Reklama

Reklama

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického /Ohněm a mečem/, válce proti neporaženým Švédům / Potopa/ a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu výborné. A dnes... stále slušne odsýpajúci epos o niekoľkých milostných trojuholníkoch (prvá polovica) a obliehaní pevnosti Kamenec (zvyšok). Poľský patriotický megapátos vo výpravnom prevedení s úchvatnými davovými scénami, výbornými šermiarskymi súbojmi, dobovo vernými kostýmami a rekvizitami a hlavne fajn hercami. Tragický záver síce nie je dostatočne vygradovaný, ale Michalovo "To nič" aj tak dojme. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Polské historické filmy mám rád. Je na nich vidět, jak moc mají Poláci rádi svou bohatou historii. I takový je Pan Wolodyjowski. Krásně natočený, výborné masové scény, dojem kazí jen některé okatě špatné souboje. Dolů s hodnocením jdu proto, že po celé dvě a půl hodiny se nepodařilo udržet nastolené tempo. Ze zfilmovaných Sienkiewiczových děl tak u mne vítězí Křižáci. Celkově lepší 3*. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, to pro mě tedy bylo žrádlo. A ten konec v prachárně... Ale když jsem se na to podíval někdy ve 20, už to místy trpělo (nebo jsem trpěl já). Jak píše Gudaulin, z dálky to vypadá impozantně pořád, ale v detailech už to nějak není ono. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Historický kostýmní romantizující velkofilm, s jehož výrobou má polská kinematografie a specielně Hoffman velké zkušenosti. V porovnání s francouzskou tvorbou se bere o poznání vážněji, dialogy mají nižší kvalitu a pokulhává milostná linie. Velkolepé jsou naopak heroizující bitevní scény s davovým komparsem, nicméně v detailu vychází vše podstatně hůř, je to podobné jako v Ozerovových válečných velkofilmech, kde davové scény s vojenskou technikou vypadají impozantně, ale pokud se kamera soustředí na konkrétního vojáka, je výsledek žalostný. Pokud bych měl možnost výběru, pak takové Angelice dám jednoznačně přednost. Celkový dojem: 50 %. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výpravný velkofilm, který však ještě nemá tak perfektní výpravu a souboje jako pozdější Potopa, přesto herci velmi dobří, perfektní kostýmy, slušné OST. Svérazné charaktery Sienkiewicze vskutku ožívají, doba, kdy muži neváhali hrdině nastavovat svou chest, aby měli čest je skutečně romanticko-dramaticky rozervaná. Typově byli herci na svoje role vybráni velmi dobře. Příběh se postupně rozvijí do vysokých otáček, jen ten závěr nebyl podán dostatečně strhujícím způsobem jako v knižní předloze. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Platí v podstate to isté, čo pri filme Potopa, len je to našťastie kratišie. Bez naštudovania si poľských dejín alebo bez videnia predchádzajúcich častí trilógie to nepôjde. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastenecký patos, teatrální herecké projevy, rytířská láska, masové scény, krásné kostýmy, špičkové šermířské souboje a dvě krásné Polky. I po těch letech si Pan Wolodyjowski uchovává jisté kouzlo a je to i díky atributům, které polský vlastenecký film zdobí dodnes. Ostatně pokud si pustíte Pana Wolodyjowskiho a Ohněm a mečem, nepřijde vám, že oba filmy dělí 30 let. Film o první šavli Polska mě sice nechytil za srdce tolik, jako když jsem ho před x lety viděl poprvé, avšak díky jisté dávce nostalgie jsem se bavil i dnes. 80% ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Mám temné podozrenie, že filmom, ktorých knižnú predlohu som čítala, prilepšujem hodnotenie. Pokladám síce Pana Wolodyjowskeho zo Sienkiewiczovej Trilógie za dejovo najslabší, ale tie slabšie 4* si vcelku verný film zaslúži. A som veľmi spokojná s obsadením, moje predstavy o výzore postáv boli naplnené. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film a působivé nahlédnutí do polských dějin.. Příběh pana Michala je zajímavý i poutavý, pochvalu jistě zaslouží nádherná výprava a krásné kostýmy, celý herecký ansámbl mi byl sympatický, stálo to za to vidět.. Ono spojení Jerzy Hoffman a Henryk Sienkiewicz snad ani zklamat nemůže, mě určitě ne.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Postava neporaziteľného šermiara - hrdinu Juraja Michala Wolodyowského (1626-1672) sa ako jedna z mála postáv (ešte aj tučný pán Zagloba) objavuje v každom diely Sienkiewiczovej národnej trilógie, no až v tejto časti sa predstavuje v hlavnej úlohe. Herec Tadeus Lomnicki sa do postavy vcelku hodí, škodou však je, že jeho charakter nie je dostatočne vykreslený a povedal by som, že občas spadáva do miernych groteskných rovín. Celkovo až patetickým dojmom vyznieva celá prvá polovica, ktorá sa aj vďaka vtipným výstupom výborne zahraného pána Zaglobu (M. Pawlikowski) dostáva do odľahčujúcich situácií, problémom i tak ostáva sa miestami cez ňu prekúsať. V poslednej hodine sa film naozaj vysoko zlepšuje pričom sa je naozaj načo pozerať. Záverečné obliehanie hradu Kamenec nespočítateľnou tureckou armádou ma svojou opulentnosťou uchvacovalo už ako malého, keď som film prvý krát videl (vždy som tomuto žánru holdoval) a mal som ju vtedy za najväčšiu bitku akú som dovtedy vo filmoch videl. Na moje potešenie bolo po rokoch nadšenie rovnaké a myslím, že Pán Wolodyjowski sa i dnes v tomto ohľade môže smelo rovnať súčasným najväčším hollywodskym veľkofilmom. (napísané 14. 6. ´09) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Stejně dobrý díl jako Ohněm a mečem a Potopa. Tentokrát v hlavní roli Tadeusz Lomnicki jako Pan Michal Wolodyjowski. Dočkáme se tentokrát ještě více bitev než v předchozích dílech a nechybí samozřejmě ani několik milostných příběhů. Šťastných i nešťastných. A jedno in natura nabodnutí na kůl. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Slavný historický film z r.1969 v polské produkci. Výborně natočený, výborně zahrán. Není divu, vždyť jsou to jejich dějiny. A kdo jiný by dokázal "prosze pana" zahrát lépe historický námět, než národ, jehož se to bytostně týká ! Jedná se o poslední díl histor. trilogie podle románu Henryka Sienkiewicze (nositele Nobelovy ceny za literaturu). ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděla před mnoha lety, později jsem ho ohodnotila třemi hvězdami. Ale po současném shlédnutí zkrátka jednu hvězdu přidám. Historie mě bere a tato postava jak mentálně, tak fyzicky, je opravdu zajímavá. Pan plukovník byl drobné postavy, leč šermíř velmi zdatný, inteligent, a svoji ženou milován. Krásná Barbara Brylska byla třešničkou na dortu a Daniel Olbrychski vytvořil nepřátelského démona. A vážení, všimněte si kostýmů, byly vymazlené do posledního historického detailu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Byla by to docela dobrá adaptace skvělého Sienkiewiczova románu, jenže to, co sráží film na kolena, jsou velmi špatně natočené a zahrané bojové scény, a šermířské souboje působí vyloženě trapně. Z filmu musely zmizet některé postavy (zejména mi chyběl můj oblíbenec pan Piwo), ale s tím už se tak nějak musí při adaptacích počítat. Největším kladem filmu je pan Zagloba Mieczyslawa Pawlikowskiho, který jakoby přešel z románu přímo do filmu. Jinak jsou herecké výkony celku ucházející. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Je to o trochu lepší než pozdější Ohněm a mečem. Přeci jen to má 2 a půl hodiny a je tu víc té středověké brutality. I přesto jsem se na mnoha místech nudil. 70% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm s vynikající výpravou, kostýmy i hromadnými scénami. Na druhou stranu je opravdu velká škoda, že romantické linie filmu jsou zde spíše povrchní. Přitom se toho nabízí v takovém množství. A tak Poláci překážky překonávají šlechetně a čestně a Tataři podle a pomstychtivě. A zůstává óda na polskou historii a odvahu jednotlivců při ochraně jejich rodné země. Michal Wolodyjowski (Tadeusz Lomnicki), hlavní postava příběhu, je ušlechtilý muž, statečný a zkušený voják. Jeho čest je pro něj nejvýznamnějším faktorem a s odhodlaností dává ostatním osobní příklad udatnosti. V romantismu velké minulosti nemohou chybět půvabné ženy. Živá, veselá a laskavá Basia (Magdalena Zawadzka), nová manželka Michala. Romantická Krzysia Drohojowska (Barbara Brylska), toužící po velké lásce a trpící sebemrskačským syndromem. A nešťastná Ewa Nowowiejska (Irena Karel), doplácející na špatně zvolenou lásku. Hlavním nepřítelem je syn tatarského chána Azja Tuhaj-Bejowicz (dobrý Daniel Olbrychski), se svým přerodem, zakořeněnou záští a osudem podlého zloducha. Z dalších rolí: Michalův veselý přítel Zagloba (Mieczyslaw Pawlikowski), Michalův přítel a další udatný obránce Ketling Hassling z Elginu (Jan Nowicki), mladík s cestou pomsty Adam Nowowiejski (Marek Perepeczko), jeho hrdý otec (Wladyslaw Hancza), a hejtman Jan Sobieski (Mariusz Dmochowski). Romantická historie o velikosti národa a zdravého vlastenectví, které nevyužívá svůj zajímavý potenciál v plné míře. ()

Reklama

Reklama