Reklama

Reklama

Epizody(14)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Dobrodružný komediální seriál pro celou rodinu. (Česká televize)

Recenze (42)

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Tak trochu blbý středověk, ve kterém se zbrojnoš diví, že má někoho odkráglovat. Roztomilost dětí je v druhém díle na výprask, pobíhání mezi tvrzemi a nepřítomnost děje cítíte sami v nohách skoro od začátku. K tomu všemu velikánské bitvy o desíti lidech, totálně nesnesitelný Pavel Kříž, který byl vždy spíš úsporný a tady je nomen omen pro přehrávání a tuny patetických proslovů, snad aby zaplniny "hluchá místa." Pro desítileté děti to snad je, zbytek rodiny by měl vyfakovat tuhle Janákovu nedomrlost a ještě hodiny kroutit hlavou nad tím, že celovečerní film, určený pro kina, by snad mohl být mistrovské dílo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli CSFD v nějaké podobě přežije dalších 10-15 let, budou preference seriálu Ať žijí rytíři nezadržitelně stoupat, protože se na databázi bude podílet čím dál víc uživatelů, kteří na něj koukali s nadšením jako děti a bude na ně působit nostalgie. Je to podobné, jako když hodnotím Covington Cross, o kterém můj oblíbený uživatel flanker.27 napsal, že jde o středověké Beverly Hills 90210. Je to svatá pravda a bráno z objektivního pohledu, nemělo by podobné dílko být v červené kategorii, jenže já a mnozí další jsme ho viděli v pubertě, tedy mezi cílovou skupinou. Ať žijí rytíři jsou určené dětské kategorii mezi 6 až 13 lety a tam budou určitě bodovat, přestože nebo právě proto, že jsou hodně infantilní, povrchní, s mělkým a protahovaným scénářem a problematickým herectvím řady postav. Karel Janák je zkušený komerční rutinér, který ví, kdy své dílko shodit, takže spousta nedostatků se zakryje tím, že se to směřuje do pohádkové taškařice. V řadě ohledů je to spíš na odpad, seriál v podstatě rezignuje na nějaké předstírání středověku, slovník je ryze moderní, s řadou typicky pražských slovních obratů. Takhle se baví děti někde na sídlišti na Proseku a ne v imitaci středověku. Vzhledem k tomu, že seriál je určený pro děti a má být pohodový, tak se v něm ani neumírá a jsou pečlivě vyretušované potenciálně temné tóny. Řada herců v čele s Křížem silně přehrává, což je přesně podle režisérovy představy. Celkový dojem: 25 %. Celkem směšné je, že za tímhle projektem stojí Česká televize a nasadila ho v hlavním vysílacím čase. Jde o komerční záležitost vhodnou spíš na Novu v dopoledních hodinách. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 3/10 Hudba 5/10 Výprava 7/10/// +hezká výprava, příjemná hudba, pěkná krajina, kamera, někteří herci -zdlouhavé, natahované, moc dětské, směšné souboje, mluva, dialogy, chování postav/// Tak nevím jestli to byl dobrý nápad roztáhnout krátký film na 7 dílů a udělat z toho seriál. Film jsem zatím neviděl, ale určitě bude lepší, protože tam nechají to nejlepší. A naopak tady je spousta zbytečných míst. Třebas takové běhání z místa na místo, které nedává moc smysl. Snad jen ten aby se zaplnil čas. Pro děti je to rozhodně dobrý. Ty se bavit budou skvěle. Však kdy tady byla naposledy dětská historická pohádka? Jenže vše je podřízeno dětskému publiku. I herci, takže některé jejich výstupy jsou až neúnosné a hloupé. Pavel Kříž si to evidentně užíval s vědomím, že se na něj budou dívat malí diváci, jinak si nedokážu vysvětlit o co se