Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 2
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (284)

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Čítam tu niečo o sofistikovanom rozprávaní, ktoré využíva thrillerové prvky, čítam tu o dokonalej kostýmovej dráme, o distingvovanosti a inteligencii, vidím tu štvor- a päťhviezdičkové hodnotenia svojich obľúbených užívateľov a nestačím sa diviť. Ešte že mám naliaty svoj čaj... Pochopím, keď to povie taký JFL, tomu zmäkol mozog pri organizovaní festivalu brakových filmov, ale takýto všeobecný chválospev som nečakal. A možno som mimo ja. Istý čas som uvažoval či všetky tie telenovelovité postupy v podobe totálne prepiatych reakcií postáv, brakových zvratov (zafačovaný, vraj mŕtvy "kvázi-brat" sa po rokoch objaví na prahu domu a potom zmizne), manipulácií zlodušských rozmerov (komorníkova manželka a jej snaha zničiť manželovi život) a prekvapivých odhalení, nie sú myslené ako vtip. Ale zistil som, že nie. Zistil som, že to je vlastne len sofistikované rozprávanie, ktoré využíva thrillerové prvky. Za takýto eufemizmus by v politike priam vraždili. Dobre, milo ufrflaný konzervativizmus a ludizmus Maggie Smithovej mi bol extrémne sympatický, vlastne len kvôli nej som to vydržal pozerať do štvrtej série. Ona jediná so svojimi hodnotami vlastne stála v skutočnom konflikte a v opozícii voči prichádzajúcej dobe. Ale od Britov by som predsa len čakal trochu viac, najmä po skúsenostiach s Ivoryho adaptáciami Forsterových románov alebo s Návratom na Brideshead a Ságou rodu Forsytovcov. Dowton Abbey tu naozaj vychádza len ako hra na distingvovanosť, suchosť, inteligenciu a aristokratické hodnoty, pretože v jadre je to číro obchodnícka a okatá snaha zaujať diváka všetkými dostupnými a najmä vulgárnymi a šťavnatými prostriedkami. Ak by bola snímka zasadená do ružových záhrad alebo argentínskych plání, všetci by okamžite rozdávali odpady. Pokiaľ by niekto mal chuť na tematicky (zánik starého sveta šľachty a nástup sveta nového) a žánrovo (kostýmová melodráma) sčasti podobné diela, akurát bez "moderného" a "sofistikovaného" rozprávania, odporúčam mu Viscontiho Geparda a Ivoryho Súmrak dňa. Viem, nie sú to seriálové rodinné ságy, pracujú s inými naratívnymi postupmi, ale platí, že hovoria prakticky o tom istom a lepšie - pretože aj svojou formou sprítomňujú niečo z odchádzajúceho sveta a nerobia z toho len trápny, telenovelovitý spektákel. Nuž a potom je tu iný súčasný seriál, ktorý taktiež sleduje reakcie aristokracie na meniacu sa dobu, a to v spojení s rodinnými problémami - The Crown (a áno, aj v tomto prípade ide o trochu iný žáner). ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Miluju dobová dramata, miluju Anglii a miluju i její historii - takže se mi DA nemůže nelíbit. Pravdou ale je, že zpočátku cesta k zamilování si jej byla vcelku trnitá. Atmosféra je podmanivá, ale první díly nejsou až tak nadprůměrné a poslední epizody třetí série jsou chvílemi dosti nezáživné. Dovedu si představit, že kdyby se jednalo o další dítko BBC, bylo by to ještě o kus lepší a propracovanější. Služebnictvo mě ale nesmírně baví - konečně seriál, kde neběhají jen jako němí, ale mají své sny, mozek, city a ambice. A v čele s intriky Thomase a Mary je to hodně zábavná podívaná. Přestože mi tahle soap opera učarovala, jedná se o naivní pohádku; vztahy mezi panstvem a služebnictvem se i historikům zdají směšné a je pravda, že občas se načapu, jak nedůvěřivě vrtím hlavou, když se jeho milost až příliš zajímá o zájmy služebnictva. :) Jak jinak bychom ale mohli milovat lady Mary nebo Lorda Granthama, že ano. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Nabídněte si lahodný britský černý čaj s mlékem a staňte se členy či členkami panství Downton, ať už se budete cítit lépe mezi těmi nahoře či dole. Snad vám přiroste k srdci stejně jako mně a bude vám zatěžko ho opouštět. Seriál se odehrává na počátku 20. století a hýří tedy šarmem a elegancí a i přes všechny nevídané novinky, kterým se postupně otevírají dveře, se lpí na osvědčených tradicích. Jak už zde bylo zmíněno, tento seriál svou úrovní vybočuje ze všech těch, co se v poslední době objevují, plných vulgarit a intimních scén. Žádný z obyvatel Downtonu si nezasluhuje, abych si ho neoblíbila, neboť se všichni projevují lidsky a nemyslím si, že by byly černobílé. Nevidím důvod, proč bych měla hanět druhou sérii, neboť mi nepřišla ničím odlišná od té první, takže pokud jste si Downton v první sérii skutečně oblíbili, dle mě se těch dalších nemusíte bát. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím k nehynoucím milovníkům Británie jako takové, ale fanouškem britských seriálů nepochybně jsem. Panství Downton je takřka dokonalou exkurzí do staré, snobské Anglie se všemi jejími plusy a mínusy. A proto jsem si tento krátký seriál mimořádně oblíbil. Líbí se mi jak postavy řeší veskrze fádní záležitosti na pozadí skutečných událostí, jak se z nich během vteřiny stávají skety kvůli penězům, jak touží po jiném postavení a podobně... Po čase se to možná ale leckomu okouká. Ovšem nebýt Maggie Smith... Nevím, nevím, zda bych nešel o hvězdu níž. Takhle ovšem není, co řešit. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

