Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 6
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Recenze (284)

Petra46 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé britské dobové drama, tentokrát ale překvapivě ne z produkce BBC, jak bývá zvykem. Asi po prvních 2-3 epizodách jsem to viděla na takové pěkné 4*. Když píšu tento komentář, dokoukávám 2. sérii a pokud bych nebyla limitována maximálním počtem pěti hvězd, ještě bych přidala!! Milovníci tohoto žánru musí chrochtat blahem! Já osobně trošku upřednostňuji dřívější Viktoriánské období bez všeho toho technického pokroku, ale tohle zasazaní do počátku 20. století mi také vyhovuje. A i přesto, že moc nemám ráda válečnou tématiku, mi nevadilo oživení 2. série scénami z 1. světové války. Obsazení je perfektní, britský přízvuk jedna báseň, prostředí i kostýmy na seriál velmi nadprůměrné, prostě nemám co vytknout. Nakonec bych se chtěla pozastavit nad tím, jak velkým způsobem se za těch cca 100 let, které od tohoto období uběhly, změnila celá společnost a její hodnoty. 100 let je zanedbatelná doba, vzhledem ke stáří naší planety a lidské rasy, také je to klidně délka života jednoho člověka, přesto došlo k nesmírným změnám - od aut, přes počítače, internet a veškerou elektroniku, po společenské normy (nechci vědět, kde s takovou rychlostí budeme za dalších 100 let). Je sice smutné to očividné rozdělení společnosti na různé vrstvy podle majetku, co mě však fascinuje nejvíce, je to, jak se změnil postoj k instituci manželství a předevšim k mimomanželskému sexu - v té době byla naprostá společenská sebevražda vyspat se s někým před svatbou, dnes bych řekla, že opak by byl přinejmenším zvláštní. ()

Nellie Lovett 

všechny recenze uživatele

Konečně další seriál, který mě nadchnul. Má (s trochou nadsázky) úplně všechno - lásku, intriky, skandály, vydírání, vraždu, loupeže, dostatek zajímavých postav, válku, nenávist, přiměřený počet úmrtí, atd. To vše v poutavých kulisách Anglie 20. století pevnou rukou a kousavými poznámkami diriguje Maggie Smith. ()

A.lis 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený seriál, který dokáže nenásilně přiblížit jakýkoli lidský příběh. A to všechno s anglickou grácií a jistou odměřeností, kterou občas obdivujete a jindy tak trochu nenávidíte. Klidná, rozumná matka Cora, její trochu zpátečnický manžel, naprosto dokonalá babička Violet s ostrým jazýčkem a k tomu kupka mladé generace, která má různé životní priority. Pro odpůrce aristokracie se nabízí pohled mezi služebnictvo, mezi nímž naleznete lidi všeho druhu od věrného konzervativce až po ambiciózního gaye. ()

katapultova 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem zhlédla jedním dechem. Je prostě ohromně záživný, a troufám si říci, že i pro ty, kteří kostýmní či historická dílka moc nemusejí. Doba, v níž se seriál odehrává (začíná v předvečer první světové války a končí počátkem 20. let), dává spíše kulisu jednotlivým příběhům, i když se, zejména v třetí řadě, objevují aktuální témata - rovnoprávnost žen, společenské postavení, samostatnost Irska. Postavy jsou perfektně zahrané, nechybí ani pravý britský humor (tím se pro mě dost zásadně odlišuje od Ságy rodu Forsytů, s níž někteří tento seriál srovnávají) a parádní kulisy. Drobné výhrady: 1. Pro mě těžko uvěřitelný vztah Thomase a O´Brien (zejména v druhé řadě, během války). 2. Poněkud málo rozvinutý příběh dvou mladších sester v první řadě, v níž je kladen důraz zejména na Mary; některé souvislosti jsem dostatečně pochopila až v řadách dalších. 3. Místy trochu nudné a stále se opakující intriky Thomase a O´Brien vůči panu Batesovi. Na závěr si dovolím vyjádřit k názoru některých diskutujících o údajné sladkobolnosti či telenovelosti druhé řady - proč mám pocit, že pro muže je správný jen ten film, v němž je hodně krve a politiky? To muži opravdu nehledají lásku na celý život? Dobrou a hodnou ženu? Zejména během války? ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Seriál prináša pohľad do života anglickej aristokracie ako žiaden iný a ponúka pohnuté životné osudy s občasným odľahčením. Niekdy je rodina Crawleyovcov až neskutočne ľudská ale to tiež spríjemňuje čas s ním strávený. ()

Gomez222 

všechny recenze uživatele

Uhladený britský seriál, ktorý v súčasnej uponáhľanej "stresuplnej" dobe pôsobí ako pohár mlieka pred spaním. Skvele napísaný scenár, ktorý občas vážne občas krásne humorne opisuje odtiene života na Anglickom vidieku v prvej polovici 20. storočia.Bezchybná réžia, vynikajúce herecké výkony a remeselne perfektne zvládnutá kamera. Myslím, že britská filmová škola je mi čoraz bližšia. ()

Foxikus 

všechny recenze uživatele

Tento seriál se vyznačuje skvělými hereckými výkony a skvělým dějem, který není tak drsný jako některé jiné seriály či filmy. Je spíše o lásce a o válce, jak lidé v této době žili. Dále musím pochválit kostýmy, které jsou naprosto skvělé. Líbilo se mi to hlavně z toho důvodu, že tento seriál je reálný, mohl se doopravdy stát a to je na tom to nejlepší. Nechybí v něm ta pravdivost, intriky a dramatické situace, kterých je tam mnoho. ()

