Reklama

Reklama

Špačkovi v síti času

(seriál)
TV spot
Fantasy / Rodinný
Česko, 2013, 7 h 28 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Lucie Konášová

Hrají:

Leonard Stirský Hädler, Johana Krtičková, Alena Jakobová, Pavel Liška, Klára Issová, Tomáš Hanák, Vladimír Javorský, Miroslav Táborský, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Dobrodružné putování malého Matěje Špačka do míst, kterými protéká čas každého z nás. Seriál vypráví příběh rodiny Špačkových, která se náhodou ocitne na festivalu kouzelníků, kde vystupuje i skvělý mág Garibaldini – ve skutečnosti ředitel tajuplného Paláce času, což je prostor, kterým protéká čas každého z nás a kde jsou uloženy svazky lidských životů. Seznámení malého Matěje Špačka s Klementinkou, dcerkou Mistra Garibaldiniho, odstartuje gejzír velice dramatických a také humorných událostí. Spolu s Matějem navštívíme „zásvětní úřad", stáváme se svědky posunů v čase a tím i proměn a korekcí osudů jednotlivých hrdinů, dozvídáme se o přidělování recyklovaného času, máme obavu o to, aby se Zásvětí nezmocnila lidská hamižnost, prezentovaná majitelkou kosmetické kliniky Macháčkovou. Je to seriál vícevrstevný, nabitý dějem, seriál, kde se volně prolíná rovina současného reálného světa s rovinou světa fantazijního a který také retro pohledem nahlíží do minulosti.
Klasický rodinný seriál s fantasktní atmosférou světa ztracených věci, snů i času určený divákům všech věkových kategorií. Zásadní roli má humor, protože celá eskapáda trampot rodiny Špačkových, kteří uvíznou v pasti ztraceného času, má groteskní ladění, i zlo je zde víc humorné než děsivé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

stration 

všechny recenze uživatele

Tak po dodívání posledního dílu musím konstatovat, že to nebylo až tak špatný. Celkem slušný triky, dobrá hudba a originální námět. Nejvíc mě štvalo strašně typové obsazení, protože když vidíte Táborského a Navrátila v první jejich scéně, je vám naprosto jasný, co to bude za figury. Naopak Zedníček v roli Einsteina byl sympaťák. Celý seriál bych tak o třetinu zkrátil. Chvílema to bylo fakt dost nudný. Kult se z toho asi nestane, ale dívatelné to rozhodně je a jako český seriál pro děti dostačující. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Konášová v síti stereotypu. Ten systém něco zkazíme - někam cestujeme - něco opravíme se vážně začal zajídat po několika dílech. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Fascinující, kolik lidí nadává na zcela nesmyslné věci, jako je neznalost fyziky a argumentují tím, že Vorlíček a Macourek to dokázali lépe a úžasněji atd.. Tohle jde ale právě v jejich stopách a mnoho z jejich děl překonává, nebo mi chce opravdu někdo tvrdit, že Špačkovi jsou horší, než Létající Čestmír? Naopak, je to celkem povedené a naprosto nechápu argumenty např. pí Spáčilové (dumám nad tím, zda je to pí. oslovení slušnosti, nebo naopak), která naznačuje podobnost s Harrym Pottrem... V čem sakra? Jenom proto, že jsou tam kouzelnící (a to jsem si skoro jistej, že budou jen v prvním díle)? Ne, určitě to není nejlepší seriál, ale takovou hanu si nezaslouží, obzvlášť po dvou odvysílaných dílech. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 3/10 Hudba 7/10 Efekty 5/10/// PLUS: hodnotím i s příhlédnutím k tomu, že dětem se to nejspíš bude líbit, je to nenásilné, snad líbivé, takže věková kategorie 3-12 může být spokojená, je potěšující že se na tvorbě seriálu pro děti podílí tolik zkušených a kvalitních herců, občas je tu snaha o "vyřádění se" na své postavě (hlavně záporné postavy), nebýt toho přehrávání tak by to i šlo, Johana Krtičková vypadá na nadějný talent, ostatně není to její první zkušenost, největší pochalu ale zaslouží hudba u závěrečných titulků, je příjemná a chytlavá a dabing Vladimíra Čecha MÍNUS: tak tady toho bude víc, kde jenom začít, nejvíc mě mrzí to, že nadějný seriál ve výsledku vypadá tak jak jsme ho viděli, námět je přitom úžasný, ale nepodařilo se ho ani dobře zpracovat a ani slušně využít, čekal jsem od toho něco jako Křeček v noční košili, Létající čestmír, které jsem viděl v dětství a abych nesrovnával jen na základě nostalgie, tak jsem oba seriáli nedávno viděl a herecká kvalita i scénář a humor jsou na mnohem vyšší úrovní než co předvádí Špačkovi, přibližně 10 dílů jsem se nudil, než se začalo něco pořádného konečně dít, mnohokrát jsem nechápavě zíral, jak je to hloupé, nelogické a herci jako Stírský a Liška jsou tu fakt na ranu, postavy které hrají Javorský, Táborský a Nosek jsou tak protivné a nesympatické, že mi těch herců bylo líto./// Shrnutí: Na Špačkovi v síti času jsem se převelice těšil, čekal jsem sice dospělejší verzi, ale ani verze určená dětem mi nevadí. Bohužel přes jisté porodní bolesti (na seriál se čekalo 2 roky) vyšel z tohoto dílka podprůměrný seriál, který nevyužil svůj potenciál a v mnoha směrech pohřbívá slibný námět./// Celkem 43%/// ()