snaží. Škoda, být to regulerní historický film s touto výpravou a mojí oblíbenou Terezkou, skákal bych dva metry vysoko nadšením. Tahle se divím, že jsem to dokoukal./// Celkem 47%/// ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nebývá mým zvykem, abych hodnotil dříve, než zhlédnu celý film či seriál. Po zhlédnutí prvních dvou dílů si však dovolím pár slov. Označit tento vyloženě dětský seriál jako historický je naprosto nevhodné. Historický film by měl vycházet ze skutečností tak, jak se příběh dle dochovaných záznamů zachoval. Tedy co do faktů nejvíce přibližující se skutečnosti. Nestačí pouze smyšlený děj v dobových kostýmech zasazený kamsi do historie. Tohle je ale pouze smyšlená pohádka o rytířích, lapcích, dobru a zlu. Tolik na adresu toho, kdo označuje zde na ČSFD seriál jako "historický". Dobrodružný pro děti a mládež, to určitě je. Na adresu ČT bych si dovolil kritiku na upoutávky ve vysílání ČT1 ohledně toho, že označují tento seriál jako rodinný. Myslím, že nejlépe by charakterizovalo tento snímek označení "dobrodružný, dětský". Dospělák se sice s dětmi kouknout jistě může, ale domnívám se, že svou naivitou to bude pro dospěláka znamenat "úsměvnou" trpěnou nudu. V každém případě může být toto dílo Karla Janáka ve spolupráci s ČT pro dětského diváka dosti zajímavé. Mít třináct let, asi bych byl nadšený a se svými kamarády bych měl o čem diskutovat. A nakonec ještě jednu kritiku na adresu ČT. Tento seriál by neměl zastávat místo v nejsledovanějším čase pátečního večera. Více by mu slušela doba nedělního dopoledne. V pátek večer by nám dospělákům mohla nabídnout ČT něco vyspělejšího. Abych ale jen nekritizoval, musím objektivně uznat, že snímek je zvládnutý režisérsky, kamerou i scénářem vskutku velmi dobře. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že kdybych dnes byl v dětském věku, tak bych byl úplně nadšený. Tyto seriály se mi tenkrát hrozně líbily a měl jsem ten dojem, že už se dnes netočí. Naštěstí točí. Je to skutečně hodně jiný středověk, ale já tu nadsázku beru. To je seriál pro děti, ne umělecký film á la František Vláčil. Dcera byla nadšená a přemlouvala mě, abych dal pět hvězdiček. Já už to vidím trochu střízlivěji, přesto musím říci, že mi to velmi sedlo. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu na ČT1 zatím 4 hvězdičky. Zábava, spletitý děj, dobrá hudba. Tmavovlasá herečka hrající jednu z dcer Davida Prachaře je velmi nesympatická, zato druhá dcerka, malá blondýnka, je teda úžasná. Ty její ksichtíky:) Takže zatím 4, uvidí se dále. Po druhém díle si stále myslím, že je to na 4 hvězdičky. Malá blondýnka mě nepřestává udivovat. Jak házela šípy po Pavlu Křížovi bylo velmi vtipné a herec Jan Komínek, kterého jsem viděla už v Horákových, se svými vynálezy je také dobrým zpestřením seriálu... Uvidí se po posledním díle, ale myslím, že hodnocení zůstane stejné...Poslední díl, ano, bavilo mě to a rozhodně hodnocení neměním. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Další Janákova podbízivá nedopečená záležitost. Po prvním dílu jsem ztrácela chuť pokračovat v dalším sledování. Chyběla tomu atmosféra, která by strhla a přikovala mě zadek k sedačce. Pavel Kříž tu přehrává přímo neskutečně, asi proto, že je zde obklopen bandou herců, kteří hrají jako ochotníci. K tomu z nich lezou debilní dialogy. Velmi nesympatické děti z dnešními manýry, které mi do středověku neseděly. ()

