Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla je prý přímá a jednoduchá, zatímco cesta do nebe je trnitá a plná nástrah. Při sledování Obřadu jsem měl pocit, že jdu rovnou do prdele a beru to přes Očistec. Obřad je unylý, ospalý a nudný film s nevýrazným hlavním hrdinou, Hopkinsem, kterému vypršelo datum použitelnosti a jedním hezkým koněm s rudýma čočkama. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Krucifixy a kýbl svěcené vody s sebou aneb zdařilý mix fikce a reality! (Natočeno dle knihy novináře, jenž se zúčastnil exorcismů a mluvil s knězem, který absolvoval speciální vatikánské vymítačské kurzy). Film snaží vyvarovat známých klišé žánru jako je protáčení hlavy o 360 °, levitace atd., působí místy tedy velmi umírněně a někdy až možná příliš konzervativně, podobně se ze začátku jeví jezuita Lucas v podání A. Hopkinse. Kněz je však příjemně neortodoxní a klidně si při vymítání zatelefonuje./// Herecký nováček O´Donoghue je sympatický, konkurovat však výtečnému Hopkinsovi dokáže málokdo. A že umí být setsakra démonický, nám všem dokázal již před 20 lety v Mlčení jehňátek. Jeho postava není plochá (jak tomu v hororech bývá) a zajímavě se vyvíjí./// Občas mě naštvala přlišná snaha o navození děsu a psycho atmosféry či otravné morbidní flashbacky na Kovakova otce, který připravuje mrtvé tělo své ženy k pohřbu. Příběh filmu není o víře v Boha (ateistům nic nenutí, křesťany neprovokuje), ale spíše o víře v obecném slova smyslu. Kdyby se Obřad trochu sestříhal a do scénáře se přidala naopak filosofická rovina, která by více zpracovávala otázky typu, zda např. výskyt ďábla potvrzuje existenci Boha, nebo jsou-li dotyční lidé jen postižení vzácnými psychickými nemocemi či ne, mohl by z toho být vynikající film, možná i dokument./// Fanoušky seriálu Řím konkrétně Caesara potěší otec Xavier (C. Hinds). Kněžské roucho a role mu neskutečně sedí a charisma by mohl rozdávat. Obřad se natáčel v Říme a Budapešti, lokace jsou tedy velmi autentické, kostýmy taktéž, z čehož je cítit snaha o realističnost. A novinářka (nevýrazná A. Braga) měla naštěstí jen málo prostoru./// Ať už berete Obřad jako naprostou fabulaci či báchorku, nebo snahu se částečně seriózně vyrovnat s tímto celosvětovým fenoménem, bude pro vás film nadprůměrným zážitkem s řadou děsivých, dobře vygradovaných scén a kvalitními hereckými výkony + ďábelskou atmosférou. PS. Ďábel číhá všude, ale nezačněte hned vybíjet všechny muly s červenýma očima, které potkáte. S pozdravem Vaši ochránci zvířat. :) ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na rovinu - raději mám filmy, jako je Vymítač ďábla či Omen. Přesto mě Obřad zaujal - výkonem A.Hopkinse, skvělou hudbou - příkladná ponurost a smyčcové přívaly chvílemi připomínaly filmy historické, fantasy, ale i Coppolova Draculu a působivou kamerou. Smysl pro detail, jenž se v rostoucí nabídce akčních a překotně střihaných filmů vytrácí, šerosvitná kamera, Řím plný tajemství a stupňující se pocit ohrožení. Hlavní hrdina, student Michal, se neochotně a s obtížemi nechává přesvědčit o věcech mezi nebem a zemí. Tvůrci však jako by sami nevěděli, zda točit film fantastický, nebo se snažit o maximální reálnost. Sám divák je pak chvíli co chvíli přesvědčován, že vládce pekel existuje, aby vzápětí viděl, že nejspíš není, a znovu dokola. Škoda nevyužití některých motivů - například kočky jsou v Římě všudypřítomné, ale jen tak pobíhají. Přitom odpradávna jsou spojeny s magií a ďáblem. Horror ne, mysteriozní psychologické drama ano. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, který nevyužívá potenciál toho, co se v něm děje a jede jen na půl plynu. Pokaždé dokáže navodit slušnou atmosféru před samotným vymítáním, ale jakmile dojde na vymítání, je všechen strach pryč. Ani nevím, ale mě vyděsí spíše ta atmosféra neviděného… Jinak Hopkins to vytáhl, všechna čest tomuto herci. Colin se snažil a myslím, že s lepším scénářem by z něj jednou mohl být i velice slušný herec, no a Alice Bragu mám rád už nějakou dobu. Suma sumárum - není to nejhorší, ale mohlo to dopadnout i lépe. 60 %. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neskutečně tupé a klišovité, s nenápaditým a naprosto nudným scénářem a s atmosférou, která by nehnula ani s pětiletým děckem bojícím se bouřky a tmy. Prostě úplně zbytečný film, jenž se snaží zapůsobit jen děsivou myšlenkou exorcismu a přitom nějak opomíjí základní prvky hororu na dané téma, jako je husté napětí, lekačky nebo hrůzný zjev a projev posedlých. V Obřadu se dočkáme nanejvýš toho, kterak kněz neustále mumlá něco latinsky a zuřivě mává krucifixem. Tu jednu hvězdu dávám vlastně jen za Hopkinse, kterého nesmírně uznávám a mám ho i ve své topce a jehož herecký potenciál je naprosto nehoden tohoto hnusného paskvilu, který jeho kariéru akorát znehodnocuje. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Kňaz Lucas, ktorého stvárnil Anthony Hopkins, je exorcistom v malej dedinke blízko Florencie. Vo Florencii istý čas prebýval aj Hannibal Lecter vo filme Hannibal (2001), a tak isto si Florenciu kreslil vo svojej cele vo filme Mlčanie jahniat (1991). (STRATEGYsro)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2011 v Hollywoodu. (ČSFD)
  • Během scény vzpomínky z dětství, kdy připravuje syn s otcem matku na pohřeb, mluví Rutger Hauer maďarsky. Jeho slova by se dala přeložit jako: „Má lásko, můj květ, mé štěstí.“ (Pavlínka9)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama