Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smrtící milostný trojúhelník, který rozpoutá válku gangů... Filmografie legendárního herce Anthonyho Quinna (1915–2001) čítá pestrou škálu banditů, zločinců nebo mafiánů. V gangsterce Šéf je mrtvý se představil jako Don Angelo DiMorra, kmotr jedné ze tří mafiánských rodin, které svedou nelítostnou válku o vládu nad celým městem. Křehkou rovnováhou seskupení mafiánských rodin v jedné korporaci otřese nečekané úmrtí jednoho z jejích představitelů – Dona Paola Regalbuta. Podle dávných kriminálních tradic je proto svolána národní rada, aby vykázala důležité rozhodnutí založené na nestranném posouzení věci. Regalbutův výbušný syn Frankie (Robert Forster) podle názoru rady zatím není připravený převzít rodinný podnik, ale kmotr Don Angelo mu nabídne, že ho dočasně vezme pod svá křídla se slibem, že mu později nebude stát v cestě. Nové mocenské uspořádání ale vezme rychle zasvé, protože se oba osudově zamilují do stejné dívky. Série zrad, intrik a nedorozumění vyústí v krvavou válku gangů, ve hře je totiž lákavá kořist v podobě vlivu nad celým městem. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po smrti starého Dona to vyzerá na film o postupnom vzostupe jeho syna ako nového nástupcu. Lenže tempo filmu je až príliš pomalé a Frankie v podaní Roberta Forstera dvakrát veľa rozumu nepobral, takže sa to nejak točí v kruhu. Až sa to to prepne na milostný trojuholník medzi Frankiem, osudnou blondínou a dočasným starým Donom (Anthony Quinn), ktorý zobral pod svoje krídla mladíka. Prvá polovica filmu je fakt strašne nemastná neslaná. Ale akonáhle vypukne vojna a k slovu sa dostane vo veľkej miere akcia pod vedením bratov Fargových, ktorý pomáhajú Frankiemu, tak film konečne neustále začne viac a viac gradovať. Až sa nakoniec ukáže o kom vlastne tento film v skutočnosti je. O prefíkanom Tony Fargovi v podaní famózneho Frederica Forresta. Škoda, že celý film nebol od začiatku z jeho pohľadu, prípadne, že nikdy nevznikla nejaká dvojka o jeho ďalších osudoch. Ešte keby sa film venoval trochu viac aj jeho súkromiu, tak by sa jeho výkon dal porovnať aj s legendárnym Pacinom v Kmotrovi. Ale tá prvá polovica je fakt príliš dlho rozbehová. Našťastie toto je ten typ filmu u ktorého keď pretrpíte začiatok, tak postupne budete stále viac a viac nadšený, až to vygraduje do fenomenálneho finále. Ale tá nemohúcnosť mladého Forstera, kvôli ktorému som si to pustil, ma fakt srala. 7/10. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina je strašná nuda. Všichni ty mafiáni tam akorát hrajou golf a vedou nekonečný rozhovory o ničem. Už jsem myslel, že to snad ani nedokoukám, ale zhruba v půlce filmu se to konečně rozjede a přijde nějaká akce a docela hodně mrtvol. Škoda toho zbytečně natahovanýho začátku. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Niektoré nepresvedčivé postavy a ich chovanie nebránia uźiť si slušnú atmosféru dobovej gangsterky na čele s Anthony Quinnom, ako hlavou mafiánskej rodiny. (6/10) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Očividná odpověď na o rok staršího Kmotra, obzvlášť tedy v závěru, kdy se mafiáni navzájem střílejí (vynikající scéna, vrchol filmu), podřezávají v holičských křeslech, nakládají do sudů a jinak rozverně likvidují. Tehdy také Šéf je mrtvý konečně nabere tempo. Do té doby totiž jde o velmi, veelmi, veeelmi pomalý film, v němž se sice stále něco děje, ale nedá se říct, že by to "něco" za něco stálo. Anthony Quinn ovšem nezklamává stejně jako hudba Jerryho Goldsmithe. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Místy až příliš ustrnulé, ale dobré. Akční sekvence jsou mimořádně vyvedené a příběh je klasicky tvrdý, přežijí jen nejsilnější a nejchytřejší.!!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmy o problémech v mafiánských rodinách nemám moc rád. Vlastně ani nevím, proč vznikají. V podstatě jde jen o oslavu utrpení lidí, jak těch, které mafiáni okrádali či vydírali, tak i těch rodin samotných, kde na příslušnost k "rodině" většinou všichni doplatili životem. Tenhle dvouhodinový film, rozvláčně a pomaličku vyprávěný, vlastně nakonec není také o ničem jiném, protože většina postav zhebne, než závěrečné titulky začnou (takže ani nemá smysl si je oblíbit, či ne), nebo jsou na vozíku a nepohybliví, snad jen ten chlap, co vylezl z kriminálu zrovna včera, ještě žije... Netuším, co ten film měl či chtěl říct. Že se se mafiáni střílejí mezi sebou, ať kvůli náznaku podezření, nebo kvůli touze po větším území? Že někteří z nich sice jsou také hajzlové a vrazi, ale ne až tak velcí? A ta zápletka se zpěvačkou, ach jo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Typická kriminálka ze 70. let, která nebyla plná krve a násilí, ale přesto napínavá. ANTHONY QUINN dodal samozřejmě tomuto dílku správný punc. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mafiánka bez uměleckých ambicí, jaká to úleva! 1)  Po Kmotrovi, který se mi líbil - nelíbil zhruba stejně jako dead Don logicky vznikla celá řada apologetů, přiživujících se na oblíbenosti žánru. Nic nového ve věci filmů o mafiánech uvedené dílo nepřináší._____ 2)  Zaujali mě 32letý Robert Forster (následník Frank) a především 37letý přitažlivý Frederic Forrest (jeden z bratrů Tony Fargo)._____ 3)  Spoiler. Neodpustím si jednu poznámku ke scénáři. Don Angelo rozpoutává boj na život a na smrt proti Frankiemu, aniž si zjistí, jaký vlastně je protivníkův vztah k předmětu sporu? Jeho očividně unáhlená reakce, člověka, který velí významnému gangu a umí se skvěle chovat, je v přímém nepoměru ke zmiňovaným skutečnostem. Kdyby se s ním alespoň pokusil domluvit, ale on ne. No jo, kdyby se domluvili, pak by nebylo, o čem točit._____ 4)  Mimochodem, jak to, že šéfové (zde Don Angelo) jsou v podobných filmech vždy tak distingovaní? Kde se naučili zdvořilému chování? Při přestřelkách na ulici?_____ 5)  A tak pro mnohé diváky jedinou významnější atrakcí snímku je Topless Bottomless Bar._____ 6)  Výstižný koment: honajz**. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Divatelne vic nez otravny Kmotr, ale zadny zazrak se bohuzel nekona. Takova spoust pro jednu sukni? Ti chlapi jsou uplne vykradeni... Nekolik klise a na konci zustava jen ten, kdo je stranou. Nebo poradne kwrdy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak asi to bude Fleischerova a Quinnova odpoved na kultoveho Kmotra od Coppolu. Je tam syn mafianskeho bossa, schadzaju sa mafianske rodiny ...... cim dalej som sledoval film tym som bol viac isty tym, ze je to to, co som napisal . 70 % ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní mafiánský film. Trošku pomalejší děj, napsaný ale výborně. Velmi dobré herecké výkony ne jen od Anthony Quinn, ale i Al Lettieri (Útěk, Kmotr,), málem jeho poslední film, taky hodně dobrý Robert Forster (Jackie Brown), anebo Frederic Forrest (Rozhovor), je to i velmi kvalitně obsazený film. 4/5 ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Tato gangsterka je něco mezi Kmotrem a Valachiho svědectvím a nabízí zajímavou podívanou v pomalém tempu s excelujícím Quinnem. V obsazení jsou také dva herci z Kmotra: Al Lettieri (v Kmotrovi Sollozzom, zde Vince) a Abe Vigoda (v Kmotrovi Tessio, zde Don Talusso). ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Že by trochu parafráze na Helenu trojskou? Válka mafián kvůli ženský, no stát se může cokoli. Nicméně je to děsná nuda až na pár chvilek se nic zajímavého neděje a Anthony Quinn se plácá v roli, kterou mohl ztvárnit mnohem líp. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že tu hraje Anthony Quinn nemám dôvod prečo si tento film zapamätať. Dialógy sú rozťahané a nezaujímavé, dej stojí na dvoch-troch myšlienkach, čo je na krimi film o mafii málo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si kolik vykrádaček Kmotra se asi objeví a hle první přišla hned rok poté. Fleischer to ustál celkem se ctí, ta spleť mafiánských vztahů je fajn, prostě jeden Don chce rozpoutat válku mezi dvěma skupinami a tak využije pipinu, co neumí udržet nohy u sebe a válka je na světě. A zejména v druhé půlce mají všechny ty vraždy či střílečky grády, zejména odpálení hotelu a následné palba z kanálů. Jen si člověk říká, co proboha dělá policie. A proč se všichni chovají jako pitomci, nepřemýšlí kdo za tím stojí a nikoho nenapadne zvednout telefon a promluvit si - jak se na konci ukáže, vše vyřešit byla otázka dvou minut. V první půlce navíc celkem nuda, podpořená tím, že kromě Quinna tam není jediný charismatický herec. Prostě hodnocení odpovídá známosti filmu tady... solidní průměr s plusy i minusy na 3*. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Tyjo.Tady nějaký frajeři nakoupí hero,což tenkrát zřejmě mezi oldies x youngies mafianies dělalo nějaký morální potíže??Každopádně jim celou tu partu dobrot střelí frajer aka Sid Heig a maže pryč.A TOHO já mám RÁD!!! ()

Reklama

Reklama