honajz 

všechny recenze uživatele

První díl mi přišel poněkud rozpačitý. Jistě, nechybí tu určitá hravost a fantazie. Koho by nelákali kouzelníci a tajemné kufry a předměty z našeho dětství? Na druhou stranu Liška hraje, já fakt nevím proč, zase blba. Dokázal bych si místo něho představit třeba Lukáše Vaculíka a vím, že by i toho zmateného taťku zahrál daleko líp a přesvědčivěji. Liškovi chybí jakýsi cit, kdy už se křupanské herectví nehodí, protože tím svoji postavu strašně shazuje. Issová hraje kdovíproč uťápnutou pipku. Navíc jí těžko věřit, že je mámou od tak velkých dětí (což platí i na Lišku). A postava Matěje je mi silně nesympatická - co mi má být sympatického na mentálovi, který místo aby pomáhal upevnit kolo, nechá se zavalit lodí? Přitom mu asi musí být jasné, že loď asi autem neodvezou. Nebo model letadla ovládá tak skvěle, že zkazí půlroční práci policajtovi (to mělo být vtipné? Že někdo někomu něco zničí?) nebo zničí sousedce kytku (na tom je taky veselé přesně co?). Linii s benzínem a traktorem jsem taky nepobral, je zde jen proto, aby Špačkovi museli na tom festivalu kouzelníků v zapadákově skončit. Btw, jak se tam tak rychle přemístil zlý kouzelník? Obecně mi vadí nešvar současných českých seriálů a filmů - všechny postavy se chovají jako dementi, jsou uřvané a hysterické, tedy zcela nereálné. A nikoliv, není to vtipné, ta uřvanost. --------- Hned na úvod druhého dílu si říkám, když je kufr tak důležitý, proč jej nechávají volně k dispozici komukoliv, kdo půjde kolem pokoje a nahlédne dovnitř? Také si říkám, že na to, odkud Klementinka pochází a jaké znalosti asi má, se chová docela pitomoučce. Že se Matěj i zde chová jak sobecký pitomec, asi aby Klemče co nejvíc zavařil, to už se asi dalo čekat. Proč si vyloženě chytrý ředitel ústavu času drží tak slizkého zaměstnance, jakým je 205? ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, mě to prostě bavilo od začátku až do konce a myslím, že kdybych byl ještě dítětem, bavil bych se u toho přinejmenším stejně dobře, přestože se dějem nesou některé opakující se motivy. Celý nápad je totiž poměrně originální, jeho zpracování je příjemně hravé a poněkud svérázná atmosféra působí osvěžujícím dojmem, mimo jiné díky úžasně sympatickému strýčkovi Bertíkovi, dokonale úlisnému úředníkovi číslo 205, roztomilé Klementince s modrými vlásky a samozřejmě i velmi pěkné ústřední písničce. 75% ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, na české poměry dost vyvedená fantasy, dle mého jeden z nejvydařenějších seriálů pro děti a mládež posledních let. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Já osobně na tyto rodinné projekty nejsem. Ovšem okem dětského diváka mi to zas tak šílené, jako mnoha pisatelům zde, nepřišlo. Ne televizní zpracování dobré tedy tři. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Je samozřejmě chvályhodné, že se čeští tvůrci snaží v momentální záplavě vztahových seriálů zavděčit i dětským divákům. Zásadní chybou je ale z mého pohledu herecké obsazení. Liškovi už další "idiot" vážně nesluší a představitel Matěje (hlavní postavy) je neskutečně otravné a nesympatické stvoření. Všech 16 dílů (mohlo jich být i méně, když už jsme u toho) jsem přetrpěla, ale reprízy si s klidem nechám ujít. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Možná je to naprostý čaj proti americké produkci, ale zase je tu spousta našich nejlepších herců v nejlepší formě a jak vidno- užívají si to. I naprosté miniroličky jsou zahrané poctivě a to je to nejdůležitější. Nedával jsem seriálu moc šancí a nakonec jsem ho v klidu dokoukal celý. 70% ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Premisa, námět super. Myslím, že obsazení celkem sedí (Javorský nikdy nezklame, Čmaňa a jeho Bertík vede!) až na ultraprotivnou ségru. Rozjede se to solidně a spousta vychytávek v zásvětí vane čerstvým vánkem. Bohužel postupem času všechno začne šustit papírem (úplně nejvíc dětské dialogy), až se prodereme ke spoustě epizod, kde se vlastně vůbec nic nestane a navíc se z valné většiny odehrají v běžném světě, což je vyloženě na škodu. Triky jsou fajn, hudba s ozvučením též, ale stejně těmi nejlepšími devizami zůstávají výtvarné a architektonické ztvárnění zásvětí, námět a titulní (závěrečná) píseň. 2,49 hvězdy ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

Kamenem úrazu je zde hlavně obsazení, tak špatné dětské neherce člověk dlouho neviděl. Přidejme k tomu lacině podbízivé dialogy ("to je husté"), pár špatně hrajících a špatně intonujících dospělých neherců (Predrag Bjelac, Zoran Kovačevič), obsazených patrně pro splnění nějakých multikulti kvót a špatný scénář plný nelogičností (zřejmě spíchlý horkou jehlou: v patnácti dílech se děj zamotá a rozehraje se několik linií, které sledujeme, problémy se zdají být zoufale neřešitelné, a mocnosti typu Javorský neporazitelné, aby se v šestnáctém díle všechno s přehledem a elegancí tak nějak jednoduše vyřešilo a rozuzlilo... ), a máme další seriál pro děti, ty přece zkonzumují všechno, žejo. Škoda. Protože, upřímně, ten původní nápad by nebyl špatný, a některé detaily v něm obsažené mohly působit magicky a mysteriózně (např. navracení dospělým jejich oblíbené, poztrácené hračky a amulety z dětství). Až na ústřední znělku seriálu mi ani hudba nepřišla dobrá (tedy, ne že by mi znělka přišla dobrá, ale přece jen, je to znělka a má potřebné parametry). Hudební doprovod sestává z několika samplů, které nakonec znějí jako ze seriálu Ulice (tam taky mají pro scény s určitým emočním zabarvením stejnou hudební smyčku). A Táborskýho ksicht teď nějakou dobu nechci vidět. ()

majkl44 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to, jako dobrý nápad a říkal jsem si, že se na to podívám, abych ocenil několikaletou práci, která byla celému projektu dána.. Co se tedy týče efektu, na kterých se pracovalo právě tak dlouho jsou vydařené. Obsazení dospělých postav je bezvadné a je vidět, že herci a herečky umí opravdu zahrát cokoliv. Děti by mohly být lepší, ale možná je to chyba scénáře. Přijde mi, že mluví hrozně nepřirozeně a samotným jim to nejde přes pysky. Trochu to sedí jedině k holčička s modrými vlasy, protože je z jiného světa. Mluva dětí z lidského světa je divná, tomu se musí divit i samotní teenageři, v jejichž věku jsou sourozenci. Příběh je podle mě zbytečně protahován a vede akorát k tomu, že začíná brzy nudit. V některých dílech se skoro nic neděje a celý příběh by se dal upravit pro samostatný film. Dále mi tu vadí, že je tu nějak moc pitomých náhod najednou které vedou akorát k trapnosti než k zábavě. ()

islanzadi 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době český seriál, který se mi líbil. Opravdu jsem si zamilovala postavu ducha Einsteina. Možná se to někomu nelíbí, ale je to přiblížení významného vědce dětem a těm těžko můžeme vysvětlovat teorii relativitybpodle učebnic fyziky. ;-) ()

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

Po velmi průměrné prvním dílu jsem si říkal: "Dám jim šanci, třeba se v dalších dílech zlepší". Jak jsem mohl být tak bláhový..., nakonec ten první díl byl nejlepší. Při Smyczkových zkušenostech bych čekal, že se vyhne některým pastím jako je angažování Lišky jako prototypu nešikovného pablba nebo nezvládnutí hysterických dětských herců (?) (obzvláště L.H. Stirský jako Matěj a Alena Jakobová jako Dáda jsou mimořádně nesnesitelní), nicméně se tak nestalo Smyczek nechal věcem nejspíš volný průběh. Proto se tu také objeví podivné trio záporáků/nezáporáků: v podobě neschopného klauna naprosto neschopný Táborský, v podobě 205 oslizlý a nelogický Javorský a v podobě majitelky wellness salonu mimořádně trapná rádoby démonická Stašová. Poslední jmenované ještě sekundují dva plešatí pohůnci ve zlatě lemovaných bombrech a černých brýlích, z nichž Zoran Kovačevič je obzvláště bizarní. Hanák, Issová a Zedníček jsou také hodně průměrní a nepůsobí tak nesnesitelně (až na Zedníčka v roli ducha Alberta Einsteina). Co se týče příběhu a fantasy tématu, tak ten je jaksi v pozadí a o fungování zásvětí se dozvídame pouze nezbytné minimum (což vynikne v momentě kdy chce 205 celý úřad zdigitalizovat - není vůbec jasné co by digitalizovali a k čemu by to vlastně mělo být). Digitální triky jsou na horší úrovni než v půlce 90. let, to se měli tvůrci raději držet triků klasických v podobě maket a miniatur. Celkově je seriál velké zklamání, mohlo to být nápadité oživení zdejší tvorby pro děti, ale celé to končí jako chaotická fraška nejnižší úrovně. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Mě tahle dětská záležitost vyloženě baví (stav po třech dílech). Atmosféra je mile osobitá, holčička s modrými vlásky roztomilá, dějově trochu zašmodrchané, pro děti, zřejmě až příliš, ale nemyslím, že by mi tenhle fakt v dětství vadil. Holt mě něco v ději minulo, nic se nedělo. Počkám ještě do konce, ale na rozdíl třeba od dokonale mimozní novodobé Saxany nebo hraného Macha s Šebestovou mám z tohoto počinu radost. ()

Reklama

Reklama