Reklama

Reklama

Jak jsem strávil tohle léto

  • Česko Jak jsem dopadl tohle léto (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamocená meteostanice uprostřed polární pustiny. Měření provádí mladý potřeštěný stážista Paša a starší, rozvážný Sergej, který se už těší, až se po dlouhé misi vrátí za rodinou. Loď Akademik Obručev se blíží, aby dvojici vyzvedla, jednotvárné dny vcelku snesitelně ubíhají. Až do chvíle, kdy Paša z vysílačky uslyší tragickou zprávu. Rozlehlé arktické pláně se rázem stávají dějištěm psychologické války, která se brzy změní v boj na život a na smrt.

Režisér Alexej Popogrebskij v sobě nezapřel vystudovaného psychologa a film postavil na jediné vyhrocené situaci, kterou rafinovaně rozvíjí. Osudový konflikt klade do kontrastu s lhostejností nádherné arktické přírody, za jejíž zachycení si kameraman Pavel Kostomarov odnesl ocenění z filmového festivalu v Berlíně (kde byli za svůj výkon Stříbrným medvědem odměněni i představitelé hlavních rolí). Popogrebskij natočil svůj třetí film na polární stanici Valkarkaj na pobřeží Čukotského moře. Napjatou a nehostinnou atmosféru filmu dotváří výrazný punkrockový soundtrack skupiny Graždanskaja oborona. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - HORIZONS - Horizonty (Kak ya provjol etim letom / HOW I ENDED THIS SUMMER / Jak jsem dopadl tohle léto) - Téměř nedějový film s úžasnou atmosférou. Jediná chyba na kráse je asi trochu nelogické chování mladého Pavla. Doteď nechápu jeho důvod zapírání, když muselo být jasné, jak to nakonec dopadne... - 5. 7. 2010 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 2. místo - 95% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V záplavě filmů zhusta přesycených zběsilou akcí, frenetickým střihem, divoce poskakující kamerou a krkolomně překombinovanými scénáristickými konstrukty, je tenhle ruský klenot málem zázrak. Jste přiotráveni plytkými hollywoodskými produkty a jiným podobným spotřebním filmovým materiálem? Pak pro osvěžení zkuste tohle zádumčivé drama. Jednoduchý ale silný příběh s působivostí antické tragédie, s minimem zbytečného plkání a s nádhernými čukotskými exteriéry. A pouze se dvěma herci. S polárnickým macho vědcem Sergejem, impozantním ruským gerojem (což je ovšem možná trochu zkaleno tím, že jeho představitel je Litevec) a jeho hokrem(*) Paškou (ještě v půlce filmu bych nevěřil, že mi tohohle poskakujícího kašpara se sluchátky bude na konci téměř líto). ZAJÍMAVOST: r.2012 (4 roky po natáčení) napadl čukotskou polární stanici Valkarkaj (kde se film natáčel) lední medvěd, kterého museli přiletět odbouchnout poliši vrtulníkem. (zdroj: ruská Wikipedie) Tedy nevím proč ho neodbouchli sami osadníci, když třeba na Špicberkách půjčují pušky na medvědy i turistům, ale o tom se už nepíše. (*) náš pracovní slang, HOvado K Ruce, prostě jouda ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Životná skúsenosť, ktorá každého priemerne citlivého človeka odrovná a na čas sparalyzuje, napriek tomu (a práve preto) obohatí a doživotne bude jednou z najdoležitejších. Takto nejak si predstavujem moderný európsky film. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie arktického ostrova přímo vybízí k pomalým záběrům a k hutné atmosféře. Ideální prostředí pro rozvinutí psychologického dramatu. Jenže je to bohužel spíš výsměch psychologii. A tak mohutné režijní, herecké i kameramanské vypětí přijde vniveč kvůli (s odpuštěním) debilnímu scénáři. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dva muži a několik soudků jemně nasolených ryb aneb Ай, чукотка, до чего ж ты холодна. 