Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Recenze (114)

POMO 

všechny recenze uživatele

Postavy a niektoré situácie vtipné, so suchohumorným severským nádychom, ale vo výsledku je to ľahko zabudnuteľný film s ohranou zápletkou a bez poetického presahu (obsahového i formálneho), ktorým podobné historky ozvláštňuje napr. Kaurismaki. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Stellan je bezva hovado. Charismatické. Nepřekvapuje, že mu každá žena hned nabídne jídlo a odpovídající tělesný otvor. Ale jakkoli může být místy příjemný, tohle není způsob, jakým by se navrátivší zločinec chtěl "odjebat" od minulosti. Děje poskrovnu, vtipy se opakují. Dlouhé záběry, pomalá a promyšlená práce kamery, scény bez point, často končící zatmívačkou. Ulrik se zasekl v bludném kruhu. Kdo viděl nějaký film s podobnou výchozí situací, ústřední dějová linie jej stěží něčím překvapí. Ale byly to drobnosti a atmosféra absurdity a zmaru, co mne na Bezva chlapovi bavilo. Cigaretový kouř vyměněný polibkem. Úkon, který Karen Margrethe učiní se svým spodním prádlem po první souloži. Scény vtipné už jen tím, že někdo ve správnou chvíli a správném oblečení vstoupí do místnosti. Humor černý jako kuřákovy plíce. Sranda z toho, že má někdo cukrovku nebo zlámané ruce. Pro každého to není, ale já se smál. Teď už vím přesně, ve kterých končinách pátrat, dostanu-li chuť na pořádně drsnou komedii. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nemůžu začít jinak než sexem, protože titulní hrdina tady byl sváděn téměř vždy v době kdy se věnoval jídlu a ono když jdeš šukat a má ještě plnou hubu nějakýho žrádla, který dojídáš během soulože, to fakt působí hodně seversky, no mám se pořád ještě co učit. V neděli budu mít kachnu.. . Na druhou stranu kdyby si ta domovnice přede mnou sundala kalhotky, jestli se to tak dá vůbec nezvat a roztáhla nohy, nejspíš by se mě z tohohle procesu nepostavil ještě tak deset let. Žánrově se film absolutně nedá zařadit, já osobně jsem z toho cejtil poměrně smutný příběh osamělýho v jádru dobrýho chlapa, kterej byl promixovanej totáním vtipnem. ve filmu absentuje nějaký silný hudební prvek, takže celý příběh působí celkem realisticky a možná i proto ta prapodivná žánrová kombinace funguje na výbornou. Stellan zahrál Ulrika luxusně. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KAŽDEJ BY MĚL DOSTAT DRUHOU ŠANCI...../// Ulrik, 12 let. V base. Teď je mezi Nory a Norky mu padaj k údům! Píchá bytnou (musí?), píchá ex (asi taky musí) a syna (ne!!!!Uchyláci!!) nemá radši vidět. Tragikomika vtipného okamžiku, dotváří film o ničem, a mě padaj k nohám údy (moje ukousaný). Jako táta stál za hovno. Snad bude jako děda lepší! Skarsgård je machr, to nikdo nezpochybní, ale jinak by měli zajásat milovníci pomalých příběhů s minimem zajímavýho děje. A taky majitelé domů hrůzy.... Jééé, vona to byla komedie??? Fr, Fr, zase jsi nic nepochopil... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím co dělají v Norsku špatně parkujícím Norkám. 2.) Nedokážu zjistit, jestli po mě jede bytná. 3.) Vzrušujou mě ,,strašidelný“ ženský. 4.) V závodce dobře vařej a nevím, jak poděkovat kuchařce. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Norská komedie osciluje mezi ryze geniálními motivy (veškeré sekvence s hrdinovou bytnou a dalšími ženami), průhledně schematickými gagy a naprosto nezajímavou kriminální linií. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si tenhle film pořídila kvůli Akselovi, který se dostal do mého zorného oka po filmu Špatně rozdané karty, kde mě nadchnul svým výkonem i svým režijním debutem. Tady se sice jen mihnul, ale vynahradila jsem si to se skvělým Stellanem. Nemohu říct, že bych byla zpočátku dvakrát nadšená, téměř do poloviny filmu jsem koketovala s trojkou, ale ani nevím jak a byla jsem vtažena do děje a držela jsem tomu "bezva chlapovi" všechny palce, aby to zvládnul a nic neprošvihnul. Ona to až taková komedie nebyla, ale párkrát jsem se musela zasmát, to nešlo jinak. Sjezd automechaniků a nebo jeho taneční kreace na parketu s následnou akcí ve svém podnájmu a čistícími prostředky, které voní jako rybí kotlety, tak to byly momenty, kde jsem vyprskla smíchy. Jinak Ulrik na mě v tomto severském příběhu dýchnul takovou sympaticky smutnou člověčinou a díky za to právě Stellanovi Skargardovi, takže neváhám a zvyšuji na zaslouženou čtyřku. A poslední půlminuta nemá chybu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bezva chlap dopadl jako mix žánrů určitě výrazně lépe než Boj sněžného pluhu s mafií už proto, že Stellan Skarsgard tady funguje jako představitel hlavní postavy mnohem přesvědčivěji, i když záměrně potlačuje svůj herecký rejstřík - představuje prostě burana, který od života moc nechce a jen tak přežívá. Zápletka není bůhvíjak přitažlivá, v podstatě jako kriminálka snímek nefunguje, ale jako svérázná komedie o stárnoucím chlápkovi bez životní perspektivy je to fajn. Fascinující jsou sexuální scény, které jsou zbavené jakékoli romantiky a přitažlivosti. Je to prostě mechanická činnost prováděná jakoby mimochodem. Tohle předvádět pubescentům, tak na dlouhou dobu ztratí jakýkoli zájem o sexuální experimenty. Celkový dojem: 70 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Doufám, že budeš mít štěstí. Zkus to zas někde jinde.“ - „Dobře ... díky.“ - „Ulriku, teď když vyjdeš těmihle vraty…dívej se do budoucnosti. Neotáčej se. Jdi dopředu.“ Ulrik opouští vězení a vypadá všelijak, jen ne nadšeně a optimisticky. Jenže ono není tak jednoduché se dívat do budoucnosti, když ostatní vás nadále vnímají optikou minulosti…Bezva chlap je tragikomedií, u které jsem se hned několikrát upřímně od srdce zasmál. Baví už jen ta plejáda bizarních postaviček a absurdních scén. A to včetně těch erotických, kdy (až na 1 výjimku) je jedna víc asexuální než druhá („Nebylo to úplně ono, ale příště to bude lepší“). Každopádně, po zhlédnutí tohoto filmu si příště dobře rozmyslím, zda dávat ženě květinu. To se s ní radši na rande budu bavit o něčem vhodnějším, třeba o způsobech vraždění lidí. A také už vím, že pokud mě doma překvapí zabiják, nezapomenu na své dobré vychování a nabídnu mu čaj…Vývoj děje i postav je sice předvídatelný a tempo není z nejsvižnějších, ale po většinu času jsem se docela bavil a ty slušné 4* dám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při odchodu z vězení bachař radil dívat se dopředu. No jo, jenže co když to, co je zpátky, je zase vedle vás a dívá se dopředu spolu s vámi..? Postavené na spoustě drobných detailů (nedetekované nadšení okolí, že už je venku, nebo třeba výraz Skarsgårda, když bytná poprvé vydá kalhotkový signál a on si uvědomí, že je zle) a postavách, které se skrze ně profilují (od Hennieho prodejce zbraní, který zná svou komoditu až po Rolfeho, toho třetího vzadu á la Buscemiho Donny z Big Lebowski). Takové to severské pohlazení proti srsti, které se v nejtěžší chvíli přelije z deštivé zimy do slunného jara.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V podstatě nepolíbena zvukovou Skandinávií jsem se setkala s Bezva chlapem. Dopřála jsem si zážitek s předpremiérou, takže už jenom tohle bylo velice podnětné, protože takhle jsem ve Světozoru byla naposled na Waterloo po česku, což sice shodou okolností hodnotím stejně, ale důležitý je ten kontext ;) Zatímco jsem po letech odstupu seznala, že v českém filmu to jde i hůř (proto ten rozdíl mezi jednou * a **), se Stellanem Skarsgårdem jsem prožila ojedinělý výlet po Norsku. Ojedinělý v tom, že jsem více pozornosti věnovala reáliím, které jsem srovnávala s českými, než-li příběhu. Připomněla jsem si díky častému opakování téže hrubých gagů něco z lidových komedií jakékoli provenience, ale byla jsem překvapená, že to lze i v kontextu inteligentnějšího celku. Přesto nejsem tolik zahlcena novým, abych se dala na cestu častějšího setkávání s "mrazivým humorem a nejrůznějšími postavičkami", či jakou blbinu to řekla ta paní z Aerofilms. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Prcku, kde máš mamku a taťku?"                                                                                                                                         "V kolikátým jsi měsíci?" (galerie foto 2.) ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