Attta odpad!

všechny recenze uživatele

Herecké výkony na nule - příšerný scénář a zpracování = odpad. Nevím zda-li za to může rozpočet, ale tváří se to přesně jako amatérský studenský film. Neztrácejte čas se vůbec na tuto hrůzu dívat. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpříjemnějších seriálových počinů posledních let. Je tu špatný název - správný je Ať žijí rytíři. Karel Janák to s dětmi umí a umí i pro děti točit. Rytíři se mu velice povedli jak po výběru herců, tak i po vizuální a hudební stránce. Pavel Kříž je jednoduše skvělý (mohlo by se zdát, že přehrává, ale mně se to líbilo) a u Matěje Hádka si jen přeji, aby dostal konečně nějakou kladnou roli. A mimochodem. Je to seriál pro děti a ne pro lidi, kteří jsou zvyklí na historickou řežbu ve stylu Království Nebeské. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem film a myslím, že ten by byl aspoň na tři, pokud si dám dohromady, co ze seriálu by bylo ve filmu a musím říct, že obzvláště konec seriálu, poslední dvě epizody, byly skutečně zábavné a poutavé. Problémem celého seriálu je, že ani zbla neopovidá středověku, není středověkem, a tvůrci to alibisticky přiznávají, ale fakt, že sledujeme dětskou hru na středověk, znemožňuje skutečně se o děcka bát, protože normálně by např. ti loupežníci byli už několikrát stati, ale smrt nebo krev si tenhle seriál nemůže dovolit. Dále prvních pět epizod se nese v trochu otravném duchu - z jedné pevnosti na druhou a zase zpátky, teď si on myslí, že oni jsou mrtví, pak oni, že on je mrtvý a tak se to střídá, jednu dobu Albrecht jejich pevnost má, pak zas ne a pak zas jo...a skutečně až závěrečné epizody, kdy děti zapojí fantazii a svoji hravost ve prospěch filmu, tedy, že začnou strašit, začne to fungovat a závěrečná bitva navzdory Albrechtově malé armádě, je vynalézavá. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

Lahůdkově přehrávající záporák Kříž a jeho dementní poskokové nemají chybu, zbytek už za moc nestojí. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

V době svého uvedení pro české dětské oči v televizi nevídaná parádní podívaná, kterou jsme se ségrou vyloženě žrali a přáli si pokračování. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Tento pokus zkřížit teenagerovské manýry se středovekou realitou a záporákem obklopeným samými idioty nevyšel, místy jsem se smál, ale ne proto, že by to bylo vtipné. Za exteriéry a Prachaře 20% = 1/5 ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že většina lidí si tento seriál plete s filmem. Nedovedu si jinak vysvětlit těch 63%. Něco tak vyčpělýho jsem ještě neviděl. Po prvním dílu jsme doma ztratili chuť pokračovat v dalším sledování. Je ovšem možné, že došlo později k zázračnému zlepšení. ale moc tomu nevěřím Brrr. zcházela tomu atnosféra, což pro mne znamená něco jako pít kafe bez kofejnu, nebo pivo bez alkoholu. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Na čétéčku vysílali tento film rozdělený do několika dílů. Je to celkem příjemný, oddechový, rodinný seriál/film hlavně pro mladší publikum. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Janák je komerční režisér, sázící spíše na pozlátko, než hloubku. Proti této kinematografii osobně nic nemám, jen musí splňovat jistá má očekávání. Ať žijí rytíři jsou určení pro menší publikum, místo než pro puberťáky tak pro caparty pod 12let. Po technické stránce nelze moc filmu co vyčítat, na naše poměry je to dobře odvedené práce (kritika ve stylu, že je to málo akční, bez hromadných scén je směšná a hloupá). Problém je zde zakopán zcela jinde a to v obsazení. Horší dětské herce si Janák najít nemohl. Horší je však obsazení skoro všech hlavních dospělých partů-na myslí mám zcela příšerného Pavla Kříže. Není ani zlovostně ďábelský, či přehnaně komický. Je nudný a jeho výkon patří mezi ty nejméně podařené jaké předvedl. Ať žijí rytíři jsou sice průměrným snímkem jenž potápí herecké nevýkony, ale z pohledu malých dětí by se mohlo jednat o dobrou zábavu, jenž dává rodičům jistoty bezpečí před hloupostí a plitkostí mnoha filmů určených pro menší, co se dnes točí na celém světě. ()

Reklama

Reklama