1) Spoiler. Dva muži představují dvě generace Rusů, odlišné, jak jen možno. Starší Sergej představuje autoritu, přísné až asketické zodpovědné plnění povinností. Mladý nezkušený Pavel má jiný přístup k životu i k práci. Svému staršímu druhu nerozumí, spíše se ho obává. Lehké náznaky jakési snad až šikany ze strany Sergeje Pavel nedokáže ani přijmout, ani odmítnout. Poté, co Pavel zatají zprávu o neštěstí Sergejovy rodiny ve snaze nebýt poslem špatných zpráv a nerozhněvat si parťáka více, než svým laxním přístupem k práci již učinil, situace se začne zhoršovat. Pavlovo jednání nabývá psychopatických obrysů, racionální uvažování mizí a nastupuje svět paranoidních představ. V tomto bodě mi film připadá poněkud nevěrohodný. Očekával bych, že na podobné mise jsou vysíláni lidé dostatečně psychicky odolní._____ 2) Velmi mě zaujaly dlouhé statické záběry, krásně podtrhující atmosféru. Ve filmu se moc nemluví, dokonce se tu toho ani moc neděje a přesto by se napětí dalo krájet. Některé momenty se mi zaryly do paměti a těžko se jich budu zbavovat._____ 3) Velmi výstižně popsal duchovní background hrdinů filmu komentátor Radko****._____ 4) 38letý režisér a scénárista Alexej Petrovič Popogrebskij točil film chronologicky. K tomu Dobrygin (Pavel): Максимум – могли перескочить через одну сцену. Я не смотрел ни одного плэйбэка, я не видел ни одной картинки – не было никакого самолюбования. Я только играл и чувствовал – так или не так._____ 5) Pro 24letého Grigorije Dobrygina byla role praktikanta Pavla filmovým debutem, velmi podařeným, nutno podotknout. Однажды ко мне заходит Попогребский и говорит, что нужно будет немножко сойти с ума. И я сошёл. Дня на три я действительно сошёл с ума._____ 6) Natáčení začalo na polární stanici Valkarkaj na Čukotce (6 hodin jízdy terénním vozem z Peveku, nejsevernějšího města Ruska, 4 700 obyvatel) v červnu, kdy slunce v lokalitě prakticky nezapadá. Nejdelší natáčecí den tak trval až 23 hodin. Oceán byl tehdy pokryt ledem. Když o tři měsíce později natáčení končilo, všude ležel čerstvý sníh a začal se tvořit nový led. První sníh napadl 3. srpna. Průměrná teplota onoho parného léta byla 5 stupňů nad nulou. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Občas vám film umožní pochopiť seba samého a mne sa to práve stalo. Trudnomyseľnosť a skratové správanie, moja obľúbená témička. Asi by som mal radšej pozerávať komédie :) Dobrá kamera. Veľká vďaka môjmu dobrému filmovému anjelovi strážnemu, ktorý ma na tento nedocenený skvost upozornil. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Medzi najväčšie rozdiely medzi americkým a ruským filmom patrí, že od amerického viac-menej vieme čo môžeme čakať a od ruského nie. Možno odlúčenosť od civilizácie a samota, polárne dni a noci a možno len zámer scenáristu pohrať sa s divákom spôsobili aj tu v komentároch toľko nepochopiteľné skratové chovanie hlavného hrdinu. Každopádne zaujímavý a možno pre Hollywoodom odchovaného diváka nepochopiteľný film. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Docela netradiční příběh v hodně netradičním prostředí. Poctivá práce režie a kamery. Jedinej problém pro mě bylo chování stážisty, který jsem nedokázal úplně logicky uchopit. Konečně velmi zajímavý zástupce východoevropské kinematografie po těch kouscích z minulých varských štací. ( 45. KVIFF ) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Popogrebskij nema na vysiny Nikitu Michalkovova alebo nedajAssurbanipal na samotneho Tarkovskeho, nech sa snazi, kolko chce. A podla jeho filmografie silne pochybujem, ci sa dockam od neho kultov typu Unaveni Sluncem , Stalker atd. No nic, to, film je nudny len obcas, dejova linia tu sice absentuje, ale divak ma moznost spoznat daleky drsny sever Ruskej Federacie. Distributor pise cosi v tom zmysle, ze reziser Popogrebskij v sebe nezaprie vystudovaneho psychopatologa. Grigorij Dobrygin je podla mna dobry herec, akurat ma sralo kukat na to, ako dvaja ludia vedu casto nelogicke a slaboduche rozhovory. Uzivatel Radko pise ze Rusko rozumom nepochopis- mno jo, ked ho nepochopim rozumom, tak ho pochopim prdeli . 