Arwenia 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí, hudba, kvalitní práce kamery, sympatičtí a přirození herci a především tak prostá a krásná podstata seriálu. Přiznávám, jednoduché, občas naivní, přesto však úžasně dramatické, milé a anglicky humorné. Protože mi Downton přirostl k srdci, dávám pět hvězdiček a všem doporučuji vytrvat až do úplného konce, protože to stojí za to. "Don't be defeatist, dear. It's very middle class." ()

Honey007 

všechny recenze uživatele

I když se může příběhová linie zdát na první pohled jako vystřižená v červené knihovny, tvůrci seriálu vás ihned usadí zpátky do křesla. Máme tady sice romantizovaný příběh začátku 20. století na anglickém panství, kde svoje románky prožívá jak vrchnost tak služebnictvo, ale skvělé herecké výkony, kostýmy i scénář vás prostě dostanou. Jednotlivé postavy totiž nejsou vůbec černobílé a příběhu stačí v mnohém pouhá gesta a náznaky namísto srdceryvných vysvětlujících monologů. A to je dle mého názoru obrovské plus. Vše dokresluje výborná výprava a hudba, díky kterým se do edvardovské atmosféry doslova vcítíte. Jediné malé mínus je snaha tvůrců z toho vytřískat co nejvíce. Jsem ve druhé sérii a zde už bohužel párkrát noha uklouzla do klišoidní červeno-romatické přemrštěně dramatické kaše. Doufám, že avizovaná třetí série bude poslední, abych nemusela ještě s jednou hvězdou dolů. 80% ()

Guillotine odpad!

všechny recenze uživatele

Po třech odvysílaných dílech jsem ani jeden nedokoukala do konce, jelikož ani po deseti minutách se nic neděje, prostě ztráta času. Jedním slovem nuda a ještě k tomu nesympatičtí herci, nechápu jak to může být jeden z nejúspěšnějších seriálů Velké Británie. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

V 5. řadě seriálu bude Downton znárodněn a dostane ho do správy Thomas, v té době už význačný funkcionář Strany, která pučem převezme moc. Lord Robert bude poslán do lágru a zbytek jeho rodiny bude pracovat jako služebnictvo pro Thomase. Carson se zastřelí. ()

tykew4 

všechny recenze uživatele

Ááááách! Občas bych si přála přenést se do doby, ve které se odehrává seriál.. tak jiné oproti dnešní. (2.řada občas jak z červené knihovny, ale neříkejte, že jste si nepřáli, aby Mary a Matthew nebyli spolu?) ()

santa331 

všechny recenze uživatele

Historický seriál, který slaví celosvětový úspěch. Když jsem o Downton abbey slyšel, řekl jsem si, že to bude ztráta času, protože se vlastně jedná o vztahové historické drama s britským nádechem ( britský film nebyl nikdy pro mne - ale změnil jsem názor). Teprve když jsem zhlédl druhý díl, začalo mě to šíleně bavit. Drama s troškou dávky humoru - hlavně tedy díky M. Smith, jejiž role hraběnky Violet se zřejmě stala mojí oblíbenou filmovou postavou. dokonce i český dabing je docela povedený, ale originální provedení hlasu Maggie Smith je natolik bravůrní, že dám přednost raději seriálu s titulkami. Také soundtrack je velmi povedený- melodie doprovázené celou sérií navodí neuvěřitelné napětí. První, druhá a třetí série byla skvělá, jen doufám že s přibývajícími díly se nezhorší kvalita. ()

Galeana 

všechny recenze uživatele

První série byla hodně dobrá, skoro jsem se od seriálu nemohla odtrhnout. Druhá byla poznamenána 1.SV, což bylo zajímavé, ale už začínala ztrácet a "telenovatět". Třetí sérii jsem dokončila s donucením. Jediné světlé chvilky se objevovaly společně s babičkou a jejím odporem k modernizaci. ()

Lilith-ell 

všechny recenze uživatele

Skvělé a pohlcující. Britské. Esence toho, co mě baví. Taky trochu překombinované a konec třetí série mě jednoduše naštval. Nechápu, že tady na to nenadává víc lidí? ()

Elerin 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál jsem zvládla zhlédnout během 14 dnů. Nestává se mi často, abych seriály sledovala v takové rychlosti, takže to je jasné plus pro Downton. Postavy jsou skvěle napsané a zahrané (pořád se nemůžu rozhodnout, kdo je můj favorit - nejspíš Mary, ale Maggie Smith je nezapomenutelná), i když obešla bych se bez té podobnosti s Hrou o trůny ohledně nečekaného umírání postav - poslední vánoční speciál!! 1. série jednoznačně nejlepší, ovšem stejně se na tu čtvrtou těším. Zpět to krásného starého sídla, který čím dál víc ovládá modernizace a měnící se doba. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Působivé komorní drama Panství Downton, od scénáristy Juliana Fellowese, držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonnevile, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery atd.. Svět Downtonu, díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. Série Panství Downton se odehrává v Anglii, v letech před první světovou válkou a nabízí spletité společenské drama. ()

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama