Reklama

Reklama

Zlato v Black Hills

  • Česko Sokolí stezka (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Na území kmene Dakotů se objevuje stále víc bílých mužů. Zlatokopové Pat a Chat zde totiž objevili ložiska zlata a náčelník Šedý Medvěd se obává, že to indiánům způsobí velké problémy. Šéf výpravy, pán Bludgeon, dostane ďábelský nápad - nechá bizony jednoduše vystřílet, aby indiáni neměli co jíst a museli odtáhnout jinam. Když indiáni najdou pozabíjené bizony, rozhodnou se z pomsty přepadnout vlak. Proti dobře vyzbrojeným bělochům však mají jen velmi malou šanci. V noci se jim ale podaří aspoň ukrást pušky a munici. Bludgeon zuřivě pátrá po zlatě a neštítí se ani vraždy. V přestřelce zabije Chata a těžce zraní Pata. Náčelníci se poradí a rozhodnou se jednat s bělochy o míru. Jen Bystrooký Sokol zásadně nesouhlasí a chce s bílými dobyvateli bojovat a vyhnat je z jejich území Dakotů... (TV Barrandov)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

xaver 

všechny recenze uživatele

Po nástupu mayovek v koprodukci NSR – Jugoslávie, které měly obrovský divácky úspěch, přišla se svojí troškou do mlýna a kinematografie NDR. Dlužno říct, že série indiánek s Gojko Mitičem zdaleka nedosáhla kvalitu snímku Poklad na stříbrném jezeře, nebo trilogie Vinnetou. Snad tam bylo příliš mnoho ideologie, nemělo to tu správnou hudbu apod. Režijně to sice nebylo špatné, ale celkové vyznění slabé. Z celé série píšu komentář pouze k filmu Zlato v Black Hills, protože ho považuji za nejlepší z těch průměrných až špatných. Dávám tři hvězdičky, a to jen proto, že ve snímek oživila krásná polská herečka Barbara Brylska. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší východoněmecká indiánka režiséra Gottfrieda Kolditze s Gojko Mitičem (na níž volně navazuje Petzoldův film „Bílí vlci“). Odehrává se ve skalnatém prostředí Dakoty, takže jsme opět v krajině připomínající Vinnetoua (ovšem zapomnělo se na papundeklové kaktusy). Točilo se v malebných exteriérech na Kavkaze (!). Celkem se tu i něco děje, dochází k řadě střetnutí mezi indiány a bandity, vedených tlustým Jamesem Bashanem, celkem výraznou a zajímavou figurkou. Výjimečně se tu objeví i hezká ženská – Polka Barbara Brylská. Jinak v celkové průměrnosti je třeba najít alespoň nějaké klady: hezkou krajinu, z části dosti dobrou hudbu, slušnou kameru, akčnost děje. Hezká scéna na závěr, kdy hlavní hrdina Bystrooký sokol v horách pronásleduje banditu Hadího Joea, jakoby inspirovaná Vinnetouem. Ale je to jen nostalgická ozvěna.... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto jalová historka o tom, jak si indiáni chtějí udržet svou zem, a jací jsou běloši namyšlenci. O zlato tady mimochodem moc nejde, to jen tak poznámka k českému distribučnímu názvu. Některá tažení indiánů nedávají logiku - jako by se chtěli nechat hromadně postřílet. V jedné scéně indián dokonce řídí vlak! Jinak je to celé točené na jistotu podle mustru filmů s Vinnetouem - stejná gesta, stejný moudrý asi Apač, úžasný mustang (kůň), i na tu Ribannu dojde. Jinak délka filmu je ubíjející. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Oldschoolový western ako vystrihnutý pre sobotné popoludnie. Všetko je ako má byť, banda záporákov s hlavným záporákom v čiernom saku, poháre whisky sa šmýkajú po barovej doske, kolty sú "proklatě nízko", Gojko Mitič a banda Dakotov válí. Miestami sa síce Dakotovia správajú extra imbecilne, ale stráviť sa všetko ako celok dá. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Marná sláva, těmto východoněmeckým indiánkám prostě něco chybí. Příběh je solidní (bereme-li to v daném kontextu), ale realizace je mdlá, neslaná, nemastná. Chybí tu charismatičtí herci, kteří ze západoněmeckých mayovek udělali divácké hity (představte si Vinnetoua bez Briceho a Barkera), chybí tady Reinl (víme, jaký je rozdíl mezi mayovkami, které dělal on, a těmi ostatními) a konečně - východoněmecké indiánky se tváří příliš vážně. Ale přes to všechno, Zlato v Black Hills je pro fanouška žánru dobře koukatelný film. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (2)

  • Mesiace natáčania vo výške 2500 metrov na Kaukaze sťažili zrážky a zosuv pôdy. (westerns)
  • Film sa odohráva v roku 1875. V oblasti Black Hills sa v tej dobe naozaj našlo zlato. Americká vláda sa spočiatku neúspešne pokúšala kúpiť túto oblasť od indiánov kmeňa Lakota. Po neúspešnom pokuse boli indiáni Armádou spojených štátov amerických násilne odvedení do rezervácií. Historicky zaručené je aj to, že obrovské stáda bizónov, ktoré slúžili Indiánom ako zdroj potravy, boli postrieľané. (westerns)

Reklama

Reklama