Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh je obrazem doby, začátku padesátých let, kdy ještě existují poslední relikty svobodného světa, jako např. americká tisková agentura, poslední jazzové kapely, a kdy berou za své i naivistické demokratické představy „bývalých“, tj. lidí, kteří neoddiskutovatelně patřili ke světu první republiky. Komunistický režim všechno „bere šmahem jako smrt“ a nejen jako. Ve středu dění se ocitá parta mladých lidí, kteří se točí kolem jazzové kapely a jedné krásné dívky. Geraldinka, ještě vlastně nedospělá a rozhodně nezodpovědná slečna, která si myslí, že je chytřejší než všichni a že na světě je proto, aby se bavila, se zaplete do režimních sítí, které ji zničí. Ale její životní nezkušenost nepřehluší její sílící a postupně vědomý smysl pro spravedlnost: potřebným je třeba pomáhat a oportunismus je jí rozhodně cizí. Původní Škvoreckého příběh je odrazem skutečných událostí, ale jeho stylizace je pro autora příznačná. Zdánlivě lehká a vtipná konverzace zamilovaných mladých lidí zachycuje jen část jejich života, druhá část neodvolatelně spěje k dramatickým událostem. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení začalo v pondělí 23. února 2009 ve studiích na Kavčích horách. První fáze – zimní trvala do začátku března a vyžádala si 9 natáčecích dnů. Letní část filmaři zahájili 8. května a po 15 filmovacích dnech ji ukončili začátkem června. Točilo se především v Praze a v Králově Dvoře. (Česká televize)
  • Ve filmu se objevila do té doby neznámá Emma Smetana, která se později proslavila coby televizní moderátorka. (M.B)
  • Po shlédnutí tohoto filmu Josef Škovercký prohlásil, že chtěl vždy vypadat jako Danny Smiřický v podání Vojty Dyka v tomto filmu, a navrhl režisérce Andree Sedláčkové, zdali by nechtěla zfilmovat také jeho román Zbabělci. O ten již v minulosti projevil zájem např. Jan Hřebejk. (artcha)

Reklama

Reklama