Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Duben 1912. Na Downtonské sídlo dorazí zpráva o ztroskotání Titanicu, což má pro rodinu dalekosáhlé následky. Při námořní tragédii totiž zahynul přímý dědic veškerého majetku a rodina v čele s Robertem, hrabětem z Granthamu, a jeho ženou Corou musí nově řešit otázku majetku. Kvůli klauzuli ustanovené Robertovým otcem při jejich svatbě spadá veškeré jmění pouze mužskému dědici. Podle tradiční zásady, že majetek má zůstávat v rodině, začnou se manželé na popud Robertovy pletichářské a staromilské matky Violet poohlížet po nápadnících pro Mary, nejstarší ze svých tří dcer, v řadách příbuzenstva či spřízněných rodů. Současně do sídla přichází nový komorník John Bates, který u stávajícího služebnictva vzbudí pozdvižení, neboť ho lord přijal, přestože kvůli zranění z Búrských válek kulhá a nemůže tedy plně zastat povinnosti své funkce. Krom toho si na post lordova komorníka brousil zuby první sluha, lstivý Thomas, který okamžitě začne spřádat plány na zdiskreditování konkurence. Čestný a zásadový John nicméně najde zastání u vlídné služebné Anny a postupně si získá i důvěru hlavního správce sídla, pana Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem teď pár dílů z třetí a čtvrté řady a říkala si, že si to zkusím dát od začátku. A ano, je zajímavé vrátit se na začátek, když vše, co jsem prozatím viděla, postavy ještě čeká. Je to rozhodně zajímavé už od tohoto prvního dílu (zvlášť porovnávat prozatimní charaktery, které se časem trochu promění), bavila jsem se a vůbec mi nevadilo, že jsem věděla, jak to skončí. Pátou hvězdičku dávám za dvě věci. Za scénu, kdy pán promlouvá k panu Batesovi a říká mu, že musí odejít. Protože to co předvedl ve výrazu Brendan Coyle... to byl prostě herecký koncert. Fakt mě to dostalo. A potom kvůli samotnému závěru, který mi vyvolal úsměv na rtech. ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zaujimave vratit sa 6 serii naspat a znova si pozriet zaciatok. Vidiet vsetky tie zname tvare, ktore "nicnetusiac" cakaju, ako sa vyvinie ich osud...Vtedy este nikto netusil, co prinesie rok 1914...Ked to uz clovek vidi druhykrat, viac si vsima detaily. Po prvom pozreti som dala 4*, teraz ich zmenim na 5. Predsa je to len skvostny serial a kludne aj na viac pozreti. Zaujimave je, kolko zmien sa tu udialo...a kostymy - aky obrovsky rozdiel v obliekani v roku 1912 a v case 6. serie roku 1925. Downton Abbey SUPER!!! Prva epizodka zacina spravami o potopeni nepotopitelneho Titaniku...a zaujme natolko, ze clovek si pokracovanie jednoducho nemoze nechat ujst...Uprimne sa tesim na dalsie diela tohto tvorcu. Jeden z NAJLEPSICH SERIALOV ever :-). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Rozhovor mezi Thomasem (Rob James-Collier) a O'Brien (Siobhan Finneran), během kterého oba kouří, byl první natočenou scénou celého seriálu. [Zdroj: Emma Rowley – kniha Zákulisí Panství Downton - Podrobný průvodce 1. - 4. sérií] (filmovyfan)

Reklama

Reklama