No, čo k tomu? Správny sex má byť vraj výbušný a nemá trvať dlhšie ako pár minút, inak je to už nuda a bieda. Stellan Skarsgard a pani domáca to vedia asi tiež. Možno podobná poučka platí aj pre rozhovory s ľuďmi. Čím úsečnejšie, tým výbušnejšie a vlastne aj obsažnejšie. Kto vraví, že sa pri tomto úsečnom, chladnom a čiernom filme neusmial, tak tomu priam neverím... ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

En Ganske snill mann může člověku připadat osvěžující a inovativní jen pokud předtím neviděl žádný severský film. Prostě norský standart s dobrými herci, humor spíše vulgární než černý, vše jaksepatří ušpiněné, mluva drsná... Jenže to stejně nefunguje. A pardon, odmítáním se smát u soulože s ošklivou paní domácí, navíc když je ten "vtip" opakován stále dokola. Berlinale 2010 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pohodového chlapa nazvu pohodovým sociálním dramátkem, které se příjemně balancujíc na hranici černé komedie soustředí na téma začleňování trestanců zpět do společnosti. V hlavní roli válí tradičně skvělý, jako vždy minimalistický, tentokrát ocopánkovaný Skarsgard. Cílovkou je spíše starší generace, ale já jsem bavil i tak nadprůměrně, a to hlavně díky celkovému optimistickému vyznění. Spokojenost. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pohodový, miestami mierne úsmevný film na vážnejšie spoločenské témy. Veľmi som držal palce sympatickému chlapíkovi, práve prepustenom z väzenia, aby sa úspešne zaradil do spoločnosti. Ako býva zvykom, ide o vec skoro nemožnú, pretože minulosť tá si vás skoro vždy nájde. Ulrik si však aj napriek svojej ťaživej životnej situácii dokáže zachovať svoju charakternú gráciu, je to proste sympoš a gentleman. Nečudo, že sa každá žena, ktorú stretne nad ním zľutuje, dobre mu navarí a ešte ho k tomu aj pochová na svojej kočičke :). Časté, dlhé zábery kamery mi však trochu vadili, tiež na hĺbke problému sociálnych tém sa mohlo ešte trocha popracovať. Inak spokojnosť, lepší priemer. 67/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, který mě zcela dostal a vyloženě mi zvednul náladu. Stellan Skarsgård je zde velký sympaťák a člověk mu prostě musí ve všem držet palce (hlavně v napravování vztahu s jeho synem). Osobně mi humor v tomto filmu dokonale sednul a hodně jsem se u toho nasmál. I když je místy člověku smutno z toho, když hlavní postavě vše nevychází tak, jak by mělo. Btw. tím optimismem a zaměřením na lidi, co mají hluboko do kapsy, mi to trochu připomnělo (nejen) Kaurismäkiho Muže bez minulosti. UPDATE 29.10.2019 - Film mě hodně bavil i napodruhé, byť už mé původní nadšení poněkud ochladlo - v některých momentech mi např. vývoj děje přijde krapet nepravděpodobný (nekomplikované slisování auta včetně jeho nákladu v kufru, Ulrikova schopnost mít sex kdykoli s kýmkoli, apod.), mnohé vtipy se opakují, a je rovněž pravda, že námět skutečně originalitou příliš neoplývá. Přesto je to podle mě velmi dobrá komedie, která opět potvrdila, že v podstatě cokoli v kinech od Aerofilms stojí za vidění. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Definitivně jsem se smířila s tím, že severský humor prostě nepochopím. Jestli tohle je komedie, tak já jsem královna ze Sáby. Ale musím uznat, že scény se sexem srandovní jsou. Jinak je to skvěle natočené drama o jednom vyděděnci, který chvílemi připomíná Valjeana, místy Hydea. Už Kästner věděl, že člověk je dobrý, to jen lidé jsou špatní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to trochu náhoda a trochu zámer, že som v jednom dni videl dva škandinávske filmy o podsvetí. A Správny chlap nad Dílerom víťazí. Stellan je proste pán herec svetového formátu a nebojí sa na plátne ukázať aj svoje prirodzenie (z profilu). Spočiatku v podstate čistá komercia, avšak časom začal film naberať ten správny myšlienkový tvar a do konca nebolo jasné, ako to skončí a či je vôbec možné film uspokojivo ukončiť. Sčasti áno, niektoré veci si máme asi domyslieť, ale ja by som asi vzťahovú rovinu medzi Ulrikom a jeho ženami ukončil doslovnejšie. Rozklad klasickej rodiny v spoločnosti je aj bude ešte dlho obľúbenou témou ambicióznejší rejžov a ako vidíme dá sa to aplikovať aj v subžánri gangsterskej komédie. ()

Reklama

Reklama