätkom a poškvrneným mena jedného dramatika. To prevedenia a kamera - jednoducho tragédia, ktorú nedoporučujem! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film s nemalými ambicemi pohořel na tom, že se nenechal pouze inspirovat velikým anglickým básníkem. Kdyby celý film trval o třicet minut méně, herci nebyli tak divadelní (chápu, že Shakespeare je určen hlavně pro divadla, ale ze zkušenosti víme, že mu sluší i filmové verze; viz Romeo a Julie) a hlavně jazykově to mělo být pojato trochu jinak. Když chlapík se samopalem hovoří o bozích, zavání to v dnešní době něčím jiným, než tomu bývalo v 16. století. První minuty filmu mi ale braly dech, takže z mého pohledu je to takový hůře zkousnutelný průměrný snímek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslím, že viem, čím Fiennesa tento príbeh zaujal, ide skôr o to, ako sa to podarilo podať. A to vyšlo tak napolovicu. Je mi jasné, že príbeh sa mohol odohrať v akomkoľvek storočí a ide o to poukázať na to, že mocenské boje prebiehajú rovnako v súčastnosti, ako kedykoľvek v minulosti. Zmenila sa iba doba. Fiennes zlákal výborné obsadenie, v prvej tretine je to fajn, v akčných scénach je to ako tak svižné, naopak v druhej polovici sa to začína ťahať a je to veľmi divadelné. Vážne sa nezbavíte pocitu, že toto je skôr vhodnejšie pre divadlo ako pre kino, čoho Fiennes docielil miestami trošku iným snímaním kamery, ale hlavne jemne básnickými dialógmi. Napriek snahe vybudovať napätie medzi Fiennesom a Butlerom to akosi nefungovalo, nebol som dostatočne vtiahnutý do deja a odsledoval som to chladný ako skala, čo ma pri tak dobrom obsadení vážne mrzí. 40%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se objeví více jak 30krát slovo "traitor", neboli zrádce. (Beckett51)
  • Názov filmu sa objaví v samom závere. (Johnny.ARN)

Související novinky

Reklama

Reklama