Reklama

Reklama

Jak jsem strávil tohle léto

  • Česko Jak jsem dopadl tohle léto (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamocená meteostanice uprostřed polární pustiny. Měření provádí mladý potřeštěný stážista Paša a starší, rozvážný Sergej, který se už těší, až se po dlouhé misi vrátí za rodinou. Loď Akademik Obručev se blíží, aby dvojici vyzvedla, jednotvárné dny vcelku snesitelně ubíhají. Až do chvíle, kdy Paša z vysílačky uslyší tragickou zprávu. Rozlehlé arktické pláně se rázem stávají dějištěm psychologické války, která se brzy změní v boj na život a na smrt.

Režisér Alexej Popogrebskij v sobě nezapřel vystudovaného psychologa a film postavil na jediné vyhrocené situaci, kterou rafinovaně rozvíjí. Osudový konflikt klade do kontrastu s lhostejností nádherné arktické přírody, za jejíž zachycení si kameraman Pavel Kostomarov odnesl ocenění z filmového festivalu v Berlíně (kde byli za svůj výkon Stříbrným medvědem odměněni i představitelé hlavních rolí). Popogrebskij natočil svůj třetí film na polární stanici Valkarkaj na pobřeží Čukotského moře. Napjatou a nehostinnou atmosféru filmu dotváří výrazný punkrockový soundtrack skupiny Graždanskaja oborona. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

skaann 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentární film o tom, jak to chodí na meteorologické stanici za polárním kruhem s pěknými záběry této drsné krajiny. Film byl ale nejspíš placen od metru, neboť obsahuje až neuvěřitelné množství dlouhých záběrů o ničem. Srážím hvězdičku za každou půlhodiny, o kterou by mohl být film kratší. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Opuštěná stanice na konci světa... Atmosféra Čukotky... A drama mladého muže... To vše znamená výborný film! ()

david666 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem vůbec nepochopil hlavní zápletku, resp. proč to dotyčný udělal tak alespoň musím uznat, že ty dlouhé záběry na arktickou pustinu a herecké výkony mě udržely se na film dívat. Akorát jsem pořád čekal, co z toho vzejde .....a ono vlastně nic. ()

lepo 

všechny recenze uživatele

Povedať či nepovedať... a keď už tak ako? Vnútorné hrýzenie svedomia resp. životná neskúsenosť dovedú "Pašu" v hlavnej úlohe Grigorij Dobrygin, v drsnej arktickej prírode k samote a v závere aj ku sklonu k sebevražde. Nemohúcnosť povedať pravdu do očí, narastá úmerne s kvalitou vzťahu k ďaľšej postave Sergeja Vitalieviča. Psychologická štúdia do dvoch odlišných charakterov uprostred ničoho dostala u mňa 3*. Pozn. Keď Pavol na začiatku filmu meria rádioaktivitu starej atómovej batérie ( dozimetrom Sosna - výroba ZSSR), z ktorej neskôr chce otráviť seba a aj sušené ryby pre Sergeja, udáva hodnotu rádioaktivity v starej jednotke a to 400 R ( rontgenov). Už dávka resp. výška 500R počas 4 hodín je pre človeka smrteľná. ()

mic2.cz 

všechny recenze uživatele

No já nevím, ale 20 minut filmu a říkám si: "Nic se neděje." 60 minut filmu a musím si položit tutéž otázku... Uvidím, kam to dospěje, ale zatím to na 5* rozhodně nevypadá... Edit: Natočeno syrovým způsobem... Celý film jsem si říkal: "Jo, tohle bych si fakt nedal." Dlouhé záběry krajny, při kterých jsem se občas lekl, jestli se nezasekl film byly zpočátku fajn, pak už jen nudily... Stejně jako většina filmu... Nezáživné dialogy, prakticky nulová zápletka a gradace... Nevím, co na tom filmu vidíte, ale já nechápu, proč byl natočen... ()

anuki odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už dost filmů, který stojí i na jednom herci, ale tady nebylo zhola nic. Drama? Ani náhodou, nějaká divočina nebo tak? Jeden lední medvěd, ve vzdálenosti půl kilometru... Dva trotlové, který se spolu celej film nebaví, takže si člověk neužije ani co se týče nějakých dialogů a do vysílačky každý ráno diktujou meteorologický numera. Čekal jsem až se jeden z nich dozví onu ŠPATNOU ZPRÁVU a, že se něco stane...........NESTALO!!! Nuda nuda šeď šeď ()

Anubiska 

všechny recenze uživatele

Grigorij Dobrygin má před sebou velkou kariéru. Všimla jsem si ho už v Nejhledanějším muži a v tomto filmu mi jen potvrdil své herecké nadání a nezanedbatelné charisma. Film je typicky ruský, rozvláčný, prostě průměr se skvělou kamerou. ()

paber778 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřila, že se budu dobrovolně dívat na ruský film. Ale od prvního momentu, kdy jsem omylem přepnula program, jsem nebyla schopna odlepit oči od obrazovky - nejen proto, že jsem posedlá arktickou krajinou. V podstatě se nic neděje, ale o to větší masakr se z toho vyvine. Je to jeden z filmů, na které nemůžete přestat myslet ..... ()

Reklama

Reklama