68 % ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Už jen sledování krajiny byla nádhera. Líbí se mi tenhle mrazivý kus světa a zdejší krajina. Těžko říct jak by se kdokoli choval na tak odlehlém a specifickém místě. Mladý stážista se ve vypjaté situaci zhroutí a začne jednat paranoidně. Skvělé zahrané od obou hlavních postav. O sušených rybách si nechám zdát. Po technické stránce musím přiznat, že vůbec netuším co tam ti dva dělali. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prekvapenie, aj keď už samotný námet sluboval dosť. 3/4 filmu ide ako po masle, skvelé vykreslenie prostredia a celkom aj postáv. Iba "celkom" preto, pretože mladík je v poslednej 1/4 filmu dost divný a jeho správanie nie je ani v náznakoch vykreslené a teda predchádzalo mu. Menším mínusom je absencia hudby, ktorá by mi do toho dramatična velmi pasovala. Scenáristicky je film celkom zmáknutý, teda až na ten záver, režijne je to iba priemer (statická kamera, opakovanie sa tých istých uhlov záberov a pod). Každopádne odporúčam, už len kvôli originálnemu námetu a prostrediu. Hodnotenie: 80% ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Velmi neprvoplánový film... celou dobu budete na vážkách, zdali byl radiogram přečten či ne... zbytek už se nesluší prozrazovat, i když asi v ostatních komentářích se potenciální divák dozví trochu více... Já si je předem nečetla, i proto jsem byla celou dobu ne vážkách... ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Trochu komplikovaný to s tímhle filmem asi je. On je totiž podle mě vážně moc dobrý, akorát snese jen otevřené publikum, které ty první minuty trošku nudy přežije. Ale když člověk vydrží, pak ho film nepustí i dny potom, aspoň to je můj případ. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dej do ruky flintu dvěma magorům a nech je, ať si hrají na druhou světovou. :-)) Film začíná hodně pomalu, dokonce až tak pomalu, že jsem měla chuť ho vypnout, nicméně nakonec jsem vydržela a dočkala se mikrodramatu dvou opuštěných osamělých chlapů. Nejdřív se chová jako blbec jenom mladý Paša, ale nakonec se ukáže, že je to nakažlivé a tak se k němu zmateně přidá i rozvážný Sergej. Nejspíš jim jdou ty širé pochmurné arktické pláně na hlavu. Film to snad není úplně špatný, co nám chtěl autor říct, jsem nakonec kupodivu pochopila, ale podruhé bych to už nedala. Je to zbytečně dlouhé a příběh sám je zpola vykonstuovaný, takže nejvíc zaujme kamera a pochmurné záběry na šedivou polární přírodu. To je ale málo, tohle vidíme v každém druhém neamerickém filmu. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Rozhodni se, spolehni se. Každé nové ráno, každý nový den. Robinsonáda obklíčena trochu jiným pohledem. Polidštění panenské přírody stahuje mrazivost i podstatu já čistým mlčením osamělosti ve vizuálně planoucí tkáni. Mentor a žák. Zkušenost a lehkovážnost. Pronásledovatel a pronásledovaný. Světlo rutiny rozeklané v pólu veršů pustinných, plání nehnutých. Zurčivá strohost psychologického úpatí. Zapadlý vzkaz v polozapomenutých rukách fotogenických exteriérů, charismatické útočiště Grigorije Dobrygina. Cesta je volná, povinnost si umanula, nerozvážnost usmýkala. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, jak někdo dokáže z příběhu, který jde vyjádřit třemi větami, natočit dvouhodinový film. A to není ruský první. Čekala jsem nějakou pointu, ale ten závěr mě dokonale uzemnil. ()

Toto 

všechny recenze uživatele

Inak to nevidím, len že obaja boli ožiarení už na začiatku filmu, lebo ako idioti sa nemohli chovať len tak pre nič za nič. ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Nekonečně dlouhý film, který se sice odehrává na zajímavém místě, ale to je asi tak vše, co může nabídnout. Film s tak příšerným scénářem, který je dokonalou slataninou, jsem už dlouho neviděla. Opravdu nechápu, za co tento film získal v Berlíně cenu, možná tak za nekonečnou nudu... ()

Reklama

Reklama