První řada ___ První díl: 95% ; Druhý díl: 80% ; Třetí díl: 85% ; Čtvrtý díl: 85% ; Pátý díl: 80% ; Šestý díl: 80% ; Sedmý díl: 90% Downton Abbey je drama bez konfliktu, takřka experiment. Důležité je, že seriál je to vyprázdněný, nikoli nedějový, i tu nejnicotnější maličkost dokáže nafouknout do rozměrů životní události. Vše úspěšně zasazeno do dobového kontextu, který se nezapomene připomenout. Lituji jen nedostatečně využité postavy Batese, která se v první díle hlásila o mnohé, později ale začíná být jasné, že plní hlavně funkci Mary Sue. Snad získá silnější postavení v budoucí řadě. Druhá řada ___ První díl: 70% ; Druhý díl: 60% ; Třetí díl: 70% ; Čtvrtý díl: 50% ; Pátý díl: 50% ; Šestý díl: 45% ; Sedmý díl: 85% ; Osmý díl: 75% Osudy postav se rozbíhají do všech stran, což způsobuje obrovské problémy v účinnosti vyprávění, které bylo v celku velmi spolehlivé. Zejména se ve snaze o emocionální odezvu cosi neustále oddaluje a protahuje. Jsme vědomě seznámeni se spoustou dílčích motivů, které se úspěšně hasí, aby se následně, třeba již v příští epizodě, objevily znovu a vyvrcholily v tragickou událost. Několik dílů je navíc opravdu diletantsky sestříháno (opět z neschopnosti prolnout více než tři souběžné linie). Prohraný boj s nepřiznanou melodramatičností ve stylu moderních amerických seriálů. Christmas Special 2011: 75% ()

Galerie (1 758)

Zajímavosti (41)

  • V šesté epizodě páté série se dozvídáme, že pes lorda Granthama (Hugh Bonneville) Isis, který se v seriálu objevuje už od první série a má tedy víc než 10 let, se cítí špatně. Důvodem je rozhodnutí autorů ho nechat během páté série zemřít, protože má stejné jméno jako teroristická organizace, která od jara 2014 zabrala významnou část Iráku a Sýrie. (KlonyIlony)
  • Seriál se vysílal ve vice než 200 zemích a sledovalo jej 120 milionů diváků, včetně britské královny Alžběty II. (M.B)
  • Řecká státní televize z jedné epizody seriálu vystřihla scénu polibku homosexuálů, a to prý z důvodu vysílání této epizody v době, kdy bylo přístupné i dětem. Necensurovaná epizoda byla odvysílána v noci. (JoranProvenzano)

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama