Mikael HåfströmScénář:
Michael PetroniKamera:
Ben DavisHudba:
Alex HeffesHrají:
Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Toby Jones, Rutger Hauer, Marta Gastini, Maria Grazia Cucinotta, Chris Marquette (více)VOD (3)
Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)
Nuda ve Vatikánu. Natočit horor bez děsivých scén, bez napětí, bez atmosféry, bez chvilek úzkosti mi přijde jako skutečné rouhání. S mrazivým potem v zádech vzpomínám na Friedkinova Exorcistu, v němž se tu iracionální hrůzu narozdíl od Obřadu skutečně podařilo zhmotnit. Tohle je cesta pustým filmem... ()
Mikael Håfström mě prostě v hollywoodské produkci nebaví. Již jeho slavný pokoj 1408 byl podle "skutečných událostí" a nelíbil se mi. S obřadem je to podobné. Notně přetáhlá stopáž způsobuje ve své druhé polovině, že si divák již nutně přeje konec. Historka mě přišla o ničem a navíc nebyla podána zrovna přesvědčivě. Kdyby se mě někdo zeptal zda-li věřím více v ďábla nebo v mimozemšťany. Tak mi příjde pravděpodobnější že nás zítra napadnou létající talíře než fakt že v mém okolí se pohybují posedlí lidé. Horor s jednou kočičí lekačkou s kýblem konvezace a polemik u mě není hororem. 25% ()
Ak mate radi filmy o exorcisme, mohol by sa vam pacit aj tento, aj ked mne osobne sa viac pacil VYHANAC DIABLA (1973) alebo V MOCI DIABLA (2005) s Laurou Linney. Tento thriller sa trosku pomalsie rozbieha, avsak ked pride na scenu Anthony Hopkins, zacne to naberat na gradoch. Reziser sa postaral o celkom zaujimavu dusnu atmosferu, kde nechybalo par lakaciek a to nehovorim o poslednej tretine filmu. Anthony Hopkins je skvely herec a hlavne vdaka nemu pridavam filmu aj stvrtu hviezdicku, pretoze na jeho postavu v tomto filme len tak rychlo nezabudnem. Svedsky reziser Mikael Hafström natocil par zaujimavych filmov, mne osobne sa od neho najviac pacila drama zo skolskeho prostredia ZLO MEDZI NAMI (2003) a celkom slusne usiel aj thriller HRA S NEVEROU (2005) s Cliveom Owenom a s Jennifer Aniston. O nieco slabsi thriller bol POKOJ 1408 (2007) s Johnom Cusackom. _________ Anthony Hopkins - (Otec Lucas Trevant) +++ Colin O'Donoghue - (Michael Kovak) +++ Alice Braga - (Angeline) +++ Ciarán Hinds - (Otec Xavier) +++ Toby Jones - (Otec Matthew) +++ Rutger Hauer - (Istvan Kovak) +++ Marta Gastini - (Rosaria) +++ (Videl v kine 05.04.2011) +++ ()
Tak to já měl spíš pocit :), že ze začátku se to rozjelo více než slušně, a pak už postupem času snímek jen horko těžko chytal druhý dech (závěr mne nechal víceméně chladným). Nejsilnější momenty jsem si našel zhruba v polovině, horor to ale je opravdu až na posledním místě... Spíše takový poklidnější "příběh" o nevěřícím Tomášovi. O víře, křesťanství, a síle lidského ducha. ()
Cesta do pekla je prý přímá a jednoduchá, zatímco cesta do nebe je trnitá a plná nástrah. Při sledování Obřadu jsem měl pocit, že jdu rovnou do prdele a beru to přes Očistec. Obřad je unylý, ospalý a nudný film s nevýrazným hlavním hrdinou, Hopkinsem, kterému vypršelo datum použitelnosti a jedním hezkým koněm s rudýma čočkama. ()
- V určitých scénách si lze všimnout nepatrných znaků, které odkazují na přítomnost démona Baala. Když zahlédneme poprvé otce Lucase (Anthony Hopkins), můžeme vidět nejprve shluk koček a později ropuchy. Démon Baal je totiž v grimoáru líčen jako forma muže, kočky, ropuchy nebo jejich kombinace. (drowsy09)
- Divadlo, které je vidět na začátku filmu, je ve skutečnosti Lyric Theatre, které se nachází ve městě Blue Island ve státě Illinois. (Pavlínka9)
- V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 74. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Paldiny)