Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tváří v tvář stalinistickému teroru je i prostituce nevinným povoláním... Po únorových událostech roku 1948 se komunističtí představitelé naplno chopí všech možných příležitostí. Jednou z nich je pokus zbavit Bratislavu „podvratných a nespolehlivých“ živlů. To znamená mimo jiné pozatýkat všechny prostitutky a poslat je na převýchovu do pracovního lágru. Tam se tudíž setkají lidé, jejichž cesty by se sotvakdy zkřížily: mladičká a svým způsobem nevinná prostitutka Ernička, zvaná Vtáča (Dana Dinková), životem unavený velitel tábora (Štefan Kvietik), který se kdysi zapletl s nacistickým režimem, židovský lékař (Juraj Kukura), který komentuje veškeré dění s hořkou ironií, surový a sadistický estébácký poručík (Jozef Vajda)… (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

topi 

všechny recenze uživatele

Velkou chybou pro mě byla nevěrohodnost, s jakou byl snímek natočen a přílišná idyličnost. Všechny ženské postavy, které v převýchovném lágru vystupují jsou sterilní, bez šťávy a k žádné z nich jsem sympatiemi nepřilnul. Jediné role, které byly vcelku důvěryhodné byl Štefan Kvietik jako velitel tábora a Juraj Kukura v roli doktora Zikmunda. Ale celkově bída, nemastný neslaný, bez emocí. Vrcholem byl přehrávající sadistický poručík, z jehož přestřeleného výkonu nešel strach, ale naopak byl k smíchu. Navíc scény s těhotnou děvkou a mladým františkánem, kteří se do sebe zamilují, mě vyloženě točily. Těch nesmyslných kiksů je tu mnohem více. Dohromady je to prachbídná povrchní mizérie bez atmosféry. Takové téma by si rozhodně zasloužilo důstojné zpracování. Jo a Bočanová nikdy nebyla dobrá herečka, tady to jen potvrzuje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Lepšie, ako som čakal. Komunistický koncentrák, prevýchovný tábor s voľnou disciplinou, ktorý ani zďaleka nepripomina väzenie, je pekným miestom. Nerešpektujú sa hodnosti navzájom, dokonca ani väzni svojich dozorcov a tým naivita zďaleka nekončí. Postavy sú jednoduché, priamočiare, najviac asi brutálny skoroesesák Vajda, ktorý je snáď jedinou zápornou postavou. To všetko je pozliepané piesňou práce, Čajkovským a ruskou hymnou do skutočne zábavného guláša. Mihnú sa aj silné myšlienky, osudová láska k mníchovi alebo špicľovanie, ale celkom sa to v tom guláši stratilo. Film je akousi slovenskou alternatívou k českým hrejivým komédiam z vojenského prostredia a naviac sa tu každá herečka aspoň raz vyzlečie. –––– Prepáčte, poručíčka, ale toto nepatrí do vašej kompetencie. Do ideovej stránky ich života sa nemiešajte! ()

Reklama

Theker 

všechny recenze uživatele

(Začnem stručným info pre znalcov: Exploitation - WIP) Tábor padlých žien je dosť neznámy slovenský film s kvalitným obsadením a zaujímavým príbehom z našej nie až tak dávnej histórie. Do prevýchovného tábora privezú ďalšiu várku "priradencov" a to tentokrát bratislavské prostitútky na prevýchovu k socialistickému spôsobu života. Dráma, no ja by som k tomu pridal ešte tragikomédia, ktorá sa oplatí vidieť. Zistíte, že na Slovensku sa netočia (netočili) len "pseudointelektuálne" nič nehovoriace filmy na spôsob Matkinových kníh, ale vznikli tu i ojedinelé snímky, o ktorých by sa malo hovoriť možno viac. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Komu by sa chcelo sudit víťazov?"                                                                                                                                        Nějaké nedokonalosti by se našli, leč poselství je silné a já na rozdíl od Martina741 Kvietika ráda mám a to celkom otvorene! Pěkná role ušitá Mahu na tělo! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Socialismus s lidskou tváří .. tedy vzorová převýchova lůzy národa 50. let do podoby čestně pracujících a oddaně panáčkujících figurek bez vlastního názoru, přesně jak si to komunisté představovali. Jenže poddejte se tomu, když máte bolševiky na háku a lidé s podobným škraloupem vám v táboře velí. Ovšem vždycky se najde nějaká svině, která míří výš a neštítí se ničeho .. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v Bratislave a vo vojenských lesoch v Malackách. (dyfur)

Reklama

Reklama