Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 2
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (7)

Panství Downton (2010) 

52/52 Popularita tohoto seriálu je příliš velká na to, abych nebyla skeptická. Viděla jsem už mnohé velké dobové seriály, mezi ty nejlepší počítám Salón Eliott, který se nese v podobném duchu jako Upstairs, Downstairs, samozřejmě. Pro někoho, kdo si myslí, že v Downtonu objevil cosi nového, je to poněkud frapantní, ale když si odmyslím ten všeobecný hype, zůstane vcelku sledovatelná show o tom, co se děje nad schody a pod schody. Znovu si projdeme tím vývojem v britské společnosti po roce 1912 a pokud vydržíme, prožijeme i četná dobrodružství bouřlivých 20. let, která samozřejmě nebyla tak bouřlivá, jak by člověk doufal, že. Ale od toho máme zase jiné příběhy, situované mezi střední třídu nebo uměleckou smetánku kontinentální Evropy nebo Severní Ameriky. ()

Série 1 (2010) (S01) 

Skutečně nebylo snadné dát tomuto seriálu šanci, nicméně po letech, kdy už ten největší hype pominul, jsem si společně s Panstvím našla trochu času pro sebe. Nijak zásadně neujíždím na "staré dobré Anglii", ale tohle je prostě taková malá prodloužená ruka všech těch Forsytů, Soumraků dne a Gosford Parků, takže ono to není tak horké. Je to jen hezké relaxační nic. Pokud rádi trávíte čas na začátku 20. století, tak vám to neuškodí. V příštím plánu si pak klidně vezměte stejný žánr v knižní podobě a třeba pochopíte kouzlo lehké dobové četby. ()

Série 2 (2011) (S02) 

Ve 2. sérii jsme s Panstvím prožili hrůzy světové války, několik rázných společenských změn a zjistili, kdo se po válce rád vrátil ke starým pořádkům a kdo ne. Romance tu byla také pro pána domu, i pro miláčky ze světa pod schody a také pro mnohé další. Jen ta Lady Mary se vždycky tvářila, že její milostný život je ten nejnáročnější ze všech. Ale co, jedna její sestra měla románek s ženatým dělňasem, druhá si vzala politického aktivistu. Babi v podání Maggie Smith dostala tu a tam trefnou hlášku a všichni jsme si konečně oddechli, když dobře dopadl ten vánoční speciál. A nyní hurá do další série. Tedy, pokud na ní v MLP natrefím brzy. ()

Série 3 (2012) (S03) 

Jaká je 3. série Panství? Jde s dobou, první poválečné roky jsou plné změn v myšlení, módě, ekonomice, v každém myslitelném ohledu života nad schody i pod schody. Je radost sledovat tu módu raných 20. let na členech rodiny z vyšší společnosti. Lady Edith jen kvete, Mary je čerstvě provdána... zajímavosti se dějí i mezi lokaji a služebnými. Každý má své malé drama nebo vzpruhu. Je tu vězeňské drama i hostující Shirley MacLaine. Pokud někoho unavovala secese nebo zákopy, právě teď si přijde na své. Odlišný je jen závěrečný film, ten má pro změnu skotský šmrnc. A samozřejmě i další řada bude pokračovat ve stylu roaring twenties, ačkoli jen po anglicku. Důležité každopádně je, že už se mluví i o návštěvách kina, nejen o cirkusu ;) ()

Série 4 (2013) (S04) 

Těžko uvěřit, že 4. série je už tak moderní. Edith píše do novin, Mary si vybírá mezi novými nápadníky, Downton hostí mladou příbuznou ze Skotska, která je pravým žabcem své doby. Chystá se návštěva na královském dvoře, pod schody bouří nová krev... ale jsou tu také stinné stránky. Neplánované mateřství, rasově smíšená rodina. Jakoby došla obecná témata a přátelé z BBC nám chtěli jen připomenout, že se za posledních sto let prakticky nic nezměnilo. S jednou světovou válkou odešel jeden svět a už k němu není návratu. Nutno rozepjat křídla a nechat plynout moderní dobu. ()

Série 5 (2014) (S05) 

V roce 1924 se mi s tímto seriálem opravdu líbí. Skutečně už pominula naléhavost politických změn, dopadů války a jiných zásadních dramat. Takže je konečně čas i na setkání s módou a kulturou. Do kina se šlo na film s Johnem Barrymorem Beau Brummel. Skutečně skvělé přehlídky se zúčastnila Lady Mary v Londýně, jakoby šila v House of Eliott :) Na panství mají poprvé rádio a všechny ženy nosí nebeské kostýmy. Vztahy už jsou taky čím dál tím víc civilnější a je radost na to pohledět. Příjemná odpočinková je ta 5. série. Jediné, co připomíná stín politiky, jsou nostalgičtí přátelé babči z předrevolučního Ruska, ale ti jen panstvím pasivně procházejí... Naštěstí. A příště se rozloučíme. ()

Série 6 (2015) (S06) 

Prvních pár dílů bylo velmi rutinních. Zdálo by se, že vývoj u některých postav byl zapomenut a znovu se vytvářejí konflikty tam, kde už to bylo dávno vyřešené. A pak se najednou začali vracet dávno již oplakaní a celé se to začalo do sebe cyklit. Ach, ty posvátné vzpomínky na Lady Sybil! Lady Mary měla pro změnu zase nápadníka se zájmem o automobilismus a Lady Edith stále řešila drama svého nepřiznaného dítěte, přičemž pod schody se prohlubovala propast mezi starým a novým... Ale uznávám, že závěrečné drama o to, jak moc velká svině Lady Mary je opět probudila moji zvědavost. Protože opravdu není snadné zvolit si Downton jako kochací seriál, ve kterém by to především ženám z vyšší společnosti mělo slušet každou minutu, a potom čelit tomu, že hlavní hrdinka je naprosto marná, nezajímavá a trapná v každém směru. Naštěstí příběhy Lady Edith z prostředí jejího časopisu jsou o mnoho lepší a kohorta figurek v bezprostředním okolí dokáže také pobavit. Včetně dojemného příběhu zlomeného homosexuála a Karla Marxe v kuchařské zástěře. Ano, asi už se nikdy nedočkám historické ságy z první poloviny 20. století bez předem daných stereotypů, ale doufat přece mohu, ne? A nebojím se, že by pokračování nebylo. Minimálně film již ohlášený je. ()

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama