Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý chlapec se učí brazilský národní tanec s prvky bojového umění, takzvanou capoeiru. Po smrti svého učitele se rozhodne převzít jeho místo. Začíná bojovat za práva slabších a za naději na lepší život... (oficiální text distributora)

Recenze (8)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co se týče capoeiry, nevzniká dost snímků na to, aby tento styl byl nějak hojně v povědomí. Hlavně co se týče historie. Tento zajímavý počin se zcela nenásilnou formou takový neduh snaží alespoň trochu napravit. Byť by to námětově odpovídalo, nejedná se čistě o akční film. Místy jsou dramatická dějství představeny s takovým citem, že ani děti nemusí mít obavy z nevhodných scén. Nad příběhem prolétává magičnost a kouzlo místní kultury a zvyků. Velice jednoduchý děj bohužel místy vypadá uměle natahovaný. Snímek má spíše televizní nádech, což neslibuje zrovna extra podívanou, ale za shlédnutí rozhodně stojí. Pak se může klidně zapomenout. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Vždy mě udivovalo ukazovaní metafyzické charakteristiky toho či kterého sportu (tance, boje...) ve filmech. A i tady je capoeira něco vyššího – boj proti vrchnosti, spojení s přírodou, náboženstvím. Všechny tyto aspekty jsou u Besoura ovšem spíše směšné. Vždyť nakonec nejde o nic jiného než o efektní akční latinskoamerickou jízdu. A jako "akční výplach" to funguje skvěle - hrdina skopává nepřátele z koně, chorály zpívají "besouro" a vše se stupňuje k docela zajímavému konci. Navíc si mě Besouro docela získalo krásnou romanticko-bojovou scénou. A ten zlý pohled dítěte. Je to v podstatě prostě blbé, ale stejně jsem si to musela užívat. Ostatně... proč ne? :) Berlinale 2010 ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Brazilsky narodny folklor -> tyka sa to (aj) capoeiry a nehra tam Mark Dacascos ako "Mistr neznameho boje" :) 7/10 ... more to come. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pokus o brazilskou verzi klasického Hong-Kongu končí na půli cesty. Sice je tam plytká snaha o napodobení žánrových konvencí (esoterika, tajuplný mistr...), ale chybí tomu to nejpodstatnější - boj. V prvé řadě je schéma "ti neobratní s bouchačkou vs. ti bez bouchaček s rychlýma nohama" pro tento typ filmů dost nevhodné a hlavně i těch několik scén, kde se capoeiristé mydlí mezi sebou je navíc sestříháno a natočeno dost nešikovně. ()

Zajímavosti (1)

  • Slovo "Besouro" znamená v překladu z portugalštiny "brouk". (Cheeker)

Reklama

Reklama