Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie z první světové války vypráví o dvou letcích, kteří zabloudí do oblasti frontové linie a ohrožuje je jak spojenecká, tak německá armáda. Dlouho nezvěstný snímek existující pouze v krátkém torzu je cenný díky přítomnosti mimořádné herecké osobnosti amerického i evropského filmu Louise Brooksové. (Letní filmová škola)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Perfektní crazy komedie o dvou uprchlících z vojska, kteří na útěku zabloudí do ostřelovaného polygonu, vlezou do domečku z prken, do něhož spadnou dvě pumy a pak se vyhrabou z trosek. Poté se dostanou ke sběhu lidu, zjistí, že po nich jdou, převlečou se za cirkusáky jako oprýmkovaní vojáci, při převlékání stojí na druhé straně desky za níž stojí žena proti vrhači nožů a jejich špičky je píchají do zad. Později se nachomýtnou k balónu, který přitahují kolovrátkem, jeden z nich do něj vleze k vzduchoplavci, vzlétnou a přetahují se na visacím žebříku tak, že málem vypadnou. Pak jsou v letadle, které zabloudí nad zákopy, jsou ostřelováni, vypadnou dolů a když na ně útočí z obou stran, zahrabou se hlavou napřed do hlíny...Vynalézavá komedie, byť jen jako zlomek, v němž se Louise Brooksová jen mihne. Úryvek filmu, jenž se zachoval, má skoro 23 minut.(70%) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[44. LFŠ 2018] Hodnotenie skôr len informatívneho charakteru, predsa len ide iba o trojicu fragmentov (dávajúcich ale dobrú predstavu o štýle celej snímky). ()

Reklama

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2018 Film 4: Slapstick comedy ve stylu The Three Stooges, tentokrát z leteckého prostředí. Zachovalo se pouze 18 minut, ale ani v nich jsem nic svetoborneho (snad krome par zaberu kamery) nezahledl ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Během své návštěvy Národního filmového archivu na podzim 2016 ředitel Festivalu němých filmů v San Francisku a digitální restaurátor Rob Byrne požádal o předvedení také této komedie. Jeho zájem násobil ikonický status herečky Louise Brooksové, jež má po svém „znovuobjevení“ v 70. letech oddaný světový fanklub. Rob Byrne provedl digitální přepis původní kopie, potřebné obrazové korekce, výměnu českých mezititulků za anglické a posléze zajistil zpětné převedení z digitální formy na 35mm filmový pás. Na NFA připadlo doplnění původních viráží do nových kopií, tedy prodchnutí emulze jednotlivých záběrů roztoky různých barev, neboť v současnosti pouze tzv. pražská metoda pánů Ledeckého a Wagnera nabízí tento původní způsob barvení filmů, navíc bez mechanického zásahu do filmového pásu. I v pouhém torzu se komedie Rif a Raf, piloti stala příkladem znovuzrozeného filmu a vzorovou připomínkou spolupráce mezi archivy na záchraně světového filmového dědictví. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Rif a Raf, piloti patří mezi ty pozoruhodné případy filmů, jejichž historie neskončila uvedením v dobové distribuci. Tento titul se stal předmětem zájmu současných historiků proto, že byl v amerických internetových databázích veden jako ztracený, byť existoval v jedné hořlavé kopii ve sbírkách Národního filmového archivu v Praze. Snímek tehdejší místní distribuce uvedla i s českými mezititulky, z této doby se zde ovšem nedochoval. NFA získal nitrátovou kopii až v roce 1971 z filmového archivu Muzea moderního umění v New Yorku, který s podivem vlastnil kopii s českými mezititulky a díky nim ji NFA partnersky nabídl k „repatriaci“. Zde snímek jako titul nezařazený mezi zásadní světová filmová díla nepatřil do výběru přednostně zabezpečovaných titulů, což se mu stalo téměř osudné. Z již tak nekompletního filmu se vlivem chemického rozkladu nakonec dochoval pouze jeden díl v délce zhruba pěti set metrů. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama