Reklama

Reklama

Zlato v Black Hills

  • Česko Sokolí stezka (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Na území kmene Dakotů se objevuje stále víc bílých mužů. Zlatokopové Pat a Chat zde totiž objevili ložiska zlata a náčelník Šedý Medvěd se obává, že to indiánům způsobí velké problémy. Šéf výpravy, pán Bludgeon, dostane ďábelský nápad - nechá bizony jednoduše vystřílet, aby indiáni neměli co jíst a museli odtáhnout jinam. Když indiáni najdou pozabíjené bizony, rozhodnou se z pomsty přepadnout vlak. Proti dobře vyzbrojeným bělochům však mají jen velmi malou šanci. V noci se jim ale podaří aspoň ukrást pušky a munici. Bludgeon zuřivě pátrá po zlatě a neštítí se ani vraždy. V přestřelce zabije Chata a těžce zraní Pata. Náčelníci se poradí a rozhodnou se jednat s bělochy o míru. Jen Bystrooký Sokol zásadně nesouhlasí a chce s bílými dobyvateli bojovat a vyhnat je z jejich území Dakotů... (TV Barrandov)

(více)

Recenze (27)

Smok 

všechny recenze uživatele

Oldschoolový western ako vystrihnutý pre sobotné popoludnie. Všetko je ako má byť, banda záporákov s hlavným záporákom v čiernom saku, poháre whisky sa šmýkajú po barovej doske, kolty sú "proklatě nízko", Gojko Mitič a banda Dakotov válí. Miestami sa síce Dakotovia správajú extra imbecilne, ale stráviť sa všetko ako celok dá. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejdelší a nejrozsáhlejší indiánka s Gojkem Mitičem. Opět jako u ostatních to stojí na nádherném příběhu a padá na nedostačujícím zpracování. I když tuto a následující indiánku příjemní přítomnost krásné Polské herečky Barbary Brylské. Tři a půl. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tuhle Mitičovku mám rád. Ze všech nejvíc připomíná klasický western. Najdeme tu všechny tradiční scény jako přepadení vlaku, útok na indiánskou vesnici, nebo dobývání města. Akce je dost ani delší stopáž mi nevadí. Hannjo Hasse jako hlavní záporák brilantní. Akorát ten konec jsem moc nepobral kdy SPOILER Haase utíká před Mitičem střílí po něm leze furt vejš a vejš až se nakonec vyšplhá na vrchol kopce kde se náhle před ním zjeví Mitič Hasse se ho lekne a spadne dolů. To jsem trochu nepobral. Jinak to určitě patří k tomu nejpovedenějšímu co v NDR studiu DEFA kdy vzniklo a taky je to bezva ozvěna časů minulých.70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Indiánka tak akurát na vysávanie a robenie poriadku po dome. Veľmi plytký dej, šedivý ako upršané novembrové ráno. Bez emócií, bez života a až na Gojka s nevýraznými hercami. Trojka len z milosti. 50/100 ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší východoněmecká indiánka režiséra Gottfrieda Kolditze s Gojko Mitičem (na níž volně navazuje Petzoldův film „Bílí vlci“). Odehrává se ve skalnatém prostředí Dakoty, takže jsme opět v krajině připomínající Vinnetoua (ovšem zapomnělo se na papundeklové kaktusy). Točilo se v malebných exteriérech na Kavkaze (!). Celkem se tu i něco děje, dochází k řadě střetnutí mezi indiány a bandity, vedených tlustým Jamesem Bashanem, celkem výraznou a zajímavou figurkou. Výjimečně se tu objeví i hezká ženská – Polka Barbara Brylská. Jinak v celkové průměrnosti je třeba najít alespoň nějaké klady: hezkou krajinu, z části dosti dobrou hudbu, slušnou kameru, akčnost děje. Hezká scéna na závěr, kdy hlavní hrdina Bystrooký sokol v horách pronásleduje banditu Hadího Joea, jakoby inspirovaná Vinnetouem. Ale je to jen nostalgická ozvěna.... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Výprava celkom slušná, scenár podpriemerný, herci... jedine Brylská stojí za zmienku. Niektorí Indiáni mi pripadali až komickí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto jalová historka o tom, jak si indiáni chtějí udržet svou zem, a jací jsou běloši namyšlenci. O zlato tady mimochodem moc nejde, to jen tak poznámka k českému distribučnímu názvu. Některá tažení indiánů nedávají logiku - jako by se chtěli nechat hromadně postřílet. V jedné scéně indián dokonce řídí vlak! Jinak je to celé točené na jistotu podle mustru filmů s Vinnetouem - stejná gesta, stejný moudrý asi Apač, úžasný mustang (kůň), i na tu Ribannu dojde. Jinak délka filmu je ubíjející. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mohl bych vás odsud vyhnat, ale jsem shovívavý.. Dáte mi osmdesát procent !! Ale pozor !! Žádný podvod !!" - "A nemáte náhodou úpal, pane ??" ;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Môj prvý a posledný Gojko, ktorého som si doplnil na doporučenie Lundgrenovho bratranca z tretieho kolena Wacíka. Gojko tu má síce solídne vypracovanú postavu a sem tam sa predvedie pri cool poskakovaní po vlaku alebo mlátení bledých tvárí, ale sympatický mi vôbec nie je a hrať takisto nevie. Na zápornej strane ma tiež nikto nezaujal. Ten hlavný záporák vyzerá jak Lenin. Akcia je v rámci svojej doby ok, ale dnes už zastarala a ničím nenadchne. Neľutujem, že som to videl. Rád som si doplnil aspoň jedného zástupcu tejto série a keby som to videl v detstve, tak to mám možno rovnako ako Vinnetoua. Aj keď mi tam chýbala tá naivita, ktorá Vinnetouovkám pridává to niečo naviac. Celkovo aj keď nijak nadšený nie som, tak podpriemerné hodnotenie dať nemôžem. Tak nejak cítim, že si to Gojko nezaslúži, takže neutrálne 3* budú tak akurát. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Marná sláva, těmto východoněmeckým indiánkám prostě něco chybí. Příběh je solidní (bereme-li to v daném kontextu), ale realizace je mdlá, neslaná, nemastná. Chybí tu charismatičtí herci, kteří ze západoněmeckých mayovek udělali divácké hity (představte si Vinnetoua bez Briceho a Barkera), chybí tady Reinl (víme, jaký je rozdíl mezi mayovkami, které dělal on, a těmi ostatními) a konečně - východoněmecké indiánky se tváří příliš vážně. Ale přes to všechno, Zlato v Black Hills je pro fanouška žánru dobře koukatelný film. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Cha! Člověk si živě představuje jak se sešla ideologická komise ÚV SED (Soziaistische Einhaitspartei Deutschalnds) a rozhodla, že to, co zvládli ti zaprodanci amerického imperialismu z NSR, zvládnou umělci z prvního socialistického státu na půdě Německa také a lépe (tzv. "syndrom dohnat a předehnat"). Vzniklý ideově správný produkt pak vytlačí ten kapitalistický šunt a vydělá i nějaké peníze. A umělci konali. Nepochybně je to bavilo více, než kdyby točili nějaké pracovní drama o překonávání dočasných potíží při výstavbě socialismu, či jeden z těch mnoha dederónských seriálů z II. světové, které dokazovaly, že Německo se jen hemžilo protinacistickými odbojáři. Což o to westernové městečko si postavili, kostýmy našili, atraktivní exteriéry nalezli, ba i typově vhodné herce našli, ale výsledek nevypadá jako western, ale jako když si Němci hrají na western (tím samozřejmě v menší míře trpěl i Vinnetou. Jen Italům se podařilo vytvořit "opravdový Divoký Západ", který leckdy překonal i ten hollywoodský). Sošný Gojko a půvabná Barbara mohli jen vylepšovat celkové skóre tohoto plochého příběhu. Jedna hvězdička přidána z nostalgie, neb v mládí jsem to samozřejmě žral. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Normální "indianka". Místama nudná, místama nic nového nepřinášející. Režisér KOLDITZ se patrně domníval, že když tam obsadí Gojko MITIČE, tak tím bude učiněno umění a napětí zadost. Jaký to omyl ! Ale psal se rok 1970 a národ byl vděčný za každý "blaf", kde se nemluvilo rusky. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Po nástupu mayovek v koprodukci NSR – Jugoslávie, které měly obrovský divácky úspěch, přišla se svojí troškou do mlýna a kinematografie NDR. Dlužno říct, že série indiánek s Gojko Mitičem zdaleka nedosáhla kvalitu snímku Poklad na stříbrném jezeře, nebo trilogie Vinnetou. Snad tam bylo příliš mnoho ideologie, nemělo to tu správnou hudbu apod. Režijně to sice nebylo špatné, ale celkové vyznění slabé. Z celé série píšu komentář pouze k filmu Zlato v Black Hills, protože ho považuji za nejlepší z těch průměrných až špatných. Dávám tři hvězdičky, a to jen proto, že ve snímek oživila krásná polská herečka Barbara Brylska. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Filmová indiánská odpověď NDR na mayovky Západního Německa byla sice v rámci kinematografie v jistém smyslu přínosná, ale kazila to v hojné míře neoriginálnost a snaha se jim alespoň vyrovnat. To platí i pro tento snímek, který mayovkám jakoby z oka vypadl. Posuďme sami. Indiánský kmen Dakotů uzavře s bílými tvářemi mír a věří jejich veškerým slibům. Jenomže je u nich nalezeno zlato a tak se objeví banda, která nerespektuje nic a nikoho. Toť základní dějová linka mnohých mayovek. Bystrooký Sokol to nenechá jen tak a rozhodne se zakročit. A dojde ke střetnutí. Je jeho charakter takřka totožný s Vinnetuem čistě náhodný? Téměř dvouhodinová stopáž dává ději plynulost a v přirozeném tempu se vyvíjet. Zkrátka se tu v ničem netlačí na pilu a tak tu nic nezatěžuje sebemenší složitostí. Dobrodružná pohádková indiánská fantazie, která neurazí a je vhodný pro malé i velké. Kromě kopírování mayovek nemá vlastně čím. Jen toho humoru je tu poněkud málo. Ne, ten tu není vůbec a je to škoda. A tak snímek berme jako vhodný doplněk k slavným mayovkám, který pojednává o jiném indiánském kmeni, ale s naprosto stejnými problémy. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Dlouhá stopáž tomuto filmu dost škodí. Příběh tak ztrácí napětí a spád. Nemohu si pomoct, pro mě je tohle film patřící k horší půlce indiánských filmů s Gojko Mitičem. 40 % ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Typická indiánka zo 60-tych rokov. To znamená, že vyzerá na dnešné pomery strašne lacno a smiešne. Dej je napriek množstvu prestreliek dosť nezaujímavý, lebo všetky sú natočené rovnako a nezáživne. 4+/10 ()

Reklama

Reklama