Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o výpravě kosmonautů na planetu Tem 4, z níž bylo zachyceno volání o pomoc. Přestože se po přistání posádka setká s přátelsky se chovajícími Temany, vytuší, že zde něco není v pořádku. Zanedlouho kosmonauté zjistí, že jde o moderní otrokáře, kteří si podrobili původní obyvatele planety, a rozhodnou se porobenému národu pomoci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nemám sloní paměť a tohle jsem viděl před více než 20 lety, ale matně se mi vybavuje, že to byla docela slušná blbost. Jediné, co na tomhle dílku bylo zajímavé byl fakt, že i přes jeho prezentaci coby filmu pro mládež se v něm objevovaly v několika málo scénách jisté drobné náznaky erotiky. No uvažte sami, za dob hluboké totality jít ve 4 hodiny odpoledne bez rodičů do kina na film pro mládež a v něm vidět mj. pár kroutících se nahotinek, to byl docela odvaz (tehdy). :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Roztomilá oldschoolová sci-fi. Ve výsledku sice levicová, ale jaká sci-fi v jádru taková není? Jana Brejchová jako předobraz Kate Janewayové funguje docela dobře. V 70. letech se Jana znovu pokoušela o fungování venku, nicméně bilance zápaďáckého seriálu Ein Chirurg erinnert sich, maďarských Vteřin úzkosti, dvou dílů Pana Tau a tady toho východního zázraku s Rumunskem, to mi skutečně nepřipadá jako životní výhra. Takže tady člověk hlavně ocení, že alespoň sama namluvila svojí Akalu do češtiny. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Libovolný a sebepitomější díl toho nejstaršího možného Star Treku je lepší než tahle nudná záležitost o ničem. Hereckého talentu i krásy Jany Brejchové byla pro takovou bídu škoda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem byl na filmu v kině, byl jsem tedy zvědav, jak mne znovu osloví po dlouhé době. Připomíná snímky 60. let a italskou dobovou produkci sci-fi. Překvapily mě barevnost, psychedelické pojetí hraničící místy až s podobností revuálního Ein Kessel Buntes a dostačující speciální efekty, které by ale Češi udělali mnohonásobně lepší. Jako dítě jsem ale nejspíš nevnímal, že hlavním motivem je zotročená planeta, která může být podobenstvím jak na dravý kapitalismus, tak na tvrdý socialismus. A jedna z hlavních myšlenek - zbraně k tomu, aby se lidé osvobodili, nestačí. Protože jsem v té době sledoval StarTrek, tak po stránce speciálních efektů jsem nejspíš nadšen nebyl (to i Ikárie XB1 byla proti tomu skvost), ovšem nahaté scény v kině (byť ne zcela naplno) byly předmětem diskusí s kamarády. Solidní výprava, pěkné kostýmy a nakonec i hudba, která mi zkraje nesedla, se k filmu hodila. O J. Brejchové nemá cenu psát, v té době byla již evropskou hvězdou. Hodnocení ponechávám, zcela špatný snímek to není. Současného diváka však zřejmě nezaujme. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

NDR kopie Star Treku podle sovětského spisovatele. Češka, Polák a pár Němců a spousta Rumunů a pěkných Rumunek. A jak tady bylo řečeno jemné náznaky erotiky. A Janě Brejchové to skutečně v futurustických úborech slušelo. Váhal jsem mezi 2 až 3 zvítězila 3. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Endéráci asi byli zfetovaní z těch výparů Trábošů a Warťasů a tak s Rumuny natočili tuhle halucinaci. Přiznávám, že dnes film celkem bavil. Bylo to tou nechtěnou naivitou a naprosto šíleným zpracováním, které dnes vykouzlí úsměv na tváři i u diváka, který sci-fi žánru neholduje. Co chybělo v exteriérech bohatě vynahradilo herecké obsazení pupkatých fotrů s kotletami (fakt vzor akčních hrdinů) a mám dojem, že všichni herci východního bloku měli společného internacionálního jmenovatele a tím byl zkažený chrup. Do toho bizár choreografie a dost ulítlá hudba. Brejchové to slušelo, ale zachránit to nemohla. Tohle bylo tak šílené sci-fi, že bych se ani nedivil, kdyby se z něj stala kultovní záležitost. Jestli tohle měl být socialistický protiúder kapitalistickému Star Treku, pak Enterprise vyvázla bez ztráty květinky! Já jsem osobně rád, že jsem to viděl. Byla to výprava opravdu někam jinam, každopádně jsem hodně rád, že jsem po těch 95 minutách zpět... Dávám za dva Lybary s pálivou příchutí a doufám, že nebudu mentálně blokován... * * ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Film odvážný nejen tématem (hraničícím až s podobenstvím tehdejší doby) ale i zpracováním (celkem "nahaté" scény). Bohužel tenhle žánr filmů stárne podstatně rychleji než jeho kolegové... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšie ťažké wtf sci-fi z dôb socializmu. A že v NDR vedeli ako na to, dokazuje napríklad Eolomea. Mám ale dojem, že ak by všetko dávalo v tomto filme zmysel, už by to nebolo vôbec ono. Tu sa dosahuje výsledku v podstate iba silou vôle, pretože ak by zotročovatelia chceli, tak by s potlačením povstania a zabráneniu pár ľudom z posádky s pomocou utláčaným nemali žiaden väčší problém. Dal by som tri, ak by sme tu nemali vsuvky zo zábavy vyvolenej vrstvy, vtedy film presahuje hranicu milej trápnosti, ktorá charakterizuje ten solídny zvyšok. 50% ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat, na endérácké filmy se chodilo za trest, byli u nás stejně populární, jako sovětská psychologická dramata o kolchoznících. Děj je debilní, nudný, neskutečně se vleče, některé postavy se chovají naprosto vypatlaně, obvzláště "šéf", který zřejmě zdrhl ze šaškecu. Jediným světlým bodem celého projektu je Jana Brejchová, přesto musím složit hlubkou poklonu distributorovi, jenž měl tu odvahu a znovu uvedl tento bizarní snímek. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Byla to odvážná alegorie o návštěvě zpoza železné opony? Nebo levičácká agitka o Velké říjnové Temské revoluci? Kdo ví. Každopádně je to svým způsobem až bizarní, a dnes především nechtěně komická sci-fi s papundeklovými kulisami, hloupoučkým scénářem, hostujícím tanečním souborem Ein Kessel Buntes, který se vnutí do každé druhé scény, a navrch s prkennými hereckými kreacemi, které nezachrání ani stínový striptýzový taneček. Ovšem, pokud si pamatuju, jako malý kluk jsem to žral. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nudné sci-fi z německé produkce, ve kterém je zajímavá pouze přítomnost Jany Brejchové v hlavní roli (jo, dám za ní tu jednu hvězdičku, když už jsem se na to nedávno, ani nevím proč, díval). Jen se divím, do jakého propadáku vlastně vůbec šla, v době, kdy u nás účinkovala v mnoha skvělých filmech. Prvních pět minut se to ještě může zdát docela vtipné, ale ono se to vůbec neposouvá dál, humor žádný, z umělecké stránky hrůza, napětí minimální. Nenapsal bych to lépe než přede mnou kolega "dopitak": když to konečně v půlce začalo mít na chvíli potenciál zajímavého filmu, tak tam vstoupil Balet televize NDR a začal šíleně tančit v příšerných světelných efektech. :D ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sci-fi za Železnou oponou holt bylo dost vzdálené tomu západnímu "bohatému", ale na příkladu Ikarie XB 1 je jasně znát, že když "se chtělo", tak to šlo. Proto žádný argument na obranu východních Němců neobstojí, V prachu hvězd má asi z 25 % potenciál stát se napínavým filmem (např. ta část, kdy Suko v průzkumném modulu opouští loď a objevuje pravdu o Temanech a Tuřanech (pro Brňáky obzvlášť pikantní národ). Jenomže pak tam vtrhne balet berlínské televize a další komedianti z televarieté a bůhví proč se tu zdrží. Všechna ta hudba, světla a vlnění je akorát pro kočku, a to ještě musí umět němčinu, No a motivaci některých postav už promluvil kolega AGAMENON. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naivistická sci-fi, která vypadá spíš jako německé soft porno, psychedelický trance a od zhruba 45. minuty jako něco od Lynche - hlavy, využití červené. A tak nějak mám pocit, odkud se vzalo používání slova „ťamani“. Příběh je skutečně neskutečně pitomý, triky mizerné a postavy se chovají jako idioti („jé, oni za námi přijeli, šup, jedeme všichni s nimi, i když jsme tady na této planetě nikdy nebyli a ty lidi neznáme“). Ale ve své naivitě to má určité kouzlo, některé záběry kamery jsou velmi zajímavé (schody do dolů), holky se docela obnažují a dokonce i Brejchová ukáže odhalené nohy a žluté kalhotky, takže podívat se na to dá a nějak to kupodivu funguje. Jen tn konec jsem nepobral, přišlo mi, že chybí nějaké scény, navíc konečné řešení je pro mne oříškem doteď. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak tento trip mysleli tvorcovia ako seriózny sci-fi, tak mali asi zahmlenie mysle. Toto má 5 minút od paródie. ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 Slaba predloha v jeste slabsim predelani s mezinarodnim obsazenim, "davovymi" scenami a nekolika nahotinkami - nebojte se Jana ani Hana nebude - se v toporne choreografii kvetinovych 60.let snazi presvedcit, ze ke scifi staci dostatek "futuristickych" kostymu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Strašně naivní sci-fi s hloupým příběhem a hloupým chováním postav, která mě nudila a zaujala minimálně. Těžko říct, jestli by tu potenciál vůbec byl, ale i tak se to přece dalo natočit poutavěji a určitě to i šlo udělat líp. Nebo aspoň napsat scénář tak, aby nepůsobil hloupě. A úplně mi tam neseděly ty halucinogenní scény jakýchsi tanců, při nich jsem měl pocit, že koukám na úplně jiný film... Ale popravdě mě to občas zaujmout dokázalo a přijde mi to i lepší než Mlčící hvězda. I tak mé hodnocení V prachu hvězd bude úplně stejné, jako u Mlčící hvězdy - jen tohle u mě bude mít takové miniaturní plus k dobru. 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tohle Sci-fi z vychodniho bloku je hodne vtipne a zajimave soucasne. Dej filmu je tak hloupy, az je velmi zabavny (vesmirny DJ je bezkonkurencni). Ale pointu to uplne nejhorsi nema. Cesky divak bude se zajmem sledovat herectvi a slusivy kostym Jany Brejchove. O hezke herecky zde neni nouze obecne. Jako filmovou raritu mohu pouze doporucit, i kdyz se nejedna o zadne velke umeni.-). ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Od mé stovky dělí hodnocení jen ten zvláštní, hodně zvláštní konec. Nicméně film jako takový vypadá skvěle, na svou dobu výborně vypraven a s velmi zajímavým obsazením v německo-rumunské koprodukci. Triky bych nechal být, četl jsem zde, že byly prachmizerné, ale co byste chtěli po sedmdesátkovém filmu? Jako kdyby to Američani dotáhli v téhle době dál. Tady šlo především o děj. A taky jsem si víc užil Leona Niemczyka, víc než v Kletbě hadího údolí. Ani příběh není jen tak nějaký. Koukatelné to bylo a smysl to mělo taky. Není tedy co řešit. Až na ten konec, o němž si nejsem jistý, jestli jsem ho pochopil správně. ()

Reklama

Reklama